Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Câteva fotografii care vorbesc despre erotica religioasă

C. P. Piedone

Într-un articol al lui Florin Negruțiu de pe Republica.ro, este poza de mai sus, cu Piedone așezat în fața unei biserici, alături de doi popi ortodocși.

Ei au barbă albă regulamentară, poartă sutane negre și o simpatică căciulă de culoare neagră, așa cum se cuvine. Piedone e îmbrăcat și el în negru, cu geacă, tricou și un trening care-i scoate în evidență burta exuberantă. Are teniși tot de culoarea neagră și un tricou de aceași culoare cu niște litere albe. Cu imaginile religioase ortodoxe pictate pe peretele din spate, toți trei par relaxați și fără griji.

Ce au fotografiile cu preoți de ne atrag mereu atenția? 

În cazul imaginii de față, este interesantă diferența de stil dintre Piedone și popi, chiar dacă toți trei au culoarea neagră ca element dominant. Pe de o parte, solemnitatea veche a popilor și, lângă ei, Piedone și aspectul lui de actor pasionat de filmele de groază.

Bărbile albe și ciocul. Ochelarii cu ramă neagră ai lui Piedone. Ochelarii întunecați de torționar a la Pinochet ai preotului din dreapta și sfinții care își văd de treabă în spatele lor. Și, iată, că vorbesc plăcut între ei și se vede că sunt pe aceeași lungime de undă, cum se spune (urăsc expresia, dar sunt cam sărac la limbă română și nu-mi vine alta acum).

Una dintre pozele mele preferate cu politicieni este cea în care Băsescu râde cu plăcere diabolică înconjurat de popi îmbrăcați în hainele lor de gală, în alb și aur.

Fețele lor de satisfacție au ceva malefic în ele, ceva accentuat de luxul cu care sunt împodobiți și prezența între ei a reprezentantului maxim al puterii temporare, care se simte excelent cu binecuvântarea bisericească.

O altă imagine a unui lider religios a ocupat primele pagini ale ziarelor din toată lumea acum doi ani. Este cea a liderului ISIS predicând la moschee.

Atmosfera religioasă, combinată cu ventilatoare și lămpi cam de hotel de trei stele de Vaslui, merită remarcată. Aerul sobru și hieratic al lui Al Baghdadi se întrerupe brusc între mâna și brațul lui drept: un ceas marca Omega Seamaster, de o valoare estimată la 3.500 lire sterline, produs bineînțeles de Occidentul păcătos pe care îl condamnă în predici, apare de sub mâneca lui că să ne amintească că jihadul e treabă importantă, dar mereu e spațiu de niște indulgențe.

Săptămână această, în Africa de Sud, se judecă cazul rabinului israelian Eliezer Berland, fugit din țara lui, care îl caută ca să răspundă la tribunal de patru crime sexuale comise împotrivă femeilor din secta lui ultraortodoxă. Rabinul apare în fața judecătoarei cu capul acoperit de șalul alb religios, cu filacterii pe frunte și pe braț, cărând mereu două cărți religioase în ebraică foarte mari, din care citește obsesiv, în timp ce avocații discută. Este greu (sau foarte ușor!) să reconciliez imaginea bărbosul biblic cu cea a moșului libidinos care pipăia tinere adepte. Dar cea mai amuzantă este diferența între reverența idolatrica a adepților lui care îl sprijină în cor cu indiferența absolută a polițiștilor negri care îl păzesc. „Unde e Buddha?", a întrebat un ofițer zulu într-o zi, căutându-l pe respectabilul rabin.

Încă un incident de această natură mi s-a întâmplat în Bronkhorspruit, o localitate la 35 de kilometri din Pretoria, în care se află cel mai mare templu budist din toată Africa. Odată, voiam să vizitez cu niște prieteni templul și l-am întrebat pe omul de pază dacă putem vorbi cu liderul. Nu știam cum să-l chemăm. Călugăr, preot? Lider spiritual? El ne-a lămurit imediat. „Madala (care înseamnă „moș” în zulu) nu este, a plecat deja". Nici el, nici noi nu știam dacă era călugăr sau preot, dar clar era un moș.

Ce ne arată toate aceste poze și scene? Că efectul se produce, cum se întâmplă mereu cu ceea ne face să râdem, prin contrast. Între pretinsa sanctitate a figurilor religioase și umanitatea profundă, deci imperfectă a popilor, preoților, imamilor și rabinilor. Puritatea spirituală pe care ne-o vând neagă plăcerile și viciile pamântești, dar acestea se manifestă puternic în mai multe elemente ale pozelor: în modul de a se îmbrăca, în expresii faciale, corporale și caracterul și rolul în viață al partenerilor de poză. Pentru ca bisericile sunt instituții ale puterii, cu o necesitate de a părea instituții neinteresate de putere.

Mai sunt și cazuri - cum face Piedone în poză, vorbind cu prietenii lui preoți cu naturalețe și cum fac și omul de pază de la Bronkhorspruit cu buddhistul și polițistul din Randburg cu rabinul - în care grația vine de la demitizarea liderilor religioși. Discursul oficial al cultelor lor îi prezintă deasupra restului oamenilor, un fel de personalitate intermediară între Dumnezeu și muritori. Și cei care îi văd drept ceea ce într-adevăr sunt, oameni, îi aduc fără s-o încerce înapoi în realitate, tratându-i fără nicio distincție cum ar trata orice alt om.

Multă lumea crede că această feblețe pământească a bisericii discreditează instituția și o face condamnabilă. Eu nu sunt de acord. Din punctul meu de vedere. o face omenească și reală și, în consecință, atractivă. Pasiunile omenești din interiorul bisericilor au dat literaturii povești minunate. Despre păcatul ipocriziei, problema este la idealiști, care nu  vor să-și dea seamă că avem de a face cu oameni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci, ia-ti articolul si vezi-ti de treabă. Si mai citeste si altceva decât propriile jurnale că esti plin de tine si te crezi absolut si autosuficient. Pasti fericit.
    • Like 0
  • Eliezer Berland nu este judecat in Africa de Sud - se incearca extradarea lui in Israel si inca nu a ajuns in fata unui judecator.
    Shalom!
    • Like 2
  • complet neinspirat titlu. articol plin de subiectivism si erori de interpretare. de ex.
    "Fețele lor de satisfacție au ceva malefic în ele"
    depinde de cine priveste
    noroc
    • Like 2
  • Articol abject si extremist! Testați răbdarea?
    Eu vă recomand călduros să încetați atacurile mârşave la adresa bisericii.
    Tactica voastră satanică: "talibanizați" oamenii normali prin atacuri succesive si infecte ca şi caracterul vostru, vă treziți cu bombe că unii mai slabi cedează apoi acuzați pe toți creştinii de extremism.
    Exact cum ați făcut cu legionarii: pentru că 2-3 au fost criminali întreaga miscare ați etichetat-o extremistă, dar genocidul poporului român şi nu numai creat de voi evreii nu scoateți o vorbă.
    • Like 1
    • @ Sandu Ioan Iulian
      check icon
      "atacurile mârşave la adresa bisericii" .... "atacuri succesive si infecte" ... matale scapasi din fundul comunismului sau te-a scos afara ceva gaze :)
      • Like 0
    • @
      Da
      • Like 0
    • @
      E abject
      • Like 0
  • Biserica e o instituție, iar preoții sunt angajații ei. Dacă e să generalizăm, si nu cred că facem bine, atunci putem să ne legăm de orice altă instituție și de valorile sau nonvalorile ei. Odată ce elitele au fost trimise in pușcăriile comuniste, acum mai bine de 60 de ani, inlocuite cu oameni „noi", s-a terminat si cu valoarea. Poporul acesta a crescut cu ideea ca orice valoare poate fi defaimata, e o "zestre" de care nu mai scapam. Cum nu stim a respecta valorile, ramane ca singura valoare indeobste acceptata ramane banul, indiferent de institutia care i se inchina: biserica, spitalul sau scoala. Mereu vom face concesii de dragul banului si pana ce nu dam de alte valori, mereu va trebui sa privim adevarul in oglinzile lui deforma(n)te.
    • Like 2
    • @ Elena Agachi
      Iar să nu faci diferența dintre lege si unii oameni ai ei - pt că nicio instituție nu este infailibilă - ai neajunsuri mari la intelect...
      • Like 0
  • James check icon
    Unul din cele mai savuroase comentarii pe tema Danaila poate fi gasit in subsolul articolului elogios din Adevarul si suna astfel: "Cata ipocrizie ! De-ati fi dat de una in care se scobora dintr-un Range Rover, v-ati fi isterizat imediat, vaaai, ce medic-spagar !". Dupa cum avea s-o lamureasca chiar domnia sa la putine zile dupa, o poza nu spune chiar adevarul si mai nimic despre om, insa asemeni unui ultim don, poate si din dorinta de a nu cadea ca un mar al discordiei intre noi, inchide intelegator ochii, fara a mai adauga ca romanu' oricum nu pe acesta il cauta, iar daca e sa se tina dupa Cod sau dupa Scriptura, dupa cum se tot bate-n piept, cam asta l-ar astepta si pe el: metrou, tramvai, autobuz si la lasatul serii, noptii, viceversa ! Romanache stie insa prea bine ca subretributirea intelectualitatii este o tara a comunismului, dar nici ca s-ar lepada de ea, ce-i prost, o data ca ramane mai mult in buzunarul lui si apoi cum ar mai putea el s-o desfiinteze oricand, si atunci cand are, si atunci cand n-are ! Cand o duc bine, "i'ote cine tinea predici, ca cica spiritualitate alea-alea !", cand e saracie lucie se pupa-n in oglinda, "Ce fraieri ! I'ote la mine ce m-am descurcat, la ce ti-o fi trebuind atata carte ? Pai sa se sihastreasca cine-o vrea, nene !", cum-necum, adaptarea lor la mediul social e primita cu-n apasat "Nu e bine !". Ce va sta deja pe buze, demult se stie si nu mai mira: "Asta-i buna ! Acum si preotul o fi vreun intelectual ?". Mai, si da, si nu. Unii vad un beneficiu spiritual de pe urma lor, altii ba, obisnuiti-va cu ideea ! Nici mie nu-mi place preamultul unora, foarte putini insa, dar nici sa-i vad rupti in ***, servind doar drept exemplu de dezadaptare. Si mi-e ca autorul cauta musca turbata cazuta-n supa care oricum nu-i era pe plac si doar prilej s-o scoata complet din meniu. Si apologetii fara background religios, gen Puric, Poptamas, Mandruta s.a. sau ai necredintei, gen Cernea, n-o duc deloc rau. Rezumandu-ma strict la tagma lor , asa-zisa spirituala, fara s-o pomenesc pe cea a lui Vanghelie, care s-ar simti puternic inferiorizata, nu altfel decat discreditata-n valoarea ei, cu un Omega Seamaster pe mana. S-o-ntelege ceva din comentariul meu nu stiu, dispretul meu pentru una si unii sau stima pentru alta sau altii nici ca va merita atentia, de-o fi musai sa ramana ceva, atunci mai bine ... "Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu” (Matei 19, 24).
    • Like 1
    • @ James
      check icon
      inteleg ca prof danaila mai are ceva probleme lumesti cu impartitul activitatilor, nu-i suparare, ca face omu' ce vrea cu ideile si munca lui, dar e bine in viata sa lasi loc de "buna ziua" chiar daca esti genial :)
      • Like 0
    • @
      James check icon
      Omul asta a salvat vieti de ordinul unui stadion arhiplin, ce rost isi au anumite vorbe ? Acuma n-o sa-mi pun poza lui in vitrina, dar daca cineva, mai serios de felul lui, preia initiativa unei chete, cat sa nu mai calce vreodata o podea de metrou, tramvai sau autobuz, eu voi contribui. Ce mare ***** e salariul lunar al unui sofer ? Si daca domnia sa nu merita, atunci cine ?
      • Like 0
    • @ James
      Iar dacă înțelegi ce spune la Matei, înțelegi si vrei Sf.Împărtășanie si înțelegi că mântuirea proprie nu tine de ceasul vreunui leader sau preot ci de cainta proprie, atunci, esti în stare să mergi la biserică, sa participi la Sf. Taine si să îți vezi de rugăciuni si de ce se citeste din Biblie si nu te duci să aduni dovezi pt barfa de apoi.
      • Like 1
    • @ James
      check icon
      inteleg ca dumneavostra traiti intr-o lume alb-negru, scuzati-mi indraznala, nu sunt atat de profund si inca mai lucrez la carti si harti colorate, eu traiesc intr-o lume nasoala, plina de nuante si nu numai, chiar de culori, si in lumea asta a mea, si numai a mea, vad cateva chestii colorate la doctor profesor medic chirug danaila ... dar dumneavostra vreti sa tineti un scor, operatii reusite vs nereusite, pai danaila nu este o masina sa-l evaluam maxim in procente, este un om, si omul este construit din dorinte, virtuti, sentimente, resentimente :), ... adica culori :) sarbatori fericite cu oua alb-negru :)
      • Like 0
  • Cel mai mizerabil articol de până acum. Se face o radiografie asa-zis psihologică a unor poze, cu informatii minime despre religie si religii, dar inoculand "nevinovat" ideea că a avea o religie este o nebunie. Posibil - dpdvsdv. Asa s-a scris urat si despre Iisus - analizand operele de artă renascentistă..(cum poți face detective-psychological-story după o operă de artă, fie ea si poză, si să fii luat in serios?). Domnule autor...ați facut poze vreodata? Ați pozat vreodată? Despre ce vorbiti, de fapt? (Sa nu va intreb daca ati pictat sau ati dat cu mintea de vreo actiune artistica, vreodata). Ceva de genu' "ia, uite, ce față are ăla. ..!" Da, intr-adevăr, sper să nu fie cel mai inteligent subiect al dvs, pt că, altfel, mă îndoiesc de diplomele scolare/profesionale pe care le aveți.
    • Like 1
  • Interesant subiect, dar nici pe departe elucidat. Magia ramane...
    • Like 1
  • Ma gandesc ce esenţă tare are acea banca care îi susţine pe Piedone si cei doi preoţi.Observaţi cum preotul din mijloc ţine mainile pe banca pentru a se asigura ca e in regula.Celalalt se roaga cu mainile impreunate ca lemnul din care e facuta banca sa fie din acelaşi material cu toaca,in caz ca se vor prabuşi, zgomotul va fi unul pe placul lui Dumnezeu.
    • Like 3
  • Diana N. check icon
    Preoţii au o meserie neobişnuită, ce combină managementul cu psihoterapia, şi arta interpretativa (de o complexitate comparabila cu a cântăreţului de operă) cu rigori canonice stricte. În fiecare mică sau mare comunitate, sunt niste vedete, nişte dive, cu public divers şi la fel de isteric în a-i adula sau detesta. Avem nevoie de ei, sunt parte firească a lumii, dar nu suntem cu toţii convinşi că e necesar să ne asiste în relaţia (extrem de intimă) a fiecăruia cu Creatorul lui.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult