Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dragnea nu poate ajunge premier. CCR a respins sesizarea lui Victor Ciorbea

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern, au declarat pentru News.ro surse din CCR.

Curtea Constituţională a mai dezbătut pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie şi pe 27 aprilie sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de către Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

„Avem un premier pe care îl susțin. Nu este o decizie pentru mine”, a spus joi liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat despre decizia pe care urma să o anunțe CCR.

Cristian Tudor Popescu: „Schimbarea a fost de ultimă oră”

„Până acum am avut patru amânări. Nu s-a putut. De ce? Eu cred că din cauză că vorbea dl Dorneanu (președintele Curții Constituționale, n.r.). Acum a tăcut dl Dorneanu. Nu l-am mai auzit dând explicații, spunându-ne cât e de greu. Și iată că a ieșit și această hotărâre. Putem, desigur, să facem o mulțime de speculații în legătură cu motivul, cu momentul, cu faptul că, din câte aud și eu, până în ultimul moment hotărârea mergea invers. Schimbarea a fost de ultimă oră. Dar nu vreau să speculez pe tema asta”, a spus Cristian Tudor Popescu la Jurnalul de Seară de la Digi24.

„CCR a interzis prin această decizie unui condamnat penal să facă parte din Guvern. Sigur, există posibilitatea ca Parlamentul să acționeze asupra acestei legi, a lăsat CCR această posibilitate. Dar a făcut un lucru foarte important: a arătat și a demonstrat că votul nu bate totul. Asta este cea ce încearcă de luni de zile diverși politicieni – că dacă ai votul de partea ta, dacă ai câștigat niște alegeri, atunci ești deasupra legii. Or, această hotărâre arată că legea e chiar mai presus de vot. Și asta este democratic”, a conchis jurnalistul.

Ioan Stanomir: „Un verdict care ar fi pavat drumul domnului Dragnea către funcția de prim-ministru ar fi fost interpretat ca fiind un ajutor direct acordat PSD”

Politologul Ioan Stanomir, este de părere că la nivelul CCR a existat o reținere în a da un verdict favorabil liderului PSD, Liviu Dragnea. 

„Această reținere cred că trebuie pusă în legătură cu contextul destul de încărcat generat de amendamentele la legea privind grațierea, amendamente dezbătute în Comisia juridică a Senatului. Aș mai observa, la o primă vedere, că la nivelul CCR a prevalat o oarecare teamă de a fi percepută ca fiind în totalitate aservită PSD. Este o situație delicată, pentru că un verdict care ar fi pavat drumul domnului Dragnea către funcția de prim-ministru ar fi fost interpretat de opinia publică, sau de o parte a opiniei publice, cum zic domniile lor, ca fiind un ajutor direct acordat PSD”, a spus la Digi24 politologul Ioan Stanomir.

Politologul a punctat că a fost nevoie de cinci ședințe pentru ca judecătorii CCR să respingă ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, ceea ce presupune o evitare a discuției pe fond.

„A respinge ca inadmisibil înseamnă a evita discuția pe fond. Or întrebarea retorică este dacă a fost nevoie de cinci runde de discuții pentru a evita o discuție autentică pe fond, care este motivația și care sunt cauzele? Cred că sunt cele pe care le-am sugerat eu, cu toată modestia: sentimentul Curții Constituționale că un verdict favorabil domnului Dragnea și dat extrem de repede ar fi fost o catastrofă din punct de vedere al imaginii CCR. Curtea Constituțională, sub președenția domnului Valer Dorneanu, este și așa în anumite momente obedientă Puterii”, a adăugat politologul Ioan Stanomir.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat în ianuarie, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu trebuie sa laudam decizia CCR pt.ca ea nu spune nimic! Asteptati putin si o sa vedeti ca p.s.d.-ii vor ataca aceasta problema pe alta cale si cred ca vor avea atunci si sprijinul "matelotului"!
    • Like 0
  • Cred ca Tov Costel ( asta de aduce elogii partidului bolșevic pe aici ) plânge acum .
    • Like 3
  • check icon
    Le-am putea numi «românisme». Deci dl Dragnea nu poate fi premier, dar este deja președintele Camerei. Tare! Uluitor este că absolut niciun jurnalist nu a analizat această situație dâmbovițeană, când unui cetățean i se interzice o funcție inferioară, dar i se permite una superioară. Sau, în fine, una cel puțin la fel de importantă. Citiți-l pe Lucian Boia, mai ales cartea sa despre comunismul românesc.
    • Like 3
    • @
      Buna seara. Va inteleg frustrarea si, etic, sunt de acord cu dumneavoastra. Tehnic, insa, lucrurile stau altfel. Dreptul de a fi ales este unul stabilit de constitutie si nu poate fi ingradit decat de o hotarare judecatoreasca, survenita in urma unei condamnari( a se vedea cazul A. Nastase, caruia i au fost ingradite unele drepturi cetatenesti pe o perioada de 3 ani, cred.) Ori, Dragnea a fost ALES de catre parlamentari in functia de sef al Camerei Deputatilor, spre deosebire de Grindeanu, care a fost NUMIT ca prim ministru. Aici e toata smecheria, a se vedea si cazul nenumaratilor primari penali care au castigat un nou mandat, chiar in puscarie aflati.
      • Like 0
  • Functia de prim-ministru ii e deja prea putin, el vrea sa fie o a patra putere in stat, pe model iranian. Vrea sa fie ayatollah, Khomeini de Romania, sa ii execute pe contestatari, mujahedinii din piete, ambasade si kafiri in fiecare seara de predica la posturile imamilor Mahomedescu si Mehdita, Al Jecmania Tv si Al Eczema 3. Cuvantul lui Dragnea, din scoarta in scoarta, izvoraste din Programul de Guvernare pogorat din cer pe Insula Belina, loc declarat sacru unde Pescarul de Oameni isi duce neofitii sa ii initieze in taina hotiei. Abia apoi au dezlegare la furt, cu conditia sa faca rugaciunile zilnice la picioarele trimisului lui Allah. Inshallah!
    • Like 1
  • In sfarsit s-a mai rezolvat o problema. Dupa cum merg lucrurile se arata vremuri grele pentru Dragnea. Singura sansa de a nu mai ajunge in asemenea situatie este votarea unei legi sau modificarea Constitutiei astfel incat penalii sau infractorii sa nu mai poata ocupa functii publice. Simplu. Un parlament si un guvern fara infractori sau penali nu va mai ermite sa se ajunga in situatia jenanta de astazi in care sefii camerelor parlamentului sunt un infractor si un cercetat penal.
    Cum sa ai incredere in asemenea indivizi? Si au jurat cu mana pe Biblie si Constitutie ca vor respecta legea... Tariceanu se bucura inca de prezumtia de nevinovatie. Cum va fi insa daca va fi gasit vinovat si condamnat definitiv?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult