Foto Getty Images
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) anunță, în urma consultărilor touroperatorilor specializați și a partenerilor hotelieri, că în acest an, litoralul românesc a primit, cu ocazia mini-vacanței de 1 Mai, peste 50.000 de turiști. Estimările au fost depășite, iar cifra este de departe peste cea din 2019, ultimul an ante-pandemie, când litoralul românesc a primit, în aceeași perioadă, circa 30.000 de turiști.
Foto Facebook Sunwaves
La acest aflux de turiști a contribuit mult eliminarea totală a restricțiilor, litoralul românesc redevenind o destinație dedicată distracției, evenimentelor, festivalurilor. Doar la Festivalul Sunwaves din Mamaia au fost circa 20.000 de participanți, care au optat și pentru cazare. De asemenea, în paralel, au mai fost festivaluri și evenimente în Mamaia Nord, Constanța și Costinești, precum Festival du Bonheur și ”Beach, Please!” În Mamaia au fost declarați peste 25.000 de turiști, în Costinești 20.000 de turiști, iar în Vama Veche, ca de obicei, a fost un grad mare de ocupare.
Marea noutate o constituie revirimentul stațiunii Costinești, care are toate șansele de a redeveni stațiunea studenților și a tineretului. Pe de altă parte, minivacanța de 1 Mai reprezintă încă un pas foarte important de revenire la normalitate a turismului românesc.
Cluburile de pe litoral, care, pe lângă Mamaia – Năvodari s-au dezvoltat și în sudul rivierei românești a Mării Negre, au avut peste 7.000 de vizitatori. Cheltuiala medie / persoană a fost de 2000 lei, care a inclus cazare, mese, transport precum și biletele de intrare la evenimente.
Foto: Getty Images
Estimările ANAT sunt că pe litoralul românesc s-au cheltuit, în perioada 28 aprilie – 1 Mai, circa 100 de milioane de lei.
Articol preluat de pe Funkytravel.ro
Citiți și:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Horecasii de la noi plang mereu cu caciula'n mana ca sunt oropsiti, dar au fost primii la tot felul de ajutoare oficiale si oficioase din partea statului, inainte , pe timpul si dupa pandemie : scaderea TVA -ului, doparea sistemului cu tichete de vacanta, statistici masluite si toleranta la turismul la negru, controale de forma si amenzi simbolice, constructii si functionare fara autorizatii, etc etc.
"Cheltuiala medie / persoană a fost de 2000 lei,"; Ce-mi plac mie statisticile astea, care nu vor sa zica nimic de fapt, in care pui la un loc cocalarii si pitipoancele care sparg mii de euro in club pe o sticla de sampanie cu paiete de aur si pe nea Caisà cu familionul la impinge tava pt o ceafa cu cartofi.
Am fost in weekendul de 1 mai 4 zile nu la Mamaia, nici la Costinesti, nici in Vama, ci la Neptun. Am facut imprudenta sa fac o plimbare lunga pe faleza, de la Olimp pana la Saturn. ca sa mai vad, dupa multi ani, ce mai face "salba de statiuni de interes national". Avem in fiecare an aceleasi surle si trambite care anunta cà apele romane au pus la punct plajele si le'au predat operatorilor, cà operatorii si agentii economici au facut si au dres si sunt gata pentru deschiderea sezonului estival. Nimic mai fals; aceeasi jalnica mascarada in fiecare an, cu care ne furam caciula singuri; aceleasi reportaje la stiri la televiziuni care filmeaza doar o bucaticà de statiune sau de plaja care da bine si evita cu grija sa arate care este adevarata dimensiune in haosul, nepasarea, mizeria , hotia, dezordinea si muntele de ilegalitati de pe trista portiune de teritoriu national numita litoralul românesc.
Turismul pe litoral este conceput de ani de zile ca un turism de jepcareala de genul : ni se rupe daca turistul nu mai vine a 2a oara, bine ca l-am pacalit o data si bine; in plus, turismul de la mare este segmentat si oarecum monospecializat : Mamaia pentru fitze, Eforiile pentru familisti si pensionari, Costinestiul si Vama pentru tineret mandria tàrii, iar ce mai ramane sunt pentru restul lumii la gramada.
Pe litoral, ca si aproape in toata tara cu unele mici exceptii, nu avem si ce e mai grav, nu vrem si nu avem nevoie de un turism "de incoming", pentru atragerea turistilor straini. De ce ? Pentru cà actorii din bransà n-au chef sa se complice, sa se bata pentru un nivel mai ridicat al serviciilor care este impus de turistul strain. isi fac plinul bine mersi cu turistii de la noi, care sunt invatati cu "las ca merge si asa" si cu ridicatul din umeri a neputinta.
Sunt curios, acum ca preturile au explodat la noi in conditiile actuale iar alte tari au ridicat restrictiile de intrare impuse de pandemie, sà vàd câti dintre români vor mai fi atat de patrioti incât sa prefere bataia de joc de pe litoral in schimbul unor servicii de calitate si la pret identic sau mai mic ca la noi