Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce ajutor militar trimite SUA în Ucraina: lansatoare de rachete HIMARS, radar de contraartilerie, rachete Javelin

HIMARS

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Administrația Biden va trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de înaltă tehnologie, cu rază medie de acțiune, pe care autoritățile ucrainene le-au solicitat, în timp ce se luptă să blocheze înaintarea trupelor rusești în regiunea Donbas.

Ajutorul cuprinde patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, un lansator de rachete multiple. HIMARS va oferi forțelor armate ucrainene o precizie mai mare comparativ cu cea a artileriei trimise anterior, a declarat miercuri subsecretarul pentru Apărare, Colin Kahl. Obuzierele furnizate deja Ucrainei de către SUA au o rază de acțiune de aproximativ 30 km, însă sistemele HIMARS au o rază de acțiune dublă, ceea ce le va permite militarilor ucraineni o distanță mai mare de atac și o precizie sporită, a spus oficialul american.

Încercând să evite o escaladare a războiului, Casa Albă a obținut un angajament formal din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a utiliza sistemele HIMARS doar în scopuri defensive, evitând să tragă rachete în teritoriul rus, potrivit lui Colin Kahl.

„Nu avem un interes ca războiul din Ucraina să se extindă sau să evolueze în al treilea război mondial, așa că am fost atenți la asta. Dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor. Nu ucrainenii au început acest război, ci rușii”, a adăugat oficialul american.

Foto ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pentagonul intenționează să ofere instruire, timp de trei săptămâni, forțelor ucrainene care se vor ocupa de operarea și întreținerea sistemelor HIMARS. 

Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Pe lista echipamentelor militare pe care Statele Unite le vor trimite Ucrainei se mai află, printre altele, și cinci sisteme radar de contraartilerie, două radare de supraveghere aeriană, 1.000 de rachete Javelin, 6.000 de arme antiblindate și 15.000 obuze de artilerie de 155 mm.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fatalaii aia se vor impusca singuri in picior , aia nu stiu decat cu akm-ul si sa faca pe rachetii ! BRECHING NIUS : armele trimise ajung pe mana bandelor de racheti , acum 29. minute pe toate posturile ! vai de partzurile lor , de aia zic SLAVA MIE !
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult