Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gâlceava „unicilor” cu „progresiștii” sau de ce schimbarea modului de impozitare nu aduce miraculos bani mai mulți la buget

Oameni pe stradă în București

Foto: Getty Images

Nu cred că reușim să ne punem de acord cei care susținem cota unică și o impozitare mai redusă cu cei care se uită la impozitarea progresivă și cote ridicate. Încercăm să rezolvăm probleme diferite. „Unicii” vor să stimuleze activitatea economică pentru a închide rapid decalajul cu Europa de Vest. „Progresiștii” vor să aplatizeze din inegalități și ca cei cu venituri mari să contribuie și mai mult la cufărul public. Există un punct de întâlnire, dar și o mare capcană pentru „progresiști”: este greu de crezut că poți să crești rapid salariile și să aplici cote progresive în același timp.

Dacă mă uit cu lupa liberală, cota unică este un avantaj competitiv pentru România. Este simplu de administrat într-o țară unde ANAF-ul încă este nereformat și nedigitalizat și unde economia informală este la un nivel îngrijorător, iar frânele pe care politicienii le pun unei justiții independente au și efectul că se plătește la negru, se fură TVA cu nemiluita și se fac multe scheme la limita legii care scad povara fiscală.

Lupa democratică îmi spune că există virtute într-o societate mai egalitară și impozitul progresiv duce în această direcție. Democrației îi este greu să gestioneze societăți pronunțat inegale. Pe de altă parte îi este greu să gestioneze și societăți sărace și dacă punctul în care introduci așa ceva este prost ales sau prost desenat riști să rămână locomotivele fără cărbuni. Nu prea văd nici cum ANAF-ul nostru, într-o țară cu analfabetism funcțional ridicat poate gestiona un sistem cu deductibilități de tot felul. Numărul de fente va crește și cotele mari vor fi doar pentru fraieri. Eu sunt foarte sceptic că vor crește veniturile bugetare.

Unde ne putem întâlni? Vrem să creștem veniturile bugetare ale României. Primul pas ar fi să redevină cota unică, unică. Astăzi e cam ciuruită. Asta ar crește gradul de impozitare în special în rândul celor mai înstăriți și ar aduce destul de repede bani la buget și ar fi și un semnal de echitate. Apoi să nu ne mai furăm căciula. E cam ridicol când aceeași politicieni care vor să țină justiția cumințică se miră că avem evaziune fiscală. Legea nu domnește selectiv. ANAF-ul și ITM-ul să pună mâna și biciul pe șmecheri. După ce vedem cât se strânge din cele două măsuri cred că putem discuta dacă cota ideală este 16% sau 18% sau 19% în funcție de gradul de colectare din PIB la care vrem să ajungem. Altfel punem carul înaintea boilor.

Ce lipsește din toată această dezbatere este o privire aruncată mai atent în viitor. E foarte mult mimetism (ce face Germania, ce face Bulgaria etc.) ceea ce este de înțeles, că n-am inventat noi taxarea, dar mult prea puțină dezbatere despre România următorilor 10 ani, cum va arăta ea și ce ne propunem să taxăm și de ce. Cum schimbă automatizarea ecuația? Ce se automatizează în România? Ce meserii dispar și pe care vrem să le stimulăm să apară? Ce industrii încurajăm și pe care le descurajăm în contextul reașezărilor globale? Cum ne creștem autonomia strategică fără să ne închidem în noi înșine? Dacă dezbaterea rămâne atât de ancorată în trecut și în cum fac alții mi-e că o să ajungem să impozităm o economie pe care nu o avem și în scopuri pe care nimeni nu le înțelege.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai asta ii marea problema a bugetului ...prea multe usite de scapare pentru "privilegiati"( a se citi smecheri). Oamenii care chiar au bani multi , scapa fara sa plateasca nimic. ANAF ii oarba la cei care fac bani ilegal. Ii oarba la multe ilegalitati . In piete gasesti tigari , parfumuri , tot ce vrei fara chitanta , fara timbru fiscal, fara nimic. Samsari de masini , apartamente , de orice. Negoita vinde 1000 de apartamente pe persoana fizica sa nu plateasca nimic , ca ex. Si ce impozitare progresiva sa bagi cand jumatate din populatia Romaniei lucreaza pe salariul minim. Impozitarea progresiva inseamna ca la unii cresti impozitarea , iar la altii scazi. Credeti ca PSD o sa scada la cineva ceva? Nimic. Si cu banii care presupun ei ca ii castiga din sistemul progresiv , ce fac cu ei? Care ii planul? Sau prima data sa se vada cu sacii in caruta si apoi ma-i vad ei. Asa au mintit si cu cei 8 eurocenti la carburant ca o sa faca autobenzi. S-au facut miliarde din taxa si drumuri ioc. Asa si cu vinieta . Asa cu orice taxa. De PNRR se mai aude ceva? De absorbtie de fonduri europene? Nimic . Statul nu ii in stare de nimic. Stam pe o infrastructura gata sa cada si nici toti banii din lume nu ar putea sa previna un colaps daca tot aceeasi bugetari avem
  • Like 0
  • @ Natalia Todorov
   Dorin check icon
   Exact,cu aceiași bugetarii pur și simplu Proști si nesimțiți nu putem avea pretenția să se poată schimba ceva cu adevărat.Avem 1400000 de bugetari de stat la stat ???!!!
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult