Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Top 6 greșeli pe care angajatorii le fac în recrutare și riscurile aferente

Interviu de job, recrutare

Foto: Guliver Getty Images

Fluctuația personalului, precum și dificultatea de a aduce angajați noi pe posturile vacante reprezintă o realitate cu care companiile din România se confruntă frecvent în această perioadă.

Tocmai din acest motiv este esențial ca angajatorii să abordeze procesele de recrutare într-un mod constructiv și profesionist.

Pentru a aduce un plus de eficiență în cadrul proiectelor de recrutare și selecție, este util să evitați următoarele greșeli:

Abordarea exclusivă a recrutării externe

Primul pas în ocuparea unei poziții vacante este să analizați dacă există în cadrul companiei persoane eligibile pentru aceasta. Recrutarea internă este cea mai rapidă formă prin care puteți ocupa un post. Totodată, această strategie poate fi eficientă și pentru că dacă promovați angajați din cadrul companiei, veți îmbunătăți rata de retenție.

Dacă nu abodați această strategie, efectele pot fi următoarele: perioadă lungă de timp pentru identificarea celui mai potrivit candidat; costuri financiare mari în promovarea poziției, investiție mai mare de timp și bani în integrarea noului angajat; frustrarea angajaților care își doreau respectiva poziție și care erau potriviți în obținerea acesteia; asumarea unei perioade de timp mai mare până la care noul angajat este autonom în desfășurarea activității.

Identificarea incorectă a nevoii de recrutare

În situația în care există un volum mare de activitate și decideți să înființați un post, este esențial ca această decizie să vină după o perioadă de câteva luni. Altfel, există riscul să angajați o persoană nouă, căreia nu veți avea ce sarcini să-i alocați după finalizarea acelei perioade aglomerate.

Stabilirea unor criterii de recrutare rigide

Atunci când stabiliți profilul candidatului este important să decideți care sunt acele criterii esențiale în ocuparea postului, iar restul de criterii să fie abordate într-un mod flexibil. De exemplu, pentru o anumită poziție poate fi fundamental ca persoana angajată să cunoască limba engleză la nivel foarte bun, dar să nu fie atât de important dacă știe sau nu să lucreze în Excel la nivel excelent.

Totodată este important să luați în calcul potențialul, capacitatea de învățare și nivelul de motivație al candidaților în obținerea postului.

Fiind inflexibili în stabilirea criterilor de recrutare, riscați să vă fie foarte dificil să ocupați poziția vacantă. Pe de altă parte, există riscul să angajați o persoană care se potrivește criteriilor, dar care, de exemplu, nu se integreaza bine în echipă.

Compararea candidaților între ei

Dacă veți compara candidații între ei și nu cu profilul pe care l-ați stabilit, riscați ca decizia să fie luată într-un mod subiectiv.

Puteți întalni persoane carismatice care știu să se pună într-o lumină favorabilă, dar în realitate experiența și cunoștințele pe care le au să nu fie consistente.

Perioadă lungă de desfășurare a procesului de recrutare

Cel mai eficent este să stabiliți interviuri cu persoanele care au aplicat pentru job și care se încadrează în criteriile de recrutare într-un timp scurt. În caz contrar acestea pot primi între timp o ofertă atractivă de angajare și își vor pierde interesul pentru post.

Lipsa de feedback

Un feedback este necesar, indiferent dacă persoana intervievată este selectată sau nu. Lipsa unui răspuns în urma interviurilor va crea în timp o imagine nefavorabilă a companei pe piața muncii, iar riscul este ca organizația să nu mai prezinte același interes pentru specialiștii din domeniu.

În același timp, și în cazul persoanelor care au trecut de interviu, un feedback prompt este binevenit, tocmai pentru a evita situația în care primesc o ofertă de la o altă companie.

Pentru ca angajatorii să gestioneze cât mai eficient criza de personal este necesar să fie atât creativi și flexibili în derularea proiectelor de recrutare, cât și profesionști în interacțiunea cu potențialii candidați.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult
sound-bars icon