Foto: Getty Images
De câteva zile, în mediul online citesc despre “Hotărârea nr. 1075 din 4 octombrie 2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice”.
Printre modificările apărute este una care face deja valuri pe platformele de socializare şi anume în ce condiţii vor putea fi depăşiţi bicicliştii. Textul de lege este la un click distantă.
Eu pedalez. Este adevărat că mă bucur de plimbările în natură mai mult decât de o ieşire prin traficul din oraş. Aceasta din urmă este o activitate pe care o fac din nevoie şi prea puţin din plăcere.
Chiar dacă mă echipez corespunzător, îmi semnalizez cât pot de bine prezenţa pe stradă şi respect regulile de circulaţie la fel ca în zilele în care sunt şofer nu pot să ascund următorul sentiment.
Când ies din casă am mereu un nod în stomac. Îmi e teamă de maşinile din jur, de viteza cu care mă depăşesc şi privirile încrâncenate ale şoferilor.
Mă simt ca într-o bătălie în care eu mă lupt de pe un cal, iar restul participanţilor din tancurile lor. Este un joc al puterii. Nu avem infrastructura adecvată astfel că, în cea mai mare parte a oraşului (Braşov) trebuie să împărţim carosabilul.
Modificarea codului rutier mă bucura la prima vedere, însă îmi este foarte greu să cred că şoferii vor înţelege şi vor accepta noile reguli peste noapte. Mentalitatea unei persoane nu se poate schimba la fel de rapid ca un act normative. Bicicliştii sunt încă văzuţi ca inferiori celor ce conduc o maşină. De ce?! Poate pentru că aleg ca de bună voie să fie plouaţi sau bătuţi de vânt?!
Cel mai probabil, în schimbul dur de replici dintre participanţii la trafic va fi acum amintită şi această Hotărâre de Guvern care va face ca elefantul să domine 100% călăreţul.
Dacă nu vom înţelege că în trafic trebuie să ne respectăm, orice mod de deplasare alegem să folosim şi dacă Poliţia Rutieră nu va ieşi pe străzi să îşi joace rolul, depăşirea bicicliştilor se va face, în continuare, după cum consider şoferul de cuviinţă.
P.S. Bicicliştii nu sunt uşă de biserică. Văd la fiecare ieşire situaţii în care aceştia nu îşi semnalizează schimbarea direcţiei de deplasare, se strecoară haotic prin maşini, trec pe roşu la semafor sau uită să acorde prioritate pietonilor. Avem partea noastră de responsabilitate, dar şi de vină.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din partea mea (eu fiind şofer), n-aş putea spune că am avut neplăceri cu bicicliştii (mă miră uneori curajul – a se citi "inconştienţa" – celor care-şi folosesc mijlocul de transport iarna, pe zăpadă sau gheaţă), în schimb motocicliştii sunt un real pericol pe şosea. Gândiţi-vă doar că eu sunt pe patru roţi, merg cu 90–100 km/h, şi sunt depăşit de motociclişti de parc-aş sta pe loc. Şi-i văd cum "croşetează" inconştienţi maşinile pe două benzi. Şi, după ce un inconştient de soiul ăsta îşi lasă creierii pe asfalt, vin celialţi să demonstreze şi să strige sloganuri de tipul "Şi noi suntem pe şosea"...
Cu titlu de ex sper sa nu ma insel incetinirea intentionata a trafi ului de catre un sofer e sanctionata. Cu respect dar incetinirea trafi ului de catre o bicicleta... Rca si recuperarea pagubei de la asigurator nu in civil de la pf si ex pot continua
Cu excepția cazului în care e făcută zob de un covrigar cu tot cu amărîtul de pe șa... da, am văzut cazuri, nu o dată.