Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce a făcut Adriana Muraru după ce a renunțat la televiziune: „Mi-am dorit o schimbare radicală”

La începutul săptămânii, Adriana Muraru, Andreea Esca și psihologul Diana Stănculeanu s-au întâlnit cu elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. 

Foto: Facebook Andreea Esca

Au adus cu ele o carte, „O fată din bucăți”, scrisă de autoarea Kathleen Glasgow și publicată de editura Storia Books, un proiect la care Adriana Muraru a visat ani de-a rândul și pentru care a renunțat în final la cariera în televiziune. 

„Mi-a plăcut toată viața să citesc și m-am gândit chiar să îmi deschid, împreună cu o prietenă o librărie. Am tot amânat, a venit criza și ne-am felicitat apoi că am amânat”, povestește Adriana Muraru. În urmă cu trei ani a început să se gândească să își deschidă o editură. „La un moment dat, mi-am dat seama că dacă tot amân nu o să mai fac asta niciodată. Așa că am făcut exact ce mi-am dorit, o schimbare radicală. Știu că o editură este o întreprindere extrem de riscantă, prietenii mei mi-au spus acest lucru, însă am considerat că merită să îmi asum acest risc”, spune ea. Primele cărți au apărut în noiembrie, iar în luna februarie Adriana Muraru a întrerupt colaborarea pe care a avut-o, vreme de cinci ani, cu postul Digi24.

O problemă care pentru adulți nu există

Editura Storia Books a publicat până în prezent nouă titluri dedicate copiilor și adolescenților. Între ele și „O fată din bucăți”, o carte tulburătoare. „Este o carte despre automutilare, din acest motiv am ezitat înainte să o iau. Am decis să o public pentru că este foarte, foarte bine scrisă”, explică Adriana Muraru. Pe vremea când citea manuscrisul credea că subiectul este unul marginal în România. „Pe mine m-a răscolit cartea, apoi discutând cu adolescenții mi-am dat seama că sunt foarte multe cazuri în România. Este o chestie reală, aflată apropiată de ei, aproape fiecare știe pe cineva care face asta. Mi se pare foarte grav că pentru adulți această problemă nu există”, spune fondatoarea editurii.

„Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc”

De curând, a fost la Târgul de carte Bookfest, unde a cunoscut alți copii și tineri. Mulți dintre copiii de astăzi sunt preocupați de teme extrem de serioase, care îi afectează direct acasă sau la școală: anxietatea, presiunea din sistemul de învățământ, bullying-ul, problemele din familie, divorțul părinților. Mulți caută răspunsurile în cărți. „Nu știu de ce se spune că astăzi copiii nu mai citesc. Mi se pare că citesc, citesc chiar foarte mult și sunt extraordinari. Dacă este să fim sinceri, nici în generația noastră nu citeau toți copiii. Cei care citeam eram o minoritate, chiar dacă atunci nu aveam la ce să ne uităm la televizor”, își amintește Adriana Muraru.

Cărțile editurii Storia Books se vând în magazinele online, dar și la marile librării, iar pe viitor Adriana Muraru vrea să publice și altfel de titluri. „Citesc multe manuscrise, le citesc bineînțeles cu alți ochi acum. Nu trebuie să îmi mai placă doar mie, trebuie să le placă și altora”. 

Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, Adriana Muraru este cunoscută publicului pentru emisiunile sale de radio si televiziune. A lucrat de-a lungul timpului la Pro FM, Pro TV, TVR și Digi24. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mie mi-a plăcut ce a făcut și ce vrea să facă în continuare Adriana Muraru!! Drum drept și lumină!
  • Like 1
 • O felicit pe Adriana Muraru pentru prestaţia şi profesionalismul ei pe parcursul anilor cât a activat în media românească.
  • Like 1
 • Mi se pare un proiect excelent, literatura mpentru copii și adolescenți e lume în sine. O singură sugestie, dacă îmi permiteți, publicați și literatură română, nu numai traduceri. De câte ori vin în țară, caut cărți relativ recente scrise în română, pentru copiii mei și de multe ori nu găsesc. mai nimic.
  • Like 1
 • Bravo ei!!!Deci niciodată nu este prea târziu!!!să faci cea ce doreşti!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult