Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cât de greu e să-ți mai găsești locul și rostul pe piața muncii după ce vii din concediul de maternitate. O poveste despre reinventare

persoana - Getty

Foto Guliver/Getty Images

Acum ceva timp am lucrat cu o persoană care nu mai era activă pe piața muncii de foarte mulți ani.

Profesia sa este de cadru didactic, a activat câțiva ani în învățământ, însă după venirea pe lume a copilului a decis să se dedice exclusiv creșterii acestuia.

Din păcate, deși găsea o satisfacție importantă în rolul de mamă, avea constant o nemulțumire legată de faptul că nu are un job, însă a ignorat acest lucru ani de-a rândul. Pe măsură ce copilul a crescut, ea se simțea din ce în ce mai puțin utilă și părerile de rău cu privire la faptul că nu a făcut nimic pentru a se reintegra pe piața muncii au devenit de neignorat. Simțea ca i-ar fi foarte dificil să obțină un post de profesor, mai ales că în toată această perioadă s-a deconectat de la tot ceea ce presupune profesia ei.

Însă a ajuns la concluzia că cel mai rău lucru este să nu aibă niciun job, pentru că în acest fel nu va reuși niciodată să fie independentă din punct de vedere financiar, iar sentimentul de inutilitate va fi foarte greu de suportat. Astfel a decis să dea curs oricărui job care ar presupune să interacționeze cu oamenii, să-și pună în valoare abilitățile de comunicare, precum și cunoașterea limbii engleze și să îi dea sentimentul de contribuție.

După participarea la o serie de interviuri cu angajatorii a obținut un job care o face să simtă că are un scop, lucru care îi lipsise foarte mult în ultimii ani.

Din păcate, se poate întâmpla să ignorăm nevoile pe care le avem și asta în timp ne poate conduce în situații dificil de gestionat. Amânarea și evitarea situațiilor pe care le percepem ca fiind dificile nu fac altceva decât să ne accentueze din ce în ce mai mult lipsa de încredere în propriile forțe.

Un film foarte relevant în acest context este cel în care personajul principal, interpretat de Adam Sandler, primește o telecomandă universală prin intermediul căreia avea posibilitatea de a sări peste situațiile neplăcute cu care se confrunta.

În scurt timp devine dependent de acea telecomandă care îi oferă posibilitatea de a-și programa viața după bunul său plac. Însă telecomanda înregistrează tiparul în funcție de care este folosită și „decide” care sunt evenimentele pe care personajul le va exprimenta și care sunt cele pe care le va evita. În acest fel, telecomanda începe să dețină controlul.

În lumea reală noi nu avem posibilitatea de a intra în posesia unui astfel de dispozitiv. Însă dacă în mod constant nu suntem prezenți într-un mod autentic și nu experimentăm cu adevărat situațiile noastre de viață, riscăm să devenim în timp deconectați de noi înșine și de relațiile noastre. Astfel, din păcate, pierdem controlul asupra propriei existențe.

Provocările zilnice sunt uneori greu de gestionat. Multitudinea de roluri cărora este necesar să le facem față poate fi apăsătoare, însă toate aceste aspecte ne ajută să evoluăm și să devenim mai buni.

Din păcate, în timp lucrurile pe care nu le rezolvăm se complică și efortul de a găsi soluții va fi mult mai mare, decât în situația în care le abordăm la timp.

Revenind la personajul din film, acesta își dă seama, la fel ca și persoana despre care am vorbit la începutul articolului, că acele situații pe care le-a evitat reprezentau de fapt șansa pe care ar fi avut-o ca să construiască relații armonioase și oportunitatea sa de a învăța și de a evolua.

Fiecare dintre noi are această oportunitate în fiecare zi, însă este nevoie să fim deschiși și să ne asumăm că uneori poate fi și greu, dar că doar trăindu-ne viața într-un mod conștient ne putem bucura pe deplin de ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Tematica articolului este foarte importanta ptr . societaea romaneasca , Greseala , este ,a politicienilor ptr, ca nu garanteaza prin Lege ,reangajarea obligatorie a mamei care ,a fost in concediu prenatal , sa incurajeze natalitatea,
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult
sound-bars icon