Acum ceva vreme, un artist de trap a fost invitat să cânte pe scena celui mai mare festival din România. Super celebru în lumea tinerilor și adolescenților, artistul Gheboasă a avut un show de vreo 30 de minute în care și-a cântat muzica. Lumea s-a simțit bine, a cântat și s-a distrat și organizatorul a vândut bilete și pentru că l-a avut pe acel artist pe scenă.
Un domn, destul de celebru în lumea on-line, s-a oripilat la auzul versurilor cântate live de Gheboasă și a făcut o postare în care a enunțat moartea culturală a României generată de expunerea tinerilor la astfel de acte artistice.
România s-a inflamat și s-a împărțit între „cei buni” și „cei răi”. Căci zile întregi s-a vorbit doar de acest subiect. Jandarmeria, la presiune populară și din dorința de a arăta că-și face treaba, a anunțat că l-a amendat pe artist pentru „limbaj obscen”.
Artistul a reacționat, acuzând discriminarea (a fost, în primă fază, singurul amendat chiar dacă pe scenă au fost mult mai mulți artiști care au cântat muzici cu versuri cel puțin la fel de vulgare, sexiste și misogine care nu au pățit nimic) și anunțând că va da în judecată pe cei care l-au amendat. Pentru a dovedi că nu a discriminat (sic), la vreo două zile după Jandarmeria anunță că a mai amendat alți câțiva artiști pentru aceeași faptă.
Ieri, artistul Gheboasă a câștigat în instanță împotriva Jandarmeriei obținând anularea amenzii. Jandarmeria a fost obligată să plătească vreo 7000 lei cheltuieli de judecată, pe care-i va plăti, dacă decizia rămâne definitivă și irevocabilă, din bani publici. Sigur, ca în multe alte cazuri de abuz, pentru că asta a spus instanța că a fost, nimeni din Jandarmerie nu va plăti în vreun fel.
Concluzie:
Democrația este bazată pe mult mai multe decât „votul popular” (apropo, a reduce democrația doar la dreptul de a vota e drumul sigur către tiranie, că doar avem exemple nenumărate în care tiranii actuali se mențin în funcție ca urmare a „voinței poporului”). Democrația are ca principii de bază, printre altele, domnia legii, funcționarea instituțiilor statului, pluralismul (de idei, politic, religios, etc), separarea puterilor în stat, dreptatea și idea că libertatea proprie nu trebuie folosită în dauna libertății celorlalți.
Prin decizia de a amenda un act artistic în care artistul a fost contractat să-ți cânte muzica care era publică și disponibilă de foarte mulți ani fără a atrage vreo reacție a vreunei instituții, ci doar ca urmare a „votului popular”, Jandarmeria și-a cam bătut joc de lege și de mandatul pe care-l are. Dacă ar fi fost critic muzical, Jandarmeria ar fi avut tot dreptul să se exprime asupra actului artistic (apropo, nici în acea prezumtivă poziție nu ar fi putut amenda), numai că rolul lor la acel eveniment era să asigure ordinea publică și să apere, prin mijloacele şi metodele prevăzute de lege, viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanei, proprietatea publică şi privată, interesele legitime ale cetăţenilor, ale comunităţii şi ale statului (extras din Legea 550/2004, art. 19 – atribuțiile Jandarmeriei Române). Prin amenda pe care aplicat-o, Jandarmeria Română a încălcat libertățile unui artist care are drepturi de proprietate recunoscute de stat asupra muzicii sale și a performat într-un eveniment legal în baza unui contract. Ceea ce este nedemocratic și neconstituțional.
Note de final:
Etnia artistului este irelevantă.
Nu consum genul de muzică „trap” pentru că nu-mi place. Nici muzica, nici versurile. Asta nu înseamnă că ar trebui interzisă sau amendată, ci spun doar că genul ăsta muzical nu e pentru mine. De gustibus....
Nu vă plac valorile promovate de acest gen muzical (și de altele)? Nu le mai consumați! Și fiți sigur că nu vor mai exista sau vor fi marginale. Dacă e să mă uit, însă, la ceea ce se consumă în industria muzicală românească actuală, Gheboasă are 15.000.000 de vizualizări cu melodia ”Ce se întâmplă doctore?” lansată acum doi ani și Corul Madrigal are 29.000 de vizualizări pentru o melodie lansată acum opt ani (Domnuleț și domn din cer).
Ceea ce spune ceva despre societatea noastră.....
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Are Gheboasă 15 milioane de vizualizări la nuș' ce dejecție? Normal, sunt unii care dau pe repeat, de dimineața până seara pe aceeași piesă, că oamenii cu toate țiglele pe casă nu ascultă așa ceva.
In SUA tot mai multe universitati si companii isi desfiinteza departamentele de DEI, in curand e posibil ca existenta acestor departamente sa fie istorie peste tot. Pe romaneste: "A intarcat balaia".
In curand nenea Duminica nu va mai fi invitat sa isi dea cu parerea, noii stapani nu sunt interesati de pararea lui.
In orice caz, domnule sociolog, dumneavoastră aveți o analiză subiectivă asupra problemelor societății,prin natura etniei.
mister sociolog se face de eroare. Site-ul Republica asigura contributorilor dreptul de a scrie ce le trece prin chestia ovala numita in continuare cap; asigura si cititorilor dreptul de a comenta. Ce ma face pe mine sa citesc un articol care stiu sigur ca ma va deranja inca de la titlu ? ce ma face sa vreau sa comentez ? Stiu ca nici autorul, nici cititorul nu isi schimba opinia. poate caut cititori care imi impartasesc opinia ? sau poate nici nu conteaza.
1. baiatu' de mai sus nu e artist. autorul pleaca de la premisa gresita. Damian Draghici e artist. Auzi la DEX ce zice la definitia artistului in muzica: Artist liric = cântăreț care a urmat o școală specială de canto.
2. mai jucam ? aveti curaj sa introducem la un concert de ziua romilor la jumatatea spectacolului o trupa dsbm (death suicidal black metal) ? asa doar sa ne jucam de-a civilizatia....
3. de dragul diversitatii nu facem ciorba de banane.
4. filmele porno sunt arta ? daca da, le putem difuza liber ? asigura copiilor educatie sexuala ! deranjeaza doamnele in varsta ? ele sunt de vina. sa nu se uite.
5. autori ca dvs. ii determina pe unii sa-l voteze pe prajitul ala de CG.
CONCLUZIE :
Etnia artistului este relevantă. nu v-am vazut sa luati apararea unui artist de alta etnie decat cea identica cu a dumneavoastra. In plus, nu a zis nimeni de etnia lui Gheboasa, pana la urma cum putem deduce ca e rom sau nu ? culoarea pielii e alba. vorbeste limba romana. nu e imbracat in port traditional romani. cumva exista in mentalul colectiv alte aspecte privitoare la etnie ? gesturi , mimica, atitudine, inflexiunile vocii, mesajul piesei ??
NOTA DE FINAL :
acolo e un festival de muzica. se potrivea foarte bine Irina Rimes de exemplu. putea sa vina si corul madrigal ?
Din pacate subcultura ne-a invadat si este confundata cu democratia si cu drepturile omului. Si nu se poate pune problema ca "daca nu-mi place sa nu ascult". Pentru ca mizeria zgomotoasa se aude si daca nu vrei sa o auzi. Singurul mod in care nu deranjeaza este daca nu se aude deloc. Daca e muta.