Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cărtărescu: „Puține popoare se autoflagelează ca poporul român. Simona Halep tămăduiește sufletul”

Foto: Guliver Getty Images

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit la Digi24 despre felul în care se raportează românii la victoriile Simonei Halep. „Românii, firește, au mândria lor. Dar au și o extraordinară frustrare în fața istoriei, complexe de inferioritate, stimă de sine scăzută. Puține popoare se autoflagelează atât de mult ca poporul român. Halep, într-un fel, tămăduiește sufletul rănit al comunității noastre. Și nu doar ea, și noul val al filmului, și alte mici victorii, sunt foarte importante. Noi ar trebuim să le fim cu mult mai recunoscători decât suntem acestor oameni”, a declarat el în timpul emisiunii „În fața ta”.

Când un sportiv român pierde, rana se redeschide, iar oamenii se simt ca și când acesta le-a înfipt cuțitul în spate, a mai spus el. Un alt aspect pe care l-a subliniat scriitorul este acela că românii nu recunosc imediat performanța. „Noi nu ne dăm seama imediat de o performanță, mai ales dacă e între granițele noastre. Poți să scrii genial, dacă nu te laudă străinătatea, nu exiști”.

Halep--
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu zic sa avem masura in toate. Intervievarea obsesiva a acestui scriitor e usor dubioasa; trebuie sa aveti vreun parti pris in legatura cu validitatea parerilor domnului in cauza. Doar n-a ramas singurul om cu pareri din Romania? Homeschooling, politica, sport - numai pe el il puteti intreba? Pe bune??
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Totuşi vorbim de nr. 1 mondial. Faptul că a pierdut e partea a doua, pentru că şi nr. 1 poate pierde.
  • Like 0
 • "dacă nu te laudă străinătatea, nu exiști" .. Hmm, cum sa va spun eu d-le scriitor cam cum vine treaba cu asta .. Ati bagat in aceeasi explicatie/declaratie si sportivi de performanta si scriitori de performanta.
  Despre scriitori nu comentez ca o fi sau nu asa, insa in ce priveste sportul de performanta, am sa va raspund cu cuvintele lui Emerich Jenei pe vremea generatiei de aur:
  "Nu conteaza ce faci in campionatul intern, conteaza rezultatele cu care iesi in lume".
  Adica ce vroia sa spuna era ca e una sa castigi cu F.C. Ciuca Macaii, Avantul Voluntari si mai stiu eu ce amarasteni din Romania, si e cu totul altceva sa bati Atletico Madrid, FC Barcelona, Manchester, Liverpool, sa joci o finala de Champions League etc. Atunci si numai atunci esti invitat la masa celor bogati, esti cu cei mari, ai prestigiu, respect si toate alea. Altminteri nu existi. Asta e situatia oricat o scaldam ca nu e asa.

  No numa' bine.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult