Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cărtărescu: „Puține popoare se autoflagelează ca poporul român. Simona Halep tămăduiește sufletul”

Foto: Guliver Getty Images

Scriitorul Mircea Cărtărescu a vorbit la Digi24 despre felul în care se raportează românii la victoriile Simonei Halep. „Românii, firește, au mândria lor. Dar au și o extraordinară frustrare în fața istoriei, complexe de inferioritate, stimă de sine scăzută. Puține popoare se autoflagelează atât de mult ca poporul român. Halep, într-un fel, tămăduiește sufletul rănit al comunității noastre. Și nu doar ea, și noul val al filmului, și alte mici victorii, sunt foarte importante. Noi ar trebuim să le fim cu mult mai recunoscători decât suntem acestor oameni”, a declarat el în timpul emisiunii „În fața ta”.

Când un sportiv român pierde, rana se redeschide, iar oamenii se simt ca și când acesta le-a înfipt cuțitul în spate, a mai spus el. Un alt aspect pe care l-a subliniat scriitorul este acela că românii nu recunosc imediat performanța. „Noi nu ne dăm seama imediat de o performanță, mai ales dacă e între granițele noastre. Poți să scrii genial, dacă nu te laudă străinătatea, nu exiști”.

Halep--

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu zic sa avem masura in toate. Intervievarea obsesiva a acestui scriitor e usor dubioasa; trebuie sa aveti vreun parti pris in legatura cu validitatea parerilor domnului in cauza. Doar n-a ramas singurul om cu pareri din Romania? Homeschooling, politica, sport - numai pe el il puteti intreba? Pe bune??
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Totuşi vorbim de nr. 1 mondial. Faptul că a pierdut e partea a doua, pentru că şi nr. 1 poate pierde.
    • Like 0
  • "dacă nu te laudă străinătatea, nu exiști" .. Hmm, cum sa va spun eu d-le scriitor cam cum vine treaba cu asta .. Ati bagat in aceeasi explicatie/declaratie si sportivi de performanta si scriitori de performanta.
    Despre scriitori nu comentez ca o fi sau nu asa, insa in ce priveste sportul de performanta, am sa va raspund cu cuvintele lui Emerich Jenei pe vremea generatiei de aur:
    "Nu conteaza ce faci in campionatul intern, conteaza rezultatele cu care iesi in lume".
    Adica ce vroia sa spuna era ca e una sa castigi cu F.C. Ciuca Macaii, Avantul Voluntari si mai stiu eu ce amarasteni din Romania, si e cu totul altceva sa bati Atletico Madrid, FC Barcelona, Manchester, Liverpool, sa joci o finala de Champions League etc. Atunci si numai atunci esti invitat la masa celor bogati, esti cu cei mari, ai prestigiu, respect si toate alea. Altminteri nu existi. Asta e situatia oricat o scaldam ca nu e asa.

    No numa' bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult