Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cazul Cherecheş nu arată altceva decât faptul că România este un stat slab, guvernat de politicieni corupți și indiferenți la problemele oamenilor

Cătălin Cherecheș - Europol

Știrea care a ținut capul de afiș în ultimele ore sună așa: Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost prins în orașul german Augsburg și reţinut de polițiștii germani.

Însă adevărata știre din spatele știrii momentului este că acest caz despre care vorbim nu este unul singular, iar lista marilor fugari pe care autoritățile din România încearcă fără succes să-i aducă în țară pentru a-și executa pedepsele cu închisoarea se mărește de la un an la altul. 

Toți marii fugari ai României, de la Alina Bica, Sebi Ghiță și până la Ionel Arsene sau Sorin Oprescu ori Paul al României, sunt lăsați să scape de justiție și li se permite să rămână ascunși în alte state din Europa prin tăcerea, complicitatea sau nepăsarea guvernului român, după cum bine scrie și Sabina Fati în Deutsche Welle.

În ultimul deceniu, în lipsa unei legislații descurajatoare, dar și a corupției din Ministerul de Interne, mai mulți condamnați din elita politică și de afaceri a României au reușit să treacă granița și să se sustragă executării pedepselor, după cum arată și platforma SpotMedia.

De ce acești mari condamnați scapă de autoritățile române ce nu reușesc să-i aducă în țară ca să-și execute pedepsele? Pentru că legile din țara noastră sunt făcute în așa fel încât să-i lase să scape, să nu fie obligatoriu să fie ținuți sub urmărire, să poată fi lăsați să plece oriunde și oricând, chiar dacă sunt într-un proces în care riscă ani grei de închisoare. Pe scurt, legile sunt făcut prost și îi favorizează pe infractori.

Iar acest lucru îi nemulțumește pe cei mai mulți dintre români, care cred tot mai mult că lupta împotriva corupției a fost pierdută. Pericolul, în acest caz, este că tot acest val de nemulțumire populară poate duce la scoruri electorale în 2024 pentru partidele populiste și cu un discurs extremist.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult