Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cabinetul Dăncilă vrea să înființeze „guvernomatele” cu produse românești, care să concureze cu hypermarketurile străine

supermarket

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Guvernul vrea să înființeze magazine de stat cu produse exclusiv românești, care să îi scoată din ecuație pe intermediarii de produse agricole și să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine, scrie Profit.ro

În acest sens, Executivul a majorat la peste 93 de milioane de lei capitalul Casei de Comerț Agroalimentar Unirea S.A., instrumentul prin care Ministerul Agriculturii vrea să înființeze aceste magazine, un fel de „guvernomate” cu produse alimentare autohtone. 

Ministerul Agriculturii promite că va crea mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui și o serie de clustere agricole, investițiile urmând să atingă 100 milioane euro, mai arată sursa citată.

Patronatele: Dacă ai bani de la stat poţi să-i toci cum vrei

Casa de Comerț Unirea S.A. își propune să atingă în perioada 2019-2021 un segment mediu de piață, pe principalele categorii de produse, de 8-10%, arată Guvernul. În opinia Executivului, aceste măsuri vor conduce la integrarea în circuitul economic cât mai multora din cele peste 2 milioane de mici gospodării care dețin suprafețe agricole.

Patronatele din industria alimentară au declarat, pentru Știrile Pro TV, că singurul fel în care statul va putea intra pe o piaţă liberă este preţul de dumping, adică sub cât oferă privaţii şi fără a ţine cont de câştig. Doar că acest mecanism poate destabiliza piaţă.

„Ei nu sunt interesaţi de profit, nu sunt patroni. Dacă ai bani de la stat poţi să-i toci cum vrei, îţi iei salariul, n-ai nicio treabă”, a declarat Dorin Cjocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil ca ne vor da in judecata turcii ca le-am copiat modelul. Teoretic este o idee buna, s-ar creea o situatie de win-win pentru unii producatori si consumatori, ramane de vazut cum va fi pusa in practica, cred va fi un nou proiect esuat.
    • Like 1
  • Alien check icon
    Dacă nu introduc și cartela pentru produsele de la guvernomatele alea n-au ambiție!
    Păcat ca salamul cu soia a devenit între timp timp prea internațional... Mana lor de vegani, ne-au furat produsele tradiționale...
    • Like 2
  • Sunt doar un plan de promisiuni psd-iste care nu prea au acoperire ca s-ar putea si realiza. Asa la nivel de declaritii si de pus pe hartie e foarte simplu, realizarea si constructia la asa ceva e putin cam complicata si necesita bani, pe care actualul guvern nu ii are. Asa ca hai sa aburim poporul cu asa ceva si apoi spunem ca nu se poate realiza ca nu ne lasa ... mama lui Stefan cel Mare !
    • Like 1
  • Max Max Max Max check icon
    rad de pe-acuma de cum o sa mearga pravaliile astea si ce furaciune o sa fie !!!!
    • Like 3
  • Aștept cu interes deschiderea primului guvernomat „Alimentara” ...
    • Like 2
  • O fi modelul turcesc unde statul a infiintat aprozare cu produse agroalimentare la preturi reduse, pentru populatia defavorizata(de cine?).
    • Like 1
    • @ Liliana Agler
      Dorin check icon
      De cine ? De noi ,Fraierii .
      • Like 1
  • SmurfK check icon
    Nu cred că există discuția dacă aceste "guvernomate" vor fi benefice. Avem deja experiența anilor comuniști, când s-a mers pe aceeași idee, de a localiza producția, știm și deznodământul, că avansul tehnologic va stagna, singura întrebare care rămâne e "când?". Când și cum vom repara dauna produsă de această măsură.

    Ideea populistă, de a da de mâncare la populație sună bine. Realitatea este că dacă producătorii din România ar fi avut ce să ofere, ar fi fost mult mai prezenți pe rafturi.
    O astfel de măsură, care le face rafturi, nu face altceva decât să-i descurajeze să se dezvolte și să încurajeze dezvoltarea unor afaceri, pe baza unei piețe create artificial.

    Aceste magazine vor fi o extensie a piețelor agroalimentare. Am văzut și acolo cât de bine e gestionată situația. Din zece tarabe, nouă sunt ale bișnițarilor care nu produc nimic, iar una e a producătorului autohton. Cam așa va fi și-n magazinele alea, poate ceva mai politizat, pentru că e o piață de desfacere mai mare.
    • Like 4
    • @ SmurfK
      Avem experienta si mai recenta, cu economatele.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      SmurfK check icon
      Mă crezi că am uitat complet de așa-numitele "economate"? Nu țin minte să fi văzut măcar unul...
      • Like 0
  • Experienta ne arata ca avand in spate atatia oameni pusi pe furaciuni, "guvernomatele" astea vor oferi produse proaste, servicii si mai proaste, la preturi neatractive (cum sa furi altfel?). Hypermarketurile si supermarketurile vor avea de rezistat poate 1-2 ani pana cand astia se falimenteaza singuri (si se reorienteaza spre alta sursa de furaciuni).
    • Like 2
  • Va invit sa vedeti aici: https://www.youtube.com/watch?v=w6ZoyZoxGX8&t=2106s, comedia: Directorul nostru( Birlic, Giugaru) 1955, iar la final: Nu uitati concluziile! Astia am fost, ASTIA AM RAMAS. Brucan vorbea de Stupid people, de fapt santem un melanj nereusit din ce a spus acest politruc cu mentalitate hopeless. Generatii se nasc, generatii mor, mentalitatea ramane. Cand or zbura porcii se va schimba mentalitatea.
    • Like 4
  • Ideea, în mare, nu sună rău: promovăm producătorii români. Dar cine se va ocupa de punerea în practică? Va toca probabil banii alocați cineva total incompetent, dar cu relații (nu vreau sa fiu cârcotașă, dar ce a fost făcut bine și cu cap în doi ani de guvernare?), dacă prețurile vor fi mai mari decât în hipermarket, cumpărătorii vor fi puțini fiindcă și producătorii români folosesc îngrășăminte, pesticide și cultivă soiuri rezistente, cu gust ca al celor din magazine. Tare mi-e că e o nouă idee populistă fără nicio finalitate.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult