Foto: Guliver/ Getty Images
Dacă cineva ar veni cu ideea ca salariații bogați să fie impozitați suplimentar, iar banii colectați să fie distribuiți salariaților cu venituri mici, cum vi s-ar părea?
Dar cum vi s-ar părea ideea ca salariații cu venituri mici să primească mai mulți bani prin impozitarea suplimentară a firmelor în care aceștia lucrează?
Cred că oricine stă puțin și meditează la cele două chestiuni observă că sunt destul de diferite. Și mai observă că a doua idee este un pic caraghioasă, fiindcă pare că ne tragem de urechi în sus cu speranța de a crește în înălțime, urmând ca finalmente să constatăm că nu am crescut în înălțime ci doar ne-am ales cu o usturime zdravănă la urechi. Este cumva la mintea cocoșului că bunăstarea salariaților nu poate fi sporită prin impunerea unui bir asupra firmelor în care ei înșiși lucrează.
Cam așa funcționează însă salariul minim.
Aceasta nu este doar opinia mea. Ce am scris aici este un fragment tradus și adaptat după Nicholas Gregory Mankiw, profesorul care de 14 ani predă cel mai de succes curs la Harvard: economia pentru începători (referința în comentarii).
Tot Mankiw comenta, acum mulți ani, ideea unor studenți ca universitatea să instituie un "living wage" pentru salariații săi - un fel de salariu minim - găsiți referința în al doilea comentariu. Mankiw vine cu o observație de bun-simț: dacă noi am avea o baghetă magică cu care să mărim veniturile oamenilor care câștigă puțin, n-ar trebui să stăm pe gânduri dacă să o folosim sau nu. Dar nu avem această baghetă magică și, cu siguranță, guvernul nu este o zână bună. Mai degrabă, măsurile politice sunt precum un medicament, o chimicală pe care guvernul o prescrie și care poate să aibă multe efecte adverse. Așa este și salariul minim.
Mankiw spune că diferența dintre oamenii cu salarii mari și cei cu salarii mici nu se datorează faptului că primii sunt mai bine organizați sau că aceștia sunt iubiți de patronii lor, în vreme ce ultimii nu sunt. Este, desigur, o copilărie să crezi asta. Diferența, spune profesorul, provine din faptul că primii sunt mai productivi. Și de ce sunt ei mai productivi? Pentru că sunt mai bine educați și dispun de niște calificări (abilități) care îi fac valoroși în ochii angajatorilor.
Prin urmare, dacă vrem ca oamenii cu venituri mici să trăiască mai bine, atunci ar trebui să ne preocupe educația lor. Oamenii sunt inegali și așa vor rămâne mereu. Însă faptul că unii câștigă salarii foarte mici (deși din ce în ce mai mari din perspectivă istorică) este cauzat în foarte mare măsură de diferențele de educație, adică de un eșec al statului.
Iar acest eșec nu poate fi combătut prin administrarea unui drog (tot de către stat), prin tratarea simptomelor, ci printr-o reformă de substanță.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Te referi cumva la facilități fiscale? Nu-s același lucru.
Aplaud o data cu impozitarea progresiva si valul foarte cool de emigrare. La finalul zilei, una e sa platesc un nivel redus de taxe si sa nu primesc nimic, alta e sa platesc un nivel imens de taxe si totusi sa-mi arda tovarasii in cluburi. dar tu esti ok, probabil, primesti bani la negru, asa ca nu te intereseaza impozitul tau. vrei strazi, dar nu vrei sa contribui. muta-te in PL !
Deci in principiu nu mai e o munca bazata pe merit sau evaluarea job-ului ci pe criterii fiscale simple.
Dar revenind la opinia ta super bazata pe experienta din Germania, acolo unde esti pe deplin integrat si ai reusit sa dezbraci realitatea de himere: in principiu esti ok cu afirmatia "am petrecut intreaga viata performand in munca mea sa primesc procentual mai putini bani decat un altul care a terminat doar liceu si e lacatus mecanic" - habar n-am in ce categorie esti, presupun ca te intereseaza salariul net ala cu care cumperi seminte de floarea soarelui si foaie de varza murata de la magazinu ala romanesc care aduce pt sarmalute de toate.
O alta situatie concreta - cresa pentru bebelusi costa mai putin pentru someri si mai mult pentru salariati. Si daca te uiti la populatia din jurul tau (sa mentionez ca traiesti in DE si esti inconjurat de imigranti someri) cei care muncesc la negru si au venit in buzunar identic cu tine din activitati gen menaj, babysitter, asistenta medicala platesc mai putin sau la fel de mult ca un salariat. Tu esti ok... merita, pentru ca umanismul tau transcede meritocratia.
Vinzi un sistem pe care nu-l intelegi pe deplin si te bazezi pe experienta ta limitata sau nelimitata "toate tarile au! hurrr durrr bananele cresc in Romania, luati ba sarakilor opinia mea si implementati" - oricum plecasem de la ideea ca esti atat de suficient pentru tine incat un prof de la Harvard nu iti poate explica tie cum stau lucrurile cu venitul net si brut.
Faci confuzii între "venit" și "profit". Sunt 2 noțiuni destul de diferite.
--In Romania pretul unui aprt. sa zicem cu 2 cam ,este foarte egal cu pretul aceluiasi apart. din Germania ! Dar ,cat castiga un muncitor din constructii in Germania si cat castiga un muncitor din constructii din Romania ??? Romunul castiga 3000-4000 lei iar in Germania 3000 euro !! Unde este Logica,,sau Dreptatea ?
Ar trebui acel profesor, care umple creiere tinere cu astfel de informatii, sa ia in considerare faptul ca evolutia tehnologica are viteze din ce in ce mai mari si ca lasa in urma meserii care, cu doar cativa ani in urma, erau indispensabile, altele noi luandu-le locul, acestea necesitand un nivel de cunostinte mai elaborat si mai mare.
Rezultatele unui studiu recent privind forta calificata de munca a aratat ca tinerii care amesteca whisky cu cola si gheata in anii de liceu, vor amesteca nisip cu ciment si apa dupa liceu. :)