Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de riscante sunt fondurile de pensii?

investitii - getty

Foto: Getty Images

Evoluțiile din ultima vreme incluzând scăderi substanțiale ale valorii activelor fondurilor de pensii i-au luat pe mulți prin surprindere. De aici până la a considera că investițiile fondurilor de pensii sunt prea riscante sau până la a pune sub semnul întrebării profesionalismul administratorilor nu a mai fost decât un pas. Din acest motiv este util să clarificam câteva lucruri.

Foarte multă lume vorbește de risc în general, ignorând faptul că există, de fapt, diferite tipuri de risc investițional, care au origini diferite și, ca urmare, se administrează diferit. În scop de ilustrare, haideți să luăm exemplul titlurilor de stat, principala sursă a pierderilor fondurilor de pensii în 2022. Mulți ar putea să întrebe: cum e posibil așa ceva? Nu titlurile de stat sunt cele mai sigure investiții? Cum pot produce pierderi atât de semnificative și să fie atât de riscante?

Speța titlurilor de stat ne ajută să înțelegem cel mai bine diferența între două tipuri de risc: riscul de credit și riscul de piață. Într-adevăr, din perspectiva riscului de credit, adică a probabilității ca emitentul să nu își respecte obligațiile pe care le are față de finanțatori, titlurile de stat au riscul cel mai scăzut. Există o probabilitate minimă ca statul român să nu plătească dobânzi sau principalul la maturitatea titlurilor.

Lucrurile stau însă cu totul altfel atunci când vorbim de riscul de piață, adică de acele evoluții adverse ale piețelor financiare care ar putea penaliza investitorii prin volatilitatea prețurilor. Practic fondurile de pensii au fost subiectul riscului de piață pe care până și titlurile de stat îl au. Și aici merită deschisă o paranteză.

Graficul de alături arată evoluția prețului unei obligațiuni cu o maturitate de 4 ani. Chiar dacă a fost emisă la un preț de 100 de lei, pe parcursul vieții ei prețul a fluctuat pentru a converge în final la valoarea de 100 când a fost rambursată. Acesta este un argument în favoarea tolerării unei volatilități temporare și împotriva unei reacții emoționale de a retrage banii, ceea ce ar monetiza o pierdere momentan contabilă. Până la urmă, odată condițiile de retragere dintr-un fond de pensii îndeplinite, nimeni nu te obligă să o și faci. Și cu asta închidem paranteza.

Dacă ne uităm spre alte clase de active , precum acțiunile, acestea au pe lângă un risc de piață și un risc de credit mai mare decât titlurile de stat. Acesta este motivul pentru care riscul agregat al acțiunilor este mai mare decât al titlurilor de stat.

Micșorarea riscului de credit într-un portofoliu este relativ clară pentru toată lumea: se crește ponderea activelor “sigure”, precum titlurile de stat, în dauna activelor cu risc de credit ridicat precum acțiunile. Din acest punct de vedere, cu o pondere a titlurilor de stat în intervalul 55-65%, fondurile de pensii au profil de risc (de credit!) mai degrabă mediu spre scăzut.

Pe de altă parte, administrarea riscului de piață necesită o abordare total diferită, iar strategia cheie în acest caz este diversificarea. Contracararea impactului fluctuațiilor prețurilor diferitelor clase de active ale unui fond necesită identificarea și investirea fie în active care nu sunt corelate (adică ale căror prețuri nu se mișcă împreună, ci independent unul de altul), fie active cu corelație negativă (adică ale căror preturi se mișcă în direcții opuse), fie investiția în active cu risc scăzut de piață, deci ale căror prețuri fluctuează foarte puțin sau rar.

Până la criza din 2008, o astfel de abordare era relativ simplă, stiindu-se că obligațiunile și acțiunile au avut istoric o corelație negativă. Deci un portofoliu mixt acțiuni-obligațiuni avea șanse să aibă un risc de piață diminuat, scăderile și creșterile celor două clase de active având tendința de a se compensa reciproc. Însă, odată cu programele masive de relaxare cantitativă ale marilor bănci centrale, piețele financiare au fost bulversate, toate activele ajungând să fie corelate pozitiv, adică să se miște în tandem în aceeași direcție.

Însă, chiar dacă ținând cont de cele de mai sus, beneficiile diversificării au devenit mai limitate, ea reprezintă în continuare cea mai bună strategie de limitare a riscului de piață. Dacă este vorba de portofoliul de acțiuni, putem vorbi de o diversificare între companii cu profiluri de activitate și structuri financiare diferite (growth vs. value) sau o diversificare geografică, ce profită de decalajul ciclurilor economice dintre diferite continente.

Un element de diversificare poate fi adus și de clase diferite de active, precum aurul, care istoric a performat bine într-un context inflaționist sau în momentul unor crize geopolitice majore. Acest beneficiu a fost confirmat cu prilejul izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina, când cursul aurului a atins un vârf.

În sfârșit, o altă clasă de active care poate avea efecte benefice asupra volatilității portofoliului sunt investițiile în fonduri de tip private equity. Având în vedere că evaluările activelor acestor fonduri este de obicei conservatoare și că se face cu o periodicitate de câteva luni, ele nu sunt subiectul volatitilitatii de origine emoțională care poate domina la un moment dat bursele și, ca urmare, sunt un element stabilizator în portofoliile fondurilor de pensii. Desigur au un risc de credit mai ridicat, dar care și creează premisele unor randamente investiționale mai bune.

Două concluzii cred că sunt importante. În primul rând, dacă ne dorim să batem inflația, trebuie să acceptăm un dozaj rezonabil între active sigure și cele riscante. Nu poți cere performanța real pozitivă cu risc minim. Așa ceva nu există!

În al doilea rând, diminuarea riscului de piață nu se face prin diminuarea riscului de credit, ci prin diversificare. Este ca și cum ai lua pastile pentru cap, când te doare burta.

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Pensiile de stat nu au nici o legatura cu "performanta" investitiilor statului sau randamentul investitiilor statului. "Valoarea" punctului de pensie este data de capacitatea statului de a plati pensiile SAU de intentiile electorare ale partidelor la putere. Fondurile de pensii fac si ele ce pot. Cu siguranta ca nu dorm toti cu gandul la cat vom avea noi pensie in urmatorii 20 de ani, mai ales ca din ce am inteles nu mai poti sa treci de la un fond la altul sau trecerea este foarte grea. Toti doresc sa creasca cat mai mult valoarea fondului pentru a-si lua comisioanele. Acum aceste comisioane sunt mai multe sau mai putin corecte? Nu stiu, dar cineva din minstere sau ASF - cel putin la nivel teoretic - ar trebui sa stie. Citind opiniile de mai jos - si nu sunt noi - fiecare are "dreptate". Iar daca pilonul I este folosit de politicieni in scopuri electorale, iar pilonul doi este folosit de afaceristi verosi care vor sa fure banii munciti cinstit de romanul daco-get, ceilalti - putini intr-adevar - care nu intra in nici o categorie de mai sus ce trebuie sa faca sa aiba o pensie cat de cat?!
  • Like 0
 • profun check icon
  Multe vorbe pentru a face uitat faptul că randamentul niciunui fond privat de pensii, nu poate egala avantajele pensiei “normale”.

  Nu mai vorbesc de anormalitatea faptului că statul mijlocește acumulările în aceste fonduri private de pensii, obligându-i pe contribuabili să depună lună de lună sute de milioane lei, când, în realitate, așa cum “scapă” și autorul printre rânduri, acestea nu vor putea niciodată garanta nici cel mai mic randament real. Asta în timp ce, aceia care gestionează fondurile private își însușesc lunar tot ceea ce pot.

  În concluzie toate fondurile private de pensii sunt foarte riscante, existând premisele ca sumele recuperate de contribuabili să fie pe lângă nivelul nominal depus, ceea ce după 30-40 de ani poate însemna o înjumătățire a puterii de cumpărare.
  • Like 3
  • @ profun
   Felicitari capului dumitale ca pazeste gatul sa nu ploua in el. Macar la asta sa fie util.
   • Like 1
  • @ profun
   Dubla postare, scuze.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   profun check icon
   Bâlbâilă, numai de la începutul anului, inflația a crescut cu vreo 15%.

   Asta înseamnă că la fiecare 100 de milioane depuse, numai din comisionul de 1,5%, „fondurile” își trag câte 1,5 milioane (bașca salarii, sedii, mașini, concedii) în timp ce contribuabilii pierd echivalentul a... 16,5 milioane (!).

   Cum ar veni, dacă matale ai fi avut 100.000 de lei acumulați la începutul anului și te pensionezi mâine, ai avea diminuată puterea de cumpărare cu 16.500 lei.
   • Like 2
  • @ Ovidiu Grigore
   profun are dreptate , câștigul de la pensia de stat ( prin indexări și recorelări) a depășit câștigul anemic al fondurilor private. E adevărat că toate alea provin de la bugetul de stat dar dacă stăm strâmb și gândim drept și fondurile private utilizează tot fonduri publice din reținerile de la salariați și le plasează tot în titluri de stat. Singura diferență e că activitatea lor a fost negociată prost de politicieni. Pe administratorii acestor fonduri îi doare-n cot de câștigul anemic al titlurilor chiar și cu o diversificare a plasamentelor atât timp cât ei încasează comisionul de 2,5 % din total sume depuse fără ca acesta să fie legat de câștigurile din plasamente. Normal ar fi ca acești administratori să fie plătiți la cât câștigă fondul administrat de ei ca să existe o corelație între venitul lor și rezultatul muncii , din păcate ei sunt dar niște "bugetari privați" care-și încasează comisionul indiferent de rezultatele fondului pe care-l administrează.
   • Like 2
  • @ profun
   Transmite-i salutari mamei tale. Stie ea la ce ma refer.
   • Like 0
  • @ profun
   Din nou "balbaila". Am un mouse cu probleme. Dar mamei tale ii place.
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   Gresit.
   Punctul de pensie stabilit "arbitrar" de guvernanti nu are nimic de-a face cu "randamentul".
   In plus, sumele acumulate pot fi folosite de mostenitori, nu se pierd. La pensia publica, singura sansa a urmasilor de mai beneficia de pensia bunicului e sa-l atarne cateva luni la fereastra, mort fiind.
   Hai sa comparam mere cu mere si pere cu pere. Iar daca vremurile actuale sunt de criza, cu scaderea valorii activelor actiunilor pe bursa, aia e. Nu e vina administratorilor fondurilor de pensii.
   Deficitul fondului public de pensii cum il incadram? Sau "nu se pune" ???
   Mai vorbim despre "randamentul" pensiilor publice dupa ce ies la pensie primele generatii ale "decreteilor" 67-68!
   • Like 0
  • @ Rusu Liviu
   x
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   profun check icon
   Gore, iar te bâlbâi și nu spui doar prostioare ci și... mitocănii.

   Fac precizările următoare doar pentru eventuale persoane interesate, cu măcar o minimă bunăvoință și capacitate de înțelegere, nu pentru... tălică O_o

   Termenul de randament se folosește într-o mulțime de împrejurări.

   În cazul de față vorbim de raportul dintre „investiția” prin cotizarea la fondurile de pensie și rezultatul final, respectiv pensiile primite la sfârșitul perioadei de cotizare. Din acest punct de vedere, nu există nicio îndoială că actualizarea în raport cu inflația și salariul mediu pe economie, la care se adaugă celelalte creșteri semnificative, hotărâte politic, reprezintă pentru cetățeanul obișnuit dovada unui randament incomparabil mai mare al pensiilor „de stat”.

   Nu-i încălzește cu nimic pe contribuabili că puterea de cumpărare și chiar sumele nominale pe care le au de încasat sunt diminuate la fondurile private de pensii, de scăderea valorilor activelor pe bursă și cu atât mai puțin de salariile, concediile, comisioanele și dividendele uriașe pe care le încasează aceste fonduri lună de lună.

   • Like 2
  • @ Ovidiu Grigore
   Păi din punctul de vedere al pensionarului pe el îl interesează cu cât crește pensia lui , asta înțelege el prin randament iar pensiile private nu sunt investite în acțiuni ci peste 90 % în titluri de stat deci criza nu poate fi invocată pentru randamentul slab. Problema e că administratorii își incasează comisioanele indiferent de randament ceea ce pentru o firmă privată nu e ok. Dacă tot ce fac ei e să colecteze banii de la deponenți și sa-i plaseze în titluri de stat contra unui comision oneros atunci de ce nu poate face asta statul fără să mai plătească comisioanele incompetenților ( nu e vina lor că fondul merge prost nu ? Dar încasează comisioanele și pe criză). Deficitul fondului de pensii a fost generat de migrarea forței de muncă în occident datorită salariilor oferite aici de sectorul privat. Dacă în 1990 erau 10 mil de persoane angajate care virau bani la fondul de pensii , acum avem puțin peste 4,7 mil . Sunte peste 4 mil de persoane emigrate care contribuie acolo nu aici. Politicienii nu au avut nici o politică demografică în plan și nici o strategie economică. Pur și simplu au spus că odată cu venirea capitalismului fiecare se descurcă cum poate ( evident că ajunși la putere s-au preocupat de propriul nivel de trai cu bani de la buget iar restul populației să plece unde or vedea cu ochii). Statul va găsi resurse să acopere deficitul și după pensionarea decrețeilor pentru că durata de viață în România e mai scăzută ca în vest. Ce mă nedumerește e că același stat nu găsește bani pentru amărâți dar pensionează speciali la 40 de ani cu pensii mult peste medie care vin tot de la buget.
   • Like 0
 • Ion check icon
  Fondurile private de pensii sunt foarte riscante; ele pot fi nationalizate peste noapte de catre un guvern sau altul. Pe viitor cred ca va exista si o opinie publica favorabila acestui lucru...
  • Like 1
  • @ Ion
   Dorin check icon
   Naționalizate? poate vrei să zici ,Luate cu japca.Păi de când le curg balele javrelor PSD, iste după banii ăia.Mai au neamuri de angajat , wauchere de dat tăietorilor de frunze de la stat și o grămadă de , speciale ,de plătit.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult