Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, „La bani mărunți”. Cum și-au convins, în 2007, un șef de la o multinațională să doneze prin bani pentru un caz social: „I-am trimis demisia mea pe fax”

Foto Facebook / Carmen Uscatu

Aproximativ 45 de milioane de euro au strâns în ultimii 10 ani fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, pentru numeroasele proiecte din sănătate în care s-au implicat, dintre care aproape 5 milioane de euro adunați în timpul pandemiei.

Ele au povestit pentru podcastul de inteligență financiară „La bani mărunți”, amplificat de Republica.ro, că, pe lângă continuarea proiectului „Noi facem un spital”, în ultimele luni au reușit, cu banii adunați de la peste 200.000 de donatori, să construiască un spital modular pentru pacienții cu covid-19 și să cumpere echipamente de protecție pentru medici. Varianta audio a acestui episod o puteți asculta la finalul textului, și pe Youtube îl găsiți în clipul de mai sus.

„În cei 10 ani de când facem noi proiecte cred că am ajuns la aproape 45 de milioane de euro, bani cu care am făcut nenumărate proiecte în sănătate: 22 de camere sterile în spitale din Timișoara, Cluj, București, laboratoare de biologie moleculară, renovări de secții oncologice la copii în Brașov și la adulți în București și Timișoara. Tocmai am finalizat un proiect în Timișoara în care am renovat întreaga secție de onco-hematologie pediatrică pe 3 etaje, cu aproape 2 milioane de euro. Când spun renovat mă refer la o recompartimentare, am dărâmat pereții, pentru că era o secție în care erau toalete la comun, așa cum există în toate spitalele de stat din păcate în România, și am recompartimentat, am făcut saloane cu 1, 2 paturi, cu toaletă proprie. Acum arată occidental, iar copiii și părinții care stau uneori încontinuu în spital luni de zile pot respira un alt aer”, a spus Carmen Uscatu pentru Podcastul „La bani mărunți”.

Carmen și Oana adună bani de la companii private, dar foarte mulți vin și de la oameni simpli, fără averi, palate, dar care au dorința de schimba România.

Cât de greu e în 2020 să convingi un român să facă o donație de 2 euro?

„Cred că acum este mult mai ușor decât era în urmă cu 10 ani. În primul an în care am lansat prima idee de strângere bani și descoperisem facilitatea fiscală prin care companiile pot să dea bani, primii 100.000 de euro chiar au venit neașteptat de repede. Nu ne poți întreba cum am făcut primul milion, pentru că nu mai știm exact, dar prima sută de mii am strâns-o în decembrie 2009 și a fost neașteptată”, spune Oana Gheorghiu.

În acea perioadă companiile nu puteau fi convinse ușor să doneze, pentru că acestea nu cunoșteau facilitatea fiscală. Iar la persoane fizice se ajungea greu. „Puteai să strângi bani atunci numai dacă aveai expunere pe TV la o emisiune foarte populară, la care să se uite foarte mulți oameni.

Or acum, în pandemie, am strâns cele 4 - 5 milioane de euro fără o campanie pe TV, exclusiv pe rețele sociale. Oamenii au început să devină extrem de atenți la ce se întâmplă, extrem de implicați și mult mai deschiși la a dona și a susține o cauză”, vede cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Fondatoarele ONG-ului au povestit că înainte de a se implica în munca pe care o fac azi au lucrat în multinaționale.

„Am învățat să gestionez bugete, să fac raportări, știam fiscalitate, mă pricepeam să mă uit în Codul Fiscal. Așa am descoperit facilitatea fiscală 20%, încercând să dăm cei 20% pentru un caz. Se întâmpla în 2007”, își amintește Oana Gheorghiu.

Prima sa „bătălie puternică și adevărată” a fost cu patronii străini ai firmei unde lucra atunci, pe care i-a convins să doneze pentru un caz social, după ce le-a explicat că facilitatea fiscală chiar există.

„În 31 decembrie 2007 le-am pus demisia pe masă și am zis ori aveți încredere în mine că legea asta există, ori... Pentru că spuneau că nu există: E imposibil, dacă ar exista de ce nu ar fi România plină de ONG-uri care fac lucruri minunate, că uite ce rău e la voi, spunea Claude, șeful meu. I-am spus că până la ora 12 putem să dăm banii, i-am trimis demisia mea pe fax, dacă nu se face viramentul până la 12. A dat banii, a făcut viramentul, dar mi-a tinut o teorie de 15 minute în care mi-a explicat că dacă vine Fiscul cumva și se dovedește că nu am avut dreptate, va fi rău și vai și amar de mine și de noi toți”, a povestit Oana.

Acum companiile cunosc această facilitate fiscală, trebuie doar să le inspiri cu proiectele pe care le faci. Iar România poate să se facă bine, prin implicarea fiecăruia dintre noi, spun fondatoarele ONG-ului.

Cei 300.000 de oameni care au donat pentru proiectul „Noi facem un spital” plus cei peste 200.000 care au donat în proiectul cu spitalul covid cred că au simțit că puterea stă în ei, cred că au căpătat mai multă încredere în ei și asta ne ajută să ne facem bine, fiecare avem un rol important în societate, punctează Carmen Uscatu.

Ce au făcut cu primul salariu, care este profilul donatorului, când se va deschide noul spital, cu ce pot să ajute cei care doresc să se implice puteți afla ascultând podcastul BCR de inteligență financiară „La bani mărunți”, pe care îl puteți asculta dând play fișierului din deschiderea articolului.

Mai multe episoade foarte interesante ale podcastului „La bani mărunți” puteți asculta aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Prânz bun?!

  Copile Oameni;
  Bun simț!

  Cu respect,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • Nu am știut de această facilitate, mă rog era treaba consultantului fiscal/contabilitatii, credeam că le știu pe toate... Am avut firmă mulți ani... uram cozile de la ANAF și fizionomiile acre din birourile acestuia, aș fi completat toate declarațiile din lume pentru satisfacția direcționării unor bani munciți pe bune, Asociației Dăruiește Viață!..regret că nu am aflat de acest mecanism al sponsorizării. Bine de știut cum funcționează mecanismul de donare a acelei cincimi din impozitul pe profit, dovedind că este mult mai simplu decât ar putea crede contabilii. În primul rând, trebuie elaborat un contract de sponsorizare în care se trece suma ce urmează a fi donată. „Această sumă este considerată cheltuială nedeductibilă şi se constituie ca un credit fiscal. Nu afectează baza de impozitare. Iar în momentul plăţii impozitului pe profit, către ANAF, se va achita doar restul din impozit, donaţia ajungând astfel direct la beneficiar. De exemplu, din 1.000 de lei impozit datorat, 200 de lei se trec în contractul de sponsorizare şi 800 de lei în ordinul de plată către ANAF“,
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
Gazdă: Claudiu Pândaru/ Invitate: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Asociația Dăruiește Viață
sound-bars icon