La începutul săptămânii, Adriana Muraru, Andreea Esca și psihologul Diana Stănculeanu s-au întâlnit cu elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”.
Au adus cu ele o carte, „O fată din bucăți”, scrisă de autoarea Kathleen Glasgow și publicată de editura Storia Books, un proiect la care Adriana Muraru a visat ani de-a rândul și pentru care a renunțat în final la cariera în televiziune.
„Mi-a plăcut toată viața să citesc și m-am gândit chiar să îmi deschid, împreună cu o prietenă o librărie. Am tot amânat, a venit criza și ne-am felicitat apoi că am amânat”, povestește Adriana Muraru. În urmă cu trei ani a început să se gândească să își deschidă o editură. „La un moment dat, mi-am dat seama că dacă tot amân nu o să mai fac asta niciodată. Așa că am făcut exact ce mi-am dorit, o schimbare radicală. Știu că o editură este o întreprindere extrem de riscantă, prietenii mei mi-au spus acest lucru, însă am considerat că merită să îmi asum acest risc”, spune ea. Primele cărți au apărut în noiembrie, iar în luna februarie Adriana Muraru a întrerupt colaborarea pe care a avut-o, vreme de cinci ani, cu postul Digi24.
O problemă care pentru adulți nu există
Editura Storia Books a publicat până în prezent nouă titluri dedicate copiilor și adolescenților. Între ele și „O fată din bucăți”, o carte tulburătoare. „Este o carte despre automutilare, din acest motiv am ezitat înainte să o iau. Am decis să o public pentru că este foarte, foarte bine scrisă”, explică Adriana Muraru. Pe vremea când citea manuscrisul credea că subiectul este unul marginal în România. „Pe mine m-a răscolit cartea, apoi discutând cu adolescenții mi-am dat seama că sunt foarte multe cazuri în România. Este o chestie reală, aflată apropiată de ei, aproape fiecare știe pe cineva care face asta. Mi se pare foarte grav că pentru adulți această problemă nu există”, spune fondatoarea editurii.
„Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc”
De curând, a fost la Târgul de carte Bookfest, unde a cunoscut alți copii și tineri. Mulți dintre copiii de astăzi sunt preocupați de teme extrem de serioase, care îi afectează direct acasă sau la școală: anxietatea, presiunea din sistemul de învățământ, bullying-ul, problemele din familie, divorțul părinților. Mulți caută răspunsurile în cărți. „Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc. Mi se pare că citesc, citesc chiar foarte mult și sunt extraordinari. Dacă este să fim sinceri, nici în generația noastră nu citeau toți copiii. Cei care citeam eram o minoritate, chiar dacă atunci nu aveam la ce să ne uităm la televizor”, își amintește Adriana Muraru.
Cărțile editurii Storia Books se vând în magazinele online, dar și la marile librării, iar pe viitor Adriana Muraru vrea să publice și altfel de titluri. „Citesc multe manuscrise, le citesc bineînțeles cu alți ochi acum. Nu trebuie să îmi mai placă doar mie, trebuie să le placă și altora”.
Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, Adriana Muraru este cunoscută publicului pentru emisiunile sale de radio si televiziune. A lucrat de-a lungul timpului la Pro FM, Pro TV, TVR și Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.