Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce am obținut în urma protestelor?

A trecut o lună de când am ieșit în frig ca să strig în mijlocul nopții în fața guvernului față de legalizarea hoției.

Ziua îl lăsasem pe cel mic la bunici și seara ne-am permis un film bun la laptop.

Nu mai știam nimic de la știri, credeam că totul a revenit la normal. Barometrul nostru în acea zi a fost emisiunea de la radio a lui Moise Guran, care era despre orașul în care trăim. Lumea suna și își lăuda orașul. Deși nu tocmai incitantă, emisiunea mi-a lăsat impresia că pe scena politică lucrurile au revenit la normal, că nu mai suntem în pericol de derapaj.

Nu mai avem TV în casă de 10 ani, cam de când au început cu manelele de revelion. Știrile importante ni le luăm în mare măsură de pe internet și radio.

Așa se face că am aflat de protestele de dinainte de ordonanța 13 de la o discuție la care erau prezenți la masă 10 prieteni. Prinsesem un schimb dur de replici între un jandarm și un bancher. Primul afirma blazat la modul general, că toate protestele sunt plătite. Cu ani în urmă chiar mi-a demonstrat asta, aratându-mi niște mișcări printre protestatarii de la Universitate.

Bancherul, deși o fire calmă de fel, s-a iritat, și a început o tiradă împotriva acestei afirmații. Aflasem că fusese și el la manifestații, chiar în momentul în care a participat și președintele.

N-am fost de acord cu asta, pentru că am bănuit că va da apă la moară susținătorilor guvernului.

Fiecare de la acea masă știa că bancherul are cel mai mare salariu dintre toți, și asta pe bună dreptate, pentru că muncește mult și e plecat mai tot timpul în delegații, departe de familie.

Nu eram la curent cu evenimentele, dar din discuție mi-a rămas întipărită expresia bancherului către jandarm: „Tu crezi că mie mi-a dat cineva bani să ies?”

S-a făcut liniște. Salariul lui e de cel puțin 3 ori mai mare decât al următorului cel mai bine plătit prieten de la masă.

Cam astea erau informațiile mele, legate de ceea ce urma să se întâmple.

Apoi, a venit acea Marți noapte, 31.01.2017.

Din pat, mi-am citit fluxul de știri de pe telefon. Mi-am dat seama imediat că ceva este în neregulă. Cu doar câteva minute în urmă, guvernul emisese ordonanța de care se tot vorbise zilele trecute, și pe care păreau că au îngropat-o. Citeam și nu-mi venea să cred că a fost trimisă spre Monitorul Oficial. Mi-am dat seama că e ceva pe furiș, și am dat să o și citesc. Am căscat ochii mari când am văzut că e un plafon de 200.000 de lei.

N-am mai stat pe gânduri, și i-am spus soției la ora 11 noaptea că eu plec la Guvern să țip. N-am mai fost decât o singură dată la un protest, cu ani în urmă, dar acum am simțit că e foarte grav ce se întâmplă.

În timp ce mă îmbrăcam, a citit și soția mea știrile pe telefonul ei. Avem surse independente. N-a stat pe gânduri și mi-a spus că vine și ea. Ea nu mai ieșise niciodată. I-am spus că e frig, foarte frig, și că până ajungem la guvern și până ne întoarcem, se face 1 noaptea, și îi va fi greu mâine la serviciu. Abia se întorsese acasă în seara aceea, pe la ora 20, și urma să plece iar, dimineața la 8.

Se presupunea că e ziua noastră „liberă”, copilul fiind la bunici.

Și am ajuns la Guvern. Am strigat nu până la 1 noaptea, ci până la 2:30. În ger.

La prânz, având treabă pe la Victoriei, m-am mai oprit 15 minute să strig în fața Guvernului. Am revenit și seara, și tot așa, în frig, 7 zile la rând.

Au fost mai mult de 600.000 de oameni, pentru că de fiecare dată când eu veneam, pe la ora 20, unii plecau, și de fiecare dată când eu plecam, pe la ora 22, alții veneau.

Și ce s-a întâmplat? Ce am obținut eu din frigul îndurat?

Ordonanța 13 a căzut, adică am revenit la normal, dar asta cu ceva emoții juridice, apoi ministrul justiției și-a dat demisia.

Mai târziu am aflat că n-am scăpat de el, că e parlamentar, ba chiar la al cincilea mandat.

Am mai aflat că PSD-ul urlă că multinaționalele au aranjat totul și că susținătorii lor se strâng spontan prin autocare.

Am văzut și eu cam ce susținători au. Am votat și eu cu PSD în câteva rânduri. Ultima oară nu foarte de mult, dar când am văzut acei oameni murdari și violenți, strânși la Cotroceni și prin diferite orașe amărâte de provincie, mi s-a făcut silă de manipularea de ultimă speță a acestui partid abject. Sunt sigur că peste ani istoria va trimite la gunoi acest partid autoritar, dictatorial.

Partid care deși are sute de mii de membri, imediat a pus la zid pe singurul dintre ei, primarul Iașiului, care a îndrăznit să critice, și așa cu blândețe, acțiunile șefului suprem.

Și dacă tot am vorbit de manipulare, CNA n-a făcut nimic în privința celor două – trei posturi TV care dezinformează.

Am îmbrățișat imediat ideea boicotului de reclame de la aceste posturi. Mi-am făcut listă cu ce să nu mai cumpăr, am vorbit chiar și cu persoane din mass-media, care m-au asigurat că posturile în cauză resimt scăderea publicității. Am fost curios să văd dacă mai au reclamă.

Da, mai au reclamă, și au multă. Am auzit că Guvernul pregătește o altă mizerie de lege, un TVA 0 la publicitate. E și asta cu dedicație, va fi pentru televiziuni, nu pentru reclama pe internet, sunt sigur.

Apoi, de ce să nu fie TVA 0 la haine pentru copii, la mobilă de bucătărie, sau la construcțiile de închisori, că sunt mai importante decât zecile de posturi TV.

Punctual, borfașii au câștigat. E ca și cum aș fi intrat peste hoți la mine în casă și ei ar începe să îmi explice că sunt manipulat, că n-am înțeles bine care e treaba, că nu e ceea ce pare. La ușă îmi aruncă tot ce au furat și îmi țipă de pe scări că să țin ciocu' mic, să nu mă duc la poliție, că nu s-a întâmplat nimic și mai ușor cu gălăgia, că îi deranjez pe locatarii care poate vor să doarmă.

Am auzit că unii se duc la operatorii de cablu, să le spună să scoată Antena 3 și RTV din grilă, așa ca publicitarii să vadă audiența.

Nu e rea ideea, dar nu se întâmplă. Apoi, eu n-am cablu.

Am în schimb posibilitatea să nu mai plătesc taxe și impozite. Și cel mai important, TVA.

Ca mine mai sunt mulți alții. Atât de mulți, încât o singură întârziere ar atrage în câteva zile blocarea salariilor tuturor bugetarilor și a pensionarilor.

Îmi pare rău pentru profesori și medici, pentru pensionarii amărâți, dar nu-mi pare deloc rău în general, pentru că în sectorul de stat salariile sunt mari. Chiar mult mai mari decât la privat. Privatul produce ca să aibă și bugetarul și pensionarul și copilul, dar câștigă mai puțin decât primul. Se pare că sunt cu peste 30% mai mari. Nu se știe exact, pentru că statul nu oferă informații legate de salarizarea din anumite sectoare privilegiate. În România greve fac doar bugetarii, de parcă i-ar obliga cineva să muncească la stat. În 27 de ani, n-am auzit de vreo grevă în sistemul privat, ăla care poartă în spate greul.

Deci, ce am obținut în urma protestelor?

Văd că nici referendumul nu se mai ține, că e scump și domnul președinte n-are întrebări.

Pe lângă furie, n-am obținut nimic, ei au câștigat. Urmează biruri pe care tot noi le vom plăti, apoi creșteri salariale la bugetari.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-am gandit si eu la "ce-am obtinut", concluzia mea a fost ca ne-am intors la starea de imediat de dupa numirea guvernului. Sa detaliez: era clar inca de dinainte de alegerile din decembrie ca va castiga PSD si ca se va axa pe doua lucruri: 1. restauratie masiva si acapararea sistemului (ce au facut mereu cand au avut puterea) si 2. incercarea de a-si salva penalii. Doar ca atunci ne asteptam ca vor face asta cu incetul, pentru a nu alarma societatea si partenerii externi. Si speram ca justitia va reusi cumva sa le ingreuneze planurile.
    Ce s-a intamplat a fost ca din cine stie ce motive, poate betia puterii, poate procesele care bateau la usa, poate teama ca popularitate nu le va dura pea mult, au incercat sa faca totul foarte repede, si au starnit rezistenta.
    Efectul protestelor a fost asta, s-a inlocuit restauratia rapida cu una ceva mai lenta. E mult, e putin? Mie personal mi se pare mult prea putin, pentru ca nu vor suporta nicio consecinta.
    • Like 0
  • Foarte bun articol, curpinde toate frustarile multor romani din perioada de dupa anul nou si niste constatari foarte adevarate. Totusi, pe plan personal eu am castigat putina incredere, credeam ca societatea a adormit de tot si ca nimanui nu-i pasa decat de propria existenta din bula de sapun aferenta, insa cand am vazut atatia oameni care se mobilizeaza nu pentru pensii sau salarii mai mari ci pentru dreptate am fost impresionat. Parerea mea este ca miza cea mare pentru noi o constituie schimbarea mentalitatilor din aceasta tara, iar pentru ei revenirea la partidul stat, lupta va continua...
    • Like 0
  • Foarte bun articol, curpinde toate frustarile multor romani din perioada de dupa anul nou si niste constatari foarte adevarate. Totusi, pe plan personal eu am castigat putina incredere, credeam ca societatea a adormit de tot si ca nimanui nu-i pasa decat de propria existenta din bula de sapun aferenta, insa cand am vazut atatia oameni care se mobilizeaza nu pentru pensii sau salarii mai mari ci pentru dreptate am fost impresionat. Parerea mea este ca miza cea mare pentru noi o constituie schimbarea mentalitatilor din aceasta tara, iar pentru ei revenirea la partidul stat, lupta va continua...
    • Like 0
  • Din păcate ai perfecta dreptate .
    • Like 0
  • Cred ca e bine de constietizat ca schimbarile nu se intampla repede! Dezamagirea nu va rezolva intr-adevar, nimic! Rabdarea si atentia sunt cele mai potrivite - in orice!
    • Like 0
  • Am obtinut un pic de dreptate desi aia trebuia sa fie inca de miercuri rezolvata dar politicienii nostri asa sunt de grosi de obraz incit nu mai tin cont de pura democratie -acea a manifestarii spontane de catre un numar destul de consistent si de clar al oamenilor acestei tari .A doua chestie e restabilirea imaginii Romaniei -asta temporar pot spune eu pentru ca politicienii prin porcariile care le fac murdaresc din nou acea limpezire cit de cit democratica a Romaniei nu a clasei politice ca aceea e luata in vizor de mult ca e cangrenata .Cit priveste prostiile care le debiteaza acum aceste genii ale mintii surpriza pot spune eu ,exact de la cine nu te astepti fac legi si eu totusi le consider stabilite de partid pentru a ingradi etapizat dar cu btaie lunga spre niste drepturi democratice . Se va merge exact ca in partid un singur membru candidat si votat de toti ca in China ,cam asta se vrea in final si numai stegulete rosii ei sa faca ce vor ei sa inparta cozonacul poporului cu mici firmiturele aruncate la pensionari ca aia sunt grosul trupei si alte categorii si restul ,tot legal cu acte in regula imparteala banditeasca -tot ca la hoti . Noaptea ca hotiI va avea episodul 2 prada ca hotii -pe asta dece nu o puneti .Sa gindim in perspectiva .
    • Like 0
  • check icon
    În urma protestelor am obţinut fix ce-am obţinut după "Revoluţia" din '89. Corupţia e ca pălămida: oricât ai încerca s-o smulgi, tot mai rămâne ceva din rădăcină ca să dea din nou. Iar în Rromânia terenul e fertil!
    • Like 1
  • Democratia reala functioneaza doar cu institutii puternice , conduse si reprezentate de oameni cu caracter, onesti,demni, Cand institutiile statului devin, prin cei presupusi sa le serveasca, un mijloc de manipulare/obtinere a unor interese proprii sau de grup restrans , se ajunge intr-o democratie aparenta, de parada.Cum intr-o democratie aparenta institutiile si-au schimbat scopul si destinatia prin cei care le foslosesc, asa si mijloacele de protest pasnice ale poporului nu-si mai ating scopul.Se casca cele doua lumi, una cu cei care pretind pe parcursul a 4 ani ca au fost alesi si una cu cei care chipurile au ales si timp de 4 ani TREBUIE sa lase alesii sa faca ce au de gand timp de 4 ani, FARA SA FIE PERTURBATI! Ce s-a obtinut cu protestele???- Alesii schimba legile in liniste in parlament.Urmeaza legea cu pedepsirea protestelor, ca sa se stie bine cine conduce si de ce, urmeza legea ca parlamentarii pot sa angajeze pe cine vor ei, umreaza legea ca nu te poti atinge de CCR fara acordul lor si tot asemenea legi timp de 4 ani, fara sa apara un OUG pentru SANATATE sau INVATAMANT sau INVESTITII sau INFRASTRUCTURA?!Alesii se blindeaza cu legi si fostul alegator ciocul mic pana la noile alegeri cand va fi tot aceeasi trupa. Cam asta s-a obtinut in urma protestelor.Tara aluneca incet si lumea e in extaz si admiratie, ce frumos aluneca tara!
    • Like 0
  • Ștefan, nici nu știi ce lucru extraordinar s-a realizat pentru că tu si alte sute de mii ca tine au ieșit în frig, zile si nopți la rând ca să-i puneți la zid pe corupți. Noi, cei din străinătate am fost doar cu sufletul alături de voi, cu like-uri si share - dar urmările se vor vedea in timp. Să nu renunțăm, să nu ne dezamăgim, să rămânem uniți si să rezistăm in continuare!
    • Like 3
    • @ Marina Ioana Burroughs
      Ce lucru extraordinar s-a obtinut, doamna? Este Romania mai bine privita in afara? A disparut coruptia? Stefan are o problema cu banii si cu bugetarii. Asta arata ca nici mentalitatea nu s-a schimbat. S-a punctat doar la capitolul spectacol si punere in scena. Dar nici aici nu suntem originali. Luminite au mai folosit si altii. Si nu ma refer la cele de capatul tunelului
      • Like 0
  • check icon
    Fănică, Fănică, ce te așteptai să obții?
    Și eu am fost în piață, dar am fost permanent conștient că sunt doar două variante: pleacă de la putere sau se obține o amânare!
    Legile acelea urmează a fi cosmetizate și trecute liniștit prin parlament, așa că răspunsul meu îl deduci și singur.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult