Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce a fost la fel și ce a fost diferit la mitingul din 10 august. Ne prefacem că totul e bine, a fost puțin deranj, dar toată lumea și-a făcut datoria!?

Protest 10 august (Foto: Inquam Photos/George Călin)

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

A fost sigur miting in Piața Victoriei în 10.08, cu mulți diasporeni, din toate colțurile lumii, oameni veniți din toată țara și zeci de mii de bucureșteni. Oameni de toate vârstele și condițiile sociale se manifestau ca la toate mitingurile din acel loc din ultimii doi ani; ce era diferit?

N-a fost ca de obicei:

- Mobilizarea fără precedent a forțelor de ordine (scutieri, mascați, ninja, țestoase, mulți călăreți și câini dresați) și, undeva în primele rânduri,

- Figurile oarecum ușor de recunoscut ale provocatorilor, agitați, violenți, pe care, de data aceasta jandarmii nu îi mai izolau ca de obicei, după care ar fi urmat extragerea din mulțimea care manifesta pașnic.

- N-a fost ca de obicei și faptul că s-a dat devreme cu gaze lacrimogene și iritante, în mod repetat! La ora 17 se anunțau 24 de răniți care au nevoie de îngrijiri medicale, la ora 18, 36 de persoane!

- Că odată cu lăsarea serii s-au întețit zgomotele gen petarde, de care nu știam ce sunt, că treceau dronele deasupra mulțimii, că de pe blocurile din jur au început să se lanseze trasoare. 

- Că un dispozitiv cu scutieri și călăreți au venit dinspre bd Mihalache în spatele celor care erau în zona muzeului Antipa și, deși acolo era evident că se jucau mulți copii, unii de vârstă foarte mică, că erau vârstnici mulți, că nu era nimic ostil, la ora 21.45 au tras din spate o salvă de ceva gaz exact la nivelul capetelor noastre, masiv; ca să ataci oameni pașnici, copii, persoane cu dizabilități, pe la spate și cu un asemenea dispozitiv de luptă, mi se pare unul din cele mai rușinoase episoade din istoria Jandarmeriei Române! A urmat momentul de haos, cu defluire în mare grabă și pe întuneric a mii de oameni care nu puteau să respire! Și dacă ați fi văzut câtă grijă aveau unii de alții oameni necunoscuți! Odată ajunși în zona respirabilă am dat cu ochii de scutieri! Aveau cu ei câini foarte agitați de zgomote, gaze și cine mai știe de ce! Și toate astea înainte de ora 22! Episodul SpringTime- ”jandarmerița ucisă” de peste pasaj, se va derula mai târziu, dar poate că, întâmplător, s-a evacuat zona cu mulți copii înainte de alte evenimente grave din noaptea aceea!

- Recurgerea masivă la gaze iritante, lacrimogene, arme sonice (ex grenade acustice), unele proiectile care au produs leziuni extrem de grave ( arsuri, corpi străini în țesuturi);

- Peste 500 de răniți, 70 de prezentări la camerele de gardă;

- Urmărirea persoanelor recalcitrante pe străzile din jur până în zone îndepărtate, în loc să fie imobilizate pe loc și duse la dube, ceea ce a lărgit foarte mult arealul în care s-au folosit arme chimice și diverse proiectile;

- Doar 8 arestări și 23 de amenzi la fața locului! Au justificat gazarea a zeci de mii de oameni pașnici și asemenea desfășurare de forțe? Dar agresivitatea unora dintre jandarmi care au ciomăgit cu furie, inclusiv în zone anatomice de care nu au voie să se atingă, oameni în genunchi, oameni căzuți la pământ, oameni pașnici, jurnaliști, dar și turiști care traversau întâmplător zona în taxi!? Când turbulenți erau cam 30, plus 1 care a fugit și cu un pistol cu muniție!

A fost ca de obicei:

- Comunicarea de criză a autorităților- informații necorelate, neprofesioniste, neverificate (care pot fi foarte periculoase în astfel de momente), culminând cu episodul dezonorant al comunicării unui diagnostic grav de cei abilitați cu comunicarea din Jandarmerie, la 8 ore după ce se știa că este practic fără nicio leziune, în afară de două cucuie, un hematom și o escoriație! Or comunicarea nu putea fi făcută decât în urma buletinelor medicale, care nu puteau spune altcumva!

- Lipsa de comunicare referitoare la procedurile de decontaminare pentru cei care au mers acasă după expunerea la substanțele din piață, cu risc de contaminare secundară și recurență a simptomelor!

- Lipsa de empatie cu victimele non-jandarmi care au avut de suferit! Nu par să existe pentru autorități! Două doamne ministru au vizitat ”decât” jandarmii răniți. Restul pare o stare de normalitate și autoritățile simt că și-au făcut datoria! Slujesc patria ( de parcă răniții și diaspora nu sunt patria!), e anul centenarului, azi e zi sfântă, etc. Pare că s-au terminat și adrenalina și ceva amphetamin-like care le-a dat aripi zilele trecute!

A fost sau n-a fost?

- A fost sau nu activat planul roșu (impus de numărul mare de răniți și contaminarea cu arme chimice neletale)? Când a fost activat și de cine?

- Au fost activate planurile albe la unele spitale ( așa s-a spus), care spitale și la ce oră? Comunicarea cu echipele medicale a existat? Cum au fost pregătite spitalele pentru decontaminarea victimelor, dar pentru a evita riscul de contaminare secundară pentru personalul de îngrijire? Cine asigura comunicarea media prevăzută în planul roșu pentru a afla starea victimelor ( despre cei încă internați și operați nu știm mare lucru)?

- A fost sau nu personalul medical din teren avizat asupra riscului de contaminare pentru propria persoană și echipamente ( dat fiind că măștile chirurgicale nu sunt foarte eficiente în cazul gazelor folosite, iar măști de gaze sigur nu au avut, nici ei nici forțele de ordine)!? Erau avizați asupra primului ajutor la fața locului pentru agenții chimici folosiți?

- A fost luat în discuție, când s-a pregătit planul de intervenție, riscul contaminării cu gazele folosite a zonei dens locuite din jurul pieței ( mă refer în primul rând la riscul de contaminare a instalațiilor de aer condiționat și a celor de climatizare cu gazele respective, inclusiv la instalațiile de la Guvern)? 

- A fost sau nu aplicat un protocol de decontaminare a zonei? Știu locatarii și cei care muncesc în birourile din zonă de acest risc și ce au de făcut?

- A fost sau n-a fost coordonare a planului medical de intervenție între DSU și MS, dat fiind că în ziua precedentă s-a aflat de la un înalt oficial MS că, la Primăria București s-a decis ca intervenția medicală să aparțină SABIF, dar ulterior a fost preluată, fără notificare de DSU? Cine comunică acum lista substanțelor și a armelor folosite (inclusiv cele acustice/sonice)? Dar protocolul de decontaminare îl dați odată sau nu, că doar nu e document clasificat! Curaj, dragi autorități, nu va fi nimeni linșat pentru că publică o listă de substanțe și o procedură de decontaminare! Doar nu v-am cerut să o facă publică cei care au dat ordinul să se gazeze copiii din piață! Știți bine că tăcerea oficialilor crește anxietatea populației și nu aveți niciun motiv să nu le dați câteva sfaturi simple!

Și până la urmă:

- A fost sau n-a fost lovitură de stat? A reușit sau nu? Mă refer la figurat, că la propriu guvernul pare ”lovit” de propriile arme, inclusiv gaze și arme acustice și a devenit invizibil!

- A fost sau n-a fost jandarmerița ”ucisă” (mediatic)? Și înviată ministerial (mediatic) și providențial de protestatari!

- Au fost sau n-au fost pungi cu excremente pe post de proiectile? Cine le-a găsit le ascunde bine și poate să le păstreze de tot sau doar pentru investigația procurorilor; și apropos investigația întregului eveniment, de data aceasta va fi ”pe bune”, rapidă și la obiect în toate capitolele sale! Pentru că toți am învățat lecțiile trecutului și nu mai putem repeta greșelile la nesfârșit!

- Seara următoare a fost un miting splendid, cam tot atâți participanți, dar fără nimic din elementele bizare din seara precedentă! Ce să înțelegi, că pericolul a fost vineri și dispăruse la 24 de ore? Că cei 8 arestați erau problema? Sau credeți că vom reveni la ipocrizia socială anterioară? Ne prefacem că totul e bine, a fost puțin deranj, dar toată lumea și-a făcut datoria!? Revenim la anormalitatea relației populației cu autoritățile? Spun asta pentru că un partid care a câștigat alegerile conduce toți românii, nu doar propriul electorat și, știți, oamenii din piață nu vin pentru că vor un alt partid anume, puteți rămâne 100 de ani la putere, dar trebuie să vă pese de oameni, să simtă că statul îi protejează, că le reprezintă interesele și că face eforturi reale în domeniile cele mai nevralgice, sănătatea, educația, infrastructura și locurile de muncă. Pentru asta e nevoie de profesionalism, competență, empatie și să înțelegeți odată că job-ul vostru este să lucrați pentru cetățean, nu invers! Până una alta, măcar dați un semn că vă pasă răniților din spitale și celor cotonogiți abuziv de jandarmi! Și respectați Diaspora și toți românii ca să puteți scăpa de înjurătura aceea pe cale să devină brand!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totuși nu înțeleg de ce nimeni nu mai insista in legătură cu procurorul care ar fi supravegheat operațiunea jandarmeriei conform declarațiilor ministrului de interne și a comandantului jandarmeriei, dar negat de către parchet ! A fost sau n-a fost ?
  • Like 0
 • Al Lui Al Lui check icon
  Este prea mare coincidenta, cu suplimentarea numarului de jandarmi ( adusi din provincie inainte de proteste), coroborata cu intensificarea actiunilor unor huligani si totul se petrece la acelasi miting. Dc fortele de jandarmi erau suplimentate in timpul desfasurarii mitingului, ptr ca situatia din teren o cerea, poate mai credeam in coincidenta, dar asa nu pot sa cred ca a fost doar o simpla potrivire de karma, intre jandarmi si huligani. Ulterior, am observat cum ii "extrageau" jandarmii pe unii protestatati din randurile manifestantilor, dar nu si pe huligani ptr. ca " devenea periculos".
  Oare, domnii astia ne cred atat de prosti incat sa inghitim pe nemestecate asemenea galusti PSD-iste?
  • Like 1
  • @ Al Lui
   Nu uitati si de mobilizarea fara precedent a echipajelor de interventie SMURD. La protestele precedente se puteau zari cu greutate una sau doua ambulante. Iar acum au adus impresionant de multe, de la bun inceput. Asadar - ne putem gandi ca violentele au fost "programate".
   • Like 0
  • @ Al Lui
   Nu uitati si de mobilizarea fara precedent a echipajelor de interventie SMURD. La protestele precedente se puteau zari cu greutate una sau doua ambulante. Iar acum au adus impresionant de multe, de la bun inceput. Asadar - ne putem gandi ca violentele au fost "programate".
   • Like 0
 • O explicatie conspirativa ar fi ca a fost un excercitiu calculat de lupta de pentru jandarmerie. (Intr-un clip, un jandarm se refera la dispozitiv de ordine, probabil se referea la dispozitiv de lupta) . Ori prefectul Bucurestiului a avut prea mult zel si a vrut sa inchida piata cu orice pret.
  In orice caz, n-a fost nici un motiv clar pentru agresivitatea jandarmilor.
  Mai ales daca comparam cu 2012, cand se mentiona constant ... sa nu loveasca pe nimeni, doar sa-i retina.
  • Like 0
 • Cu cit mai lenta este actiunea procuraturii , cu atit mai multe bazaconii vor veni ei . Daca mai are cineva o indoiala , ca sefii jandarmeriei vor fabrica probe si ascunde probe in masura in care li se va permite , e naiv sau complice. Gasca care a condus dispozitivul trebuia suspendata si trimisa la domiciliu in secunda doi. Javrele astea daca tot ne dau exemple din tarile civilizate , atunci sa stie ca in momentul cind cineva din fortele de ordine comite o actiune suspecta , atunci persoana in cauza este suspendata din functie pina la clarifcarea acuzatiei.
  • Like 1
 • Deci s-a descoperit o maşină plină cu cocktailuri Molotov. Alături de droguri, maşini de tipărit bani falşi, armamant, muniţie şi poze cu Soros, Kovesi, Johannis şi Băsescu.
  • Like 3
 • Poate sunt amnezic...poate am fost la alt protest, dar eu am stat in fata la Antipa si cu exceptia urmelor de gaze ce veneau din centrul pietii, nimeni nu a aruncat in noi cu gaze _pana_ la interventia finala de la ora ~23:10. Atunci intr-adevar am auzit ca a fost haos pe Kiseleff, de la prieteni caci personal m-am dus inspre bld. Aviatorilor si am scapat ieftin astfel. Au fost cai, au fost gaze, a fost tun, dar NU s-au evacuat in felul asta copiii la ora 21:45. Nici vorba. Nu ne-a luat nimeni prin surprindere sa vina prin spatele nostru la acea ora. O astfel de actiune s-ar vedea usor si pe timelapse-ul de aici: https://www.facebook.com/pressoneromania/videos/2116312888628908/
  • Like 1
  • @ Andrei Serea
   Sigur ca zona e intinsa si experienta nu a fost similara in toate punctele pietii. Eu am stat in zona Antipa spre Buzesti si am ajuns in final spre Girafa, unde am luat o ultima sarja de gaz si era sa ma prinda si apa tunului ce incepuse sa rada lumea din zona cu platforme de filmare...Am luat peste 10 sarje de gaz in total si cand a venit ultima mi s-a parut ca la o alta nu as mai putea rezista. Deci oamenii din zona pietii propriuzise, cu prelungire spre Titulescu au luat cele mai multe gazari, incepand cu foarte devreme, cand nici nu venisem de mult timp, adica pe la 6.30...nu m-am uitat la ceas, am fost prea socata sa vad ca sub soarele amiezii criminalii aceia ne gazau !!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu am auzit de nici-o evacuare a copiilor, am vazut cand deja se inserase bine, copii pe umerii parintilor si bietii de ei aveau botnite albe de protectie la gura...deci parintii nu renuntasera la lupta nici avand copiii pe umeri !!! Ati putea spune ca era inconstienta, dar revolta ne-a facut pe multi sa uitam de instinctul de conservare...A fost un cosmar. Romani, nu va lasati pe urechea aceea, protestati VEHEMENT, pana acest guvern va cadea !!!
   • Like 3
  • @ Adriana Negruti
   Daca cade guvernul asta tembel cine vine , altul si mai tampit ? psd-ul nu mai are oameni (adica din zona asta a alora de la conducere ) pe care sa ii poata manevra , ca oameni care sa conduca Romania s-ar mai gasi dar aia nu raspund la comenzile conducerii partidului !
   • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Ar avea loc alegeri anticipate.Nu stiu cine ar iesi castigatori, dar ar fi o sansa de schimbare in bine. Sigur ca vorbim teoretic.Mafia actuala este mult prea tentaculara si prea perfida. Numai masele UNITE in protest si greva generala pot schimba lucrurile MAI ALES daca se stopeaza manipularea Antenei 3 si a altor posturi prin demantelarea punctuala a minciunilor lor. Ne comportam de parca am fi inca in comunism. Doar barfim prin studiouri TV in loc sa actionam ca niste oameni care stiu ce vor si de partea carora este dreptatea.
   • Like 0
 • Vad ca, totusi, a aparut prima scuza din partea jandarmeriei ca au suferit civili pasnici, dar ca ei au avut informatii ca a fost gasita o masina cu coctailuri Molotov si ca de-aia au actionat in masele de oameni. Pai ei pot spune ca au gasit si bombe atomice, putem noi sa verificam? Noi trebuie sa INTELEGEM ca a protesta inseamna riscul ca ei sa ne casapeasca ORICAND, ca au avut ei informatii despre nu stiu ce !!!!!...Asa ca ia nu mai iesiti voi in turma sa strigati impotriva noastra ca avem MIJLOACELE sa va facem sa taceti! Adica, cu alte cuvinte, 'ati inteles ca cu mafia nu va puneti?!' :(...
  • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   spuzaru check icon
   NU, nu am inteles. Voi intelege sa nu ma mai pun cu mafia atunci cind ii voi vedea pedepsiti.
   • Like 1
  • @ spuzaru
   Desigur ca am exagerat.Noi nu trebuie sa capitulam.Dar se vede clar cum ei incearca sa imbrobodeasca si sa sperie lumea.Asta am vrut sa sugerez.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult