Castelul Gaziantep, după cutremurul din 6 februarie 2023 / Foto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia
Cutremurele cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 ce au lovit luni dimineață și luni la prânz Turcia și nord-vestul Siriei, provocând mii de morți și mii de răniți, sunt unele dintre cele mai devastatoare din ultimele două decenii.
- Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, în timp ce UE a activat Mecanismul de protecţie civilă, mobilizând rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia. În plus, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că și-a activat rețeaua de echipe medicale de urgență din Turcia și Siria pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremur.
Castelul Gaziantep, după cutremurul din 6 februarie 2023 /Foto: Kilis and Sanliurfa. Mehmet Akif Parlak / Anadolu Agency
Gaziantep, 6 februarie / Foto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia
- Totodată, unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep, un sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO, au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea. Cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial.
Gaziantep, 6 februarie /Foto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia
- Între timp, Institutul geologic danez a anunțat că vibraţiile seismelor care au lovit Turcia şi Siria au fost resimţite până în Groenlanda.
- Având în vedere vremea rece și umedă din zonă, condițiile nefavorabile ar putea avea un impact semnificativ asupra eforturilor de salvare și recuperare după cutremur, potrivit meteorologilor CNN.
Castelul Gaziantep, august 2022 / Foto Omar Haj Kadour / AFP / Profimedia
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.