Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cancelarul Olaf Scholz a făcut o vizită oficială la Chișinău: începutul unei frumoase prietenii cu Republica Moldova

Olaf Scholz, vizită în Republica Moldova

Foto: dpa picture alliance/ Alamy/ Profimedia

Data de 21 august 2024: Prima vizită a unui șef de stat german în Republica Moldova din ultimii 12 ani - o vizită aflată sub semnul solidarității, așa cum a fost ea numită în presa germană.

La Chișinău vor avea loc alegeri în octombrie, iar sprijinul Berlinului este esențial pentru realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte, deoarece alegerile se vor desfășura în același timp cu un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Prin urmare, Europa trebuie să fie cât mai prezentă posibil pentru a contracara nu doar spectrul Rusiei, mai mult sau mai puțin vizibil în zonă, cât și propaganda Kremlinului, care, în prezent, pare mult mai periculoasă decât cele câteva mii de soldați care sunt încă staționați în Transnistria.

Consiliul European a decis, în decembrie 2023, deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina și i-a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderare. În iunie 2024, UE a demarat discuțiile de aderare cu Republica Moldova prin organizarea primei conferințe interguvernamentale.

Cancelarul Scholz a promis sprijinul Germaniei guvernului pro-european de la Chișinău și s-a declarat încrezător în eforturile prezente și viitoare ale micului stat de a atinge standardele europene - fiind binecunoscut faptul că negocierile pentru închiderea capitolelor de aderare vor avea o durată considerabilă, orizontul estimate fiind anul 2030. Fosta republică sovietică dă dovadă de o „dorință remarcabilă de reformă”, a explicat cancelarul german. 

Cum s-ar spune în popor, este așadar nevoie de răbdare și tutun. Dar și de surse de energie alternativă: tocmai de aceea Germania s-a asigurat că Republica Moldova renunță rapid la gazul de proveniență rusească. Energia electrică vine demult dinspre Europa, pentru a se contracara și în acest mod influența Rusiei și este deci și în interesul strategic al UE ca Republica Moldova să-și continue parcursul european și să se distanțeze de moștenirea sovietică. De altfel, merită reamintit că, la scurt timp după debutul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, Germania, România și Franța au decis, în martie 2022, lansarea Platformei de Sprijin pentru Moldova care a vizat în special gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, asigurarea securității energetic și continuarea reformelor sociale și economice. 

Ajungând și la chestiunea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, să nu uităm că Republica Moldova a găzduit, în primele luni, cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor din Europa.

Din februarie 2022, peste 1 milion de ucraineni s-au refugiat în Republica Moldova, majoritatea femei și copii, iar UE va continua să sprijine guvernul moldovean pentru gestionarea fluxului de refugiați, chiar dacă, în momentul de față (conform datelor din mai 2024), doar 118.000 de ucraineni se mai află pe teritoriul Republicii Moldova.

Cât despre fondurile alocate Ucrainei, cancelarul Scholz a declarat că Germania va continua să ofere Kievului ajutor militar considerabil - în ciuda dezbaterilor despre noile reduceri ale bugetului pe 2025. „Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar și vom continua să fim cel mai mare susținător național al Ucrainei în Europa.”

Dar, desigur, toate aceste promisiuni făcute Republicii Moldova în contextul procesului de aderare la UE nu sunt chiar gratuite – „contra serviciul” include reglementarea unor chestiuni legate de migrație. Olaf Scholz s-a declarat încrezător că, foarte curând, se va ajunge la un acord privind migrația „Nu există probleme strategice și practice cheie care să nu poată fi rezolvate”, a declarat oficialul german.  

Maia Sandu a susținut că moldovenii din „diaspora extinsă” din Germania ar trebui să se întoarcă în țară - scopul fiind promovarea dezvoltării economice a Republicii Moldova.

Republica Moldova a fost clasificată de Guvernul Federal drept o așa-numită „țară de origine sigură”, ceea ce reduce posibilitatea cetățenilor moldoveni de a solicita azil. Mereu pregătit, așa cum îi și stă bine unui lider german, cancelarul a fost însoțit la Chișinău de Reprezentantul Special al Guvernului Federal pentru Acordurile privind Migrația, Joachim Stamp.

Toate aceste eforturi ale cancelarului Scholz au și rolul de a demonstra coeziune în interiorul propriului guvern, orientat în mod clar spre Europa, și vin taman în timp ce, pe meleaguri nemțești, mai exact în Turingia și Saxonia, sunt pe cale să înceapă alegerile regionale.

Aici pericolul iminent este AfD (Alternative für Deutschland / Alternativa pentru Germania), care, conform așteptărilor locale, va avea de câștigat - și va purta cel puțin aceste 2 landuri într-o direcție total opusă celei europene. Chiar dacă președintele AfD, Bjorn Höcke, rămâne un proscris în fața Tribunalului Constituțional pentru afirmațiile sale naziste, partidul se bucură de o popularitate în creștere, după ce s-a clasat pe locul al 2-lea la alegerile europarlamentare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult