Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern, au declarat pentru News.ro surse din CCR.
Curtea Constituţională a mai dezbătut pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie şi pe 27 aprilie sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de către Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.
„Avem un premier pe care îl susțin. Nu este o decizie pentru mine”, a spus joi liderul PSD, Liviu Dragnea, întrebat despre decizia pe care urma să o anunțe CCR.
Cristian Tudor Popescu: „Schimbarea a fost de ultimă oră”
„Până acum am avut patru amânări. Nu s-a putut. De ce? Eu cred că din cauză că vorbea dl Dorneanu (președintele Curții Constituționale, n.r.). Acum a tăcut dl Dorneanu. Nu l-am mai auzit dând explicații, spunându-ne cât e de greu. Și iată că a ieșit și această hotărâre. Putem, desigur, să facem o mulțime de speculații în legătură cu motivul, cu momentul, cu faptul că, din câte aud și eu, până în ultimul moment hotărârea mergea invers. Schimbarea a fost de ultimă oră. Dar nu vreau să speculez pe tema asta”, a spus Cristian Tudor Popescu la Jurnalul de Seară de la Digi24.
„CCR a interzis prin această decizie unui condamnat penal să facă parte din Guvern. Sigur, există posibilitatea ca Parlamentul să acționeze asupra acestei legi, a lăsat CCR această posibilitate. Dar a făcut un lucru foarte important: a arătat și a demonstrat că votul nu bate totul. Asta este cea ce încearcă de luni de zile diverși politicieni – că dacă ai votul de partea ta, dacă ai câștigat niște alegeri, atunci ești deasupra legii. Or, această hotărâre arată că legea e chiar mai presus de vot. Și asta este democratic”, a conchis jurnalistul.
Ioan Stanomir: „Un verdict care ar fi pavat drumul domnului Dragnea către funcția de prim-ministru ar fi fost interpretat ca fiind un ajutor direct acordat PSD”
Politologul Ioan Stanomir, este de părere că la nivelul CCR a existat o reținere în a da un verdict favorabil liderului PSD, Liviu Dragnea.
„Această reținere cred că trebuie pusă în legătură cu contextul destul de încărcat generat de amendamentele la legea privind grațierea, amendamente dezbătute în Comisia juridică a Senatului. Aș mai observa, la o primă vedere, că la nivelul CCR a prevalat o oarecare teamă de a fi percepută ca fiind în totalitate aservită PSD. Este o situație delicată, pentru că un verdict care ar fi pavat drumul domnului Dragnea către funcția de prim-ministru ar fi fost interpretat de opinia publică, sau de o parte a opiniei publice, cum zic domniile lor, ca fiind un ajutor direct acordat PSD”, a spus la Digi24 politologul Ioan Stanomir.
Politologul a punctat că a fost nevoie de cinci ședințe pentru ca judecătorii CCR să respingă ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, ceea ce presupune o evitare a discuției pe fond.
„A respinge ca inadmisibil înseamnă a evita discuția pe fond. Or întrebarea retorică este dacă a fost nevoie de cinci runde de discuții pentru a evita o discuție autentică pe fond, care este motivația și care sunt cauzele? Cred că sunt cele pe care le-am sugerat eu, cu toată modestia: sentimentul Curții Constituționale că un verdict favorabil domnului Dragnea și dat extrem de repede ar fi fost o catastrofă din punct de vedere al imaginii CCR. Curtea Constituțională, sub președenția domnului Valer Dorneanu, este și așa în anumite momente obedientă Puterii”, a adăugat politologul Ioan Stanomir.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat în ianuarie, pentru News.ro, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum sa ai incredere in asemenea indivizi? Si au jurat cu mana pe Biblie si Constitutie ca vor respecta legea... Tariceanu se bucura inca de prezumtia de nevinovatie. Cum va fi insa daca va fi gasit vinovat si condamnat definitiv?