Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Câtă încredere au în viitor managerii care au participat la programul EMBA Româno-Canadian. 61% se așteaptă ca salariile să rămână constante, iar 22% să crească

Manager în teleconferință

Salarii la același nivel sau chiar în creștere, o îmbunătățire a condițiilor macroeconomice, dar și o depreciere a leului. Acestea sunt câteva dintre așteptările față de viitor pe care le au managerii din cadrul programului EMBA Româno-Canadian.

În cursul lunii aprilie 2021, Bucharest Business School, alături de platforma Project-E.ro, a efectuat o cercetare în rândul absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian.

Studiul a fost realizat de către Vasile Strat, Decan al Bucharest Business School și Claudiu Vuță, analist economic, membru AAFBR.

Aceasta este cea de-a treia ediție a cercetării cu privire la Încrederea în economie și în condițiile de business, realizată în rândul comunității de absolvenți și studenți ai programului Executive MBA Româno-Canadian. Această cercetare va fi publicată trimestrial. Rezultatele cercetării vor fi publicate pe platforma Project-E.ro.

Comunitatea absolvenților și studenților programului Executive MBA Româno-Canadian numără peste 1000 de manageri. Programul Executive MBA Româno-Canadian este unul cu diplomă dublă (Canada și România) și în același timp este printre cele mai vechi programe MBA din România, derulându-se începând cu 1993.

În prezent, acesta este organizat de către Bucharest Business School. Managerii care devin cursanți ai programului beneficiază în cadrul acestuia atât de experiența profesorilor și lectorilor din România cât și a celor din Canada, de la universitatea parteneră.

Sondajul a fost realizat prin completarea online a chestionarului de către respondenți, printr-un proces de auto-selecție. Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă și prezentarea rezultatelor a fost realizată de către reprezentanții programului EMBA Româno-Canadian. Colectivitatea de respondenți este reprezentată de manageri cu experiență semnificativă în majoritatea sectoarelor de activitate, aceștia ocupând poziții de conducere în companii românești, multinaționale sau chiar în organizații din mediul public. Membri ai comunității de studenți și absolvenți ocupă poziții de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.

Rezultatele aferente T1 2021 / Rezultatele aferente T4 2020

Trăim într-un mediu aflat într-o continuă schimbare și este mai necesar ca oricând ca profesioniștii din domeniu să se pronunțe și să ofere o perspectivă, prin agregarea propriilor anticipații, asupra viitoarelor evoluții economice.

Astfel, absolvenților și cursanților programului EMBA Româno-Canadian le-a fost adresată rugămintea să evalueze evoluția a 17 aspecte, precum:

• Încrederea managerilor în legătură cu condițiile actuale de desfășurare ale afacerilor companiilor pe care le reprezintă.

• Condițiile macroeconomice.

• Evoluția monedei naționale față de euro.

• Evoluția prețului Bitcoin.

• Piața imobiliară.

• Salarizarea

• Rata șomajului.

Principalele rezultate ale sondajului aferent acestui trimestru:

• Încrederea în mediul de business din România în condițiile curente și viitoare, pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 73,51 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T1 2021 este 74,56.

• Încrederea în perspectivele pieței forței de muncă în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 58,73 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T1 2021 este 58,42.

• Încrederea în mediul de business pentru compania în care activează, în condițiile curente și viitoare pe termen scurt (următoarele 6 luni) înregistrează un scor de 62,44 puncte (pe o scară de la 0 – neîncredere totală la 100 – încredere totală). Rezultatul din T1 2021 este 66,03.

Se constată o creștere a gradului de încredere în mediul de business în condițiile curente și viitoare, menținerea încrederii în perspectivele pieței forței de muncă, dar o ușoară scădere în ceea ce privește mediul de business în care activează companiile.

Cu ocazia studiului valabil pentru T2 2021 sunt prezentate și rezultatele înregistrate cu ocazia studiilor anterioare.

  • 61% dintre respondenți se așteaptă ca salariile să rămână constante în următoarele 12 luni, iar 22% să crească.
  • 43,2% dintre respondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 1%-2%, în următoarele 12 luni
  • 49% dintre respondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni. Se înregistrează o scădere față de rezultatele înregistrate în T1 2021, când 58% dintre respondenți considerau că rata șomajului va crește.
  • 32% dintre respondenți așteaptă o înrăutățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni. Se înregistrează o ușoară îmbunătățire față de rezultatele înregistrate în T1 2020, când 33% dintre respondenți considerau aveau în vedere înrăutățirea condițiilor macroeconomice.

  • 44,2% dintre respondenți consideră că rata inflației se va situa între 3-4% în următoarele 12 luni.

  • 34% dintre respondenți nu se așteaptă la modificări importante în ceea ce privește prețul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 48% se așteaptă la o creștere.

  • 87% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni.

  • 95% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

  • 65,4% dintre respondenți anticipează că România va înregistra creștere economică în 2021.

  • 50% dintre respondenți se așteaptă la o evoluție constantă sau ascendentă a prețului Bitcoin în următoarele 6 luni. 

Citiți articolul integral pe Project-E.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult