Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Când le-am trimis colegilor italieni fotografii cu îmbulzeala din staţiunile noastre de la munte, singura replică pe care am primit-o a fost: „Madonna Santa!”

Aglomeratie la schi

Foto: Captură Digi24

Teoria dreptului spune că normele juridice sunt complete, adică perfecte, şi incomplete. Cele dintâi au precizată clar sancţiunea care intervine în cazul nerespectării comportamentului prescris de legiuitor. Şi, în principiu, treaba statului să aplice sancţiunea meritată de cei care nu îşi adecvează comportamentul.

De zece luni ni se spune că trebuie să respectăm sumedenie de reguli pentru a învinge pandemia şi a salva vieţile acelora dintre noi care au înscrise în fişa medicului de familie nişte comorbidităţi, probabil cam o treime din români. Autorităţile şi-au făcut treaba şi au dictat norme clare cu obligaţiile fiecăruia şi sancţiunile care se vor aplica celor care le încalcă. Iar direcţiile de sănătate publică judeţene, structurile ministerului de interne şi inspectoratele teritoriale de muncă impun conformarea subiecţilor de drept cu norma...

Numai că tocmai instituţiile chemate să gestioneze o situaţie de urgenţă nu sunt în stare să o facă. DSP-urile se plâng de luni de zile că nu au personal, nu au mijloace tehnice etc. Între timp au primit şi telefoane, au primit şi voluntari, dar anchetele epidemiologice se fac la fel. Cunosc deja prea multe persoane care mi-au povestit că angajaţii direcţiei de sănătate publică nici măcar nu îi întrebau unde lucrează sau dacă au avut contacţi direcţi. Ba, mai mult, zilele trecute, când dintr-un birou de 10 persoane patru erau deja pozitive, când s-au prezentat la al cincilea pozitiv şi făra de miros, au considerat că doar unul din ceilalţi cinci netestaţi era contact direct şi trebuie izolat. Şi asta pentru că bietul ultim bolnav insistase că, pe lângă aceeaşi cămăruţă pe care o împărţeau 8 ore pe zi, făceau şi naveta împreună.

De câteva săptămâni la farmacii se prezintă bolnavi cu reţete pentru diagnostic de viroză respiratorie sau faringită trimise pe WhatsApp de medicii de familie, dar cu schema de tratament pentru covid. Dar noi testăm la jumătate din capacitatea declarată.

Să ne amintim că poliţia ţinea de şase la funeraliile Duduienilor să nu îi surprindă presa că nu respectă normele de prevenţie sau că şefii poliţiei se întâlneau pe ascuns, noaptea, cu şefii clanului, pentru a-i convinge să nu purceadă la răzbunare.

ÎPS Teodosie şi acoliţii săi mai mici în grad cântă prin biserici fără să îşi acopere bărbile măcar cu o pânză brodată la fel de măiastru ca patrafirele, în mijlocul enoriaşilor prin gura cărora trec aceeaşi linguriţă, cu poliţiştii stând cuminţi la uşa lăcaşului de cult pentru ca nu cumva vreun ziarist sau vreun trimis al ocultei să le deranjeze credinţa. Dar copiii ni-i ţinem acasă fiindcă trebuie să reducem infectările. Iar când încă mai mergeau la şcoală nu aveau voie să cânte nici măcar cu masca pe faţă fiindcă experţii consideră că aşa se transmite cel mai uşor virusul.

Primarul comunei noastre posta zilele trecute fotografii din biserică împreună cu mitropolitul, preotul din localitate şi alte persoane de vază, îmbrăţişaţi creştineşte şi cu zâmbetele neacoperite. Astăzi, comuna a fost plasată iarăşi în carantină.

Când le-am trimis colegilor italieni cărora guvernul de la Roma le-a interzis să părăsească localităţile în cursul week-end-urilor şi a tinut închise pârtiile de schi şi resorturile fotografii cu îmbulzeala din staţiunile noastre de la munte singura replică pe care am primit-o a fost „Madonna Santa!”

În vreme ce mă pregătesc să închei rândurile astea, soţia îmi arată cum petrec influencerii noştri de instagram printre localnicii din Dubai sau urmărind pisici de mare prin Maldive.

Dar guvernul ne promite că vom primi toţi vaccin şi ne vom putea relua viaţa dinainte. În ritmul prognozat, vom ajunge la imunitate de turmă prin 2023.

Până atunci, unii respectă regulile, alţii nu. Unii medici se vor plânge că spitalele nu mai fac faţă pacienţilor, iar alţii le spun bătrânilor să nu se vaccineze fiindcă serul e produsul ocultei. ÎPS Teodosie va continua să facă slujbe şi să binecuvânteze poliţiştii. Peste patru ani primarii vor fi realeşi fiindcă au luptat bine cu pandemia. Deşi mă întreb dacă, în ritmul acesta de nesocotire a normelor şi de letargie a instituţiilor, în patru ani vom mai avea un stat. Cel mult va fi un stat împărţit în două caste: fraieri şi şmecheri.

Eu, personal, mă înscriu voluntar în prima categorie fiindcă îmi e mai frică să mănânc parizer cu şmecherii decât să fac un vaccin.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă înscriu fără să clipesc în categoria fraierilor, asa a fost educația pe care am primit-o - să fim fraieri până la capăt. Dar, ca fraieră ce sunt, rămân uluită că există medici care, în înțelegere cu pacienții, ascund faptul că aceștia din urmă au făcut un test rapid acasă și au ieșit pozitivi la Covid. Cum de nu le e teamă pentru pacienții lor? Cum se vor simți dacă un astfel de pacient face o formă gravă și moare? Sau cum se simt când știu că pacienții stau acasă (dacă stau) și dau virusul celor cu care vin în contact. Sau ce obraz au în fața colegilor lor care de aproape un an, iarnă-vară nu au mai ieșit din cele trei rânduri de combinezoane de plastic? Ca medici sunt mult mai vinovați de răspândirea neîncrederii în existența virusului, în vaccin și în ultimă instanță în capacitatea profesională a colegilor lor, medicii care se ocupă de Covid. Cât despre nesimțirea românilor por fi scrise romane-fluviu. Să moară capra vecinului, ce dacă! E a lui nu e a mea.
    • Like 3
  • Macar in Romania ai pe cine da vina. In Italia desi sunt masuri dure care se respecta in proportie destul de mare, contaminarea este inca foarte ridicata si nu exista sperante de mai bine. Se pare ca nici specialistii nu detin adevarul absolut.
    • Like 0
  • Totul este deschis , mai putin scolile.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Statul este demult impartit in fraieri si smecheri si a cam asa a fost intotdeauna pe aceste meleaguri. Numai ca inainte nu aveam asa usor acces la informatie, iar acum aveam prea multa.
    Cred ca in toate tarile este o astfel de impartie, problema nu este aceasta, ci procentajul. Iar in aceasta pandemie procentajul de smecheri a crescut sau a iesit mai mult la iveala.
    Datorita educatiei noastre inalte - atat a scoala, dar mai ales acasa in TOATE clasele sociale - in loc sa admonestam obiceiurile proaste noi facem exact pe dos.
    Daca el poate si nu este pedepsit, ce eu sunt mai prost?!
    Ca popor am ales intotdeauna calea minimei rezistente pentru beneficii pe termen scurt. Faimosul de descurcam noi...Stai linistit cunosc eu pe cineva si scapi... De aceea am ajuns unde am ajuns. Unii spun ca nu se poate mai jos. Eu zic ca DA.
    • Like 7
    • @ Nume
      CORECT ! Iar exemple sunt multe : fraierii plătesc impozit pe venit/șmecherii nu; fraierii ies la pensie la 65/63 de ani cu o pensie în funcție de contribuție/șmecherii ies la pensie la 39/40 de ani cu o pensie fara nici o legătură cu conributivitatea, fraierii economisesc bani un an pt o vacanta/ șmecherii beneficiază de vouchere gratuite plătite din banii fraierilor, fraierii lucrează fără sporuri salariale/ șmecherii beneficiază de spor de calculator, de antena, de haine, de mâncare, etc plătite bineînțeles tot din contribuția fraierilor, .....etc toate acestea fiind sub oblăduirea legilor statului român. CONCLUZIE: STATUL ROMAN A IMPARTIT CETATENII IN 2 CATEGORII, FRAIERI SI ȘMECHERI CHIAR DACĂ IN CONSTITUȚIE SCRIE CU TOTUL ALTCEVA
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult