Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Câteva reguli și soluții pentru a amenaja o baie de mici dimensiuni

DedeSign- baie de dimensiuni reduse

Ai o baie mică ale cărei dimensiuni reduse îți dau bătăi de cap? Te-ai săturat de senzația de spațiu strâmt unde se creează adesea dezordine și simți că nu ai suficient loc de depozitare? Că e baie într-o locuință de bloc ori una care nu a fost gândită inițial în planul casei, această încăpere se poate transforma într-una funcțională și estetică. 

Dacă ești pe punctul de a-ți amenaja baia sau cauți inspirație pentru o reamenajare, DedeSign îți vine în ajutor cu un concept de design și câteva idei practice: 

  • Când vine vorba de spații cu suprafață redusă, gândește-te că poate fi destul de simplu și rapid să le reamenajezi complet și nu doar să le renovezi. Profită de faptul că amenajarea nu va dura la fel de mult și nu va necesita aceleași resurse materiale ca în cazul unui spațiu obișnuit, de dimensiune medie sau mare și eliberează-ți creativitatea.
  • Regândește baia de la zero, rearanjează tot planul dacă este cazul, astfel încât să fie practic, să aibă un bun flux de circulație și să nu mai dea senzația de aglomerație. Baia din imagine poate fi o sugestie. Culorile alese sunt predominant deschise: alb, natur, cu accente cromatice. Deși încăperea are o suprafață redusă, din confruntarea cadă versus cabină de duș a ieșit câștigătoare cea dintâi, pentru că mai toți ne dorim relaxare și răsfăț. Propunerea de astăzi este de la Roca, confecționată din fontă. Pentru că rezistă în timp, fonta permite recondiționarea, ceea ce înseamnă utilizare îndelungată. Iar când ești pe fugă, poți uita că ai cadă de baie. Optează pentru un paravan din sticlă securizată și dușul îți aparține. Că vorbim de duș, de baterie de cadă și baterie de lavoar, ele sunt Kludi.
  • Alege materiale bune pentru podea și pereți fără să cheltui o avere. Faianța și gresia pot fi o opțiune. Plăcile ceramice cu glazură lucioasă precum acestea pot fi integrate cu ușurință în orice interior. Privește cât de bine se potrivesc pe peretele care susține lavoarul. Dacă mizezi pe alb e bine să știi că folosit într-o baie cu dimensiuni reduse are drept efect iluzia optică a unui spațiu mai mare. Pentru pardoseală poți alege acest model de placă ceramică. Modelul imită aspectul pietrei, fiind realizat în tonuri cromatice naturale. Dacă dorești să folosești această placă și pe peretele pe care se află cada, de exemplu, poți opta pentru un brâu metalic.
  • Când alegi finisajele și mobilierul pentru spații mici în general, îndreaptă-te spre culori deschise, neutre și luminoase, pentru a da senzația de spațiu, de deschidere a încăperilor. Culorile închise și saturate creează o iluzie optică prin care restrâng spațiul, îl fac să pară mai mic decât este în realitate, absorbind lumina. Culorile deschise însă - alb, culorile neutre, cele pastelate – dimpotrivă; o reflectă, lărgesc spațiul și oferă iluzia de aerisire, iar un tavan alb va face ca orice încăpere să pară mai înaltă. O oglindă face minuni. Plasată deasupra lavoarului, oferă oricărui spațiu o notă personală. Cea din fotografii este prevăzută cu iluminare LED și este accesoriul care transformă orice gest într-un ritual de înfrumusețare.


  • Dacă îți dorești totuși culori închise sau saturate în amenajarea băii tale, dar vrei să eviți iluzia de micșorare a spațiului, sau de încărcare, folosește-le pentru accente, ca pete de culoare. De exemplu, alege un radiator înalt stil panou, cu putere termică ridicată, visul oricărui designer de interior, ori pentru mânerele mobilierului pentru suportul de hârtie igienică, cuier sau ca detalii estetice, în proporție mică, pe anumite finisaje (gresie, faianță, tapet).
  • Alege mobilier și obiecte sanitare de dimensiuni mai mici, care pot surprinde prin eleganță și rafinament, nu doar prin funcționalitate. Un lavoar înalt, freestanding, monobloc, precum cel din gama Etna de la Bocchi, confecționat din ceramică, care nu necesită mască, blat sau piedestal poate fi o opțiune. La fel, și vasul de wc suspendat. Confecționat din porțelan sanitar și cu finisaj alb, vasul de toaletă prezintă evacuare orizontală, prin perete și se montează împreună cu un rezervor încastrat. 
  • De altfel, acesta poate fi mascat prin montarea acestor plăci de gresie (material rezistent la umezeală și foarte ușor de întreținut) care reproduc culoarea și textura lemnului, marcând vizual separarea vasului de toaletă de un corp de depozitare).
  • Optând pentru corpuri de depozitare înguste, dar înalte, folosești inteligent tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă în dulap „ascunzi” lucrurile care țin de intimitate și nu se lasă la vedere, pe o etajeră poți așeza prosoape, o oglindă cosmetică, ba chiar și o plantă, ori lumânările parfumate sau loțiunile de corp. Iar dacă în locuință sunt și copii, atunci jucăriile nelipsite la baie – sau periile de masaj - pot fi ordonate în organizatoare care se fixează pe pereți. Așa multiplici spațiul de depozitare și ordonezi rățuștele, bărcuțele și tot arsenalul ludic al celor mici.
  • Ține minte regula tâmplarului: „Măsoară de două ori și taie o singură dată”, iar baia ta cea „mică” devine astfel „o cameră” practică, spațioasă și estetică, dacă folosești inteligent fiecare centimetru. Te joci cu culorile, cu materialele, cu lumina - recomandăm spoturile încastrate cu lumină albă mată cu o oglindă și- de ce nu- cu textilele folosite în baie, indiferent că e vorba despre prosoape ori despre covorașul pe care ieși după duș.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon