Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ce ajutor militar trimite SUA în Ucraina: lansatoare de rachete HIMARS, radar de contraartilerie, rachete Javelin

HIMARS

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Administrația Biden va trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de înaltă tehnologie, cu rază medie de acțiune, pe care autoritățile ucrainene le-au solicitat, în timp ce se luptă să blocheze înaintarea trupelor rusești în regiunea Donbas.

Ajutorul cuprinde patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS, un lansator de rachete multiple. HIMARS va oferi forțelor armate ucrainene o precizie mai mare comparativ cu cea a artileriei trimise anterior, a declarat miercuri subsecretarul pentru Apărare, Colin Kahl. Obuzierele furnizate deja Ucrainei de către SUA au o rază de acțiune de aproximativ 30 km, însă sistemele HIMARS au o rază de acțiune dublă, ceea ce le va permite militarilor ucraineni o distanță mai mare de atac și o precizie sporită, a spus oficialul american.

Încercând să evite o escaladare a războiului, Casa Albă a obținut un angajament formal din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a utiliza sistemele HIMARS doar în scopuri defensive, evitând să tragă rachete în teritoriul rus, potrivit lui Colin Kahl.

„Nu avem un interes ca războiul din Ucraina să se extindă sau să evolueze în al treilea război mondial, așa că am fost atenți la asta. Dar, în același timp, Rusia nu are drept de veto asupra a ceea ce trimitem ucrainenilor. Nu ucrainenii au început acest război, ci rușii”, a adăugat oficialul american.

Foto ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pentagonul intenționează să ofere instruire, timp de trei săptămâni, forțelor ucrainene care se vor ocupa de operarea și întreținerea sistemelor HIMARS. 

Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Pe lista echipamentelor militare pe care Statele Unite le vor trimite Ucrainei se mai află, printre altele, și cinci sisteme radar de contraartilerie, două radare de supraveghere aeriană, 1.000 de rachete Javelin, 6.000 de arme antiblindate și 15.000 obuze de artilerie de 155 mm.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fatalaii aia se vor impusca singuri in picior , aia nu stiu decat cu akm-ul si sa faca pe rachetii ! BRECHING NIUS : armele trimise ajung pe mana bandelor de racheti , acum 29. minute pe toate posturile ! vai de partzurile lor , de aia zic SLAVA MIE !
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult