Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce ajutor militar trimite SUA în Ucraina: lansatoare de rachete HIMARS, radar de contraartilerie, rachete Javelin

HIMARS

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Administrația Biden va trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de înaltă tehnologie, cu rază medie de acțiune, pe care autoritățile ucrainene le-au solicitat, în timp ce se luptă să blocheze înaintarea trupelor rusești în regiunea Donbas.

Ajutorul cuprinde patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, un lansator de rachete multiple. HIMARS va oferi forțelor armate ucrainene o precizie mai mare comparativ cu cea a artileriei trimise anterior, a declarat miercuri subsecretarul pentru Apărare, Colin Kahl. Obuzierele furnizate deja Ucrainei de către SUA au o rază de acțiune de aproximativ 30 km, însă sistemele HIMARS au o rază de acțiune dublă, ceea ce le va permite militarilor ucraineni o distanță mai mare de atac și o precizie sporită, a spus oficialul american.

Încercând să evite o escaladare a războiului, Casa Albă a obținut un angajament formal din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a utiliza sistemele HIMARS doar în scopuri defensive, evitând să tragă rachete în teritoriul rus, potrivit lui Colin Kahl.

„Nu avem un interes ca războiul din Ucraina să se extindă sau să evolueze în al treilea război mondial, așa că am fost atenți la asta. Dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor. Nu ucrainenii au început acest război, ci rușii”, a adăugat oficialul american.

Foto ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pentagonul intenționează să ofere instruire, timp de trei săptămâni, forțelor ucrainene care se vor ocupa de operarea și întreținerea sistemelor HIMARS. 

Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Pe lista echipamentelor militare pe care Statele Unite le vor trimite Ucrainei se mai află, printre altele, și cinci sisteme radar de contraartilerie, două radare de supraveghere aeriană, 1.000 de rachete Javelin, 6.000 de arme antiblindate și 15.000 obuze de artilerie de 155 mm.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fatalaii aia se vor impusca singuri in picior , aia nu stiu decat cu akm-ul si sa faca pe rachetii ! BRECHING NIUS : armele trimise ajung pe mana bandelor de racheti , acum 29. minute pe toate posturile ! vai de partzurile lor , de aia zic SLAVA MIE !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult