Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacă cineva ar veni cu ideea ca salariații bogați să fie impozitați suplimentar, iar banii colectați să fie distribuiți salariaților cu venituri mici, cum vi s-ar părea?

Companie

Foto: Guliver/ Getty Images

Dacă cineva ar veni cu ideea ca salariații bogați să fie impozitați suplimentar, iar banii colectați să fie distribuiți salariaților cu venituri mici, cum vi s-ar părea?

Dar cum vi s-ar părea ideea ca salariații cu venituri mici să primească mai mulți bani prin impozitarea suplimentară a firmelor în care aceștia lucrează?

Cred că oricine stă puțin și meditează la cele două chestiuni observă că sunt destul de diferite. Și mai observă că a doua idee este un pic caraghioasă, fiindcă pare că ne tragem de urechi în sus cu speranța de a crește în înălțime, urmând ca finalmente să constatăm că nu am crescut în înălțime ci doar ne-am ales cu o usturime zdravănă la urechi. Este cumva la mintea cocoșului că bunăstarea salariaților nu poate fi sporită prin impunerea unui bir asupra firmelor în care ei înșiși lucrează.

Cam așa funcționează însă salariul minim.

Aceasta nu este doar opinia mea. Ce am scris aici este un fragment tradus și adaptat după Nicholas Gregory Mankiw, profesorul care de 14 ani predă cel mai de succes curs la Harvard: economia pentru începători (referința în comentarii).

Tot Mankiw comenta, acum mulți ani, ideea unor studenți ca universitatea să instituie un "living wage" pentru salariații săi - un fel de salariu minim - găsiți referința în al doilea comentariu. Mankiw vine cu o observație de bun-simț: dacă noi am avea o baghetă magică cu care să mărim veniturile oamenilor care câștigă puțin, n-ar trebui să stăm pe gânduri dacă să o folosim sau nu. Dar nu avem această baghetă magică și, cu siguranță, guvernul nu este o zână bună. Mai degrabă, măsurile politice sunt precum un medicament, o chimicală pe care guvernul o prescrie și care poate să aibă multe efecte adverse. Așa este și salariul minim.

Mankiw spune că diferența dintre oamenii cu salarii mari și cei cu salarii mici nu se datorează faptului că primii sunt mai bine organizați sau că aceștia sunt iubiți de patronii lor, în vreme ce ultimii nu sunt. Este, desigur, o copilărie să crezi asta. Diferența, spune profesorul, provine din faptul că primii sunt mai productivi. Și de ce sunt ei mai productivi? Pentru că sunt mai bine educați și dispun de niște calificări (abilități) care îi fac valoroși în ochii angajatorilor.

Prin urmare, dacă vrem ca oamenii cu venituri mici să trăiască mai bine, atunci ar trebui să ne preocupe educația lor. Oamenii sunt inegali și așa vor rămâne mereu. Însă faptul că unii câștigă salarii foarte mici (deși din ce în ce mai mari din perspectivă istorică) este cauzat în foarte mare măsură de diferențele de educație, adică de un eșec al statului.

Iar acest eșec nu poate fi combătut prin administrarea unui drog (tot de către stat), prin tratarea simptomelor, ci printr-o reformă de substanță.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gabi check icon
  Salariul minim este echivalentul unei legi care ar interzice în şcoli toate notele mai mici de 7. O ţară unde absolut toţi oamenii sunt premiaţi prin lege şi sărăcia se împarte în mod egal la toată lumea. Adică socialism.
  • Like 3
 • Petru check icon
  Inteleg ca impozitarea progresiva, existenta in alte tari, nu va surade. De altfel si la noi exista o impozitare progresiva daca tinem cont de deducerile personale pentru salariatii cu salarii sub 3600lei. Dar sunteti de acord ca salariatii cu salarii mici (sunt foarte multi cu salariul minim) sa contribuie cu impozitul lor la salariile celor foarte bine platiti (IT, constructii)?
  • Like 2
  • @ Petru
   check icon
   Nu, nu sunt de acord dar nici n-am auzit ca cineva să fi propus așa ceva.
   Te referi cumva la facilități fiscale? Nu-s același lucru.
   • Like 3
  • @
   Petru check icon
   Sunt absolut acelasi lucru. Nu exista posibilitate de a transfera inpozitul de la cei cu salarii mari la cei cu salarii mici decat prin bugetul statului si prin facilitati fiscale pentru cei cu salarii mici (vezi deducerile personale) Asa ca facilitatile fiscale aprobate celor cu salarii mari vin tot de la bugetul statului (cand nu ti se ia inseamna ca ti se da) care este alimentat de cei cu salarii mici
   • Like 0
  • @ Petru
   Leo check icon
   Facilitățile fiscale sunt interzise prin constituție, însă cine să o respecte?
   • Like 0
 • Salariul minim nu e deloc compensat de cei cu salarii mari ci e o măsură existentă în toate țările sănătoase la cap și are rolul de a bloca apariția sclaviei moderne și împlicit a unei clase sociale muritoare de foame la propriu deși respectivii au un serviciu. O apariție a unei clase sociale de genul ăsta ar costa societatea mult mai mult pe termen mediu și lung prin efecte social-politice catastrofale. Trimiterea la impozitarea mai mare a celor cu salarii mai mari care Vezi Doamne ar susține salariul minim e o referință infantilă, impozitul progresiv nu are nici o legătură cu salariul minim ci e doar o măsură fiscală normală în toate țările ,, de afară " dar vrem o ,, țară ca afară" doar pe sărite. Nu știu unde găsiți astfel de ,, contributori " de corporație, te dor ochii după asemenea ,, articole". În loc să procedăm precum țările din grupul de la Visegrad care-și propun atingerea unui salariu minim de 1000 de euro noi suntem îngrijorați că avem salariul minim de 180 de euro și riscăm falimentul. La școală trebuie trimiși patronii noștri și mai ales așa zișii economiști și astfel poate află cum stă treaba pe la unii unde economia chiar funcționează.
  • Like 3
  • @ Adrian Ionescu
   Gigi check icon
   Bossule mercedes! la ce te referi cand zici ca e o masura fiscala normala impozitarea progresiva? cum? care's argumentele? explica-ne profu' ! calauza noastra economica ! esti evidentul exemplu al unui tipar uman, ce are o pozitie ferma despre o alta persoana a carei competenta nu o recunoaste. omu vorbeste despre raportul intre productivitate si educatie - dar tu roman jmecher, care-ti legi butelia de aragaz cu sarma, ca stii tu mai bine - ai citit in revista fenomenelor paranormale.
   Aplaud o data cu impozitarea progresiva si valul foarte cool de emigrare. La finalul zilei, una e sa platesc un nivel redus de taxe si sa nu primesc nimic, alta e sa platesc un nivel imens de taxe si totusi sa-mi arda tovarasii in cluburi. dar tu esti ok, probabil, primesti bani la negru, asa ca nu te intereseaza impozitul tau. vrei strazi, dar nu vrei sa contribui. muta-te in PL !
   • Like 1
  • @ Gigi
   Țintind cont că impozitarea progresivă e în vigoare în toate țările sănătoase (inclusiv în Germania, lucrez aici și am parte de ea.) iar cota unică există doar prin țări de mâna a treia care nu au altceva de oferit atunci eu prefer să fim și noi o țară sănătoasă și nu tot o țară de mâna a treia. Tu probabil crezi pe dos și ești și unul dintre aceia care sau opus trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat deși vechiul sistem era comunist iar cel actual se practică în tot occidentul. Dar nu ai de unde să știi asta pentru că nu ai văzut în viața ta un fluturaș de salariu occidental.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Dan check icon
   Cred ca ,nu ar trebui sa dorim bani multi si fara valoare !!! Cred ca ,puterea lor de cumparare , ar trebui sa ne intereseze !! Cat despre impozitarea salariilor ,poate ar trebui sa fie asa, ca pela altii Adica in Germania se impoziteaza cu mai mult cei care nu au copii si scade la cei care au copii ,incurajand astfel natalitatea .Degeba avem preturi ca-n Germania si salarii ca-n Africa !!
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Leo check icon
   Și totuși țările acelea „sănătoase” nu au adoptat impozite progresive pentru persoane juridice, doar pentru salariile persoanelor fizice; pe acest aspect cum îl interpretezi?
   • Like 0
 • Pai impozitarea progresiva, pe care multi, cu opinii pro-socialiste si egalitariste, o considera "excelenta".... ce e? Nu cumva chiar e o impozitare suplimentara a celor cu salarii mari?
  • Like 3
 • Mai e un aspect: cât de normal e sa lucrezi 8 ore pe zi (sau ture 12 cu 48), pe salariul minim, sau cam pe-acolo. Daca nu e crescut prin lege, firmele nu vor da mai mult, chiar dacă se plang că nu găsesc oameni. Aduc din Vietnam. După ce au crescut salariile bugetarilor prețurile s-au umflat binisor așa că majoritatea pensionarilor (cei cu pensii de 1500- 200) și cei care trăiesc din salariul minim fac foamea. La propriu. S-au lăudat cu creșterea pensiilor cu 15%, dar tot ce-i cu pensii mari au fost avantajați, ca la toate creșterile de altfel. Normal ar fi să se facă un calcul cu un consum minim de persoană, cu care să nu se moară de foame, și de acolo să se pornească adaptarea ajutoarelor sociale, a pensiilor și a salariilor minime. Acum salariul minim nu asigura un trai decent, doi tineri cu salarii mici nu se pot gândi la un copil fiindcă nu au cum să-l crească. Dacă se dorește creștere demografică și stoparea plecării la muncă în alte țări, e obligatoriu să crească veniturile. Pentru atragerea investitorilor ar trebui găsite alte stimulente, nu să deschidă fabrici in Romania doar pentrucă salariile sunt mici. Normal că mulți tineri preferă să lucreze ,,la negru", câștigă și el mai mult decât un angajat pe salariu mic, câștigă și angajatorul, dacă nu e prins. La 20- 30 de ani pensia pare tare departe și incertă.
  • Like 7
  • @ Carmen Atitoaei
   Zu Sayzu Zu Sayzu check icon
   O analiza corecta si pertinenta.
   • Like 1
 • Autorul ar fi trebuit sa explice ce inseamna, in acceptiunea lui "salariati bogati". Este un fel de utopie sa folosesti o astfel de expresie. Daca ar fi bogati, n-ar mai fi salariati. Ar avea propria afacere si in mod sigur nu si-ar acorda un salariu foarte mare din varii motive. Daca ar fi salariati, atunci ar avea un salariu, oricare ar fi acela: mic, mediu, mare, foarte mare. Caz in care salariul ar reflecta atat nivelul profesional (cu tot ce implica asta), cat si pregatirea angajatului. Pe de alta parte, salariul se negociaza, chiar daca acest lucru se reflecta foarte bine de multe ori in sloganul american "Take it, or leave it!". Ajungerea la o intelegere privind nivelul salariului, duce implicit si la o taxare pe masura a acestui salariu. De ce sa mai fie taxat inca o data acel salariu, logica acelui profesor mentionat nu ne explica. Doar pentru a da niste bani suplimentari celor cu salarii mici nu este o motivare si suna, asa cum e mentionat intr-un alt comentariu, a socialism. Nu este vina nimanui ca cei cu salarii mici si foarte mici le-au acceptat (sau au fost fortati sa le accepte). In orice sistem economic de piata totul se reduce pana la urma la preturi mici si preturi mari, care implica retribuirea fortei de munca tot intr-un interval limitativ mic-mare. A incerca o egalizare a retribuirii fortei de munca, pe langa faptul ca reprezinta o trimitere brutala la materialismul dialectic al lui Marx si Engels care a transformat socialismul din utopie in stiinta, va duce si la o reducere drastica a nivelului de stimulare al angajatilor, fapt ce va afecta foarte serios si iremediabil productivitatea, la orice nivel: cel prost platit nu va vrea sa munceasca mai mult sau mai calitativ, stiind ca oricum ii vor veni niste bani suplimentari (nemeritati), iar cel platit bine nu va mai avea nici un interes sa ofere munca de calitate, stiind ca nu va mai primi cat, de fapt, merita.
  Ar trebui acel profesor, care umple creiere tinere cu astfel de informatii, sa ia in considerare faptul ca evolutia tehnologica are viteze din ce in ce mai mari si ca lasa in urma meserii care, cu doar cativa ani in urma, erau indispensabile, altele noi luandu-le locul, acestea necesitand un nivel de cunostinte mai elaborat si mai mare.

  Rezultatele unui studiu recent privind forta calificata de munca a aratat ca tinerii care amesteca whisky cu cola si gheata in anii de liceu, vor amesteca nisip cu ciment si apa dupa liceu. :)
  • Like 4
  • @ Leonard Sirbu
   Normal,sunt dobitoci din liceu..Cum sa strici whisky ul cu gheață..? Sa bagi si cola peste el???
   • Like 2
  • @ Leonard Sirbu
   Dan check icon
   Cred ca; ar fi normal si de bun simt,ca salariile ,,popilor si ips ( ,inalti-prea-smechrii )Inalti-prea-sfintii cazul Tomisului ,,care are un salar colosal si foarte secret, Plus alte smecherii si afaceri numai de ei stiute ,adica ,,tainuite,,, Ingrijorator este faptul ca ,nr. lor este in crestere ,iar de impozit pentru averile imense , nici nu vor sa auda !! Cu ce sunt ei mai presus de Lege si de ce ??? In Bucuresti ,,primarul fii rea ,, a facut donatii colosale ,catre catedrala neamului p..... iar retelele de termoficare sunt ,ciur !! La fel retelele de energie , apa canal , cladirile cu bulina rosie ,,etc etc,, CATA PROSTIE SI MEGALOMANIE !!!
   • Like 0
 • Ionel check icon
  Referitor la prima idee : "ca salariații bogați să fie impozitați suplimentar,iar banii colectați să fie distribuiți salariaților cu venituri mici... ". Ar insemna ca dupa ce i-am impozita odata sa le mai iau odata banii !!! iar celor cu venituri mici sa le dispara motivatia pentru ca stiu ca vor primi bani de la cei bogati !! Asta ete ,,,socialism !!
  A doua idee mi se pare de domeniul SF-ului !!! Ar mai trebui ca firma sa fie obligata sa nu dea niciodata faliment, ca ramane salariatul fara bani !!!
  Lasand "glumele" astea la o parte, nu uitati ca se discuta deja la Bruxelles de un salariu minim pe economie in zona euro. Cu siguranta va apare unul si in tarile membre UE care nu fac parte din Euro.
  Dar, apropo de cei fara studii di de salriu minim. Am cautat de o luna o femeir pentru curatenie. Stiti cat cer unele persoane !? 250 si 300 de lei pe zi !! Va vine sa credeti ? La 300 pe zi si 20 de zile de munca pe luna inseamna 6 000 !!! Cati castiga suma asta ? Oameni cu studii si experienta . Asta mi se pare tupeu.
  Parerea mea este ca un salri minim ar trebui sa existe. Ceva care sa asigure un minim de trai decent.
  • Like 5
  • @ Ionel
   Maron_S check icon
   corect cu salariul,
   nu e tupeu, asta este piata :) daca nu dai , maturi singur :)
   • Like 3
  • @ Maron_S
   Ionel check icon
   Eu zic ca totusi este tupeu din moment ce am gasit la 150 !!! Daca o sa bata o criza la usa sa vedeti ca cer si mai putin
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Educația este o rezolvare dar nu singura. Și nici nu se aplică tuturor. Funcționează pentru cei calificați la început de drum pentru că un salariu mic poate funcționa ca stimulent. Dar dacă e prea mic pleacă și ăla imediat sau nu vine deloc. E o limită în toate.
  De ce ar trebui constructorul să fie foarte educat? Sau toți care prestează munci necalificate. Nu mă refer la cultura generală.
  Problema e, salariu mai mare poate da cineva care vinde ceva cu valoare sau are o productivitate ridicată. Și asta nu se poate, din păcate, decât dacă: sau firma are dever uriaș la prețuri mici (ca marile lanțuri de magazine) sau produce multă valoare: IT, mobilă, cabinete medicale, etc. Nu se poate decât cu prețul unor servicii scumpe și prestații bănoase pentru care cineva sau ceva plătește. Totul ieftin dar salarii mari, asta nu-i posibil. Vrei nu vrei, undeva îți furi singur căciula. Că așa-i cam peste tot unde omul normal (nu ma refer la cel din birou) trăiește bine.
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Gabi check icon
   De acord, cu următoarele observaţii:
   În domeniul mobilei, preţul lemnului a devenit prohibitiv, transportul mobilei foarte scump, procentul dat magazinelor de desfacere şi la saloanele de prezentare este din ce în ce mai mare.
   În domeniul medical, materialele dentare sunt importate din Elveţia, Japonia sau Israel. Trei grame de polimer pentru plombe costa echivalentul unui gram de aur. Şpăgi imense la controale de tot felul ca să poţi continua activitatea cabinetului. Deci nici acolo nu prea mai există mare randament financiar. Iar dacă încerci să fi corect şi să tai facturi vei fi scos automat de pe piaţă de către ceilalţi care fac evaziune şi au preţuri mai mici - căci clientul merge acolo unde-i preţul mai mic.
   • Like 3
  • @ Gabi
   Delia MC Delia MC check icon
   Păcat că e așa. Organele de control nu-și fac treaba ci sunt puse pe căpătuială, șicane. Dacă ar fi corecte ar putea foarte bine să existe și salariul minim pe oră, part-time, mini-job, etc.
   Prețurile produselor farmaceutice și dentare sunt date de faptul că alții le pot plăti. Imi vinde mie, român, cu prețul cu care vinde francezului, neamțului, englezului. Numai că lor le decontează casa o parte consistentă. În România casa nu plătește nimic, stomatologia e aproape în totalitate privată. La medicamente, la fel. Prețul e stabilit doar parțial de cel de producție și în mai mare măsură de piață: unde casa plătește sunt mai mari. Situația din România e una anormală din cauza eficienței scăzute a casei de asigurări și a controalelor în toate domeniile.
   • Like 2
  • @ Gabi
   Dan check icon
   Draga Gabi ,,La capitolul ,Evaziune ,,se poate scrie ,pana la infinit,, Functionarii locali ,politistii locali ai psd-ului au fost instruiti sa actioneze in forta sa confiste si gramajoara de frunze de patrujel sau urzici ale unor ,amarati de vanzatori ,Dar la Marea Evaziune din celebrele bazare din Sighet,,Suceava sau de pe langa Bucuresti unde se vinde in draci ,,valori imense si nu-i ,,baga-n seama ,decat smecherii care le iau ,,taxa de protectie !! Sau afaceristii din Petele locale ,care cumpara produsele agricole de la angrosistii direct din tyr ,le duc in piata si ,sustin ca;;ei le-au produs Dar ei habar nu au ,cum se fac acele culturi ,de ceapa ,usturoi , cartofi ,Au certificate de producator ,false !!Etc etc,,
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Dan check icon
   In Romania ? Stomatologia de stat este ,,zero barat, ==inexistenta, Ce sa mai vorbim de un nimplant dentar ?? Care costa 2000 lei un ,,cui ,,!!! Apoi lucrarea coroana dentara , etc etc, Cine poate ,oase roade ,cine nu nici carne moale !!! Cat adevar este in aceasta vorba ? Intersant este ,,reclamele interminabile de la tv,, cu pasta de dinti si cu indemnul ,,Spalati-va pe dinti ,ptr sanatatea orala !! Hmmm ,cata prostie si smecherie ?
   • Like 0
  • @ Dan
   Gabi check icon
   Aşa este, ai dreptate. Considerând puterea de cumpărare a populaţiei, preţurile finale pentru implanturi dentare sunt cam mari în România. Un implant dentar simplu, producţie South Coreea, ar trebui să coste maxim 100 euro. Însă, în final, la noi costa dublu, (sau chiar triplu), fiindcă proprietarul cabinetului stomatologic este nevoit se adauge în preţ „costuri adiacente”.
   Ori de câte ori se măreşte prin lege (din pix) salariul minim al femeii de serviciu sau al curierului, ori de câte ori cresc pretenţiile de şpăgi pentru „tolerarea” cabinetului dentar de către Asociaţia de Proprietari a blocului. Ori de câte ori vin controale de la Sanepid, Inspecţia Muncii, Primăria de Sector. Toate astea necesită ŞPĂGI. Sunt nişte dări informale, nefiscalizate, pentru a avea „privilegiul” pentru a face afaceri şi a putea plăti taxe şi impozite în continuare în România. Să nu mai vorbim de acordul vecinilor „afectaţi” - acord pe care trebuie să-l obţi anual de la ei. Dacă nu ai vreun lucru din toate astea... atunci pa-şi-pusi la toată investiţia ta în aparatură, autorizaţii iniţiale, training angajaţi, etc. Şi tu care credeai că odată ce-ai investit vei fi respectat? Vise! (nu vei fi). Depinzi oricând de acceptul unei babe pensionare care te poate şantaja pentru a-ţi „tolera” cabinetul în continuare.

   În altă ordine de idei, orice intervenţie efectuată într-un mediu medical privat este cam la acelaşi nivel cu preţul practicat în celelalte ţări din UE. Să te ferească D-zeu să ai nevoie să-ţi faci în privat aici vreun CT, RMN sau Chimioterapie.
   Diferenţa dintre preţurile practicate la noi şi preţul practicat în alte ţări NU provine din salarizarea angajaţilor - ci din acele „costuri adiacente” care sunt obligatorii şi fatale pentru o mică firmă românească. Dacă un antreprenor ar putea să facă ceva ca să reducă costurile de funcţionare a afacerii lui, atunci i-ar rămâne mai mulţi bani disponibili pentru plata unor salarii mai mari pentru angajaţii săi. Din nefericire, în România nimeni nu înţelege asta - toată lumea din jurul tău se aşteaptă să le dai lunar mulţi bani, garantat. Inclusiv statul, care habar nu are ce înseamnă a rula o afacere pe bune; să fi nevoit a depinde de clienţi, vânzări şi încasări reale - din care trebuie să plăteşti dări obligatorii, salarii lunare garantate şi tot felul de alte cheltuieli.
   „N-ai avut suficienţi clienţi şi încasări?... e doar problema ta, domnule. Nouă ne DAI !... sau, te amendăm, apoi te suspendăm, apoi poate te şi închidem!”.
   • Like 0
 • Asta se intampla in multe tari din lume si poarta numele de impozit progresiv. Au incercat sa implementeze si in romania si nu au reusit. O idee f. simpla e de a anula impozitul pentru salariile sub 1000 lei brut pe luna, si sa creasca cu 1% in plus la veniturile de peste 10000 lei (am dat niste cifre prezuntive).
  Ce implica asta? o picatura de apa pe cei ce traiesc de pe o zi pe alta, dar mai multi vor fi mai motivati sa isi gaseasca un serviciu, oarecare. Avem mare nevoie de maca de lucru in zidarie/lacaturi/tamplari/vaznatori/ingrijire batrani si nimeni nu e dispus sa plateasca scump aceste servicii.
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   Delia MC Delia MC check icon
   De acord, numai că trebuie să pui la punct legea și mai ales, ca sistemul privat să fie unul puternic și productiv. Altfel distribui sărăcia, iti furi căciula și frânezi motorul.
   Faza de dezvoltare necesită o vreme cota unică de impozitare, altfel n-ai de unde reinvesti. A fost impozit progresiv doar că treptele au început prea de jos. Nu va fi curând, mai ales sub guvernare liberală și cred că o vreme e bine așa.
   • Like 0
 • Iată un fals aici:
  „Diferența, spune profesorul, provine din faptul că primii sunt mai productivi. Și de ce sunt ei mai productivi? Pentru că sunt mai bine educați și dispun de niște calificări (abilități) care îi fac valoroși în ochii angajatorilor.”

  Contraexemplul evident este aici: să presupunem că avem un programator într-un startup din România și un alt programator într-o firmă de automotive din România. Ambii stăpânesc la fel de bine aceleași limbaje de programare, aceleași tehnologii și scriu același număr de linii de cod într-o oră. Și totuși, cel din automotive e plătit mult mai bine.
  Puteam să dau și alt exemplu, cu un inginer la Dacia sau un inginer într-o fabrică de confecții. Veniturile lor ni depind de educație, ci de posibilitățile angajatorului lor.
  • Like 4
  • @ Horia Pelle
   de obicei, analizele se fac "caeteris paribus" - adica restul datelor/conditiilor fiind identice .... deci NU e un fals ...
   • Like 4
  • @ Horia Pelle
   Moise check icon
   Nu-i adevărat, veniturile lor depind fix de ei, nu de angajator. Ăla de la startupul ăla se poate duce oricând la o firmă din automotive, ăla din automotive se poate duce oricând la IBM, ăla de la IBM se poate duce la startup, etc, e problema lor, treaba lor. E o piață, munca e o marfă care se vinde,

   Că fix aceeași muncă se vinde cu 9000 lei pe lună sau cu 800 EUR pe zi... Depinde cum, unde și cui o vinzi, cum o ambalezi, cum o prezinți, cât i se pare angajatorului că valorează munca aia, sunt jdemii de factori.

   Cum o cârpă costă 5 lei în Obor și o cârpă aproape identică e 50 EUR într-un mall de fițe, așa și cu munca: costă diferit în funcție de brand, imagine, context, cât e dispus angajatorul să dea pe munca respectivă, cât de jos își permite s-o lase angajatul...

   O piață liberă. În momentul în care munca aia e plătită standard, automat angajatul n-o mai face fiindcă știe că-i vin banii indiferent de ce face, nu-i bine. Ăla e angajatul de la stat, îi vin banii indiferent de ce/cât prestează. Îi vin banii chiar și când nu se duce la muncă.
   • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult