Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Castelul Gaziantep, vechi de secole, a fost grav avariat după cutremurul din Turcia

Gaziantep Castle

Castelul Gaziantep, după cutremurul din 6 februarie 2023 / Foto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia

Cutremurele cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 ce au lovit luni dimineață și luni la prânz Turcia și nord-vestul Siriei, provocând mii de morți și mii de răniți, sunt unele dintre cele mai devastatoare din ultimele două decenii.

- Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, în timp ce UE a activat Mecanismul de protecţie civilă, mobilizând rapid zece echipe de căutare şi salvare în Turcia. În plus, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că și-a activat rețeaua de echipe medicale de urgență din Turcia și Siria pentru a-i ajuta pe cei afectați de cutremur.

Castelul Gaziantep, după cutremurul din 6 februarie 2023 /Foto: Kilis and Sanliurfa. Mehmet Akif Parlak / Anadolu Agency

Gaziantep, 6 februarie / Foto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia

- Totodată, unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep, un sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO, au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea. Cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial.

Gaziantep, 6 februarie /Foto: Mehmet Akif Parlak / AFP / Profimedia

- Între timp, Institutul geologic danez a anunțat că vibraţiile seismelor care au lovit Turcia şi Siria au fost resimţite până în Groenlanda.

- Având în vedere vremea rece și umedă din zonă, condițiile nefavorabile ar putea avea un impact semnificativ asupra eforturilor de salvare și recuperare după cutremur, potrivit meteorologilor CNN.

Castelul Gaziantep, august 2022 / Foto  Omar Haj Kadour / AFP / Profimedia

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult