Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cu puțin ajutor de la prieteni, cât i-a luat lui nea Costică să iasă la lumină. Țara din fundul curții mai are o speranță

Nea Costică

Ne-am cunoscut într-o cafenea. Suntem în faza în care căutăm să punem pe picioare un proiect cu panouri fotovoltaice pentru mașini electrice, și căutăm electricieni cu experiență, iar ei instalează în continuu astfel de panouri. Mari și mici. Mai mult mici, pentru că sunt foarte multe gospodării care n-au nici măcar curent electric. Nu au lumină.

Așa am aflat că mii, poate chiar zeci de mii de copii, își fac temele la lumina lumânării sau care se culcă odată cu soarele. Copii condamnați la întuneric, la propriu.

La masă eram noi, cu proiectele și cu ideile de afaceri, și ei, electricienii specialiști cu know-how și multă experiență, dar mai ales cu mâinile murdare și bătuți de frig.

La masa noastră era România ruptă în două. Noi, care visăm la stații de încărcare fast charge, și ei, care căutau finanțare pentru următoarea familie în care un copil va avea șansa să poată citi la lumina unui bec.

Inițial am crezut că aceste cazuri sunt prin munți, că sunt în case improvizate.

Am aflat însă că sunt inclusiv în București, că sunt peste tot, că sunt case care au avut energie electrică, dar că viața i-a adus pe mulți oameni în așa stare de nenorocire, încât nici măcar să aprindă un bec nu își mai permit.

Sunt și cazuri, cum este cel pe care urmează să vi-l prezint, în care societățile de electrificare nu fac, sau amână cu anii racordarea, din cauza distanței mari, de obicei 500 m.

În țara internetului viteză, nu se știe câte gospodării sunt neelectrificate.

Pe site-ul Senatului, aflăm că Ministerul Energiei a identificat 21.432 de gospodării, iar Ministerul Economiei 100.000. După alte amețeli, prima frază din expunerea de motive a proiectului din Senat, se încheie așa: „În baza experienței directe, se estimează că cca. 50.000 de gospodării nu beneficiază de electricitate.”

Conform unor promisiuni ale Ministerului Mediului, promisiuni din august 2018, neconcretizate nici până în prezent, sunt bani pentru montarea de panouri solare, pentru a furniza lumină în peste 21.000 de gospodării.

Dar până să facă guvernul ceva în privința electrificării cu panouri solare, o anumită asociație a demarat un proiect pe cont propriu.

Așa am aflat povestea familiei Crudu din satul Podul Doamnei, comuna Clejani.

Ajunși la fața locului, am fost întâmpinați de către dl. Crudu (Nea’ Costică) care ne aștepta împreună cu soția și cei mai mici 3 copii ai familiei, din care 2 urmează cursurile gimnaziale și unul e la liceu. Ceilalți 2 sunt deja adulți și pe drumurile lor în viață.

Nea’ Costică și familia trăiesc în satul Podul Doamnei de mai bine de 15 ani, atunci când au hotărât să se mute aici, în mediul rural, pentru a încerca să dezvolte atelierul de tâmplărie care a trebuit mutat din București din cauza faptului că fosta locație a fost retrocedată de către primărie moștenitorului de drept.

În urmă cu aproximativ 6 ani, toate planurile lui Nea’Costică au fost mistuite de un incendiu care a distrus atelierul în proporție de 80%, ajungând în situația în care a fost nevoit să reconstruiască atelierul și să acopere costurile comenzilor pregătite care se aflau în atelier, distruse în timpul incendiului.

După mai bine de 15 ani și nenumarate promisiuni din partea distribuitorilor de energie electrică, gospodăria nu a fost conectată nici până acum la rețeaua națională de energie electrică, motivul invocat fiind acela că punctul de transformare este la o distanță prea mare de gospodaria lor (aproximativ 700 m) iar taxa de conectare care i-a fost cerută fiind mai mare decât valoarea proprietății în sine.

L-am urmărit pe Dragoș, cel pe care îl cunoscusem în acea cafeanea, sufletul proiectului „Dăruim Lumină” de pe la ora 12 până spre 16, cum a montat sistemul fotovoltaic (panou, acumulatori și 4 becuri cu întrerupător pentru zona de locuit), dăruind la propriu lumină.

Fondurile sunt strânse de Asociația Imaginează-ți, însă costul unui sistem cu deplasare și montaj este destul de mic, numai 860 lei.

E bine de știut că există o speranță și pentru cei fără de curent electric. Cu puțin noroc, s-ar putea strânge banii necesari pentru a oferi lumină tuturor copiilor care merg la școală măcar. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult
Text: Ștefan Bădescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon