(Foto: Guliver/Getty Images)
Românii ar trebui să-și privească cu mai multă cumpătare situația financiară și să realizeze că după vremuri bune vin și vremuri rele. Sfatul vine de la analistul Radu Crăciun, care îi îndeamnă pe oameni să-și amintească ce s-a întâmplat după 2008, când foarte mulți români au fost prinși descoperiți: erau supraîndatorați sau nu aveau bani deoparte.
„Petrecerea, la un moment dat, se va sfârși, și fiecare trebuie să aibă puși deoparte bani care să-i permită să treacă peste o perioadă mai dificilă”, a afirmat analistul Radu Crăciun, care a fost marți seara invitatul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Nu trebuie să ne imaginăm că orice recesiune va reprezenta o criză de magnitudinea celei din 2008, adaugă analistul, care a explicat că „recesiunea stă în firea lucrurilor” pentru că economia evoluează în cicluri economice.
„Perioadele de avânt economic sunt urmate de scădere, iar scăderile economice au fost urmate de creşteri de somaj, stagnare sau scadere a salariilor. În acest sens spun că această petrecere nu va dura la nesfârșit”, a adăugat Radu Crăciun. În opinia lui, și guvernul ar trebui să pună deoparte bani albi pentru zile negre, să nu se îndatoreze excesiv, pentru că vor urma perioade cu dobânzi mai mari.
Despre salariul minim
Creșterea salariului minim nu e neapărat o idee proastă, crede Radu Crăciun.
„De multe ori, sunt firme în zona mediului de afaceri care se joacă cu salariul minim. Sunt mulți români plătiti la nivelul salariului minim, urmând ca diferența de plată să fie făcută direct, ceea ce nu e OK. Ei se păcălesc singuri. Toți banii luați cash nu se vor regăsi în pensia viitoare. Pensia publică va fi echivalentă salariului minim. Nu ar trebui să accepte, pentru că își fură singuri căciula. Vor avea o pensie publică foarte mică”, a explicat analistul marți seara la Digi24.
Radu Crăciun consideră o „decizie rea” creşterea generală a salariilor în zona public, care ignoră performanța la locul de muncă.
„Când creşti salariile în sectorul privat, rareori se face generalizat. Doar cei care au performanțe sunt îndreptățiți. Așa ar trebui să facă și sistemu public. Acesta e motivul pentru care apar aceste probleme legate de inflație, deficitul extern”, a spus Crăciun.
Despre moneda națională
Referitor la devalorizarea monedei naționale, care a ajuns la cel mai slab nivel din istorie, Radu Crăciun crede că este vorba de „o tendință normală”, în condițiile în care vedem două tendințe care nu se sprijină reciproc. „Pe de o parte, e creşterea deficitului extern, importăm mai mult. Anul trecut, pe vremea asta, diferența era acoperită de investiții străine directe. Nu există nicio problemă și nici piața valutară nu arată. Anul acesta gradul de acoperire e de doar 60%. Doar 60% din necesarul de valută, diferența dintre importuri și exporturi e acoperită de acest flux”, a spus Crăciun, care explică lipsa investițiilor printr-o neîncredere a mediului de afaceri în deciziile economice luate de Guvern.
În ce monedă ținem economiile
Întrebat în ce monedă și-ar ține economiile, Crăciun spune că depinde ce ar vrea să facă cu acei bani.
„Dacă aș vrea să-i cheltui în lei, i-aș ține în lei. Dacă vreau în euro, i-aș păstra în euro. Aș fi protejat de fluctuațiile de curs. Problema pentru persoanele fizice e că jocul cu valuta e foarte costisitor. E mult mai costisitor decât jocul pe care îl fac băncile sau traderii. Diferența dintre prețurile de cumpărare și vânzare sunt mari, comisioane. Nu vreau să încurajez speculația valutară la nivel de amator, pentru că poate fi un joc foarte periculos. Aş merge de ideea că dacă ai de cumpărat un bun în lei, economisești în lei. Dacă visezi la vacanța în străinătate, economisești în euro”, sună sfatul lui Radu Crăciun.
Despre Pilonul II
Decizia Guvernului de a reduce contribuțiile la Pilonul II de pensii private este „un atentat la viitorul” angajaților.
„Mi-e greu să spun dacă e atentat la proprietate. E un atentat la viitorul dvs. În condițiile în care contribuțiile vor scădea cu 20%, și pensia dvs viitoare va scădea tot cu 20%, făcându-vă mai dependent de pensia publică. (Ce ne garantează nouă că peste 30 de ani vom mai beneficia de o pensie publică?) Nimeni nu vă garantează asta. Garanția pe care o aveți e că veți avea o pensie publică, dar nimeni nu garantează mărimea. În ac moment, un angajat finanțeaza un pensionar și jumătate. În perspectivă, va finanța doi pensionari. Aceasta nu va avea ca o consecință decât scăderea în continuare a pensiei publice. Aceste e și motivul pentru care e bătălia pentru pensii speciale, pentru că sunt oameni care își dau seama de asta și o pensie specială îți garantează că nu vei fi sub aceste reduceri pe care le vor suferi cetățenii obișnuiți”, a explicat analistul Radu Crăciun.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.