Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia
Expertul în agricultură și piețe agricole Cezar Gheorghe a fost întrebat în cadrul emisiunii „În fața ta" de la Digi24 despre veridicitatea afirmației conform căreia „România a fost grânarul Europei." El a respins această idee pe care o consideră „o legendă urbană”.
„Fals. E un mit, o legendă urbană. În 1938, Europa a suferit de secetă cumplită, a făcut 500 de kg la hectar, noi am făcut 750 și le-am dat lor diferența, pentru că ne-au mângâiat pe creștet și ne-au spus: dați-ne nouă surplusul vostru.", a răspuns el.
Întrebat despre ce vor găsi românii în 2024 la rafturile din magazine, expertul a avertizat asupra unei posibile creșteri semnificative a prețurilor la alimente în acest an, ca urmare a costurilor energetice în creștere și a majorărilor de taxe.
Deși trendurile actuale indică, în opinia lui, o tendință de scădere cu minimum 10% pentru prețurile materiilor prime, precum grâu, rapiță și semințe de floarea-soarelui, Cezar Gheorghe a atras atenția că există riscuri majore care ar putea inversa această tendință pozitivă.
„Lebedele negre, cum ar fi conflictele geopolitice sau seceta persistentă, ar putea influența negativ piața și genera spike-uri violente în prețurile materiilor prime," a declarat Gheorghe.
„Dacă se extinde conflictul în Bab el Mandeb și în strâmtoarea Ormuz, s-ar putea să avem o problemă majoră în ceea ce privește costul energiei fosile," a adăugat el.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.