Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce a făcut Adriana Muraru după ce a renunțat la televiziune: „Mi-am dorit o schimbare radicală”

La începutul săptămânii, Adriana Muraru, Andreea Esca și psihologul Diana Stănculeanu s-au întâlnit cu elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. 

Foto: Facebook Andreea Esca

Au adus cu ele o carte, „O fată din bucăți”, scrisă de autoarea Kathleen Glasgow și publicată de editura Storia Books, un proiect la care Adriana Muraru a visat ani de-a rândul și pentru care a renunțat în final la cariera în televiziune. 

„Mi-a plăcut toată viața să citesc și m-am gândit chiar să îmi deschid, împreună cu o prietenă o librărie. Am tot amânat, a venit criza și ne-am felicitat apoi că am amânat”, povestește Adriana Muraru. În urmă cu trei ani a început să se gândească să își deschidă o editură. „La un moment dat, mi-am dat seama că dacă tot amân nu o să mai fac asta niciodată. Așa că am făcut exact ce mi-am dorit, o schimbare radicală. Știu că o editură este o întreprindere extrem de riscantă, prietenii mei mi-au spus acest lucru, însă am considerat că merită să îmi asum acest risc”, spune ea. Primele cărți au apărut în noiembrie, iar în luna februarie Adriana Muraru a întrerupt colaborarea pe care a avut-o, vreme de cinci ani, cu postul Digi24.

O problemă care pentru adulți nu există

Editura Storia Books a publicat până în prezent nouă titluri dedicate copiilor și adolescenților. Între ele și „O fată din bucăți”, o carte tulburătoare. „Este o carte despre automutilare, din acest motiv am ezitat înainte să o iau. Am decis să o public pentru că este foarte, foarte bine scrisă”, explică Adriana Muraru. Pe vremea când citea manuscrisul credea că subiectul este unul marginal în România. „Pe mine m-a răscolit cartea, apoi discutând cu adolescenții mi-am dat seama că sunt foarte multe cazuri în România. Este o chestie reală, aflată apropiată de ei, aproape fiecare știe pe cineva care face asta. Mi se pare foarte grav că pentru adulți această problemă nu există”, spune fondatoarea editurii.

„Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc”

De curând, a fost la Târgul de carte Bookfest, unde a cunoscut alți copii și tineri. Mulți dintre copiii de astăzi sunt preocupați de teme extrem de serioase, care îi afectează direct acasă sau la școală: anxietatea, presiunea din sistemul de învățământ, bullying-ul, problemele din familie, divorțul părinților. Mulți caută răspunsurile în cărți. „Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc. Mi se pare că citesc, citesc chiar foarte mult și sunt extraordinari. Dacă este să fim sinceri, nici în generația noastră nu citeau toți copiii. Cei care citeam eram o minoritate, chiar dacă atunci nu aveam la ce să ne uităm la televizor”, își amintește Adriana Muraru.

Cărțile editurii Storia Books se vând în magazinele online, dar și la marile librării, iar pe viitor Adriana Muraru vrea să publice și altfel de titluri. „Citesc multe manuscrise, le citesc bineînțeles cu alți ochi acum. Nu trebuie să îmi mai placă doar mie, trebuie să le placă și altora”. 

Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, Adriana Muraru este cunoscută publicului pentru emisiunile sale de radio si televiziune. A lucrat de-a lungul timpului la Pro FM, Pro TV, TVR și Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mie mi-a plăcut ce a făcut și ce vrea să facă în continuare Adriana Muraru!! Drum drept și lumină!
    • Like 1
  • O felicit pe Adriana Muraru pentru prestaţia şi profesionalismul ei pe parcursul anilor cât a activat în media românească.
    • Like 1
  • Mi se pare un proiect excelent, literatura mpentru copii și adolescenți e lume în sine. O singură sugestie, dacă îmi permiteți, publicați și literatură română, nu numai traduceri. De câte ori vin în țară, caut cărți relativ recente scrise în română, pentru copiii mei și de multe ori nu găsesc. mai nimic.
    • Like 1
  • Bravo ei!!!Deci niciodată nu este prea târziu!!!să faci cea ce doreşti!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult