Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Călăul anilor '20, pentru generalul Soleimani&friends, vine din cer: o rachetă, manevrată de IT-iști, care te pulverizează oriunde ai fi

Reaper

Foto Wikipedia

Au început tumultuos anii '20 ai secolului nostru, cu atacul lui Trump asupra generalului Soleimani. Este un prilej pentru tot felul de profeți nepricepuți să prevestească viitorul, în cele mai cumplite scenarii, care includ bineînțeles și inevitabilul război mondial. Cei cărora li se pare logică evoluția viitoare a conflictului fac presupuneri convingătoare și culeg mii de like-uri. Totuși, dacă e să-l credem pe Nassim Nicholas Taleb, deciziile politice devastatoare sunt influențate de un număr incomprehensibil de factori, de amploare mai mică, și sunt astfel impredictibile.

Mie cel mai interesant aspect mi se pare metoda prin care generalul a fost omorât. Pur și simplu a venit o rachetă din cer și l-a pulverizat. Nu au fost daune colaterale relevante, cu excepția celor zece oameni, care au fost uciși pe loc. Generalul a fost urmărit, țintit și executat de un dispozitiv fără pilot, pre-programat și acționat de niște IT-ști, tocmai din partea cealaltă a lumii.

Deci, acum, în 2020, se poate face asta.

Se putea de mai mulți ani, am aflat între timp. Însă abia acum, probabil simțindu-se încolțit de adversarii interni, președintele Americii a decis să folosească asumat această armă, arătând tuturor ce posibilități are. 

Încă din copilărie, am fabulat mult împreună cu alți băieți pe tema războaielor și a posibilităților militare nedezvăluite încă de marile puteri mondiale. Cumva, cu toții bănuiam că americanii posedă de mult această tehnologie, de a distruge obiective de la distanță, cu precizie. Totuși, nu puteam înțelege cum de nu sunt capabili să-l găsească pe Osama Bin Laden, pe care l-au căutat ani de zile, și de a cărui suprimare nu s-ar fi supărat aproape nimeni.

Cultura populară a scornit multe povești conspirative despre posibilitățile militare ale americanilor, despre inventivitatea diabolică a rușilor sau despre comercianții de arme care ne conduc lumea, așa cum vor ei. Ne-am obișnuit ca tehnologiile militare să fie secrete de stat, la fel ca și strategiile generalilor, iar astfel, noi, oamenii de rând, suntem mereu surprinși de performanțele armelor folosite în războaie. Însă tehnologia care l-a suprimat pe Soleimani nu este secretă.

MQ-9 Reaper este o dronă militară care a fost dezvoltată de americani în ultimii 20 de ani. Există câteva sute de bucăți produse până acum. Are forma unui avion de luptă, este dotată cu rachete de atac și este manevrată de la distanță, fără pilot. Este un hunter-killer, adică un dispozitiv de supraveghere și recunoaștere, dar letal totodată. Drona a fost testată cu succes în luptele din Afganistan (începând cu 2007), apoi îmbunătățită semnificativ și utilizată în războaiele din Somalia și Yemen. Tot un Reaper l-a prăjit în 2015 și pe Jihadi John, un efemer purtător de cuvânt al Statului Islamic.

Călăul medieval a fost înlocuit acum vreo 200 de ani de ghilotină, din motive de eficiență: tehnologia suprimării oamenilor evoluase corespunzător. Vânătorii de capete din vestul sălbatic sau capugiii sultanului care veneau să mazilească domnitorii vlahi sunt doar variante depășite ale dronelor-călău care zboară astăzi pe deasupra noastră.  

India, Australia și majoritatea țărilor vest-europene și-au achiziționat între timp câteva astfel de drone. China, Rusia sau Turcia nu au vrut să cumpere de la americani, așadar își produc probabil propriile lor echipamente. În lumea pe care ne-o anunță profeții, războaiele mondiale vor fi purtate probabil exclusiv de drone și roboți, cu foarte puține victime umane directe. Războaiele seamănă deja cu jocurile pe calculator. Dacă efectele lor nu ar crea daune colaterale lumii, atunci războaiele între drone ar putea fi considerate sporturi, adică concursuri de abilități în folosirea tehnologiei, la fel ca și Formula 1 astăzi. Și astfel competiția dintre beligeranți va fi mai logică: se va rezuma doar la tehnologie, respectiv la buget.

Prin acest gest, Trump s-a lăudat în toată lumea cu jucăria pe care o are. În plus, ne-a sugerat că o acționează după bunul său plac, atunci când îl enervează câte unul, de prin lumea asta mare. Dar noi habar nu avem ce urmează să se întâmple, dacă se va întâmpla ceva. Putem doar bănui că și alți „prieteni” de-ai săi - Kim Jong-un sau Bashar al-Assad - sunt mai îngrijorați zilele astea. Pentru că e nasol să știi că dușmanul tău posedă această armă și mai e și suficient de nebun încât să o folosească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O mică observație: dronele nu sunt manevrate de IT-iști. Sunt conduse de soldați în buncăre la fel ca și cum ar juca un joc pe calculator. Doar că în loc sa lovească ținte virtuale lovesc locuri reale.

    IT-stul își termină treaba în momentul în care drona este livrată DOD.

    Sursă: am lucrat pe ceva similar ceva timp
    • Like 0
  • Sant foarte puternici, fereasca Dumnezeu sa devina Statele Unite dictatura de stanga sau dreapta. Nu vorbim de F22 Raptor sau de rachetele hipersonice Lockhedd Martin Mach 20(20800Km/ora), pe mine armele neletale ma sperie, una dintre ele un tun cu radiatie electromagnetica frecventa 80=100Ghz victimele care beneficiaza de aceasta imersare in radiatii de foarte inalta frecventa percep senzatia de imbaiere in metal topit, urmarea fug de rup pamantul. As spune ca este o arma pentru riot control, intrebarea este pentru ce tip de scenarii a fost conceputa
    • Like 1
  • rcc check icon
    Un mod mai las nu se putea. O natie fara onoare. Daca se poate numi natie.
    • Like 3
    • @ rcc
      George check icon
      rcc didixit! Dar nu spune cum iranienii lasi se folosesc de "proxi" ca Hezbollah, Hamas si altii sa omoare americani.
      • Like 0
  • check icon
    Dacă va începe deranjul în Iran iară UE va trebui să ofere azil, să se umple de refugiați din calea războaielor, ce-a fost când cu Siria a fost pistol cu apă față de ce urmează dacă începe în Iran, UE va fi destructurată de ascensiunea inerentă a partidelor extremiste și ghici-mici cui îi convine asta?, nu cumva fix la USA și Rusia?
    • Like 0
  • antonia check icon
    Yeap, asta e viitorul.
    S-a spus deja de mult timp ca urmatorul razboi mondial va fi informatic. Realitatea devine din ce in ce mai asemanatoare cu sf. Personal, cred ca sunt doua alternative in viitorii 200...500..1000 de ani: ori tehnologia va crea o omenire aproape de perfectiune, ori o va distruge irecuperabil.
    • Like 1
  • check icon
    Amestecați nepermis lucrurile!
    Călăul acționează la finalul unui proces de judecare al unei instanțe oficiale. Unde este instanța de judecată în acest caz, la cheremul exclusiv a lui Trump?
    Ce facem, ne întoarcem la Hitler și la "the might is right"? Cine dorește asta?
    • Like 3
    • @
      check icon
      Vorbea de capugii, care era ”instanța oficială” în cazul acestora? Voia sultanului?
      Exact.
      • Like 2
    • @
      corne check icon
      fiindca simpatia dvs pentru "ailalti" e manifesta si va joaca feste :

      1. au vrut "ailaltii & co." infiintarea unei astfel de instante si au refuzat occidentalii?
      2. china nu recunoaste decizia curtii de arbitraj de la haga, intr-un caz in care nu-i convine s-o faca. cu asta sunteti in regula?
      3. rusia refuza sa-si retraga trupele din transnistria, desi a promis de vreo douazeci de ani ca face asta, desi guvernul republicii moldova i-a cerut-o in mod expres, la fel ca ue si sua. sunteti in regula cu asta?
      4. anexarea peninsulei crimeea a fost decisa de vreo curte de justitie? cum v-a picat?
      5. cum ar trebui sa judece o astfel de instanta, cu probe obtinute de la serviciile secrete ale tuturor partilor implicate? aici, aveti scanteie?

      • Like 3
    • @ corne
      GabiC check icon
      Subscriu!
      De fapt- unora ca tipul asta ar fi trebuit sa-i spui simplu, caragialesc:
      Amice......:-)
      Nu merita sa-ti bati capul...
      • Like 0
  • Man Alin Man Alin check icon
    Motive economice ca de obicei... Impusti un singur iepure si cresc urechile altor iepuri (Wallstriti, Brenti, metaliferi pretiosi, etc...) Ghici cine trage foloasele ?
    SUA SA are pe Trump patron... Rezultatele economice f. bune sunt pe net cate vrei... Sa vedem ce noi recorduri economice mai doboara SUA SA.
    Cat despre iranieni... "Daca iti dau o bombita de drona mai mor 100 pe langa tine... eventual la funeraliile tale!"
    Sa auzim de bine!
    • Like 0
  • Daca cineva crede ca cei ce detesta actiunea idiotului de la Washington o fac din motive pur ideologice se inseala. Da, generalul merita sa moara dar numai un semidoct ca Trump a fost destul de cretin sa o faca. Idea este ca puteau sa o faca multi altii inaintea lui si din interese chiar mai acute decat cele pe care le pretinde casa alba. Diferenta este ca cei din administratiile precedente, Mossad-ul au stiut sa adune mere cu mere si portocale cu portocale si l-au lasat pe tatalaul narcisist sa scoata castanele din foc.
    Si o face pe pielea soldatilor si cetatenilor americani.
    Daca faptul ca sustine ca vor bombarda obiective de arta si cultura ca represalii, cand propriul "ministru al fortelor armate" spune ca nu, fapt ce ar constitui o crima de razboi conform conventiilor de la Geneva, nu da nimanui o idee destul de clara asupra instabilitatii creaturii portocalii atunci chiar nu are rostul sa mai purtam discutii.
    Multi, in special dintre cei tineri, au crescut cu jocuri video de razboi in care avansezi cu cat "omori" mai multi inamici. De aici si o oarecare usurinta in a vedea actiunea americanilor ca pe o chestie "curata". Ca l-au omorat l-au omorat doar ca pentru asta vor plati cu vietile multi altii care nu au avut nici un amestec nici in murdariile criminale ale generalului nici in aberatiile halucinante ale idiotului. Aceasta asasinare, justificata sau nu, in mod cert negandita temeinic, poate duce la evenimente tragice si la avansarea intereselor rusilor si chinezilor in zona. Parerea mea.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Dupa cum spuneam: inca unul care-l plange pe Suleimani. Sa stiti ca sunt destule babe care fac coliva buna la noi si puteti sa mergeti la Kerman la funeraliile lui. Criminalul de Trump, raul de Trump, foloseste aceste tehnologii SF cu rachete inteligente si camere video pentru a lichida teroristi. :((( Nu-i asa ca e misto tehnologia? :) Faina drona aia. V-ar parea rau daca l-ar "bazai" un pic pe Vladimirovici sau Kim? Ati deplange lichidarea lor, nu-i asa? FYI domnule Lica: acest Soleimani (Suleiman Pasa asta -o javra de lider terorist precum Ben Laden sau Baghdadi) era si pe lista neagra a UE care acum plange de dor si jale, de sare camasa pe Borell. Merkel se duce la Putin sa planga impreuna cu el, Macron la fel, Erdogan se vede cu el la Ankara sa inaugureze nu stiu ce gazoduct, mai lipseste Kim din perisaj si avem toata liota de dictatori. Da, ati citit bine, o includ aici si pe Merkel. Nici macar Putin nu mai crede in "inocenta" lui Soleimani. Chiar si unii iranieni (politicieni mai ales) se bucura ca au scapat de el.
    • Like 3
    • @ mike
      check icon
      Să recunoști că Trump e, cel puțin din punct de vedere al diplomației, un țărănoi necioplit nu e deloc totuna cu a-l plînge pe Suleimani!
      • Like 2
    • @
      mike mike check icon
      De ce este taranoi, pentru ca asa i-a obisnuit pe liderii europeni Obama inainte? Adica sa le spuna acelasi lucru - ca sunt niste prieteni ai acestor regimuri dictatoriale- intr-un limbaj diplomatic?
      • Like 1
    • @
      GabiC check icon
      Mai "nimeni"- Cu diplomatii te comporti diplomatic, cu jegurile te comporti ca un jeg. Asta-i legea care functioneaza. In rest povesti pentru "tineri frumosi si liberi" care protesteaza batand cu sticla de PET in trotuar ...
      O sa inveti (poate ) mai tarziu cum e in lume...
      • Like 0
    • @ mike
      Parerist check icon
      Bre, bati campii cu gratie. Nu plange nimeni in Europa dupa ala, tipul era pe lista neagra a teroristilor inclusiv in Europa (poate chiar dinainte sa fie trecut si pe lista neagra a americanilor).
      Niciunul din leaderii europeni nu a "regretat" "executia", ci doar parasirea acordului nuclear de catre Iran, asa ca fie vorbesti aiurea, fie te informezi din surse foarte dubioase. Europenii au cerut detensionarea situatiei si s-au oferit sa medieze (ceea ce e normal, si in interesul lor). Daca aia se apuca sa scufunde nave in Hormuz pe americani ii doare in pix, sau chiar le convine, pe europeni nu. Mesajul european pentru Iran a fost "suck it up and calm down".
      Toti dictatorii pomeniti de tine au relatii destul de bune si cu US. Care abandoneaza kurzii, se face ca nu vede ce se intampla in Ucraina, etc. Europenii au o scuza, le sunt vecini si au interese (energie, migranti), insa americanii ce scuza au?
      Trump al tau se dadea cocos cand prietenii nostri sauditi au macelarit un jurnalist intr-o AMBASADA. Nici macar nu s-au obosit sa o faca prin proxies, ca dictaturile civilizate. Apoi au dat cu cateva miliarde in el si a uitat repede (ca si majoritatea celor care il aplauda). Ce sa zic, un mare aparator al valorilor crestine si de dreapta....
      • Like 1
    • @ mike
      Corina check icon
      Articolul nu deplânge soarta lui Soleimani. Deloc. Accentul cade pe evoluția tehnologiei și modul în care ea transformă războaiele.
      • Like 0
    • @
      George check icon
      Acolo e razboi, diplomatia nu functioneaza pe timp de razboi.
      • Like 0
  • Ma uitam la CNN si alte publicatii zilele trecute, aia fac analize interesante de securitate, pe cand articolul asta e tot din sfera can-canului, cu jucarii cu aberatii, presa din Romania... ii recomand autorului sa vada filmele Good Kill sau the eye in the sky poate intelege mai multe despre aceste drone, asa stiu ca inainte de a scrie un aericol te documentezi, nu il scrii asa in pauza de masa, intre doua imbucaturi .. aceste drone se folosesc de ani de zile nu e prima data, plus nu e nici un IT ist care le comanda, sunt piloti adevarati care le comanda remote.. pentru mai mulle informatii vezi filmele.. si eu zic sa ramai la can canurile republicii..
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult