Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cancelarul-omoară-timp

Cancelarul Karl Nehammer

Foto: Profimedia Images

Acum 10 ani, soacra mea a murit, după o luptă dură cu o boală ce ucide anual milioane de oameni. Am avut șansa de a avea în soacra mea o a doua mamă, iar cancerul criminal mi-a răpit-o. Țin minte cum i-am strâns mâna și m-am dus să îi aduc un pahar cu apă, spunându-i „Mă-ntorc într-o secundă!", dar, când m-am întors, după doar câteva minute, era deja prea târziu...

De atunci mă gândesc cum îți dai seama de importanța minutelor de viață abia atunci când vrei încă doar câteva clipe în plus, încă puțin timp să le spui celor dragi că îi iubești. Înțelegi că, dacă ai mai avea timp, sigur ai avea grijă mare de el, ai încerca să-ți folosești timpul tău cât mai înțelept, cât mai economic, trăind fiecare moment.

La poarta Schengen, românii, turiști sau în delegație, copii sau vârstnici, vara sau iarna, la Nădlac sau la Otopeni, o dată la câțiva ani sau de mai multe ori într-o lună, toți pierd în medie 1 oră din viața lor (unii doar 15 minute, alții zeci de ore...).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 01.01-31.10.2022 de 14.737,1 mii persoane (INS, comunicat de presa nr. 301/06.12.2022). Calculând cu media statistică a timpului petrecut la vamă de 1 oră, rezultă aproximativ 15 milioane de ore viață. Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 01.01.-31.10.2022 de 10.710,0 mii persoane. Adică alte 10 milioane de ore. Dacă mai adăugăm orele de viață din timpul serviciului ale vameșilor români, precum și cele rezultate din alte activități conexe, estimez că ajungem, fără să exagerăm, la peste 30-35 de milioane de ore anual...

Speranţa de viaţă a românilor a ajuns la puţin peste 74 de ani (conform raportului "Starea Sănătății în Uniunea Europeană", publicat de Comisia Europeană), adică aproximativ 650.000 ore.

Orele de viață pierdute „la vamă", acele zeci de milioane de ore, înseamnă deci total orelor de viață aproximativ a 50 de români.

Cancelarul-omoară-timp își face calculele lui politice și electorale pe timpul și pe viața noastră.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Consider acest articol total absurd: daca acest criteriu il aplicam (timpul nostru pierdut ca animalele fara schengen), poate autorul va aplica acest criteriu si in romania: cit timp pierdem in ROMANICA mergind pe drumuri de doi lei fara a avea autostrazi, cit timp pierdem mergind cu dosarul cu shina la anaf, cit timp pierdem blocati in trafic, cit timp pierdem mergind de la un spital la altu ca animalele... cit timp pierdem mergind cu trenul de la satu mare la capitala cea superba, si in general cit timp pierdem umiliti in scumpa tzara.

    De ce autorul nu urla din toti bojocii impotriva romaniei blocata in timp si in bataie de joc si in nepasare unde ne pierdem toti viata??? Ah, in romania nu e problema ca ne piedem timpul si viata... in schengen sa avem covor rosu si linie prioritara, cu aia rezolvam tot...
    • Like 2


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult