Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Când va veni momentul în care vom descoperi că prețurile sunt în realitate de trei ori mai mari

Supermarket - creșterea prețurilor

Foto: Profimedia

Se amorsează zilele acestea o bombă cu ceas care va produce cea mai mare explozie socială din memoria recentă, iar consecințele politice nu vor întârzia să apară.

În aprilie anul viitor când expiră plafonarea prețurilor la energie vom descoperi că ele sunt în realitate de 3 ori mai mari și că schema asta în care aruncăm cu bani în toată lumea (în loc să-i ajutăm pe cei mai puțin avuți) nu poate ține mult. Cam tot pe atunci va expira și moratoriul stupid al ratelor bancare și cei care le vor amâna, vor descoperi la ghișeu că dobânzile sunt și mai mari, că s-au adunat și că povara datoriei lor a crescut. Până atunci inflația va fi mâncat și mai mult din venituri mai ales că ne paște o criză alimentară. Sigur, Europa nu e Africa, dar mâncarea se va scumpi în următoarea perioadă. Toate acestea vor prinde Guvernul și mai vulnerabil și cu o pușculiță golită, iar statul nu poate mări semnificativ taxele într-un mediu în care și Banca Națională trebuie să crească rata dobânzii. 

Dacă ce e mai sus nu e suficient, justiția este și ea ciopârțită în continuare, pas cu pas. Uitați-vă la ultima decizie a CCR. Fără justiție nu poate exista încredere și fără încredere o să navigăm crizele cu furcile în mâini. Evaziunea fiscală este sport național și țevile pe unde se scurg miliarde de euro sunt ferite de control cu protecție politică. Încrederea în politicieni e la cote de avarie și nu avem opoziție în schimb avem un partid extremist care de abia așteaptă să se urce pe cadavrul unei societăți intrate în criză acută, iar televiziunile sunt deja ca niște corbi înfometați. Președintele, singurul actor care poate echilibra cât de cât Parlamentul și Guvernul, a fost convins (sau s-a convins singur) de teoria ”liniștii”. E criză, e război, e bine să fie liniște. Oamenii nu vor scandal. Sigur că nu vrem scandal, decât dacă scandalul e prețul democrației și al libertăților noastre.

Singurele ancore puternice sunt Uniunea Europeană și NATO și mă bucur că în ultimele luni încrederea în aceste două instituții a crescut (prețul e război la granițele noastre). Ele nu sunt însă scut infailibil. Mai avem încă puțin timp să conștientizăm că dacă tot ce facem este să punem bandaje pe termen scurt și împingem problemele în viitorul apropiat (doar, doar dispar cumva) construim un punct de acumulare al lor și riscăm să ne explodeze în față și toate deodată. Încă mai e timp să dezamorsăm bomba. Nu mult.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu exact la ce masuri de dezamorsare a bombei s-a gandit autorul, dar ceea ce inteleg este ca ar trebui sa fie permanente si nu "carpaceala".

    Parerea mea, fara sa intru in detalii pentru ca nu s-au oferit amanunte, este exact pe dos. Masuri permanente care sa dezamorseze o situatie care este totusi de criza ar insemna o interventie brutala a statului in economie prin masuri de reglementare. Odata reglementarea permanentizata ar fi puternic afectate mecanismele pietei cu un impact negativ pe termen lung.

    Eu apreciez ca ceea ce face acum statul este corect - o interventie temporarara pana cand se vor linisti lucrurile. Dupa ce se vor fi linistit lucrurile, vor aparea intradevar problemele serioase, pentru ca vulnerabilitatile descoperite si/sau accentuate in perioada asta vor trebui indreptate si, de data asta, cu masuri permanente.
    • Like 2
    • @ Sever Lupu
      Nume check icon
      Problema este ca preturile produselor si al energiei a crescut mai mult la noi decat media europeana. Inflatia este una dintre cele mai ridicate si pentru ca nu avem si devaluarea monedei fata de euro preturile noastre au crescut mai mult in raport cu cei din vest. Unde lucrez facem peste 60% export si preturile noastre, care pana acum au fost acceptate usor, acum incepem sa primim din ce in ce mai des intrebari si cererei de reducere sau o fixare a pretului pe perioade mai lungi, in conditiile in care am redus profitabilitatea.
      • Like 2
    • @ Nume
      La energie avem un efect de baza, am pornit de mai de jos. La o depreciere a monedei nationale, inflatia ar fi si mai mare.

      Este adevarat ca o apreciere a monedei nationale descurajeaza exporturile. In cazul de fata avem o mentinere a cursului prin interventia BNR care, in conditiile in care costurile interne cresc in lei, se traduce printr-o crestere a preturilor la export. Ceea ce ar trebui sa fie OK in conditiile in care in termeni nominali acestea cresc undeva la media inflatiei din tarile de export.

      Preturile dvs. au fost acceptate usor pentru ca firmele romanesti nu au putere de negociere, vin cu preturi mici dar si activeaza (de regula) in zone cu valoare adaugata mica.

      Sper ca nu va veti supara pe mine daca zic ca sunt de acord cu o politica care descurajeaza zona asta. Sper sa fie o politica (nedeclarata) si nu doar un side-effect. Romania TREBUIE sa iasa din paradigma arbitrajului salarial si sa incurajeze activitatile/investitiile care creaza valoare adaugata ridicata. Altfel, vom ramane mereu saracii Europei. Bineinteles, o astfel de politica va creea si victime
      • Like 2
    • @ Sever Lupu
      Nume check icon
      Compania la care lucrez vinde produse alimentare ambalate, in general pe marca privata de nivel medi, deci o valoare adaugata buna. Noi exportam, iar Romania importa..Da, nu vand calculatoare, utilaje, dar totusi nu vand materie prima. Este greu cu restrictia pentru ca suntem in UE. Eu cumpar multa materie prima semi-prelucrata din Europa pentru ca nu gasesc in Romania conform specificatiilor: zahar, lapte praf. glucoza, prin urmare noi de ce sa nu vindem? Noi nu vindem pentru ca nu suntem in stare si "investitorii" romani nu urmaresc sa construiasca afaceri care sa dainuiasca, ci afaceri care sa le aduca venituri rapide. Aici vad eu problema si nu ca nu ne lasa strainii. Daca esti producator de materii prime trebuie sa vinzi si materii prime. Eu nu vad nimic rau in asta.
      • Like 2
    • @ Nume
      cred ca spunem cam acelasi lucru, poate cu alte cuvinte. nu am afirmat nicaieri ca "nu ne lasa strainii". am spus doar ca acele afaceri dezvoltate aici, care de regula produc valoare adaugata mica, au avut succes datorita avantajului competitv adus de salariile mici. nu s-a investit in tehnologie pentru ca este mai ieftin sa folosesti forta de munca - bineinteles nu in orice situatie, dar in multe.

      produsele alimentare nu au o valoare adaugata mare si se vand pe o piata foarte competitiva - nu trebuie multa inovatie pentru a le realiza, procesele tehnologice nu sunt extrem de complexe, practic orice tara care are resursele primare le poate usor produce. dar piata fiind foarte competitiva, strategia de cost este cea care asigura succesul, ma refer la bunurile de masa, nu la cele din categoria premium. iar daca un business nu se preocupa sa caute tot timpul solutii de reducere a acestora, mizand pe pastrarea status quo-ului in perpetuitate, la o schimbare semnificativa poate avea probleme. banuiesc doar ca asta se intampla cu firma dvs. acum.

      bineinteles ca nu este rau sa vinzi si materii prime. este rau daca nu te preocupi ca tara sa incerci sa le valorifici la parametri superiori, adica sa produci si sa exporti valoare adaugata cat mai mare. m-ati nimerit la fix cu reply-ul dvs. - tocmai am descoperit pe un site aluat de pizza ambalat la vanzare. nimic deosebit pana aici. dar este produs si importat din... Australia
      • Like 1
  • Noi am decis sa-i lasam pe toti cei care voteaza cu PSD ( pentru ca PNL e tot PSD ) sa se bucure de alegerile lor, asa ca am emigrat si platim taxe in alta parte. Diferenta e simpla, aici primesc ceea ce taxele mele ar trebui sa imi asigure si acolo. Drumuri, scoli, spitale si clinici, asistenta sociala si ajutor in intelegerea mecanismelor, nu bugetari jegosi si scrofulosi care grohaie din spatele sticlei groase de la ghiseu. Aici nu sunt tinut cu orele pe holuri la urgenta, cand platesc taxe "premium". Eu sunt in cateogoria sociala care castiga prea multi bani pentru a beneficia de gradinita gratuita pentru copii si alte beneficii de la stat, si tot platesc cu drag taxe, pentru ca taxele mele fac viata atat de comoda si placuta aici. Sa plateasca votantii lor imprumuturile si costurile reale, nu eu si copiii mei.
    • Like 2
    • @ Theodor Gănescu
      Am înțeles. Ai ajuns în paradis, iar noi aici în România suntem în iad. Ar mai rămâne o singură problemă ca să fie totul corect și echilibrat: să votați voi acolo pentru țara în care sunteți, nu pentru țara pe care ați renegat-o. Nu ar fi mai normal așa?
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Ba da, chiar asta imi doresc, doar ca mai dureaza ( pana obtin cetatenie aici ), si parazitii de bugetari din romania imi cer bani ca sa renunt la cetatenie. Cam 900 de euro de persoana vor.
      • Like 0
    • @ Theodor Gănescu
      Am vaga impresie că nici bugetarii de acolo de la tine (că sunt și acolo bugetari nu-i așa?) nu se grăbesc să-ți dea cetățenia așa, cu una-cu două. Nu știu speța și dacă chiar trebuie să dai bani în RO pentru renunțarea la cetățenie. Mi se pare ciudat, dar ar fi fraieri ai noștri să-ți ceară bani. Ar trebui să zică merci că scapă de cei ca voi, care sunt dușmanii societății, fiindcă nu dați doi bani pe nimic din ce e în țară, bun sau rău. Deși tu dai vina doar pe bugetari pentru tot răul din țară, mie mi se pare că paradoxal, ȘI cei ca voi, datorită urii și disprețului față de tot ce e românesc, sunteți persoane nefaste pentru societate.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Gandalf check icon
      Nimeni nu urăște/disprețuiește, citez, „tot ce e românesc” ci doar pe unii care o iau cu ușurință și grație pe arătură.
      Am lucrat în minerit și am plătit taxe mai mari decât aveau unii tot venitul. Și la ce mi-a folosit? La urgență am dat „dreptul” ca să fiu băgat în seamă. La orice ghișeu sunt privit ca un intrus. Străzile sunt tot horror. Mai vrei?
      Așa că mi s-a scârbit și mie și-am tăiat-o o vreme. Acum sunt înapoi și se pare că rahatul e mai sus de streașină, dar vajnicii bolșevici locali n-or să recunoască asta.
      Hai să fim serioși și să respectăm adevărul simplu: avem liderii de tot rahatul pe care îi merită un neam de tot rahatul. Exact atât de simplu.
      • Like 3
    • @ Theodor Gănescu
      Nume check icon
      Nu cred ca situatia tarii este numai din cauza bugetarilor. Da, intr-adevar au un aport important, dar pana la urma ei se comporta altfel pentru ca le permitem. Pentru ca in realitate populatia nu doreste schimbare. Toata lumea vrea ca in Germania, dar nimeni nu doreste sa ridice un deget. Ma rog, nu toti, dar marea majoritate. Prinicipul nostru este ca ma schimb daca celalalt se schimba primul. Respect, dar numai daca celalalt ma respecta pe mine inainte. Intreaga natie este intr-o bucla in care nu stiu cum iesim. Este un miracol ca gasim solutii de supravietuire in ultimul moment, dar acelasi lucru de fapt de face si mai mult rau pentru ca vom merge numai pe varianta de avarie, si se pare ca a inceput sa ne placa.. La unii. Dvs. nu v-a placut si ati luat decizia sa plecati. Este in regula. Dar a da vina numai pe bugetari nu cred ca este corect. Toti cei din tara care am permis si permitem suntem vinovati. Solutia? Buna intrebare. Cum am spus aceasta peticeala mai mult strica, prin urmare noi trebuie sa trecem printr-o criza majora si nu numai financiara, ci a mentalului comun in care marea majoritate sa se sature sa fie abuzati - de catre oricine - sa se sature de mediocritate, sa gandesca ca viata este mai mult decat un mic, o bere, un bargar la mall, un sezlong ieftin la mare, early booking la un all inclusiv la 100 de euro pe saptamana, camere incepand de la 37 de lei sla Mamaia i un bmw de mana a doua din germania, samd.
      • Like 1
    • @ Theodor Gănescu
      iti cere cineva bani in Ro ca sa renunti la cetatenie? de regula nu intervin in genul asta de discutii, nu sunt nationalist, dinpotriva. fa tu un fund raising pe orice platforma vrei si cred ca te vor ajuta foarte multi daca le explici motivul tau. am trait si eu prin strainatate in "bogatia" de care te bucuri tu, dar 900 de EUR erau banii de iesit in oras. nu stiu cati sunteti, dar 3000 de eur nu ar fi fost o problema pentru mine. te rog, ajuta-ne sa te ajutam sa renunti la cetatenie. nu iti cerem banii pe studiile facute aici. nu iti cerem banii pe ucenicia facuta aici. suntem langa tine si vrem sa te ajutam sa scapi de problema asta. hai, te rog
      • Like 2
    • @ Sever Lupu
      " https://republica.ro/zdoamna-consul-m-a-intrebat-care-e-motivul-real-pentru-care-renunt-la-cetatenie-i-am-spus-ca-nu-o-sa-i "

      "...În fine, după ce a încasat taxa de 605 euro, doamna consul m-a întreabat care este motivul pentru care renunț la cetățenie."

      Intre timp au crescut preturile. Sa imi ceri bani pe studii, pe ucenicie ? Pai am platit de 10 ori nu o data, toate cele enumertate de tine. In primul rand, zeci de ani ( ~22 ) de platit taxe fara sa primesc nimic inapoi. O viata de om, pe care aici o voi lua de la zero, tot multumita statului roman. Ani pe care probabil nu voi fi incasat nici un cent de pensie in romania, ca au fost SRL / PFA si statul roman nu recunoaste munca aia ca vechime in munca si taxe platite. Pana si 1 euro e munca mea, si estimativ vor fi peste 4000 de euro pentru ca am 2 copii si suntem 2 adulti. Cu drumuri si nervi, vor fi binisor peste 400o de euro, bani pe care eu i-am muncit, nu i-am primit pomana ca un bugetar. Daca tu "ieseai in oras cu 900 de euro", pentru mine reprezinta 1 luna de chrire de exemplu, cand cresc 2 copii. Momentan, pana vand casa din romania ( construita tot pe banii mei munciti ) si cumpar aici. Dar in fine, banii mei, munca mea, simplu fapt ca bugetarii iau bani de la cei care vor sa scape de cetatenia romana e o mizerie revoltatoare. Si da, am dreptul sa comentez cat vreau atata timp cat am cetatenia romana. Cand voi scapa de ea, atunci nu voi mai zice nimic.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      "...nu se grăbesc să-ți dea cetățenia așa, cu una-cu două"

      1 : Romanii se grabesc sa dea cetatenie vreunui strain ?
      2 : Ca cetatean trebuie sa stii chestii despre tara respectiva. Iti trebuie timp sa inveti. Stiu ca e un concept greu, voi nu aveti notiunea, aveti impresia ca stiti totul din start. De asta nu aveti ce cauta aici.
      • Like 1
    • @ Theodor Gănescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Oricare țară are bugetari. Vorbea lumea aici că vrem ca in Germania dar nimeni nu ridică un deget... Să știți că Germania are bugetari destui, unii nu foarte competenți, poate nu așa mulți ca în Ro dar are. Și cireașa de pe tort: unii au și pensii speciale! Dar asta e, neamțul e chivernisit iar românul extremist așa că cel mai bine fără.
      La o astfel de " dezvoltare " a sistemului privat ce așteptați? Omul sătul de muncă cu cârca și prost plătit își întinde toate antenele să pupe ceva mai bun și asta se poate la buget. Numai că sistemul te înghite și te corupe și la sfârșit ajungi să faci ca toți ceilalți.
      Pe scurt, suferiți (și se vede) că ați acumulat mult prea multă ura și frustrare. Dvs nu aveți rude pesediste? Sunteti pentru altceva decât un sistem liberal? Credeți că există vreun partid perfect? Credeți că ura asta va face bine?
      Așteptați un pic. Când veți fi din nou în România cel mai probabil veți vedea lucrurile altfel.
      Uitați-vă la Rusia. Credeți că rușii, abuzați și abuzatori în același timp mai au vreo șansă pentru democrație și o societate corectă? Vă zic eu, nu. Poate în 200 de ani în care ar fi un control dinafară și democrație cu anasâna poate, altfel nu. Noi am avut mai puțin comunism și tot mai tragem ponoasele. E un drum fără scurtături. Un chin, nu ca al lui Sisif fiindcă direcția în sus se vede. Suntem totuși pe un drum ceea ce e mult mai bine. Dar durează și problemele sunt inerente.
      Nu știu cât v-ar ajuta renunțarea la cetățenia română. Eu personal al lua altă cetățenie doar dacă aș putea s-o păstrez și pe cea română. Știu pe mulți care n-au de gând să se mai întoarcă vreodată însă n-au renunțat la cetățenie fiindcă știu bine că altceva nu vor fi.
      Nu trebuie numai timp să înveți că nu-i o abilitate pe care o poți învăța din manuale. Sunt de asimilat modul de gândire, a vedea ce au ei bun dar și defectele lor, că au, orice popor are. Timp să te amesteci cu oamenii, să le guști mâncărurile, etc. Treptat apare simpatia pentru acel alt popor cu urmarea că veți privi și propria țară altfel. Cu înțelegere și îngăduință. Lăsați-vă timp de chibzuit. Renunțați la comparații și ură o vreme, dacă puteți. Veți vedea nu că lucrurile se vor îndrepta ci le veți privi altfel. Și asta schimbă totul.
      • Like 1
    • @ Gandalf
      Sunt de acord cu tine că ”rahatul e mai sus de streașină”. Orice om de bună credință realizează asta. Aproape toate guvernele postdecembriste au fost praf. Cel actual (PSD-PNL-UDMR) e printre cele mai praf. Dar nu e vorba doar de guverne, de fapt toată conducerea țării, aproape întotdeauna a fost coruptă și gata să servească orice interese (interne sau externe) doar pentru a prospera pe persoană fizică. cu alte cuvinte au sacrificat interesul întregii societăți românești doar pentru propriul interes. TOȚI, de-a lungul timpului. Într-adevăr sunt niște lideri de rahat. Într-adevăr românii, așa cum se prezintă acum, îi merită din plin. Cu un singur lucru nu sunt de acord din ce ai scris și anume că suntem un neam de rahat. Eu aș zice că suntem de rahat ÎN PERIOADA ASTA. Adică trecem printr-o criză morală și de identitate. Dar sunt convins că ne vom reveni cândva. Depinde de noi toți cât de repede se va întâmpla. Dacă alegem să ne delimităm de tot ce înseamnă România / românesc și alegem să ne spălăm pe mâini de tot plecând din țară, atunci revenirea la normal a țării va fi mai tardivă. Dar dacă alegem să schimbăm ce putem schimba noi înșine, fiecare la nivelul lui și ne dorim cu putere să trăim mai bine DAR AICI, suferind laolaltă cu ceilalți pentru tot ce e încă rău și nepotrivit în țară, atunci revenirea la normal va fi mai rapidă. Sigur, nu depinde totul numai de noi, cetățenii simpli, mai e și conjunctura internațională, care poate să ne lege de mâini și de picioare. Dar eu tot nu sunt de acord cu atitudinea oportunistă a emigranților, care aplică principiul dezavuat încă de pe vremea romanilor: ”Ubi bene ibi patria” (Unde e bine, acolo să-mi fie patria).
      • Like 1
    • @ Theodor Gănescu
      Se vede clar subiectivismul tău. Adică ce e în România e fără excepție rău, iar ce e afară e fără excepție bun. La punctul 1. ai spus corect, dar ai fost indulgent cu noua ta țară, prin comparație cu România. Sunt convins că gândești ceva de genul: aici se obține greu cetățenia fiindcă statul gândește și acționează responsabil. Cetățenia e un lucru important și nu o poți acorda cu ușurință oricărui nou-venit care nu o merită. Dar în România cetățenia acordată străinilor se obține greu fiindcă nesimțiții de bugetari stau cu c*rul pe scaun degeaba, le e lene să muncească și mai vor și salarii și pensii babane. Deci, jos bugetarii (români)!
      La punctul 2 aș adăuga că îți trebuie timp nu numai să înveți una și alta despre țara de adopție, dar scopul final ar trebui să fie să câștigi o minimă afecțiune (nematerialistă) față de acea țară. Pentru că pe asta se bazează în viitor LOIALITATEA. Deci statul de adopție vrea în final cetățeni LOIALI, care își iubesc țara de adopție, și nu care caută doar avantajele materiale. Cu cei care s-au născut acolo n-au ce face, oricât de aiurea ar putea fi ei, dar cu cei care vor să se integreze venind din exterior, pot să pună astfel de filtre, care sunt foarte normale și firești.
      Și ca o ultimă observație, ar trebui să specifici la care ”VOI” te referi când spui că e greu pentru ei și nu au noțiunea....sau că au impresia că știu totul din start. Mie mi se pare dimpotrivă, că TU ai impresia că știi totul din start.
      • Like 2
  • Nume check icon
    Timp este sa dezamorsam bomba, dar nu avem cu cine. Tot ceea ce ati enumerat se va intampla cu siguranta. Nu stiu cat de mult va conta ancora EU in conditiile in care preturile si saracia o vor lua razna. Posibil ca ei sa ne mai scuteasca de ceva datorii sau indicatori financiari, dar nu ne vor rezolva problemele noastre. P.S. Ne va lovi exact cand dl. Ciolacu va deveni Prim Minstrul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult