Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cât de verde e România de la altitudine. Prima emisiune pe teme ecologice realizată la baza Vârfului Moldoveanu

Vârful Moldoveanu

photo icon Prima emisiune LIVE dedicată mediului, de pe „Acoperișul României” Sursa: ovn.ro

Pe 18 iunie, Greenpeace România, Let’s Do It, Romania!, Asociația Ecouri Verzi și Online Video Network au realizat prima producție video de la baza Vârfului Moldoveanu. Au vorbit despre resursele verzi ale României, defrișări, deșeuri, poteci montane sau arii protejate și despre cum poate cineva să se implice activ în ocrotirea naturii.

”Carpații românești adăpostesc cele mai vaste păduri virgine și cvasivirgine din zona temperată a Uniunii Europene. Cu toate astea, fenomenul tăierilor ilegale de arbori este foarte răspândit și se accentuează de la an la an, iar aceste ecosisteme extraordinare nu sunt protejate așa cum ar trebui. Pe 18 iunie am făcut un apel la conștientizare, mobilizare și implicare, pentru că pădurile au nevoie de fiecare dintre noi”, spune Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate la Greenpeace România.

”Prin "Let`s Do It, Romania!" am mobilizat peste 1,2 milioane de voluntari in toata tara, cu scopul clar de a sensibiliza oamenii in legatura cu problema deseurilor. "Let`s Do It, Romania!" nu a fost niciodata o campanie de colectare masiva a deseurilor, ci a fost creata pentru a transmite mesajul ca locul deseurilor nu este in natura, dar si de a arata oamenilor ca schimbarile mari, pozitive, sunt posibile si in Romania. Deseurile trebuie privite ca resurse si reintegrate intr-un sistem de economie circulara. Anul acesta, pregatim o noua Zi de Curatenie Nationala pe care o vom lansa in curand. Va asteptam din nou alaturi de noi sa facem curatenie in toata tara intr-un singura zi”, susține Andrei Coșuleanu - directorul executiv al ”Let`s Do It, Romania!””

”Prin programul de voluntariat ”Potecătorii” vrem să contribuim la întreținerea, refacerea sau construirea potecilor de drumeție de la noi din țară. Alături de partenerii noștri, am reusit sa refacem anual peste 100 km de poteci. "Pașaportul copiilor pentru arii protejate" este un program național pentru promovarea și stimularea vizitării ariilor naturale protejate din România de către publicul larg, în special de către copii și familiile lor, spune Horațiu Popa, președintele Asociației Ecouri verzi din Cluj Napoca.

Emisiunea produsă pe creasta Făgărașilor durează mai bine de 40 de minute, iar realizarea ei a presupus o expediție de 16 ore, transportul a peste 40 de kilograme de echipament și implicarea a peste 20 de voluntari.

”Am vrut să aducem, prin efortul nostru fizic și logistic, un tribut cauzelor pe care le susținem. Alături de organizațiile partenere am urcat simbolic în vârf de munte pentru a semnala fapte care pun în pericol biodiversitatea, care sunt observabile și cuantificabile, însă devin un reflex pe care societatea nu îl mai sancționează. Mulțumim pe aceasta cale celor peste 20 de oameni frumoși care s-au implicat în mod voluntar în proiectul nostru”, spun organizatorii.

Online Video Network este o companie media înființată în 2013 și specializată în transmisiuni live și producție media. Potrivit OVN, echipa dezvoltă și distribuie conținut video cu acoperire internațională, indiferent de eveniment, platformă sau locație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult