Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de adevărată e expresia „România a fost grânarul Europei". Răspunsul unui expert în agricultură

grâu - Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Expertul în agricultură și piețe agricole Cezar Gheorghe a fost întrebat în cadrul emisiunii „În fața ta" de la Digi24 despre veridicitatea afirmației conform căreia „România a fost grânarul Europei." El a respins această idee pe care o consideră „o legendă urbană”.

„Fals. E un mit, o legendă urbană. În 1938, Europa a suferit de secetă cumplită, a făcut 500 de kg la hectar, noi am făcut 750 și le-am dat lor diferența, pentru că ne-au mângâiat pe creștet și ne-au spus: dați-ne nouă surplusul vostru.", a răspuns el.

Întrebat despre ce vor găsi românii în 2024 la rafturile din magazine, expertul a avertizat asupra unei posibile creșteri semnificative a prețurilor la alimente în acest an, ca urmare a costurilor energetice în creștere și a majorărilor de taxe. 

Deși trendurile actuale indică, în opinia lui, o tendință de scădere cu minimum 10% pentru prețurile materiilor prime, precum grâu, rapiță și semințe de floarea-soarelui, Cezar Gheorghe a atras atenția că există riscuri majore care ar putea inversa această tendință pozitivă.

„Lebedele negre, cum ar fi conflictele geopolitice sau seceta persistentă, ar putea influența negativ piața și genera spike-uri violente în prețurile materiilor prime," a declarat Gheorghe.

„Dacă se extinde conflictul în Bab el Mandeb și în strâmtoarea Ormuz, s-ar putea să avem o problemă majoră în ceea ce privește costul energiei fosile," a adăugat el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon