Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce a fost, totuși, altfel decât la alegerile trecute? PSD mai are electorat majoritar pentru încă cel puțin două mandate

Alegerile parlamentare de anul acesta nu au diferit prea mult față de cele din 2012. PSD a câștigat din nou (greu de comparat scorul, întrucât data trecută a intrat în alegeri în alianță cu PNL), oameni mai mulți n-au venit la vot, ba chiar au fost mai puțini, tinerii nu au fost mai avântați să schimbe ceva. Și totuși, sunt modificări de optică, de comportament social care s-ar putea transforma în precursori ai unor reașezări electorale peste 4 ani.

O schimbare evidentă este modificarea compoziției votului în funcție de mediul de rezidență. Astfel, pe 11 decembrie au fost cu 500.000 de voturi mai puține din rural și cu 100.000 mai multe din urban. S-a mărit astfel diferența dintre rural și urban cu 10 procente: 57% la 43% față de 52% la 48% în 2012. În acest ritm, peste vreo două scrutinuri și ajutați și de împuținarea naturală a electoratului de la sate, vom putea vorbi de urbanizarea votului la alegerile naționale. Asta înseamnă, teoretic, un grad mai mare de informare, de educație, acces la alte resurse decât ajutoarele sociale. 

Votul diasporei a fost și el diferit. În primul rând printr-o organizare eficientă care a funcționat fără probleme și introducerea votului prin corespondență. Acesta din urmă nu a prins încă la românii din străinătate, dar e abia primul exercițiu. Cert este că autoritățile chiar au băgat în seamă diaspora. Au votat așadar aproximativ 105 – 110 mii de rezidenți peste granițe (încă se mai votează, nu avem cifrele finale). Pare puțin față de alegerile cu cântec de la prezidențialele din 2014, când au fost la urne 377 mii. Dar, în general, prezidențialele sunt mai emoționale, au figuri personalizate, iar în 2012 a fost și nebunia cu Iohannis – Ponta. Cifra la care trebuie să ne raportăm este cea de la parlamentarele din 2012, când din diaspora au venit 60 mii de voturi. Deci, de data aceasta aproape s-a dublat numărul de voturi. În timp relativ scurt, diaspora se poate consolida ca jucător electoral.

Alte schimbări au venit tot din partea statului: prima campanie electorală cu reguli noi de finanțare și primul scrutin supravegheat video. A părut searbădă campania, dar, în fapt, a fost mai curată, mai simplă, fără pomeni de niciun fel. Iar în ziua alegerilor n-am mai avut nici vot multiplu, nici turism electoral. La următoarele alegeri vor părea lucruri firești, dar dacă atunci ne vom uita la ce a fost în 2012, 2008 o să ni se pară că a fost un coșmar.

Toate aceste schimbări vin din zona sistemului electoral și din modificările sociale naturale. Dacă așteptăm însă un alt tablou electoral decât cel cu PSD în frunte, așa cum e, în diferite forme, de 25 de ani, schimbarea trebuie să vină din altă zonă. Din zona dreptei, unde să apară o variantă articulată de partid contrapondere la PSD, cu organizare mai bună decât mașina de partid lăsată de Cozmâncă pesediștilor, cu mai mult decât un Cioloș la tracțiune, cu discurs care să nu elimine elitist electoratul României profunde. Dacă această construcție politică va apărea, o să vină și mai multă lume la vot, vor ieși la bătaie și ”tinerii frumoși” și generația Z, așa cum au făcut-o la Colectiv sau pentru Iohannis, dar cu participare care să conteze la votul național, nu doar pe stradă. În lipsa acestei mișcări, PSD va domina în continuare. Mai are electorat majoritar pentru cel puțin încă două mandate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • B M check icon
  Ce a fost diferit? Campania electorala.
  PNL - ul nu a existat, s-au dat si el cu proiectul lui Ciolos şi atât, restul pe Facebook ( se pare ca electoratul de dreapta a stat pe facebook (feisbuc) nu s-a dus sa voteze)
  PSD - ul a venit cu o campanie de minciuni, conspirații ( ne cumpără țara), adevăruri pe jumate, au avut ceva pe care romanul sa le creadă.
  REZULTATUL e cel care il vedem, trist este ca aceeași abordare PNL-ul a avut-o si la locale si au pierdut Bucureștiul cu brio.
  • Like 0
 • Actualele rezultate electorale arată suficient de clar că nu găleţile, zahărul şi uleiul distribuite în campania electorală asigură voturile PSD, ci starea a III-a, plasată socialmente obiectiv la stânga şi care, subiectiv, optează politic pentru stânga. Dacă în viitorii ani, starea a III-a nu se va restrânge ca rezultat al evoluţiilor economico-sociale, stânga politică va fi dominantă încă foarte mult timp.
  • Like 0
 • Rucs Rucs check icon
  ??? ajutați și de împuținarea naturală a electoratului de la sate. Ce e asta? Ajutati??? Am ajuns să ne bucurăm că mor nişte oameni care votează altfel decât noi??? Este incredibil discursul, din ce în ce mai ofensator, al unor oameni de dreapta (din fericire, nu toţi, dar şi aceia sunt compromişi de nişte susţinători exaltaţi). Din ce în ce mai arogant, de altfel, acest discurs - în 2015, s-a votat masiv cu Iohannis pentru a sancţiona aroganţa lui Ponta. Acum, ieri, mi se pare că a fost sancţionată noua aroganţă, de data asta în cealaltă tabără. Să apeşi la nesfârşit, iraţional şi nedelicat, pedala asta a segregării sociale pe criteriul tineri-bătrâni, urban-rural... cât de inteligent e asta?
  • Like 1
  • @ Rucs
   Mircea S check icon
   Doamna, trendul este ajutat nu noi ca persoane. Tineri la sate nu mai sunt (sunt la oras sau in strainatate) si batranii mor ca...mor . Asa e natural sa moara. Si cei de la oras la fel si noi mai tarziu la fel. Nu se bucura nimeni.
   • Like 2
  • @ Rucs
   Împuținarea de care vorbeam se referă la depopularea satelor, nu cred că o puteți nega. Pleacă tinerii în străinătate sau la oraș și nu se mai întorc în bătătură. Când vorbești de vot, nu e despre viață și moarte, mă surprinde că ați speculat atât de departe.
   • Like 1
  • @ Mircea S
   Sorry, abia acum am vazut ca deja ati raspuns doamnei de mai sus, cu aceleași gânduri ca ale mele. Mulțumesc!
   • Like 1
  • @ Razvan Mitroi
   Rucs Rucs check icon
   mulțumesc pentru răspuns, apreciez. Sunt de părere că vorbele poartă mare responsabilitate, iar acel ”ajutați” mi s-a părut nepotrivit. Sensibilitatea mea era în gardă și de la oribilul și neinspiratul ”vreau să crăpi” - compromițător pentru dreapta rațională. Brice Parain spunea că ”Les mots sont des pistolets charges”. Dar, dacă ați făcut precizarea asta, vă cred - înseamnă că m-am poticnit eu inutil într-un cuvințel, și nici așa nu e bine :)
   • Like 2
 • Singurul lucru rau pe care il vad aici, e ca trebuie sa asteptam inca patru ani ca sa vedem daca aveti dreptate. In tot acest timp PSD va reinvia morti, va manipula legi, si va iesi castigator cu mult timp inaintea alegerilor daca nu ne invatam lectia de democratie care spune ca trebuie sa iesi la vot daca vrei sa-i dai jos.
  • Like 2
 • Este de notat cat de fericita este Clotida care anul trecut 2015 a obtinut cetatenie iar dupa 1 an intra in parlamenul Romanie.Probabil ca a facut multe penru romani din moment ce au votat-o,in afara de faptul ca si-a pus cenusa pe cap ca a subtilizat 50 milioane de la Bechtel.
  • Like 2
  • @ Barbu Dan Florin
   Mircea S check icon
   Din cat stiu, dumneaei nu a candidat... Daca a intrat in parlament e grav domnule
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult