Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Care ar fi cea mai vulnerabilă poartă de intrare a rușilor în România, în cazul unui război. Răspunsul unui general în rezervă al Armatei Române

Armata romana

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a fost întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, în scenariul unui atac al Rusiei asupra României, care ar fi cea mai vulnerabilă poartă de intrare a rușilor în țara noastră.

„Întotdeauna rămâne deschiderea la Marea Neagră, Dobrogea”, a răspuns Virgil Bălăceanu.

Armata română stă bine la capitolul pregătire, a subliniat oficialul militar, însă are nevoie în continuare de înzestrare. În plus, este nevoie de refacerea rezervei Armatei României pe baze voluntare.

„Încă trebuie înzestrată, ca să poată face față. pregătită este. Este pregătită, pentru că deși s-au desfășurat operațiuni de tip expedițional, deși Afganistanul este cu totul altceva decât teritoriul patriei noastre, totuși experiența batalioanelor dislocate în Afganistan, în sistem rotațional, a creat coeziune de luptă și a creat situația unui antrenament nedorit - am avut și pierderi umane -, ceea ce nu îți poate crea poligonul. Ca atare există o soliditate a unităților din punct de vedere al coeziunii de luptă, contează enorm de mult, există un nivel bun de pregătire, pentru că în ultimii 3 -4 ani, existând și resurse, s-au intensificat exercițiile pe teritoriul național. Două componente trebuie dezvoltate: programele de înzestrare și problematica refacerii rezervei armatei României pe baze voluntare”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Moderatorului trebuia să i se răspundă cu o întrebare: în scenariul în care locuinţa v-ar fi jefuită, care ar fi cel mai potrivit moment de pătrunde în ea?
    • Like 0
  • Clientul permanent al Digi cand e vorba de comentarii de natura militara. Mie personal nu imi inspira incredere: un dinozaur, fost membru de partid, emite opinii despre razboiul modern.
    Dragi redactori, cautati un militar tanar cu experientavinternationala, cu viziune moderna. Vremurile tovarasilor generali au trecut. Sper.
    • Like 0
    • @ bobe.razvan@gmail.com
      Ai făcut armata ?
      Poate repeți puțin limba română de aVa !
      • Like 0
    • @ Mihai Micutu
      Ati schimbat tigarile, presupun.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult