Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cadou de la Sevil Shhaideh pentru Liviu Dragnea: Legea care îi dă voie să fie premier. Când va fi reabilitat președintele PSD

Dragnea - Shhaideh

Legea 90/2001 care interzicea persoanelor condamnate penal să fie membri în Guvern va fi modificată astfel încât persoanele care au suferit condamnări penale pentru care a intervenit reabilitarea pot face parte din Guvern. Prevederea apare într-un proiect de lege privind un Cod administrativ aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și studiat de Hotnews.

Liviu Dragnea a fost condamnat în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Potrivit Codului Penal, reabilitarea are loc de drept pentru pedepse de până în 2 ani inclusiv, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune. Prin urmare, Liviu Dragnea va fi considerat reabilitat în 2023, scriu jurnaliștii de la Hotnews.

Art. 165 din Codul penal prevede astfel:

„Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune."

Avocatul Lucian Bolcaș a precizat în direct la Antena 3 că acest lucru înseamnă că reabilitarea lui Liviu Dragnea va interveni în anul 2023.

În proiectul de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale la art. 17(b10) se precizează că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: a) au cetățenia română și domiciliul în țară; b) se bucură de exercițiul drepturilor electorale; c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Art. 651 din același proiect stabilește că în termen de 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentului Cod se abrogă, printre altele, Legea nr. 90/2001 pentru organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor.

Modificarea vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale la sesizarea formulată de Avocatul Poporului. CCR consideră, în motivarea deciziei, ca interdicția trebuie să înceteze, conform legislației în vigoare, în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie, și afirmă că revine Parlamentului sarcina să coreleze condițiile de acces în funcția de membru al Guvernului și cea de parlamentar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se face (in mod intentionat si rau-voit) o confuzie grava: Sa fii demnitar NU este un DREPT constitutional ci este o DEMNITATE. Un individ care a avut in trecut probleme penale ramane, chiar dupa reabilitare, partial NEDEMN. El poate fi un partial-demnitar, adica, prin partea lipsa, semi-demnitar. Cum demnitatea este incompatibila cu compromisul SEMI-demnitarul ramane ceea ce trebuie sa fie, adica NE-demnitar. Uite atat este de simplu! Chiar nu mai sunt de gasit in tara asta oameni DEMNI si NE-PENALI?!
    • Like 3
    • @ Adrian Andrei
      Si, chiar asa, ca-n celebra intrebare despre sula si prefectura. ce-are deschiderea drumului penalilor la demnitati publice cu dezvoltarea regionala pe care o pastoreste d.na Shaideh?! Desigur, d.na Shaideh arunca oaia peste gard, nu lui Daea ci in bratele lui Ciolos, caci, vezi Doamne, el a inceput-o... Si o fundamenteaza pe o hotarare a CCR din 2017! Al dracului Ciolos, a initiat o lege in 2016 motivat fiind de o hotarare a CCR din 2017! Daca tot prevedea viitorul, mai bine se umplea de bani la pariuri sportive!
      • Like 1
  • bluenavy check icon
    In Romania nu exista reabilitare reala, ci doar forme fara fond, fara efect. Dovada este in cresterea numarului de delincventi in ciuda scaderii populatiei plus rata de recidiva. Daca sistemul nu poate genera reabilitare, cum poti trece pe unul stramb la butoane pe incredere? Pe incredere in ce? In natura bunatatii umane? In Doamne-Doamne? In faptul ca, pana la urma, binele intotdeauna invinge?
    E ca si cum ai spune ca animalul acela de prada care ti-a atacat si ucis copilul este un animal de companie bun si n-o sa atace din nou, pentru ca i-ai dat tu peste labute.
    Deci, in baza acestei legi, daca X aflat in pozitie de responsabilitate azi da un tun la unitatea pe care o administreaza, maine se descurca sa ia ceva "cu suspendare", mai da 1% inapoi din ce-a pradat, poimaine poate reveni linistit la punga oamenilor pe care i-a furat, fara sa poata aia sa zica nimic, pentru ca, vezi 'mneata, "s-a reabilitat".
    Ce facem, din stat ne transformam in Asociatie de locatari?
    • Like 2
    • @ bluenavy
      Dacă sistemul nu este bun, atunci trebuie schimbat sistemul. Altfel, degeaba trimitem oameni la puşcărie. Dacă de acolo vin mai răi, ce câştig are societatea? Bagi în puşcărie un hoţ şi iese un crimial? Ce-ai realizat?
      Ne-am radicalizat prea mult şi asta nu prevesteşte nimic bun. Nu vrem să înlăturăm cauza, ci doar să pedesim efectul.

      Suedezii, norvegienii şi finlandezii au reuşit să schimbe sistemul, cu calm şi inteligenţă. Este tot ce ne lipseşte nouă.
      • Like 0
    • @ Constantin
      bluenavy check icon
      Tocmai. Motiv in plus pentru care sa fim extra-prevazatori cu aceia care "au muscat" deja. Pana avem un sistem de reabilitare functional.
      • Like 2
  • Ca și mitul justiției eficiente, a dispărut fără urmă și mitul demnitarului integru... reabilitarea ca reabilitarea, însă chiar nu există alți politicieni care să ne reprezinte și care să nu aibă nevoie de reabilitare... se pare că nu...
    • Like 0
  • check icon
    Pot fi reabilitați și violatorii?
    Și pedofilii?
    Și tâlharii de drumul mare?
    Și devalizatorii de bănci (din interiorul lor, desigur)?

    Unde ești, Terente Doamne, ca punând mâna pe ei ...
    • Like 3
    • @
      Orice om care a greşit faţă de semenii săi, după ispăşirea pedepsei şi trecerea unui anumit termen, are dreptul la o altă şansă. Poate că omul s-a schimbat şi integrarea lui în societate este un real câştig pentru aceasta. Nu vorbim neapărat de politicieni, ci în general. Ce facem cu un geniu care a greşit? Îl excludem din societate? Îi interzicem să practice activitatea în care el este un geniu? Ce să facă un informatician de geniu care a săvârşit o faptă penală, a executat-o şi a trecut perioada de reabilitare, fără ca el să mai comită o altă faptă? Apicultură? N-ar fi o pierdere pentru societate? Am dus discuţia la extremă pentru a fi mai clar.
      Principiul este bun.

      Cine nu a greşit să arunce primul cu piatra.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Ar fi bun exemplul cu geniul IT și apicultura, dar este prea extrem: vorbim despre ocuparea funcțiilor publice și nu despre domeniul privat al societății. Dar, știu constantine că scumpul dragnea trebuie apărat: chiar îți duceam lipsa! Am glumit, bineînțeles: nu-ți duceam lipsa în discuțiile despre dragnea pesede! Parol!
      Lăsând gluma la o parte, este vechi trucul cu abaterea discuției de la subiectul articolului!
      • Like 2
    • @
      Raul check icon
      Mai Constantin, pana la urma nu inteleg de unde ai asemenea admiratie pentru gunoaiele astea? Nastase, Dragnea dar si altii reprezinta persoane compromise in relatiile externe. Nimeni nu da 2 lei pe golanii astia penali. Tu nu iti dai seama ca traim in izolare politica fiind condusi de asemenea specimene. Faptul ca ei sunt votati de majoritatea amaratilor din tara asta NU inseamna ca sunt mari oameni de stat. Au condamnari, ii bag undeva. Sa lase functiile publice si sa incerce in privat daca au valoare. Prefer sa ma reprezinte persoane fara condamnari sau reabilitari, indiferent de partid. Tu poti sugera shefilor tai de la partid sa incerce o schimbare. Omul trimis in functie sa stie o limba straina foarte bine, sa nu aiba condamnari, sa nu aiba doctorate copiate si sa fie fidel partidului.
      • Like 4
    • @
      check icon
      Hoțul rămâne hoț, violatorul rămâne violator: reabilitarea în sistemul românesc de justiție (și nu numai) este o teorie, o formă fără fond sau, spus mai simplu, o vorbă goală! Înțelepciunea populară (așadar nu eu zic asta), verificată în sute și sute de ani, chiar spune că cine fură azi un ou, mâine va fura alegerile sau mai știu eu ce! De unde să știu eu că ciordeala ordinară de până acum nu a fost oul ci boul?
      Repet, reabilitarea ca formă de clemență este un act aproape lipsit de substanță: dacă pot crede că poate fi reabilitat autorul unui accident auto cu victime (un vinovat de omor din culpă adică), nu mai pot crede în reabilitarea cui a comis o infracțiune cu bună știință, a planificat-o și a executat-o conform planului, ba chiar mai mult, a atras și pe alții care au participat de bunăvoie sau pentru că s-au numit irina jianu.
      Înțelegeți deosebirea?
      Înțelegeți de ce nu orice faptă merită și poate fi trecută prin instituția reabilitării?

      În spatele acestei discuții anoste, se află ceva mult mai important, anume ideea că dragnea este salvatorul, că dragnea este Mesia, că fără dragnea nu se poate! Așa ați crezut și despre iliescu, așa ați crezut și despre văcăroiu și despre năstase multe case și despre imberbul bonta, iar istoria a demonstrat că se poate fără ei, că lucrurile chiar merg în lipsa corifeilor pseudo socialismului democratic românesc!

      Trebuie să faceți un (sper) minim efort și să înțelegeți că toți tătucii istoriei s-au folosit de masele populare pentru a-și atinge interesele, că toți părinții și cârmacii și sorii națiunilor și-au văzut numai și numai propriile interese, demonstrând în final că POPORUL cu care-și umpleau gura, nu avea de fapt pentru ei nici o valoare!
      Trebuie să înțelegeți că atunci când mă obligați să-mi placă același lucru/om/anotimp/gust/sport care vă place și dumneavoastră (și nu altul) alunecați spre dictatură!
      Trebuie să înțelegeți că măsurile economice pesediste sunt anti economice și nu-mi plac.
      Trebuie să înțelegeți că un condamnat penal DEFINITIV nu-mi place într-o funcție publică.
      Trebuie să înțelegeți că măsura creșterii salariilor minime ARTIFICIAL a crescut prețurile cu 10 până la 15%.
      Trebuie să înțelegeți odată pentru totdeauna că dacă cineva vorbește și nu poate fi înțeles nu este neapărat muuult mai deștept, ci, poate, doar prost, șmecher sau hoț: vă las să alegeți!
      Trebuie să înțelegeți că aproape toți mai marii pesedeului au avut sau au probleme cu legea și că acest lucru nu este în regulă ci este chiar suspect!
      Trebuie să înțelegeți că aservirea justiției care vă convine astăzi poate fi o armă în mâna altcuiva mâine: vă va mai conveni atunci legea care astăzi îl scapă pe dragnea sau alta asemenea?

      Trebuie să înțelegeți multe, mult prea multe și, cum bănuiesc că nu sunteți dispus s-o faceți, mă opresc aici, cu sentimentul că am pierdut timp! Mult prea mult timp ...
      • Like 6
    • @
      Vorbe goale...
      Asta ai înşirat mai sus. Lozinci expirate sau utopice.
      Nu-mi spune mie de Iliescu şi alţii pentru că nu i-am votat. Nici pe Adrian Năstase. Am votat PSD-ul în 2016 pentru prima dată. Cum să fi votat cu Turcan sau Nicuşor Dan? Dragnea a venit cu un program de guvernare cu care am rezonat şi l-am votat. Eu nu (mai) am sfinţi în politică. Şi nici draci.

      După criteriile tale Bismark nu trebuia să ajungă cancelarul Germaniei; a furat mai mult decât Năstase.

      Dacă lumea este condusă de vulturi şi nu de porumbei, cine suntem noi să facem altfel. Şi cu ce riscuri? Puţin realism nu ţi-ar strica.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Tel maître, tel valet spune o vorbă înțeleaptă: domnule constantin, regret că nu m-am înșelat, discuția cu dumneata și alții asemenea, este o pierdere de vreme - nu poți depăși educația de tip Ștefan Gheorghiu (chiar dacă nu știi că aici te găsești ca nivel educațional). Spre binele dumitale, sper că ai un interes pecuniar pentru inepțiile pe care le susții și că nu-ți aparțin, în caz contrar urmând să fii dezamăgit de golanii care-ți vor fura și ciorapii, chiar fără să te descalțe!
      Nu-ți face griji pentru mine, voi continua să-ți atrag atenția atunci când vei mai spune prostii - ai acest obicei obositor - dar nu voi mai pierde timp să-ți răspund, pentru că aș simți că vorbesc cu pereții!
      Așadar, adio TOVARĂȘE!
      • Like 2
  • John check icon
    O astfel de prevedere nu ar trebui să existe într-un cod administrativ, chiar dacă toți ar fi ingeri. Codul în cauză este deontologic, presupun, și se referă la funcționarii din administrația statului, nu procedură de lucru pentru un lucrător comercial oarecare. Suntem în fața unui exemplu cras de dublu standard : un ”Cod” duios și iertător pentru funcționarii statului ( inclusiv președintele statului sau prim ministru ) deci niște funcții care potențial pot realiza acte de corupție la nivel de sistem, și altul pentru fraieri ( de exemplu cenzori, experți contabili, administratori etc ).
    Și mai clar : cât de inconștient trebuie să fii, să dai pe mâna unui pedofil condamnat în trecut conducerea unei grădinițe ? Lași paza unui magazin pe mâna unui cleptoman ? Îl crezi pe omul care te-a mințit de zeci de ori ? Cazuri simple, omenești. Oamenii nu se schimbă fundamental, dealungul vieții, să știți !
    Un funcționar al statului, care a fost condamnat penal vreodată pentru fapte comise în exercițiul funcției, n-ar trebui lăsat să mai accede în administrația de stat nicodată ! Să se ducă învârtindu-se spre alte funcții sau ocupații ! Nu vi se pare ciudat că odată ajunși acolo, fac pe dracu în patru să rămână acolo pe veci ?
    Nimeni nu s-a născut funcționar public !

    • Like 5
  • Bine ca nu l-au băgat pe Soros sau basescu in fata .Dupa ce a făcut “dispărute “ 10 miliarde acu a băgat Cioloș și o albire a tractoristului . Modificarea asta a fost propusă de tovarășul vicepremier Dancu , psd-ist de soi și prieten de infracțiunii al tovarasului Liviu , fără sa fie asumată de guvernul Cioloș .Mai au putin ăștia și ne pun sa-i plătim tractoristului și despăgubiri pt ca a furat țara ,ca văd ca între timp Senila tocmai i-a făcut cadou 12 milioane (din taxele și impozitele noastre ) ca sa-și facă marele lider stadion in Teleorman , probabil pt manifestațiile de 23 August care vor avea loc in cinstea sa odată ce-i albește partidul cazierul și are cale liberă spre totalitarism .
    • Like 5
  • Sunteţi răutăcioasă, stimată doamnă. Modificarea cu pricina nu are legătură cu Liviu Dragnea... Reabilitarea lui Liviu Dragnea va interveni în anul 2023... Viitoarele alegeri parlamentare sunt în anul 2020.Deci, dacă PSD-ul va câştiga alegerile în 2020, Liviu Dragnea nu poate fi premier.

    În concluzie, ce legătură este între modificarea legii şi Liviu Dragnea? Niciuna!
    Este doar manipulare.

    Daţi toţi în Antena 3 pentru că, din punctul dvs de vedere, manipulează... Iată că şi dumneavoastră manipulaţi.

    În locul celor care-ş spun #Rezist, eu m-aş simţi jignit. Când cineva încearcă să te manipuleze, înseamnă că te crede prost. Iar dumneavoastră, din câte se pare, îi credeţi proşti... Citesc mai jos unele postări şi unii cetăţeni chiar confirmă că sunt proşti... O şi merită. Nu sunt în stare să facă un calcul matematic simplu: adunarea. Cum să cred eu în #Rezist? Le-aţi dat-o şi au înghiţit-o pe nemestecate. Dar au telefoane inteligente cu lanternă...

    Stimată doamnă, legea nu este pentru L.Dragnea, ci o aducere la normalitate a unei prevederi aberante. Un cetăţean reabilitat trebuie să aibă drepturile oricărui cetăţean. Aţi uitat să spuneţi că această aberaţie de lege este opera lui Adrian Năstase... Era acea perioadă de tristă amintire a luptei împotriva corupţiei în care sloganul zilei era: Nu ne arestăm între noi.
    Între timp a venit epoca Băsescu-Macovei, în care noul slogan a fost: Arestăm adversarii politici.
    Eu sper să prind şi epoca de aur a luptei împotriva corupţiei în care sloganul să fie: Arestăm corupţii.

    • Like 0
    • @ Constantin
      Anon check icon
      Il vizeaza pe don' Dragnea din 2024 in colo, nici o problema. Pe el personal si pe altii cu probleme penale. Nu e nici o manipulare.
      • Like 5
    • @ Anon
      Până în anul 2024... cine ştie?...ori moare măgarul, ori piere samarul... Ce treabă are L.Dragnea cu anul 2024?
      Dacă ai fost reabilitat înseamnă că nu mai ai probleme penale.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Anon check icon
      Da, exact, e ca si cum nici n-ar fi comis fapta. Chestia asta ori nu ar trebui sa existe in lege, ori nu ar trebui sa fie relevanta cand vine vorba de ocuparea unei functii in parlament sau guvern. Condamnare definitiva = pa pa post de ministru, definitiv. Asa mi s-ar parea normal. In 2024 poate foarte bine sa candideze Dragnea sau alti "spalati" ca el. Mi-e sila.
      • Like 4
    • @ Constantin
      are legatura bai Costica,tu crezi ca taranoiul asata nu e la fel ca Basescu,adica o sa
      vrea sa moara calare pe parlament,deci,judeca putin, are vreo 50 de ani,daca avem "norocul"sa traiasca inca vreo 40 de ani ,curat ca lacrima ,cit crezi tu,baiete,ca se poate fura in 40 de ani??????????????????????????????
      • Like 4
    • @
      check icon
      Nu cred că Costică vrea să-l albească pe Dragnea, fiindcă ar fi contrastul pielii și mai mare cu culoarea dinților. Vrea doar să-i construiască o diademă de sfânt, luminată cu leduri.
      • Like 5
  • Cred că acest articol, prin faptul că omite să spună că la viitoarele alegeri Liviu Dragnea nu va putea fi premier, încalcă deontologia profesională.
    • Like 1
    • @ Constantin
      John check icon
      Care alegeri viitoare ? Sunt alegeri și după 2024. Nu-l văd pe Liviu - Suflet de mimoză - Dragnea să dispară de pe scena politică în curand ( din păcate )
      Care deontologie ? A presei ? Corect. Cu deontologia funcționarilor publici cum rămane ?
      • Like 3
  • sa ne traiesti don Livache! in fiecare zi, o noua stire despre o noua scarnavie cu dumneata in prim plan.
    E de-a dreptul obositor sa fii roman.
    • Like 7
  • "...pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere" - inteleg ca ii este aplicabila condamnatului penal dragnea. Dar intrebarea mea este: cine naiba il supravegheaza, ca de anul trecut este departe de a fi un condamnat model si nimeni nu ia nicio masura?
    Din pacate nu am putut sa ma refer cu clasicul "detinut model" pentru ca - deh - nu l-a lasat Soros sa intre la mititica. Bad, Soros, bad boy, bad!!!
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult