Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Campania electorală, o petrecere a burlacilor

Campaniile electorale sunt ca petrecerile de burlaci. Oamenii fac lucruri pe care n-ar îndrăzni să le facă în oricare altă situație și zic „la revedere” unei vieți fără griji pe care nu o să o mai aibă niciodată. 

Cei care câștigă, pentru că vor trebui să dea o imagine mai instituțională (asta dacă nu ești președinte de tip Băsescu). 

Cei care pierd, pentru că nimeni nu o să-i mai bage în seamă. Îi așteaptă viața gri de dinainte de a fi în ziare. 

Pentru petrecerea lui, burlacul independent Cătălin Berenghi s-a îmbrăcat cu costum tradițional, cu pălărie și tot tacâmul, și și-a chemat echipa de campanie să-i facă poze pe străzile Capitalei. 

Un altul dintre candidații des atacați la Primăria Capitalei este Nicușor Dan. Mai mult decât petrecerea, candidatul Dan are un aspect cam de după petrecerea de burlaci. Ca și cum ar fi sărit din pat, s-ar fi îmbrăcat cu hainele de pe jos mirosind a țigară de noaptea trecută și ar fi ieșit la făcut campanie nebărbierit și nepieptănat. E drept că acum se mai aranjează, dar tot i-a rămas un aer de mahmureală.

În listele lui Dan, dar pentru primăria sectorului 1, franțuzoaica Brigitte-Marie-Clotilde Armand. Petrecerea ei de burlăcițe e cea mai nebună și distractivă dintre toate. Într-o țară străină mai sălbatică și sărăcăcioasă, cu mai multe lucruri permise decât în serioasa Franță natală. Așa cum unii se duc în Goa sau Republica Dominicană ca să facă ceea nu pot face acasă la un preț mai rezonabil, Armand a venit în România să facă politică.

Foto: George Călin/Inquam Photos.

Cele mai adulte petreceri de sfârșit de campanie ar putea să aibă loc la sectorul 3, unde așteaptă să fie reales Robert Negoiță. Niciun alt candidat nu știe ca el (sau așa credem, pentru că cine știe?) cum să organizeze o adevărată petrecere pentru a spune la revedere plăcerilor unei vieți care se termină.

Într-un alt sector, 5, viața e o petrecere pentru Marian Vanghelie. Marian Vanghelie nu trebuie să se îmbrace în nimic, nici să plece în altă țară. Îi iese la el în Rahova. Iese pe stradă și toată lumea îl pupă și îmbrățișează. Moși, copii, mame, babe, tineri și, dacă trebuie, Patriarhul Daniel.

În partea cealaltă al spectrului intelectual, este omul Mișcării Populare, Robert Turcescu. Cel puțin așa și-ar dori el, deși eu îl văd mult mai inteligent pe Vanghelie, care dacă greșește mai mult în exprimare e numai pentru că nu prea îi păsa. Pentru asaltul la primărie, Turcescu și-a scos toată artileria pentru petrecere: chitară electrică de rocker, ceasul deșteptător ca să arate oamenilor de pe trotuare că noaptea e nebună și el nu plecă acasă până târziu. Dacă pleacă! (În calitate de chitarist și inima petrecerii, mie mi se pare mai convingător Ludovic Orban, dar ce să facem).

Dar nebunia mai mare la noaptea electorală a burlacilor lui Turcescu nu este a ieși în stradă cu chitară sau ceas deșteptător. Faimoșii din toată lumea tind să se dezlănțuie în petreceri private cu costumații provocatoare, care stârnesc scandaluri uriașe în vremea lui Twitter.

Să ne aducem aminte de prințul Harry îmbrăcat în nazist. Turcescu ar fi putut să se îmbrace în ofițer de Securitate, dar generațiile mai tinere n-ar fi înțeles-o, și oricum nici nu prea ar fi fost o costumație, în cazul lui. A ales în schimb o temă la fel de polemică, dar mult mai actuală și subtilă, când s-a fotografiat pentru afișele electorale făcând salutul băieților de la ISIS.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    in tara unde femeia nemaritata este clasata ca si "curva", barbatul neinsurat este clasat ca "betiv" sau "impotent", politicianu este clasat ca "borfas" si "hot". culmea este ca toti, adica femeia si barbatul din afara casatoriei, cat si politicianul pot ajunge la performanta, toti in profesia lor, dar primii 2 primesc premii, decoratii si distinctii, in timp ce politicianu primeste minim 2 ani de puscarie :). ce credeti ca viseaza copiii romani sa devina in viata ? 1 fotbalisti 2 politicieni 3 soferi 4 prostituati .... 100 profesori :) nu credeti ?
    • Like 0
  • Venom check icon
    Fără Gabriela?
    • Like 0
    • @ Venom
      Aveti dreptate, am lasat-o afara. Cred ca nu prea ii gaseam ceva de zis, desi sunt sigur ca sunt multe. Sau poate n-am vorbit de ea in schimb de niste bani. Numai bine, mersi de comentarii
      • Like 0
  • Campaniile electorale pot să aibă aerul unei petreceri a burlacilor doar în democrațiile unde partidele, sistemul electoral și electoratul nu înțeleg importanța continuității și a mașinăriilor de partid. Un candidat care câștigă ar trebui deja să arate, măcar în mare parte, căsătorit cu funcția iar unul care pierde ar trebui să fie folosit de partid intern, atât timp cât nu are multe alte păcate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult