Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Câteva posibile evoluții politice după proteste. Ce se întâmplă cu PSD dacă Liviu Dragnea rămâne

Demisia

Foto: Guliver Getty Images

PSD - Primul perdant al mișcărilor de stradă. Dacă Dragnea rămâne președinte, PSD riscă sciziune. Mihai Chirica, Sorin Moisă și alții par să configureze începutul unei platforme de tip USR, dar pe partea cealaltă. Un soi de: „Au întinat sfintele idealuri ale social-democrației moderne, pro-stat de drept și anti-aroganță”. Singura șansă a lui Grindeanu să continue să se lepede de Dragnea și, împreună cu revoluționarii de partid, să preia controlul. Altfel, deciziile sale guvernamentale mai dificile vor fi contestate cu aplomb, inclusiv în stradă. Nu e exclus să se lepede Dragnea mai repede de el, să ofere un cap mulțimii. În orice situație, PSD va gestiona, în continuare, actul de guvernare. Cineva și-a făcut, în 2004, abonament fără limită de timp, la pierderea alegerilor prezidențiale. De altfel, toți președinții de dreapta au câștigat când stânga era la guvernare sau măcar participase la ea, așa cum a fost în 2009, când Băsescu l-a momit pe Geoană să guste împreună, un an, din fructul puterii. Din 1996, toți candidații la funcția de președinte au fost aleși în ciuda guvernării: 1996 - Constantinescu, guvern FDSN, 2000 - Iliescu, guvern CDR. 2004 – Băsescu, guvern PDSR. 2009 – Băsescu, guvern PDL-PSD, proaspăt picat la moțiune, 2014 - Iohannis, guvern PSD.   

PNL – Al doilea mare perdant al revoluției. Este obligat să se înnoiască la Congres. Resurse interne, de 30-45 ani, fără vizibilitate prea mare în trecut, vor fi, cel mai probabil, în conducerea noului PNL. Orice ar face, nu va putea depăși USR la teme morale. Ar trebui să ducă lupta politică în zona competenței vs incompetență, dacă poate și are oameni pregătiți să dezvolte politici publice și viziune economică. Și dacă n-are, să sape mai adânc, căci tot pe terenul ăsta trebuie să ducă mingea; restul teritoriilor sunt ocupate de ceilalți. Doctrinar, au încercat în alegeri cu cele sfinte și familia fără curcubeu. Publicul acela e ocupat să culeagă trandafiri. Și va mai fi o perioadă. O soluție doctrinară rezonabilă, în condițiile astea, ar fi să se transforme în fostul magazin Victoria: 50 într-unul singur, o platforma generoasă, pentru mai multe curente ideologice, cu tracțiune pe partea dreaptă.

USR – Marele câștigător al străzii. Fără să facă nimic, în mod deosebit, de USR, ca agent al schimbării, se lipesc voturile antipesedismului, ca urările ”18+” de PSD. Majoritatea covârșitoare a celor din stradă probabil au votat în decembrie sau ar vota mâine USR. Ceilalți sunt membri PNL, care au participat, fără să știe, la cel mai mare miting al USR, fără ca USR să-l fi organizat. La un moment dat, poate nu în viitorul prea apropiat, din USR se va desprinde aripa de extremă stângă. Nu aș exclude deloc importuri importante din zona tehnocrată. Una peste alta, dacă rămâne activ și cu integritatea la vedere, USR are o pâine albă ca zăpada de mîncat mult timp, poate chiar până la adânci bătrâneți, care e posibil să vină, însă, repede, având în vedere că a crescut într-un an, cât alții în șapte.

ALDE – Cum în televiziune există minutul de aur, pentru ALDE acesta este mandatul de aur. Se află în cea mai bună poziție, în Parlament și la guvernare. Irepetabil scenariul ăsta, în următorul ciclu electoral... Cu toate întăririle pe care le va primi de la PNL, de la care vor migra, probabil, nemulțumiții ce nu vor fi prins funcțiile vizate și visate la Congres.

PMP – La fel ca ALDE, doar că spre deosebire de Tăriceanu, Băsescu și-a scos valizele de sub pat.

Iohannis – Mare câștigător, pe persoană fizică. Este reîncărcat și gata să ruleze pentru un nou mandat. Are nevoie de o construcție politică puternică în spate. De aceea, nu e exclus să avem cel puțin o Alianța DA 2, cu USR, în rol de PD, și PNL, în rol de PNL.

Cioloș - Profilul cel mai apropiat de cerințele publicului activ din piețe. Probabil se va reactiva politic, în urma revoluțiunii. Nu ar fi o surpriză să-l vedem șef de partid. Pentru început.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am observat că există câteva nedumeriri cu privire la structura politică a Guvernelor la alegerea Președinților din '96 până în prezent. Nu este vorba despre Guvernele care au fost instalate după câștigarea alegerilor, ci de coloratura politică a lor la momentul alegerilor, adică ce Cabinete erau în funcție când au avut loc alegerile prezidențiale.
  • Like 0
 • Cu respect, in 1996 alegerile au fost castigate de CDR&presedintele Constantinescu...e drept fara performante ulterioare. Perdantul a fost Ion Iliescu la carma PDSR. Just for good order.
  • Like 0
  • @ Eugen Grecescu
   Este vorba de momentul alegerilor, nu după.
   • Like 0
 • check icon
  USR are marele avantaj că a apărut din spuma mării, ca Afrodita. Într-adevăr, perspectivele sunt măreţe, numai să nu păţească precum Făt Frumos: creştea într-un an cât şapte, dar când a împlinit 10 ani a murit de bătrâneţe. Dacă USR va deveni un actor important pe scena politică (şi premisele spre asta merg) va trebui să facă faţă valurilor de "popoare migratoare". Depinde cât de imun va fi partidul la cântecele de sirenă ale fripturiştilor din celelalte partide. Dacă rezistă, s-ar putea să fie o alternativă la alegerile viitoare. Cel puţin în primă fază pentru că, după cum am constatat, puterea corupe.

  Pentru mine, surprinzător a fost preşedintele Iohannis. Cred că stafful i-a pus baterii alcaline, fiindcă era de nerecunoscut. A pornit la vânătoare de elefanţi invizibili precum ursul, a cărui masivitate nu trădează viteza şi agilitatea cu care acţionează. Impresionant!

  Din punctul meu de vedere, fără o creştere economică reală care să ducă implicit la îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, o schimbare majoră pe scena politică nu va fi posibilă. Fiindcă cei cu o situaţie materială precară (foarte mulţi la număr) vor fi mereu la mâna celor care "ne dă". Iar FSN-PDSR-PSD a fost întotdeauna cel care a dat. Este cam dificil să convingi un om flămând că mai trebuie să strângă cureaua ca, mai târziu, să le fie bine copiiilor săi. Conştiinţa trece, totuşi, prin stomac!
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Societatea civila, cetatenii, sunt reactivi si nu activi. Reactioneaza la actiunile clasei politice. Nu e suficient. Cetatenii trebuie sa determine agenda parlamentului.
  Am participat la miting si consider ca mitingul a fost absolut necesar. Insa nu sunt convins ca oamenii au inteles ca reactivitatea nu e o solutie.
  Nu mai poti sta in casa in ziua votului. Pentru ca dupa aceea va trebui sa stai 4 ani in strada.
  Oamenii au vecini, colegi de servici, directori de firme normali, competenti.
  Trebuie sa ne rugam de ei sa intre in politica. Altfel nu vom iesi din mizeria asta.
  E foarte bine sa comunici pe facebook, sa postezi in ziare, insa asta nu ne rezolva problema de fond, lipsa de politicieni onesti. Trebuie ca fiecare sa ducem munca de lamurire cu prietenii, cunostintele noastre pe care le consideram competente sa faca politica si sa candideze. Liberttaea de asociere e o libertate fundamentala. Atunci sa ne asociem.
  • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Să duci gunoiul oridecâteori se acumulează prea mult, e necesar, dar nu suficient.
   Dusul gunoiului este minimul. Dar mai trebuie și să-ți faci de mâncare, să-ți renovezi prin casă, să mai remobilezi din când în când. Apoi sa te educi, sa te relaxezi, să-ți mai chemi prietenii, sa mai schimbi idei. Multe.

   Toate astea trebuie sa aiba un corespondent la nivel social. Momentan ne-am mobilizat și ne-am hotărât sa facem curățenie, dar nu e suficient. După ce terminăm curățenia trebuie sa începem munca de renovare. Este un efort constant.
   • Like 0
 • HMG check icon
  Excelent articol - asta inseamna analiza adevarata. Se vede ca vine din partea unui fin cunoscator. Felicitari!
  • Like 0
 • Iar Constantinescu in 1996 -guvern CDR..Ce să mai vorbim l ați cam amestecat
  • Like 0
 • Comentariu ok ..greșiți la statistica in 2000 Iliescu a avut guvern PSD cu Adrian Năstase prim ministru iar în 2004 Băsescu a avut guvern Alianță DA cu Tariceanu Prim Ministru.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult