Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cazul Victor Ponta şi sindromul tinereţii fără noutate

Victor Ponta este unul dintre politicienii tineri ai României. În acelaşi timp, Victor Ponta este unul dintre politicienii cu cele mai bogate cariere. La 43 de ani, a ajuns până în vârful politicii. A condus Guvernul şi cel mai mare partid din România şi a fost candidat la alegerile prezidenţiale. Acum, riscă să devină un „fost”. După o astfel de carieră, o retragere poate părea firească. Însă la o asemenea vârstă, ea nu se va produce.

Anunţul privind lansarea unei fundaţii de către Victor Ponta, Asociaţia Black Sea Regional Cooperation Projects 2020, nu este aşadar o surpriză. Este o reafirmare a dorinţei sale de a rămâne un nume cu greutate în viaţa publică. Iar realizarea acestei dorinţe va ţine de modul în care va alege să o facă.

Maniera aleasă pare să fie formula înfiinţării unei fundaţii ca vehicul pentru o viitoare formaţiune politică. Lansarea sa într-un an (dublu) electoral şi atragerea unor apropiaţi de la conducerile partidelor într-o astfel de organizaţie (Daniel Constantin, Nicoalae Bănicioiu) par să indice scopuri politice, nicidecum o retragere în „civil”. Mai mult, chiar dacă nu acestea sunt planurile sale, percepţia publică va fi cea a unei formaţiuni pre-politice, în niciun caz a unui ONG independent.

Iar acesta va fi primul obstacol pentru restul carierei politice a fostului şef al PSD, căruia i se poate imputa lipsa de sinceritate privind intenţiile sale. Mecanismul lansării unei fundaţii ca premergător pentru un viitor partid a fost cartea jucată deja de liderii politici români. Şi nu a fost una de succes. De ce ar vrea Victor Ponta să o joace iar pare greu de înţeles. Cel mai elocvent exemplu este Mişcarea Populară, o fundaţie devenită partid, dar fără perspective electorale prea optimiste.

Dacă acesta este proiectul său, Victor Ponta pare să meargă pe drumul auto-excluderii din scena principală a politicii. Şi aici pare să calce pe urmele altor predecesori. Se poate remarca faptul că trei dintre cei mai importanţi lideri ai ultimilor zece ani au devenit preşedinţi de partide care se agaţă de marja de eroare pentru a atinge pragul electoral. Este vorba de Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu. Aceştia au condus cele mai mari partide din România. 

În momentul în care mandatul lor s-a încheiat, au preferat apelativul „domnule preşedinte” unei influenţe politice reale. Şi-au construit copii mai mici ale fostelor grupări politice pe care le-au condus şi acum speră să rămână în prima linie a politicii bazându-se pe numele lor şi vechile prietenii politice. Reţeta este una care duce la dispariţie. 

Fără îndoială că Victor Ponta are un electorat propriu. Acesta se regăseşte însă în baza electoratului partidelor deja existente. Liderii vechi nu pot aduce voturi noi. O astfel de reconfigurare a scenei politice înseamnă o schimbare privind numele adversarilor, dar nu şi o lărgire a masei de alegători.

Ruperea partidelor mari în grupări constituite în jurul foştilor lideri pare un act politic mai degrabă imatur, cauzat de ambiţii şi revanşe, nu de vocea electoratului sau de neconcordanţe ideologice. Partidele româneşti sunt construite aproape fără excepţie ca partide de lider, motiv pentru care fiecare schimbare a acestora dă naştere unor colapsuri interne. Fără îndoială că Victor Ponta are un electorat propriu. Acesta se regăseşte însă în baza electoratului partidelor deja existente. Liderii vechi nu pot aduce voturi noi. O astfel de reconfigurare a scenei politice înseamnă o schimbare privind numele adversarilor, dar nu şi o lărgire a masei de alegători.

Singura şansă de supravieţuire a lui Victor Ponta este identificarea unui mesaj nou. Dificultatea cea mai mare va fi să-l transmită unui public sceptic, tocmai într-un interval electoral. În cazul în care va reuşi, fundaţia sa poate avea un viitor. Până atunci, pare un candidat la uitare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mai are şanse la vreo funcție mare, spre binele nostru. Parlamentar....şi cam atît. S-a erodat prea mult şi prea repede. Şi pe măsura ce timpul v-a trece, mai mult o să piardă din electorat...din cauze naturale.
    • Like 1
  • Gabi TL Gabi TL check icon
    Victor Ponta pare o clona defecta de-a lui Traian Basescu sau un imitator ratat...
    • Like 1
  • c el mai fericit cuplu vesel a fost Basescu-Ponta...... ce se mai certau ei de ochii lumii la tv..... ce scatoalce isi dadeau la tv..... ce se mai injurau si tineau prima pagina in media..... erau vremuri frumoase pentru ei dar acuma nu mai tine figura, mai incearca ei dar nu mai merge............ asa ca sunt morti dar nu-si dau seama...........
    • Like 1
  • Un parsivel... Asa ramane... Diminutiv... Tot ceea ce stie el a invatat de la Marele Parsiv Traian Basescu si - ca si Basescu - ce stie aia face. De fapt, nici voi, presa, nu faceti altceva decat ceea ce stiti si ati invatat de la profesorii vostri cu diplome de Stefan Gheorghiu, aciuati pe la Intact Media si aiurea...
    • Like 1
  • check icon
    Nu știu de ce mai amintiți de Ponta. Oamenii trebuie discutați după acțiuni (bune sau rele). Dacă nu mai fac nimic, nu mai trebuie aduși în discuție. E valabil pentru toți "foștii nu numai pentru Ponta. Dacă nu scriați voi, din media, că Ponta și-a făcut o fundație, nu știam. Dar nici nu mă interesează. Ce faceți acum cu Ponta este trivializare sau can-can.
    • Like 0
  • MCG check icon
    La vremuri noi...tot noi. Victor Ponta este un "fost". Punct. Nu cred ca va naste vreodata vreun mesaj nou. A avut ocazia si mesajul nou a fost unul vechi usor coafat. Aia e calea pe care o stie, nu cred ca fundatia ii va schimba ceva. Cum nu cred ca fundatia este neaparat o solutie gresita. Ce nu a inteles inca, el si cei enumerati in articol, este ca noi, oamenii de rind, in marea majoritate, am inteles ca de 26 de ani aceleasi fete triste si importante ne conduc si statia in care am ajuns e o fundatura...Ei nu ne mai pot scoate de acolo. Nici unul. E jenant sa fii condus de lacatusi, maniaci, penali si ce mai doriti...nu ca un lacatus nu ar putea conduce...dar totusi. E jenant sa vezi doamne pnl iste care chiar au descoperit apa calda in sec 21 dind din gura timpenii gen" tinerii vor..." ca si cum e o mare gaselnita. E jenant sa crezi ca indivizi penali pot face legi bune, ca pot intelege importanta educatiei, sanatatii si prosperitatii unui popor...Personal nu ii dau nici o sansa. Daca exista "institutii" capabile sa o faca, e dincolo de crezul meu. Ponta a avut posibilitatea, pe care a folosit o asa cum stie el mai bine...Nu il mai luati in seama, pierdem energii degeaba. Mai bine identificati cu adevarat solutii in persoane neatinse de virusul partidelor existente...Daca se poate
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult