
Foto: Libertatea
Zilele trecute am avut ocazia să citim în presa de la noi un reportaj despre poeta Gabriela Melinescu și despre boala de care suferă de câțiva ani. Și nu aș vrea să mă refer în acest articol la persoana dânsei, ci la efectul pe care l-a avut în societate prezentarea bolii sale.
Am observat cu tristețe cum atât cititori obișnuiți, cât și oameni zona din publică au sărit să strige „că demnitatea poetei este afectată”, „că este o jignire să vorbim despre boala dânsei” etc.
Trăind în Marea Britanie de câțiva ani mi-a luat ceva să înțeleg argumentele celor care se plasează împotrivă publicării informațiilor legate de boli și de efectele acestora asupra pacienților. Aici multe persoane publice (care suferă sau nu de anumite afecțiuni) încearcă să le facă cât mai vizibile și totodată încearcă să reducă stigmatul dat de societate acestora.
M-am gândit că societatea românească nu este încă pregătită să includă toți cetățenii (fie că suferă de o anumită boală sau nu, fie că au dizabilități sau nu).
Se spune că frica vine din necunoaștere de cele mai multe ori și asta se poate aplica și în cazul de față. Ne e frica de boală pentru că nu o cunoaștem și nu vrem să vedem în viața de zi cu zi oameni care suferă de boli fie din superstiție, fie din superficialitate – vrem să vedem doar ce ne place.
Noi încă nu știm că boala nu dezumanizează și nu face pe cineva să își piardã demnitatea. Boala e cel mai uman lucru, iar faptul că cineva suferă de o afecțiune nu îl face să își piardă demnitatea. Nu ai cum să pierzi demnitatea pentru ceva ce nu alegi.
Faptul că întoarcem capul mereu și nu vrem să știm, să prezentăm, să citim despre, nu o să ne ajute să conștientizăm și să integrăm persoanele afectate în societate. Nu o să ne salveze din a ajunge la fel. Nu o să ajute copiii care au dizabilități sau suferă de diferite boli să se simtă normali. Să se joace, să se bucure cu ceilalți copii deopotrivă, nu o să îi ajute pe ceilalți copii să uite de afecțiunea prietenului/ei lor.
În societatea românească. boala este văzută de multe ori ca o pedeapsă dată celui care o are, de multe ori mi s-a întâmplat să aud din gura doctorilor sau a oamenilor deopotrivă – „Pai vezi dacă ai băut?”, „Păi vezi dacă ai fumat?”, „Păi vezi dacă mănânci gras?”. De parcă aceste remarci îi vor mai ajuta pe pacienți să dea timpul înapoi. De parcă toți avem genele la fel. Și de parcă acești justițiari nu au și ei slăbiciunile lor. Nu exista tratament care să nu includă o doză din a arată ce curați suntem noi și ce rău a procedat respectivul pacient toată viața lui.
Nu boala dezumanizează, lipsa de empatie o face.
Articol publicat pe blogul autoarei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.