Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cățelul din imagine e „dogtor”, adică „doctor”. Cum îl ajută Flin pe Adam, unul dintre cei 35 de copii cu o afecțiune foarte rară, să vorbească

Adam -

Adam, un băiețel în vârstă de trei ani, suferă de un sindrom genetic foarte rar, fiind singurul copil din România cu această afecțiune. În lume mai sunt doar 35 ca el. De câteva săptâmâni, el a devenit pacient al Dogtors, la solicitarea mamei sale, care a identificat terapia asistată de câine ca pe o soluție integrată, pentru starea emoțională a copilului, dar și pentru tratarea hipotoniei de care suferă. Adam are nevoie de un dogtor iubitor pentru a învăța să își exprime mai bine emoțiile și să facă, astfel, progrese în vorbire.

„Înaintea primei ședințe de terapie la Dogtors, Adam putea rosti doar cuvântul «ham» fiind un iubitor înnăscut de căței. Între timp, Adam a reușit să spună papa”, așa cum a împărtășit mama lui, într-o postare publică pe Facebook. 

În imaginea de mai sus, Adam este alături de Dogtor Flin, un câine antrenat special pentru a fi asistent pentru suport emoțional. La finalul ședintelor de psihoterapie asistată de Flin, pe parcursul cărora băiețelul va învăța să comunice în joacă cu Flin, familia lui Adam este decisă să adopte un cățel. 

„Acesta va intra în procesul de dresaj din cadrul Dogtors, sub îndrumarea lui Cătălin Cornea, specialist în psihologie și comportament canin, vicepreședinte al Asociației Magidream, și va fi pregătit ca un câine de suport emoțional și fizic pentru Adam. Cu ajutorul câinelui asistent, Adam va învăța să meargă, protocolul de terapie fiind unul particularizat”, explică Izabela Udroiu, președinte al Asociației Magidream, care derulează proiectul Dogtors.

În perioada 8 februarie - 1 martie, Banca Transilvania dublează orice donație făcută pentru proiectul Magidream – Dogtors. Iată cum poți să susții și tu această campanie. Ajutorul tău va fi înmulțit cu 2.

După 7 luni de interacțiune cu câinele asistent, crizele de epilepsie s-au rărit

Un tânăr de 16 ani, din Ploiești, cu dizabilități multiple, între care epilepsie, a reușit, după mai bine de jumătate de an de interacțiune cu un câine special antrenat, să facă progrese semnificative și să aibă o calitate îmbunătățită a vieții. Partenerul său necuvântător percepe undele cerebrale înainte de apariția crizei de epilepsie, iar familia poate interveni imediat.

„Tânărul este un caz fericit. După 7 luni de interacțiune cu câinele, nu mai face crize de epilepsie, a renunțat la tentativele de sinucidere, are foarte multă încredere în psihoterapeutul nostru și în el însuși, astfel încât a devenit mai independent, adică iese singur cu câinele la plimbare, merge la cumpărături însoțit de câine. Câinele l-a ajutat foarte mult să evite crizele de epilepsie. Acest câine are capacitatea, prin bagajul său genetic, de a percepe undele cerebrale înainte de manifestarea lor fizică și atunci familia poate să intervină corect. Pacientul nu se mai sperie și nu mai intră în acea stare de panică, prin care se poate potența atacul unei boli sau al alteia”, explică Izabela Udroiu.

Foto: Sagar Simkhada / Alamy / Alamy / Profimedia

„Detectori” de crize diabetice

O altă tânără, tot din Ploiești, diabetică, dependentă de insulină, a contactat asociația Magidream pentru a-i ruga să îi dreseze un pui de labrador, după ce a citit că, în unele state occidentale, acești câini pot fi educați astfel încât să detecteze semnele unei crize de diabet și să-l avertizeze din timp pe pacient.

„Este o provocare pentru noi. Ne-a onorat încrederea tinerei. Detecția medicală este o zonă de vârf, este folosită cel mai bine în Marea Britanie. Ei folosesc câinele pentru detecția mai multor boli, bazându-se pe centrul mirosului pe care unele rase de câini îl au foarte dezvoltat. Ne-am încumetat, vom încerca să ne implicăm în proiectul acesta și sperăm să reușim ceea ce reușesc alții după foarte multă experiență pe care o au în spate”, spune Izabela Udroiu. 

Cazurile descrise mai sus sunt doar câteva dintre cele ale beneficiarilor Dogtors, proiect de suflet al Izabelei Udroiu. Visul ei este acum construirea unui centru de furnizare a resurselor multidisciplinare necesare pentru a sprijini persoanele cu dizabilități și alte nevoi speciale prin asistență socială vie. Pe scurt, asociația va selecta câini dintre cei din adăposturi pentru a fi dresați să asiste persoane cu dizabilități și alte nevoi speciale. 

Drepturi pe hârtie

Izabela Udroiu, președintele Magidream, și-a pierdut ambii părinți. A fost pusă în situația de a avea în familie doi oameni cu dizabilități în urma unor accidente vasculare, respectiv insuficiență cardiacă. În provincie nu a găsit un asistent social care să ajute la îngrijirea lor. Când a găsit, a constatat că după ora 16:00 acest asistent social pleaca.

„Este o bună parte din zi și din noapte în care familia preia această responsabilitate. Asistentul social vine, face o toaletă, administrează medicamente, iar cei mai mulți nu sunt dispuși să creeze o conexiune cu pacientul lor, astfel încât sufletul acelui om nu este îngrijit de nimeni. Cred că asta aduce în plus acest câine asistent: el va fi acolo în permanență, 24 din 24 de ore, și va umple în primul rând cu multă bucurie inima acelui om care nu mai este singur”, punctează Izabela Udroiu.

În ce îi privește pe copiii cu sindroame genetice rare, viața lor este foarte scurtă, speranța lor de viață fiind undeva la 12-13 ani, în cazul fericit. Atât cât trăiesc, e esențial ca ei să aibă o viață cât mai bună și cât mai bogată, inclusiv din perspectivă emoțională, punctează coordonatoarea proiectului Dogtors.

Statutul asociației pe care a înființat-o în 2019, obiectivele pe care și le-a propus, sunt în acord cu convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, la care România este parte.

Foto: Facebook Dogtors

„Oamenii cu dizabilități, dincolo de faptul că sunt uitați, în România beneficiază de drepturi pe hârtie, dar nu au acces real la acestea. O parte din proiectul Dogtors are în vedere dreptul la asistență vie, legiferat în România în 2014, dar care nu are resurse și care rămâne un drept inaccesibil. Degeaba dai acest drept dacă tu, autoritate, nu vii în completarea unui articol de lege cu niște norme și cu resurse în care să asiguri acest acces”, punctează președinta Magidream.

Câini asistenți pentru persoane cu nevoi speciale

Resursele sunt multiple, pentru că asistența socială vie este un domeniu nou, inexistent în acest moment în România.

„Vorbim de o școală națională de dresaj canin, care să pună la dispoziție, sau să formeze, după normele și criteriile internaționale, câini asistenți care ar putea schimba viața copiilor și adulților cu nevoi speciale din România și ar putea contribui în același timp la o prevenție în zona afecțiunilor cu substrat psiho-emoțional.

Apoi vorbim despre specialiști. Avem nevoie de o școală națională de dresaj nu doar pentru a forma câini, ci și pentru a forma instructori canini cu aplecare și știință în domeniul psihologiei și comportamentului canin, pentru că altfel nu putem avea câini bine educați și capabili să fie niște parteneri de nădejde ai oamenilor pe care îi ajută. Avem nevoie de specialiști în domeniul psihoterapiei, care să știe să folosească acest câine asistent în terapiile pentru suportul emoțional”, punctează Izabela Udroiu.

Foto: Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Copiii cu autism, cei mai mari beneficiari ai terapiei canine

Câinii special antrenați pot oferi suport emoțional pentru diverse afecțiuni, de la o banală anxietate, până la dizabilităti severe, în urma unor afecțiuni medicale diagnosticate ca atare sau nu.

„Noi avem trei copii în program care suferă de sindroame genetice extrem de rare. Este un pacient în România cu așa ceva din 35 în lume. Nu există protocol de diagnostic în România. Sau este unul din cei trei copii diagnosticați ca atare în România, dar pe protocol medical internațional, și parte din grupul celor 23 de copii cu sindrom similar. Aceste sindroame genetice dau dizabilități multiple. Unul dintre ei, un copilaș de 8 ani, nu vorbește, nu merge, nu manâncă hrană solidă”, spune Izabela Udroiu.

În psihoterapie, asistența câinelui e foarte benefică și în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autismului. Studiile făcute la nivel internațional arată că acești copii sunt cei mai mari beneficiari ai terapiei canine, tocmai pentru că la un moment dat intervenția psihologică clasică nu mai dă rezultate. Iar câinele reușește ceea ce un psiholog nu mai reușeste, de la un moment dat încolo - să ajungă la sufletul copilului și să îi deschidă lumea.

Un câine le poate da încredere, spune Izabela, le trezește emoția, le devine partener de joacă, iar prin intermediul lui, copilul cu autism poate să își găsească prieteni în viața de zi cu zi, dincolo de casă.

În zona de terapie medicală, în statele în care se folosește câinele în clinici de recuperare, medicii trebuie să știe cum să comunice cu câinele care poate ajuta foarte mult in recuperarea neuromotorie a copilului. Prin antrenarea copilului in joacă, prin interacțiune, se generează mișcări involuntare și treptat copilul își întărește musculatura, poate să meargă. La fel, în plan emoțional, copilul cu probleme se poate deschide, iar cu ajutorul logopedului poate face progrese reale în vorbire.

Parteneriat cu 18 școli

Pentru copiii care au probleme de citire, Asociația Magidream pregătește un program după un model brevetat de specialiști în educație din SUA. În 18 școli din București și alte orașe din țară cu care asociația are acorduri de colaborare vor fi introduse programe de citire în prezența câinelui asistent.

Copiii cu anxietate în a se exprima în public, cât și cei cu dificultăti de vorbire vor avea încredere să citească în prezența câinelui, descrie inițiatoarea proiectului, pentru că el îi va asculta în liniște, nu îi va critica, va fi un grad foarte mare de acceptare și toleranță a asa-ziselor lor greșeli sau inaptitudini de a citi corect sau de a vorbi. „Iubirea necondiționată, acceptarea totală și devotamentul fără niciun fel de condiție sunt elemente ce stau la baza succesului tuturor programelor care folosesc câinele asistent”, explică Izabela.

Dincolo de resursele umane pe care asistența vie le presupune, proiectul Dogtors presupune o serie de facilități logistice, de certificări ale programelor care vor fi destinate.

„Suntem determinați să luăm fiecare segment - legislativ, standarde ocupaționale, terapie, campanii de educare și informare și de reabilitare în spațiul public și în mentalul colectiv atât a imaginii câinelui, care la noi e un pic deformată, cât și a omului cu dizabilități care este, după părerea mea umilă, cel mai abandonat om din România. Nimeni nu se îndreaptă către ei, mă refer la autorități, totul se rezumă la ajutorul social”, adaugă președinta Magidream.

Asociația caută parteneri pentru construirea unui Centru „K9puzzle” de suport pentru viață independentă dedicat copiiilor și adulților cu nevoi speciale din România, primul centru din țara noastră pentru furnizarea resurselor multidisciplinare necesare pentru a sprijini aceste categorii de persoane prin asistență socială vie.

Asistența vie este reglementată în România de Legea nr 448/2006, însă dreptul la asistență vie nu este accesibil celor peste 900.000 de persoane înregistrate oficial ca beneficiari.

Centrul „K9puzzle” va avea facilități și programe bazate pe standarde și criterii de calitate internaționale, preluate de la organizații prestigioase din străinătate. „K9puzzle” va funcționa ca prima școală de dresaj canin specializat pentru asistență vie din România, în coordonarea unui instructor canin certificat național și internațional.

Peste 70.000 de copii suferă în România de o formă de dizabilitate și din nefericire cresc izolați, la marginea comunității. „Îmi doresc ca toți copiii cu dizabilități de azi să nu devină niște adulți asistați social. Magidream – Dogtors promovează dreptul la o viață independentă a copiilor și adulților cu nevoi speciale. Conceptul de viață independentă pune accent pe dreptul persoanelor cu dizabilități la auto-determinare, respect de sine și oportunități egale”, punctează președinta Magidream.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult