Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce este cultura organizațională, de ce să o schimbăm și de ce eșuează transformarea. Cultura este mama tuturor și trebuie să ne întoarcem la matriarhat

cladire - corporate

Foto: Jose Luis Stephens / Alamy / Alamy / Profimedia

În afaceri considerăm importante obiectivele SMART, strategia, planurile pe termen mediu și lung. La nivel strategic vorbim despre viziune, misiune, valori și direcții de dezvoltare. Aceste elemente au și o mamă, care le îngrijește, le ajută să crească, mama tuturor este cultura (organizațională). Este momentul acum să avem o perioadă de matriarhat în business și societate, să dăm mai multă putere și atenție culturii organizaționale, dacă ne dorim o transformare reală, să devenim mai puternici, adaptabili și mai pregătiți pentru viitor.

Cultura organizațională nu este scrisă sau documentată, este suma comportamentelor oamenilor care sunt parte dintr-o organizație. Include valorile, viziunea, limbajul de muncă, sistemele, simbolurile, credințele și obiceiurile membrilor organizației. Este importantă pentru noii membri ai grupului, pentru că oferă orientare și, până la un punct, ghidează, definește ce este permis și ce nu. Este învățată ca un mod de a percepe, gândi și înțelege mediul în care activăm.

Cultura stă la baza modului în care oamenii și diferite grupuri interacționează unii cu ceilalți, cu clienții și cu alte persoane implicate. Baza modului în care schimbarea se poate realiza și cât de mare este rata de succes a acestei transformări de cele mai multe ori își are originile în valorile și credințele fondatorului, însă trebuie să înțelegem că, în timp, evoluează și este din ce în ce mai mult modelată și influențată de valorile și credințele grupului.

De ce trebuie transformată cultura, lucrurile funcționează bine de mulți ani pentru multe organizații, oamenii își fac treaba, par mulțumiți, iar clienții ne asaltează mereu cu comenzi. În plus cultura asta e așa o iluzie, altele sunt lucrurile importante. Sună cunoscut? Avem nevoie să transformăm cultura pentru că, mai mult ca oricând, mediul înconjurător se schimbă cu o viteză din ce în ce mai mare. Observăm ca vechi modele de business care au înregistrat rezultate foarte bune nu se mai aplică în confruntarea cu provocările viitorului. E clar pentru toată lumea că suntem într-o lume VUCA, iar răspunsurile pentru succes în acest context vin din mentalități diferite și comportamente adaptate. Există și o presiune din partea noilor generații care au așteptări diferite legat de comportamente și care provoacă status quo-ul. Au alte idealuri și vor să facă lucrurile așa cum cred ei că e bine.

Putem să ne gândim și la organizațiile consacrate pe care le menționam și observăm că din ce în ce mai des își ating limitele, modelele lor de organizare sunt depășite. Lupta este din ce în ce mai des câștigată de companii agile, care se concentrează pe responsabilitate și scop, lucruri pentru care e nevoie de mindset adaptat prezentului.

Transformarea este necesară și când evenimente speciale se întâmplă. Poate fi vorba de fuziuni sau achiziții, schimbări de patronat, crize fundamentale așa cum este cea pe care anul 2020 ne-a oferit-o și dacă nu avem o cultură pregătită pentru a răspunde acestor evenimente, nu vom putea să ne ridicăm la nivelul provocărilor. Astfel avem multe probleme fundamentale, care nu mai pot fi rezolvate folosind soluții dezvoltate în alt context.

Transformarea sustenabilă a culturii unei companii este un proces complex, care implică toate departamentele și poate dura de la 3 la 5 ani. Avem nevoie de răbdare, agenți ai schimbării care să susțină procesele de transformare și schimbări semnificative ale elementelor importante în activitatea zilnică. E nevoie de noi abordări în ceea ce privește modul de lucru, schimbări ale comportamentelor în viața de zi cu zi a organizației, și comunicare care să genereze succes și noi baze pe care se construiește activitatea. Transformarea poate fi facută prin intervenții de cele mai multe ori radicale. Discutăm despre schimbare de management, reorganizare a structurilor interne sau chiar înlocuirea unor întregi divizii de produse.

Chiar dacă toate elementele necesare pentru schimbarea culturii există, nu întotdeauna transformarea este de succes. Apar de fiecare dată destule elemente și influențe, interne sau externe, care pot duce la eșec. Pot fi campanii care își propun identificarea de noi valori și principii, care se implementează fără dialog în organizație, doar sunt anunțate. Deseori apar contradicții majore între mesajele comunicate de către management și acțiunile lor, iar asta duce la confuzie și chiar frustrare în rândul membrilor echipei.

Uneori e pur și simplu vorba despre un proces prea complex, discuția despre mai mult de cinci valori sau o poveste a schimbării transmisă greșit intern pot provoca haos în interiorul organizației. Alteori nu se întelege că nu este un proces care depinde doar de departamentul HR, ci este un proces care are legătură directă cu afacerea și implică toate departamentele. Altfel nu va avea mari sorți de izbândă.

Și dacă toate motivele de mai sus nu sunt de ajuns pentru a justifica eșecul transformărilor culturale, să nu uităm de rezistența naturală la schimbare a oamenilor. Se poate manifesta sub forma unor manageri care nu sunt potriviți pentru noul mod de activitate, pot fi structuri și sisteme care blochează transformările de mentalitate și comportament sau pur și simplu întoarcerea la modelele cunoscute când transformarea cere prea mult și procesul devine mult prea dificil.

Avantajele pe care le oferă întelegerea și adaptarea culturii organizaționale la mediul intern și extern depășesc cu mult munca depusă în procesul de transformare. Și mai mult decât atât: „Cultura organizațională este singurul avantaj competitiv sustenabil care se află complet în controlul antreprenorului” - David Cummings.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nu mă enervează atât cultura organizațională, cât...ORGANIZAȚIA, în sine !...
    • Like 0
  • Un articol oportun, necesar, clar si concis despre CULTURA ORGANIZATIONALA - subiect aproape neabordat in massmedia si socialmedia desi ea este un factor determinant esential al PROFITABILITATII oricarei organizatii ...cu profit !..Propun redactiei abordarea similara si a altor concepte MANAGERIALE dificil de inteles si acceptat in Romania desi sunt foarte importante pentru viabilitatea si competitivitatea oricarei organizatii cu profit: RESPONSABILITATEA SOCIALA, RESPONSABILITATEA PENTU RAPORTARE (ACCOUNTABILITY), ETICA SI ECHITATEA AFACERILOR, REZISTENTA LA SCHIMBARE, MANAGEMETUL CALITATII/ MEDIULUI/ SECURITATII INFORMATIEI, etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon