Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce a făcut Adriana Muraru după ce a renunțat la televiziune: „Mi-am dorit o schimbare radicală”

La începutul săptămânii, Adriana Muraru, Andreea Esca și psihologul Diana Stănculeanu s-au întâlnit cu elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. 

Foto: Facebook Andreea Esca

Au adus cu ele o carte, „O fată din bucăți”, scrisă de autoarea Kathleen Glasgow și publicată de editura Storia Books, un proiect la care Adriana Muraru a visat ani de-a rândul și pentru care a renunțat în final la cariera în televiziune. 

„Mi-a plăcut toată viața să citesc și m-am gândit chiar să îmi deschid, împreună cu o prietenă o librărie. Am tot amânat, a venit criza și ne-am felicitat apoi că am amânat”, povestește Adriana Muraru. În urmă cu trei ani a început să se gândească să își deschidă o editură. „La un moment dat, mi-am dat seama că dacă tot amân nu o să mai fac asta niciodată. Așa că am făcut exact ce mi-am dorit, o schimbare radicală. Știu că o editură este o întreprindere extrem de riscantă, prietenii mei mi-au spus acest lucru, însă am considerat că merită să îmi asum acest risc”, spune ea. Primele cărți au apărut în noiembrie, iar în luna februarie Adriana Muraru a întrerupt colaborarea pe care a avut-o, vreme de cinci ani, cu postul Digi24.

O problemă care pentru adulți nu există

Editura Storia Books a publicat până în prezent nouă titluri dedicate copiilor și adolescenților. Între ele și „O fată din bucăți”, o carte tulburătoare. „Este o carte despre automutilare, din acest motiv am ezitat înainte să o iau. Am decis să o public pentru că este foarte, foarte bine scrisă”, explică Adriana Muraru. Pe vremea când citea manuscrisul credea că subiectul este unul marginal în România. „Pe mine m-a răscolit cartea, apoi discutând cu adolescenții mi-am dat seama că sunt foarte multe cazuri în România. Este o chestie reală, aflată apropiată de ei, aproape fiecare știe pe cineva care face asta. Mi se pare foarte grav că pentru adulți această problemă nu există”, spune fondatoarea editurii.

„Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc”

De curând, a fost la Târgul de carte Bookfest, unde a cunoscut alți copii și tineri. Mulți dintre copiii de astăzi sunt preocupați de teme extrem de serioase, care îi afectează direct acasă sau la școală: anxietatea, presiunea din sistemul de învățământ, bullying-ul, problemele din familie, divorțul părinților. Mulți caută răspunsurile în cărți. „Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc. Mi se pare că citesc, citesc chiar foarte mult și sunt extraordinari. Dacă este să fim sinceri, nici în generația noastră nu citeau toți copiii. Cei care citeam eram o minoritate, chiar dacă atunci nu aveam la ce să ne uităm la televizor”, își amintește Adriana Muraru.

Cărțile editurii Storia Books se vând în magazinele online, dar și la marile librării, iar pe viitor Adriana Muraru vrea să publice și altfel de titluri. „Citesc multe manuscrise, le citesc bineînțeles cu alți ochi acum. Nu trebuie să îmi mai placă doar mie, trebuie să le placă și altora”. 

Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, Adriana Muraru este cunoscută publicului pentru emisiunile sale de radio si televiziune. A lucrat de-a lungul timpului la Pro FM, Pro TV, TVR și Digi24. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mie mi-a plăcut ce a făcut și ce vrea să facă în continuare Adriana Muraru!! Drum drept și lumină!
  • Like 1
 • O felicit pe Adriana Muraru pentru prestaţia şi profesionalismul ei pe parcursul anilor cât a activat în media românească.
  • Like 1
 • Mi se pare un proiect excelent, literatura mpentru copii și adolescenți e lume în sine. O singură sugestie, dacă îmi permiteți, publicați și literatură română, nu numai traduceri. De câte ori vin în țară, caut cărți relativ recente scrise în română, pentru copiii mei și de multe ori nu găsesc. mai nimic.
  • Like 1
 • Bravo ei!!!Deci niciodată nu este prea târziu!!!să faci cea ce doreşti!!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult