Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce ajutor militar trimite SUA în Ucraina: lansatoare de rachete HIMARS, radar de contraartilerie, rachete Javelin

HIMARS

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Administrația Biden va trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de înaltă tehnologie, cu rază medie de acțiune, pe care autoritățile ucrainene le-au solicitat, în timp ce se luptă să blocheze înaintarea trupelor rusești în regiunea Donbas.

Ajutorul cuprinde patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, un lansator de rachete multiple. HIMARS va oferi forțelor armate ucrainene o precizie mai mare comparativ cu cea a artileriei trimise anterior, a declarat miercuri subsecretarul pentru Apărare, Colin Kahl. Obuzierele furnizate deja Ucrainei de către SUA au o rază de acțiune de aproximativ 30 km, însă sistemele HIMARS au o rază de acțiune dublă, ceea ce le va permite militarilor ucraineni o distanță mai mare de atac și o precizie sporită, a spus oficialul american.

Încercând să evite o escaladare a războiului, Casa Albă a obținut un angajament formal din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a utiliza sistemele HIMARS doar în scopuri defensive, evitând să tragă rachete în teritoriul rus, potrivit lui Colin Kahl.

„Nu avem un interes ca războiul din Ucraina să se extindă sau să evolueze în al treilea război mondial, așa că am fost atenți la asta. Dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor. Nu ucrainenii au început acest război, ci rușii”, a adăugat oficialul american.

Foto ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pentagonul intenționează să ofere instruire, timp de trei săptămâni, forțelor ucrainene care se vor ocupa de operarea și întreținerea sistemelor HIMARS. 

Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Pe lista echipamentelor militare pe care Statele Unite le vor trimite Ucrainei se mai află, printre altele, și cinci sisteme radar de contraartilerie, două radare de supraveghere aeriană, 1.000 de rachete Javelin, 6.000 de arme antiblindate și 15.000 obuze de artilerie de 155 mm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fatalaii aia se vor impusca singuri in picior , aia nu stiu decat cu akm-ul si sa faca pe rachetii ! BRECHING NIUS : armele trimise ajung pe mana bandelor de racheti , acum 29. minute pe toate posturile ! vai de partzurile lor , de aia zic SLAVA MIE !
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult