Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cazul Cherecheş nu arată altceva decât faptul că România este un stat slab, guvernat de politicieni corupți și indiferenți la problemele oamenilor

Cătălin Cherecheș - Europol

Știrea care a ținut capul de afiș în ultimele ore sună așa: Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost prins în orașul german Augsburg și reţinut de polițiștii germani.

Însă adevărata știre din spatele știrii momentului este că acest caz despre care vorbim nu este unul singular, iar lista marilor fugari pe care autoritățile din România încearcă fără succes să-i aducă în țară pentru a-și executa pedepsele cu închisoarea se mărește de la un an la altul. 

Toți marii fugari ai României, de la Alina Bica, Sebi Ghiță și până la Ionel Arsene sau Sorin Oprescu ori Paul al României, sunt lăsați să scape de justiție și li se permite să rămână ascunși în alte state din Europa prin tăcerea, complicitatea sau nepăsarea guvernului român, după cum bine scrie și Sabina Fati în Deutsche Welle.

În ultimul deceniu, în lipsa unei legislații descurajatoare, dar și a corupției din Ministerul de Interne, mai mulți condamnați din elita politică și de afaceri a României au reușit să treacă granița și să se sustragă executării pedepselor, după cum arată și platforma SpotMedia.

De ce acești mari condamnați scapă de autoritățile române ce nu reușesc să-i aducă în țară ca să-și execute pedepsele? Pentru că legile din țara noastră sunt făcute în așa fel încât să-i lase să scape, să nu fie obligatoriu să fie ținuți sub urmărire, să poată fi lăsați să plece oriunde și oricând, chiar dacă sunt într-un proces în care riscă ani grei de închisoare. Pe scurt, legile sunt făcut prost și îi favorizează pe infractori.

Iar acest lucru îi nemulțumește pe cei mai mulți dintre români, care cred tot mai mult că lupta împotriva corupției a fost pierdută. Pericolul, în acest caz, este că tot acest val de nemulțumire populară poate duce la scoruri electorale în 2024 pentru partidele populiste și cu un discurs extremist.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult