Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Câți „dobitoci” și „proști” poate duce țara aceasta în spate

Petre Daea.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Nu am vrut să jignesc pe nimeni folosind cuvintele din titlu, ci doar l-am citat pe fostul ministrul al agriculturii, Adrian Chesnoiu, ce în stenogramele de la DNA așa vorbește despre cei ce urmau să fie angajați în urma unui concurs aranjat.

Unul dintre cei ce au primit subiectele, un fost ofițer STS, a fost atât de deștept că nu a luat examenul. Nu a reușit să memoreze răspunsul întrebărilor. Fost ofițer STS... Cum Dumnezeu a ajuns ofițer!?

Dacă am înțeles eu bine citind stenogramele, Adrian Chesnoiu a intervenit pentru o pilă a lui Daea. Din cauza interceptărilor DNA și începerea cercetărilor a fost demis Chesnoiu. Cine a venit în locul lui? Cum cine? Daea - beneficiarul intervenției ministrului. Ce zice Daea, proaspăt uns ministru de către Iohannis, despre această problemă? Că nu face declarații până la finalul procesului, adică e mai mut decât un cormoran. Eu îmi mai amintesc despre acest personaj, ce într-o țară normală, ar fi fost cel mult paznic de izlaz, nu ministru, că și-a angajat fiica pe pile, când era ministru și când a fost întrebat despre asta a răspuns: „Trebuie și ea să își găsească un loc în viață”.

Parcă era un cântec: „Vin ai noștri / Pleacă-ai noștri / Noi rămânem tot ca proștii...”

...

Deci știi că sunt dobitoci și proști, dar îi angajezi pe pile la Ministerul Agriculturii și noi, aceștia mulți, ne mai mirăm că singura soluție pentru secetă este să iasă preoții cu prapuri pe câmpuri și să implore mila Lui Dumnezeu. Dar la Dumnezeu nu e cu pile și nici cu cerșeală... La El e doar cu adevăr și dreptate.

Stau și mă întreb din oamenii ce au fost angajați la stat în cei treizeci de ani de democrație câți sunt „dobitoci” și „proști” - iar îl citez pe Chesnoiu - și câți au reușit pe merit și pe competență?

Dacă s-ar număra câți dintre foștii olimpici, șefi de promoții, tineri cu rezultate excepționale au fost angajați de statul român? Intuiesc răspunsul la prima întrebare. La a doua e zero sau aproape zero și știu de ce România a ajuns așa.

Presupunând că România e o navă pe mare, în furtună și toți cei puși să tragă la vâsle sunt angajați pe pile; nimeni nu știe și nici nu vrea să vâslească; mă întreb: Câți dobitoci și proști poate duce țara aceasta în spate fără a se scufunda?! 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E foarte simplu : pe toti. De 30 de ani ~70% din tara aia voteaza cu gunoaie umane mincinoase, care intretin la randul lor cei ~1,5 milioane de paraziti bugetari, si mafia bugetarilor se perpetueaza, ingroasa si capuseaza. Impreuna cu mafia BOR, tot sistemul e uns si functioneaza perfect, ca prostimea are mintea scurta si voteaza de fiecare data cine da un pumn de firmituri in plus. In a nutshell.
  • Like 1
 • Cel mai bine pot să răspundă la întrebarea din titlu "serviciile". Adică sri&sie&cia, că ele sunt în tot și în toate. Numai că trebuie să și vrea să răspundă. Și aici e vorba nu doar de dat răspunsuri la întrebări, ci și de asumarea răspunderii.

  Fiindcă e clar că în marea majoritate a cazurilor, "dobitocii" și "proștii" care ajung pe funcții înalte și bine plătite nu sunt "ai nimănui", ci sunt, dacă nu impuși, atunci sigur susținuți și recomandați de "servicii".

  C-așa-i la noi: la vremuri noi, tot NOI...
  ... adică tot EI, securiștii de rit vechi și nou, fiindcă NOI, poporul, nu avem loc de EI!!!

  Presupunerea din finalul articolului, care probabil vine din nostalgiile băsiste ale autoarei, și anume că România ar fi o navă pe mare, în furtună, și că toți cei puși să tragă la vâsle ar fi angajați pe pile este total eronată! Aceasta deoarece trasul la vâsle este muncă foarte grea și extenuantă, iar EI, cei cu pile, nu ajung niciodată la așa ceva!

  În antichitatea sclavagistă, corvoada asta a trasului la vâsle pe corăbii o făceau SCLAVII! Adică NOI, cei fără pile, poporul de rând din România postdecembristă neosclavagist-capitalistă!

  Cu EI, (neo)securiștii sau plozii și rubedeniile acestora, lucrurile stau altfel, EI ajung cu pile pe joburi create special pentru EI, unde nu trebuie să stie nimic și nu trebuie să facă nimic. Sunt joburi conspirative, joburi de ochii lumii, fiindcă banul mare și-l iau de la "servicii", dar populimea de rând, adică NOI, poporul, nu trebuie să știm asta sau să ne prindem cumva!

  Prin urmare, se pune întrebarea: nu cumva "proștii" suntem NOI, în timp ce EI sunt "jmekerii" aka "băieții deștepți"?

  Regula e valabilă fără excepție și la feminin, că doar există atâtea "proaste" cu pile, care de fapt sunt "fete destepte", istețe și descurcărețe!

  Că tot veni vorba de băsism și nepotism: vreau și eu un job ca eba, "proasta lu' tata" cu pile. De ce nu am???
  • Like 0
 • "Stau și mă întreb din oamenii ce au fost angajați la stat în cei treizeci de ani de democrație câți sunt „dobitoci” și „proști” - iar îl citez pe Chesnoiu - și câți au reușit pe merit și pe competență?"-peste majoritatea SIMPLA,ca sa nu spun 99%.

  • Like 3
  • @ Nicolaie Apolzan
   99,8% din bugetari sunt analfabeti fara nici un fel de competente.
   • Like 1
 • Îngrozitor de adevărat.
  • Like 0
 • Vad ca si in articol si in comentarii tematica se rezuma la ...intrebari ! Intreb si eu : daca acest nene cu oaia lui tooot apare in fruntea ministerului,inseamna ca nu exista in tooaata clasa poilitica romaneasca unul mai intelighent(tot vorbim de olimpici!)ca el ? Se pare ca nu ! Si atunci de ce ne tot "ofuscam" ca ne conduc altii(americani,europeni,etc) ?
  • Like 1
  • @ Vasile Bazil
   Aratati-mi si mie cativa americani si europeni care conduc ministere, primarii, institutii de stat. Atunci voi accepta ca exista si trolli destepti.
   • Like 3
  • @ Vasile Bazil
   Probabil ca nu exista nici unul mai prost decit el.In Romania a aparut de ceva vreme un concept nou ,cel mai prost sa coduca si din umbra sa fie manipulati de altii in folosul lor .
   • Like 0
 • Cucoană, dacă îți spun că ai rămas așa cum ai fost, înseamnă că-ți fac un compliment. Cunoști ceva fundamental despre agricultură și despre agronomie? Atunci vei avea dreptul să-ți bagi nasul în problematică și să-l judeci pe Daea!Altfel, bagă-l în altă parte, Sigur ai să găsești unde...
  • Like 2
  • @ Valerică Ciobanu
   "Cunoști ceva fundamental despre agricultură și despre agronomie?"

   Băi nene (asta apropo de “cucoană”), sunt convins că şi autoarea, alături de alte milioane de români, cunoaşte ceva ultra-fundamental: “Oaia e o statuie vie. Lângă oaie găseşti o frunză, dar lângă frunză nu găseşti o oaie.”

   Iar pe Daea bănuiesc că ştim cu toţii unde trebuie să-l băgăm…
   • Like 10
  • @ Valerică Ciobanu
   Dacă aș începe și răspunsul meu pentru tine cu apelativul "ciobane" cred că nu s-ar supăra nimeni, nu ?
   • Like 8
  • @ Valerică Ciobanu
   Iata, eu cunosc cate ceva depre agricultura si agronomie, si consider ca sunt vreun milion de tarani care isi cresc gainile si isi lucreaza gradinile care cunosc chiar mai multa agricultura decat Daea.
   • Like 4
 • "Presupunând că România e o navă pe mare, în furtună..." ? Presupunând că statul român ar putea să-si facă un selfie, el ar arăta ca Evanghelia de la Costinesti...
  • Like 2
 • „Stau și mă întreb din oamenii ce au fost angajați la stat în cei treizeci de ani de democrație câți sunt „dobitoci” și „proști” - iar îl citez pe Chesnoiu - și câți au reușit pe merit și pe competență?” - dacă am trasa o curbă a numărului de merituoși&competenți (axa y) și timp (axa x), ea ar tinde asimptotic către zero...
  • Like 2
  • @ Cristian Dumitru
   Like. Dar domnul Cristian, dacă unul dintre ei s-a rătăcit din greseală pe aici o sa creadă că-i înjurati, "axa x, y,... asimptotic", nu vă e milă de ei ?
   • Like 1
  • @ KapetanMavromati
   scuze, scuze! mea culpa! vorba englezului Goethe! :-D
   • Like 0
  • @ KapetanMavromati
   "care" au fost angajati...
   • Like 0
 • Nume check icon
  Inca mai este loc pentru dobitoci si prosti. Si oricum trebuie sa le facem loc pentru ca ei apar zilnic. P.S. Pe principiul cine se aseamana se aduna nu avem de ce sa ne miram de recomandarile oamenilor politici.
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult