Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cărtărescu: „Puține popoare se autoflagelează ca poporul român. Simona Halep tămăduiește sufletul”

Foto: Guliver Getty Images

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit la Digi24 despre felul în care se raportează românii la victoriile Simonei Halep. „Românii, firește, au mândria lor. Dar au și o extraordinară frustrare în fața istoriei, complexe de inferioritate, stimă de sine scăzută. Puține popoare se autoflagelează atât de mult ca poporul român. Halep, într-un fel, tămăduiește sufletul rănit al comunității noastre. Și nu doar ea, și noul val al filmului, și alte mici victorii, sunt foarte importante. Noi ar trebuim să le fim cu mult mai recunoscători decât suntem acestor oameni”, a declarat el în timpul emisiunii „În fața ta”.

Când un sportiv român pierde, rana se redeschide, iar oamenii se simt ca și când acesta le-a înfipt cuțitul în spate, a mai spus el. Un alt aspect pe care l-a subliniat scriitorul este acela că românii nu recunosc imediat performanța. „Noi nu ne dăm seama imediat de o performanță, mai ales dacă e între granițele noastre. Poți să scrii genial, dacă nu te laudă străinătatea, nu exiști”.

Halep--
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu zic sa avem masura in toate. Intervievarea obsesiva a acestui scriitor e usor dubioasa; trebuie sa aveti vreun parti pris in legatura cu validitatea parerilor domnului in cauza. Doar n-a ramas singurul om cu pareri din Romania? Homeschooling, politica, sport - numai pe el il puteti intreba? Pe bune??
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Totuşi vorbim de nr. 1 mondial. Faptul că a pierdut e partea a doua, pentru că şi nr. 1 poate pierde.
  • Like 0
 • "dacă nu te laudă străinătatea, nu exiști" .. Hmm, cum sa va spun eu d-le scriitor cam cum vine treaba cu asta .. Ati bagat in aceeasi explicatie/declaratie si sportivi de performanta si scriitori de performanta.
  Despre scriitori nu comentez ca o fi sau nu asa, insa in ce priveste sportul de performanta, am sa va raspund cu cuvintele lui Emerich Jenei pe vremea generatiei de aur:
  "Nu conteaza ce faci in campionatul intern, conteaza rezultatele cu care iesi in lume".
  Adica ce vroia sa spuna era ca e una sa castigi cu F.C. Ciuca Macaii, Avantul Voluntari si mai stiu eu ce amarasteni din Romania, si e cu totul altceva sa bati Atletico Madrid, FC Barcelona, Manchester, Liverpool, sa joci o finala de Champions League etc. Atunci si numai atunci esti invitat la masa celor bogati, esti cu cei mari, ai prestigiu, respect si toate alea. Altminteri nu existi. Asta e situatia oricat o scaldam ca nu e asa.

  No numa' bine.
  • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult