Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cadouri, masa de sărbători, revelion sau vacanță. Ce tai de pe listă?

santa claus - getty

Foto Guliver/Getty Images

Vin sărbătorile. De fapt, deja au început cu Sf. Nicolae. Lăsăm politica și alte cele la o parte și ne gândim ce pregătim de Crăciun, cui oferim cadouri, care-i bugetul destinat. Vine moșul anul ăsta, sau are sacul gol? Luăm brad artificial, sau poate unul natural în ghiveci? Unde petrecem revelionul? Plecăm câteva zile la munte? Sau doar la „țară”? Ăstea sunt întrebările  „de sezon”.

Pe stradă e forfotă, în trafic parcă s-au înmulțit mașinile, mall-urile sunt full, toți cară sacoșe de toate felurile. Orașul este ornat modest, parcă din economie, dacă întrebi autoritățile îți vor răspunde că dacă investeau mai mult, erau criticate că aruncă banii aiurea. Începem să aruncăm ochii în alte orașe, la cele învecinate, cele îndepărtate. Hmm, constatăm că parcă ornamentele lor sunt mai vii, de bon ton și culmea, și mai ieftine.

În alte părți vedem târguri de Crăciun foarte frumoase, cu căsuțe ca-n povești, bineînțeles ne întrebăm dacă noi vom avea vreodată așa ceva. E adevărat, îi ajută și arhitectura, piațetele pietonalizate, înconjurate de clădiri vechi și restaurate. La noi nu există, dar se pot improviza, regândi anumite spații, dar e nevoie de viziune și mai ales, voință.

Revenim la vacanțe și spiritul sărbătorilor. Da, această febră a sărbătorilor e invers proporțională cu cheful de muncă. Cu cât te cuprinde mai mult, cu atât îți vine dorul de ducă. Dorința de a evada din cotidian. Îți faci niște calcule și realizezi că, după clasicul „nu se pot toate deodată”, trebuie să tai de pe listă.

Cadouri, masa de sărbători, revelion, sau vacanță. Ce tai? Păi e Crăciun, chiar nu vine Moșu'? E o dată în an, ce naiba? Da, dar poate fi mai modest. Totuși, acum ne-am găsit să economisim? Nu, în niciun caz. Atunci, masa de Crăciun. Nu, aduce ghinion. Trebuie să fie plină. Deci, nu. Ornamentele din brad. Le punem pe cele din anii trecuți. Da, dar chiar niciun element de noutate? Măcar cu 2-3 globuri să completăm. Și-așa s-au spart câteva. Uite, revelionul îl petrecem acasă. Se poate și așa. Nu, nici vorbă fiindcă ne vom simți singuri, vom vedea pe Facebook sute de poze de la munte, restaurante. Și noi acasă? Ne-ar deprima. Mergem la restaurant! Clar!

Studiem ofertele și găsim una interesantă. Dar după revelion nu mergem nicăieri? Nu, nu mergem fiindcă nu mai avem cu ce. Da, trebuie să tai de pe listă vacanța la munte. Lasă că prin februarie scad prețurile și mergem atunci. Și uite cum se rezolvă de la sine. În cazul meu. Poate altcineva ar fi tăiat altceva de pe listă, funcție de starea de spirit, priorități, oportinități, buget. Sau poate nu ar fi fost nevoit să taie, în cazul fericit. 

Important este să vă bucurați de această perioadă specială a anului. Cu cei dragi alături, indiferent unde.

La mulți ani și Sărbători fericite!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Teodora check icon
    În ultimii ani tăiem din alimente, că doar nu vine apocalipsa că sa facem stoc. Și plusam la plimbări. Mai mult pentru suflet și minte și mai puțin pentru burta.
    • Like 0
  • noi plecam. Am platit vacanta din timp (airbnb si avion). Cum imi notez cheltuielile, am vazut ca supra cheltuim an de an de sarbatori (mancare, alcool, cadouri, haine noi, un coafor sau mai multe,etc - lucruri ce el amanam in timpul anului si extra compensam in cele cateva zile libere de ajungem sa nu mai simtim odihna). Da, vacantele sunt scumpe dar nu mai extra cheltuim acasa, economie si la incalzire + electricitate si per total iesim destul de bine, si mai venim si odihniti si fara cele 2-3 kg de prajituri pe fund si pupaturi de la matusele obositoare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult