Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ca mic antreprenor în domeniul horeca, nu cred că salvarea stă în credite cu dobândă subvenționată de stat pentru baruri și restaurante. Ceea ce ar ajuta ar fi scutirea pentru câteva luni la plata contribuțiilor pe salarii

berar - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Tatăl: - Înainte se putea fuma în baruri.

Fiul: - Ce sunt barurile, tati?

Tatăl: ........

Fiul: - De ce plângi?

(furată de la Emanuel Ciocu)

Dau cu mopul, car marfă, o fac pe-a inabordabilul cu furnizorii și semnez hotărâri AGA. Spunând-o ca pe LinkedIn, sunt managerul unei berării. Comercializând doar bere artizanală, business-ul de care mă ocup a crescut simultan cu generația celor 70 de făbricuțe de craft beer din România. V-ați gândit vreodată că perlajul acela minunat activează activități economice cam câte bule are?

Scurtă trecere în revistă: echipamente de producție, apă, malț, drojdie, hamei, sticle sau doze, etichete, designer pentru etichete, capace, marketing, transport, chirii, utilități, servicii de telefonie, de supraveghere video, softuri de gestiune, taxe obligatorii la 2-3 organizații ale artiștilor și compozitorilor de unde ei înșiși nu primesc nimic, servicii de salubritate, contabilitate, produse de curățenie, taxe anuale pentru autorizația de funcționare. În afara impozitelor aferente oricărei afaceri, în industria berii se plătesc suplimentar taxă de ambalaj/mediu și accize. Bani colectați la bugetul de stat.

A doua zi după ce a închis barurile și restaurantele, Guvernul a promis măsuri de sprijin pentru sectorul horeca. La începutul lunii aprilie a fost aprobată mult așteptata ordonanță de urgență 42. Surpriză: la punctul 9 din textul ordonanței se menționează că „nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții ... întreprinderile din domeniile... alcool...”. În această categorie intră și barurile sau restaurantele. Printre altele, comercializează alcool. E o formulare preluată din contractele pentru fonduri europene. Am sunat la bănci, la instituții ale statului și prieteni avocați. Nu am primit răspunsuri ferme, că e albă sau e neagră, dar acestea tind mai degrabă spre nu. Băncile nu și-au elaborat norme interne pentru aceste credite, deoarece încă așteaptă clarificări din partea Guvernului.

Ce aș face cu un credit de 100.000 de lei: o treime s-ar duce pe facturile restante la furnizori plus ceva în avans. Mulți dintre ei nu mai acceptă plata la termen. Cu altă treime aș plăti chiria, o lună restanță plus cea actuală. Mi-ar rămâne un tampon de 30.000 de lei pentru salarii. Cazurile de infectări s-au rărit, dar nu au dispărut. Oamenii vor fi reticenți la baruri și restaurante, așa că mă aștept la 25-40% din încasările de dinainte de izbucnirea pandemiei. Netul pentru cei 7 angajați este de 10.500 de lei, la care se adaugă încă 8.000 contribuțiile pe salarii către stat. Pe băieți nu îi pot plăti cu minimul pe economie. Legislația mă obligă să le dau un spor de 25%, pentru că lucrează și după ora 22.00. Activitatea în week-end mai implică un spor de 1%.

Așadar, din 100.000 de lei, după doar o lună, aș mai rămâne cu maximum 15.000 lei. După trei luni, datoriile față de furnizori și pentru chirie ar crește. Faliment. Statul ar trebui să plătească băncilor 80.000 din cei 100.000, pentru că a garantat. Pentru restul de 20.000, un executor judecătoresc va lua un comision gras dacă va reuși să-i scoată de la mine. Aș putea concedia o parte din personal, poate aș obține un mic discount de la unii furnizori, chiria este deocamdată intangibilă. Nu e suficient, doar aș prelungi agonia cu 1-2 luni.

Ca mic antreprenor în domeniul horeca, nu cred că salvarea stă în credite cu dobândă subvenționată de stat pentru baruri și restaurante. Le consider toxice. În China au fost ridicate restricțiile, oamenii ies în public, dar evită restaurantele. Am un prieten care locuiește într-un oraș cu un singur deces asociat Covid, aflat la 1.000 de kilometri de Wuhan. Mi-a spus că traficul în baruri și restaurante s-a redus cu până la 75%. Și la noi, localurile vor fi evitate o perioadă. Nu pentru că acestea ar avea nevoie de investiții, ci pentru că panica nu poate să dispară brusc.

Sunt business-uri cu un istoric bun, care au fost surprinse de pandemie în timp ce investeau masiv. Se bazau pe un cash-flow care s-a evaporat instantaneu. Astfel de cazuri au nevoie de instrumentul creditării. Există multe locații deschise cu 2-3 luni înainte de izbucnirea pandemiei. Neavând istoric, aceste societăți nu sunt bancabile. Ceea ce ar ajuta horeca, indiferent de vechimea afacerii, ar fi scutirea pentru câteva luni a plății contribuțiilor pe salarii. Măcar a unei părți. Eliminarea, doar în acest an, a taxei pentru autorizația de funcționare este tot o gură de oxigen. De ce nu, scăderea TVA la alcoolul consumat în localuri. Antreprenorii nu vor fi tentați să intre într-un carusel al datoriilor, iar statul nu va trebui să garanteze pentru credite cu un grad ridicat de risc.

Nu se poate, s-ar crea un precedent periculos, ar spune unii. Nu precedentul, oricum temporar, ci tsunami care a lovit acum horeca este cu adevărat periculos. Guvernul ar trebui să se abțină să ia din ceea ce oricum e prea puțin. Dacă va continua să taxeze domeniul, în câteva luni nu va mai avea de la cine să ia bani.

Ronald Reagan spunea că cele mai înfricoșătoare cuvinte din limba engleză sunt ”I'm from the government and I'm here to help”. După cum s-a mișcat Guvernul până acum, cu poticneli, neclarități, răzgândiri zilnice, amenințări proliferate la adresa firmelor înainte de a le întinde o mână de ajutor, aceste cuvinte încep să sperie și în limba română.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci statul iti plateste lucratorii din banii mei timp de 2 luni si tu vrei sa nu platesti taxe pe salariile lucratorilor tai ca sa aiba unii unde face chiolhanuri ?
    • Like 0
    • @ Gigi Gicomanu
      Statul nu îmi plătește lucrătorii din banii tăi, ci din banii lor, ai lucrătorilor. Că de aia li se impozitează salariul. Și din banii firmei care a plătit, și îmi doresc să mai poată plăti, sute de mii de lei taxe și impozite.

      Abia când ajutorul statului va depăși, estimez fără să mă uit pe acte, 1.5 milioane de lei - contribuțiile către stat ale firmei, de când exista ea (7 ani), se ajunge la banii tai. Până atunci fii liniștit!
      • Like 0
  • Salut lume,
    Ce face statul acum este o greșeală foarte mare , mai lipsește lumânarea și coliva la creditul lor. Este păstrând proporțiile ca și cum un cămătar te-ar împrumută cu bani ca sa ai să îi plătești dobanda. Ar trebui găsită o soluție să fie scutiri la taxe și anumite ajutoare din partea guvernului. Așa puțin cat se câștigă în Horeca, cu o munca imensa, este mai bine decât deloc. Trebuie sa va gândiți ce cheltuieli implică un restaurant și care este adaosul și marja de profit aplicată înainte să criticați
    • Like 1
    • @ Alex Tirziu
      check icon
      "Așa puțin cat se câștigă în Horeca" "marja de profit aplicată înainte să criticați"
      Spune, cat se castiga, care e marja de profit aplicata ? Si care este media la care se aplica, adica si care este castigul net mediu in indistrie, nu doar ca marja de profit. 1% din 1 mld euro e destul de mult in cifre absolute de exemplu :)
      • Like 0
  • Leo check icon
    Contribuțiile pe salarii sunt banii angajaților, nu sunt ai firmei.
    Sigur că putem discuta despre nivelul lor, despre cum sunt cheltuite de către stat etc, însă ține de alt subiect.
    O firmă are la dispoziție tot felul de mijloace (legale) prin care să plătească munca fără să încheie un contract de muncă în urma căruia se nasc obligații care se pot dovedi mai puțin profitabile pentru părți și mai mult pentru stat.
    • Like 0
    • @ Leo
      check icon
      Cu alte cuvinte daca esti fraier sa nu evazionezi(legal) statul o meriti ! LOL. Faptul ca inca esti in libertate arata ce stat slab avem. In usa e clar ca infundai puscaria demult, cu teoriile tale despre cum sa ai o afacere cu angajati fara contracte de munca.
      • Like 1
  • check icon
    Cel mai toxic lucru este ca statul sa ajute afaceri asa de neprofitabile incat nu au economii pentru macar cateva luni. Alea merita sa dea faliment. Mai ales alea care insista in plina criza sa aiba "designer pentru etichete".
    • Like 1
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Ați cumpăra o bere cu eticheta scrisă de mână?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Nu as cumpara bere, pentru mine este o apa amara pe care o beau cei care nu au bani de vin sau alte bauturi mai bune.
      Dar daca as cumpara, nu m-ar deranja daca eticheta este scoasa la imprimanta si este facuta la repezeala de patron personal, nu de un "designer pentru etichete".
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Pe bunee Iulica ? Ca si'asa domeniul Horeca se rupea pan'acum la plata contributiilor, fiind bransà campioanà in categoria lucru la negru...
    • Like 2
    • @ AlexisZ
      Nu cred ca putea fi o replica mai buna la vaicareala acestui...antreprenor. Inteleg ca nu le merge bine deloc dar cand le mergea din plin afacerea si ei plateau 1500 Ron unui salariat care ,in sezon,lucreaza si 16 ore zilnic nu i-am auzit sa se vaicareasca. Mi-e sila de acesti "antreprenori".
      • Like 1
    • @ Iustin Grama
      check icon
      Observa si ce rau il deranjeaza ca trebuie sa plateasca spor peste salariul minim ca angajatii lucreaza peste ora 22:00.
      • Like 1
    • @ Iustin Grama
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu-i deloc o văicăreală. E o demonstrație: creditul acela ar lungi doar agonia. Arată negru pe alb că în caz de faliment plătește statul dar dacă ar primi ajutorul potrivit, ar da bani la stat.
      Mda, sunt antreprenori răi de tot, dar când ieșim la bere sunt dintr-odată buni. De ipocrizia asta mi-e mie silă.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Daca "antreprenorii" sunt buni, atunci de ce este mereu berea calda, mai ales in centrul vechi ? Checkmate capitalistilor !
      • Like 0
    • @
      Parerist check icon
      Pentru ca se vinde. Nu-ți place, nu bei, Sau îți cauți un loc unde-i rece. E o tara libera. Încă.
      • Like 0
    • @ Parerist
      check icon
      Pai numai pentru ca au invatat populatia cu bere calda ar fi bine sa faca o excursie in Siberia sa vada cum se serveste berea rece :) Ce naiba mai urmeaza, sare in caramel sau cafea cu gheata ? :)
      Sau doamne fereste, ananas pe pizza ? Chiar in asa hal ne-au adus ?
      • Like 0
  • mhm check icon
    Cele mai înfricoșătoare cuvinte din limba engleză sunt ”I'm from the government and I'm here to help”. Well, then stay calm and stop asking for help.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult