Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cadouri, masa de sărbători, revelion sau vacanță. Ce tai de pe listă?

santa claus - getty

Foto Guliver/Getty Images

Vin sărbătorile. De fapt, deja au început cu Sf. Nicolae. Lăsăm politica și alte cele la o parte și ne gândim ce pregătim de Crăciun, cui oferim cadouri, care-i bugetul destinat. Vine moșul anul ăsta, sau are sacul gol? Luăm brad artificial, sau poate unul natural în ghiveci? Unde petrecem revelionul? Plecăm câteva zile la munte? Sau doar la „țară”? Ăstea sunt întrebările  „de sezon”.

Pe stradă e forfotă, în trafic parcă s-au înmulțit mașinile, mall-urile sunt full, toți cară sacoșe de toate felurile. Orașul este ornat modest, parcă din economie, dacă întrebi autoritățile îți vor răspunde că dacă investeau mai mult, erau criticate că aruncă banii aiurea. Începem să aruncăm ochii în alte orașe, la cele învecinate, cele îndepărtate. Hmm, constatăm că parcă ornamentele lor sunt mai vii, de bon ton și culmea, și mai ieftine.

În alte părți vedem târguri de Crăciun foarte frumoase, cu căsuțe ca-n povești, bineînțeles ne întrebăm dacă noi vom avea vreodată așa ceva. E adevărat, îi ajută și arhitectura, piațetele pietonalizate, înconjurate de clădiri vechi și restaurate. La noi nu există, dar se pot improviza, regândi anumite spații, dar e nevoie de viziune și mai ales, voință.

Revenim la vacanțe și spiritul sărbătorilor. Da, această febră a sărbătorilor e invers proporțională cu cheful de muncă. Cu cât te cuprinde mai mult, cu atât îți vine dorul de ducă. Dorința de a evada din cotidian. Îți faci niște calcule și realizezi că, după clasicul „nu se pot toate deodată”, trebuie să tai de pe listă.

Cadouri, masa de sărbători, revelion, sau vacanță. Ce tai? Păi e Crăciun, chiar nu vine Moșu'? E o dată în an, ce naiba? Da, dar poate fi mai modest. Totuși, acum ne-am găsit să economisim? Nu, în niciun caz. Atunci, masa de Crăciun. Nu, aduce ghinion. Trebuie să fie plină. Deci, nu. Ornamentele din brad. Le punem pe cele din anii trecuți. Da, dar chiar niciun element de noutate? Măcar cu 2-3 globuri să completăm. Și-așa s-au spart câteva. Uite, revelionul îl petrecem acasă. Se poate și așa. Nu, nici vorbă fiindcă ne vom simți singuri, vom vedea pe Facebook sute de poze de la munte, restaurante. Și noi acasă? Ne-ar deprima. Mergem la restaurant! Clar!

Studiem ofertele și găsim una interesantă. Dar după revelion nu mergem nicăieri? Nu, nu mergem fiindcă nu mai avem cu ce. Da, trebuie să tai de pe listă vacanța la munte. Lasă că prin februarie scad prețurile și mergem atunci. Și uite cum se rezolvă de la sine. În cazul meu. Poate altcineva ar fi tăiat altceva de pe listă, funcție de starea de spirit, priorități, oportinități, buget. Sau poate nu ar fi fost nevoit să taie, în cazul fericit. 

Important este să vă bucurați de această perioadă specială a anului. Cu cei dragi alături, indiferent unde.

La mulți ani și Sărbători fericite!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    În ultimii ani tăiem din alimente, că doar nu vine apocalipsa că sa facem stoc. Și plusam la plimbări. Mai mult pentru suflet și minte și mai puțin pentru burta.
    • Like 0
  • noi plecam. Am platit vacanta din timp (airbnb si avion). Cum imi notez cheltuielile, am vazut ca supra cheltuim an de an de sarbatori (mancare, alcool, cadouri, haine noi, un coafor sau mai multe,etc - lucruri ce el amanam in timpul anului si extra compensam in cele cateva zile libere de ajungem sa nu mai simtim odihna). Da, vacantele sunt scumpe dar nu mai extra cheltuim acasa, economie si la incalzire + electricitate si per total iesim destul de bine, si mai venim si odihniti si fara cele 2-3 kg de prajituri pe fund si pupaturi de la matusele obositoare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult