Un politician bine intenționat caută a vorbi cât mai mult cu oamenii. Un politician rău intenționat caută cât mai mult a le vorbi oamenilor. Este valabil și pentru cei care își spun „jurnaliști”, și pentru toți ceilalți care se manifestă în spațiul public.
România va putea trece cu bine peste momentul de răscruce în care se află doar dacă oamenii de bună-credință din această țară, spre deosebire de cei rău intenționați, vor găsi căi de a dialoga între ei, chiar dacă percep realitatea în mod diferit.
Trăim cu toții izolați în bule sociale. Mai ales într-o societate cu fundul în sus, ele sunt un mecanism de protecție care ne ajută să fim funcționali în viața de zi cu zi. În același timp, ne împiedică să percepem realitatea celor aflați în bule distincte și ne blochează dialogul cu aceștia. De exemplu, nu este deloc surprinzător faptul că există diferențe semnificative de percepție între anumiți părinți și copiii lor adulți, în situația în care viețile și, inevitabil, bulele celor două categorii sunt foarte diferite.
Pentru ca România să fie o țară mult mai bună decât este astăzi, trebuie să ieșim din bulele noastre și să ne găsim aliați dincolo de ele. Aliați între cei foarte mulți care sunt încă indiferenți sau pasivi la ceea ce se întâmplă, aliați între cei care încă nu văd lucrurile în profunzime, aliați între cei care au uitat trecutul sau între cei pe care anii de propagandă și manipulare i-au adormit.
Cu aceste gânduri vă propun astăzi un exercițiu, o invitație la dialog. Nu doar între mine și dumneavoastră cei care citiți aceste rânduri, ci mai ales între dumneavoastră și oamenii care văd realitatea politică și socială altfel.
Exercițiul face apel la memoria dumneavoastră, la memoria celor cu care veți dialoga și la capacitatea tuturor de a comunica cu ceilalți dincolo de perspectivele diferite. Obiectivul exercițiului este acela de a ne apropia unii de ceilalți și de a ne ralia în spatele unui țel comun.
Să plecăm de la două concepte, putere și corupție, și să formulăm o serie de întrebări: Cine sunt cei care au deținut puterea în România din decembrie 1989 până astăzi și în ce scopuri s-au folosit de ea? Cine sunt cei care au avut în mâinile lor mersul societății și au influențat, pozitiv sau negativ, toate sferele ei? Cine sunt cei care au deținut funcții de conducere la nivel central și local, aleși prin vot sau numiți, în toată această perioadă? Au fost pe parcursul anilor aceleași forțe politice și în mare parte aceiași indivizi sau au variat semnificativ? Cei care s-au manifestat la vedere și cei care au operat din umbră au urmărit aceleași interese sau interese diferite? Cine sunt cei care s-au îmbogățit, când s-au îmbogățit și prin ce mijloace? A încercat cineva să controleze ceea ce cunosc și ceea ce gândesc românii, de exemplu prin controlul mijloacelor de comunicare în masă? Pentru toate relele petrecute în această țară, cine sunt cei care trebuie să răspundă în fața legii? Este suficient ca de aceștia să se ocupe Justiția, sau ar trebui să plătească și prețul politic de a fi îndepărtați temporar sau definitiv de la putere? Lista de întrebări poate continua cu întrebările dumneavoastră.
La finalul acestui text, veți găsi un istoric care reprezintă un posibil punct de plecare al unui răspuns pe care l-aș oferi eu la întrebările de mai sus. Veți găsi toată perioada 1989 – 2017 împărțită în intervale în funcție de cine a reprezentat puterea executivă. Rămâne la latitudinea dumneavoastră să judecați dacă acești politicieni de prim rang au servit statul sau un stat paralel cu interesele românilor. Veți putea observa nume care se repetă peste ani, veți putea observa când a apărut și cine a condus „Binomul SRI-DNA”, veți putea observa cine controlează telecomenzile românilor. Au numele subliniate cei care au intrat până în acest moment în mod oficial „în coliziune” cu Justiția. Puteți sublinia dumneavoastră câte alte nume considerați că ar mai trebui subliniate.
Listele cu miniștri nu sunt complete. Pentru a nu crea ceva și mai greu de parcurs, am selectat cu precădere nume relevante peste ani. Câteva dintre aceste nume au făcut bine României și nu merită a fi asociate cu celelalte. Judecați dumneavoastră câte astfel de nume au existat în fiecare guvernare.
Exercițiul va fi un eșec dacă vă veți rezuma doar la a parcurge scheletul de informații de mai jos, menit doar pentru a vă reîmprospăta întrucâtva memoria ultimilor 28 de ani. Dacă doriți, vă rog să scrieți la comentarii ceea ce vă amintiți dumneavoastră, pentru a construi o imagine de ansamblu împreună. Mult mai bine, puteți povesti ceea ce vă amintiți cu oameni care văd realitatea românească de astăzi diferit. Dacă sunteți mai în vârstă, excelent ar fi să vorbiți despre cei 28 de ani cu o persoană tânără, care nu are vârsta pentru a-și aminti anumite perioade. Dacă sunteți o persoană mai tânără, ați putea să întrebați o persoană mai în vârstă despre amintirile sale.
Cei mai mulți dintre noi vrem să trăim într-o Românie mai bună. Pentru ca acest lucru să devină realitate, este esențial ca un număr cât mai mare dintre români să înțeleagă în ce punct ne aflăm și cum am ajuns aici.
Iată perioadele, începând din decembrie 1989:
Perioada FSN sau Un nou început… pentru aceiași oameni (decembrie 1989 – noiembrie 1992)
Președinte: Ion Iliescu (decembrie 1989 – mai 1990; mai 1990 - octombrie 1992)
Prim-ministru: Petre Roman (decembrie 1989 – octombrie 1991) Guvernele Roman I, II și III) Printre miniștri se regăseau: Gelu Voican-Voiculescu, Victor Atanasie Stănculescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu, Victor Babiuc, Dan-Mircea Popescu, Theodor Stolojan, Bogdan Niculescu-Duvăz, Eugen Dijmărescu, Andrei Pleșu, Mihai Șora.
Prim-ministru: Theodor Stolojan (octombrie 1991 – decembrie 1992) (Guvern FSN cu participarea PNL)
Printre miniștri se regăseau: Adrian Năstase, Traian Băsescu, Victor Babiuc, Dan-Mircea Popescu, Mircea Ionescu-Quintus.
Șeful SRI: Virgil Măgureanu (CPUN) (mai 1990 - aprilie 1997)
Procuror șef al DNA: Nu exista DNA.
Media: -
*
Perioada PDSR sau Unora le merge din ce în ce mai bine, celor mai mulți din ce în ce mai rău (noiembrie 1992 - decembrie 1996)
Președinte: Ion Iliescu (octombrie 1992 – noiembrie 1996)
Prim-ministru: Nicolae Văcăroiu (noiembrie 1992 – decembrie 1996)
Printre miniștri se regăseau: Dan-Mircea Popescu, Dan Ioan Popescu, Dan Matei Agathon, Liviu Maior (tatăl viitorului șef SRI), Valer Dorneanu, Doru Ioan Tărăcilă, Teodor Meleșcanu, Valeriu Tabără, Mișu Negrițoiu, Florin Georgescu, Mircea Coșea.
Șeful SRI: Virgil Măgureanu (mai 1990 - aprilie 1997)
Procuror șef al DNA: Nu exista DNA.
Media: 1993 – Este înființată Antena 1, televiziune regională. (Dan Voiculescu, familia Voiculescu)
1994 - Începe să emită Tele 7 abc. (Paul Opriș, Mihai Cârciog, Marcel Avram) Postul se va închide definitiv în 2005.
Decembrie 1995 - Este lansat Pro TV. (Adrian Sârbu).
*
Perioada CDR sau Tot ceea ce a fost bun trebuie să dispară (decembrie 1996 – decembrie 2000)
Președinte: Emil Constantinescu (noiembrie 1996 – decembrie 2000)
Prim-ministru: Victor Ciorbea (decembrie 1996 – aprilie 1998)
Printre miniștri se regăseau: Traian Băsescu, Adrian Severin, Sorin Frunzăverde, Victor Babiuc, Bogdan Niculescu-Duvăz, Alexandru Athanasiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Antonescu, Ioan Avram Mureșan, Constantin Dudu Ionescu, Valeriu Stoica, Andrei Marga, Gavril Dejeu, Daniel Dăianu, Andrei Pleșu, Ion Caramitru.
Prim-ministru: Radu Vasile (aprilie 1998 – decembrie 1999)
Printre miniștri se regăseau: Decebal Traian Remeș, Radu Berceanu, mare parte dintre cei menționați mai sus plus reprezentanți ai UDMR (două ministere).
Prim-ministru: Mugur Isărescu (decembrie 1999 – decembrie 2000)
Printre miniștri se regăseau: Petre Roman, Anca Boagiu, Radu Stroe și o parte dintre cei menționați mai sus. UDMR își păstrează cele două ministere.
Șeful SRI: Virgil Măgureanu (mai 1990 - aprilie 1997). Costin Georgescu (PNL) (mai 1997 – decembrie 2000)
Procuror șef al DNA: Nu exista DNA.
Media: -
*
Perioada PSD sau Epoca Partidului Stat (decembrie 2000 – decembrie 2004)
Președinte: Ion Iliescu (decembrie 2000 – decembrie 2004)
Prim-ministru: Adrian Năstase (decembrie 2000 – decembrie 2004)
Printre miniștri se regăseau: Mircea Geoană, Victor Ponta, Șerban Nicolae, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea, Petre Daea, Ecaterina Andronescu, Ilie Sârbu, Dan Ioan Popescu, Dan-Mircea Popescu, Marian Sârbu, Șerban Mihăilescu, Bogdan Niculescu-Duvăz, Miron Mitrea, Ioan Rus, Vasile Dîncu, Dan Nica, Eugen Dijmărescu, Eugen Bejinariu, Rodica Stănoiu, Ioan Mircea Pașcu, Dan Matei-Agathon, Alexandru Athanasiu, Octav Cozmâncă, Răzvan Theodorescu.
Șeful SRI: Alexandru Radu Timofte (PSD) (februarie 2001 – iulie 2006)
Procuror șef al DNA: În aprilie 2002 se înființează „Parchetul Național Anticorupție” – PNA
Procuror șef: Ioan Amarie (aprilie 2002 – august 2005)
Media: Decembrie 2000 - Este lansat postul de televiziune OTV. (Dan Diaconescu) OTV își va înceta emisia în ianuarie 2013.
Octombrie 2001 – Începe să emită postul de știri Realitatea TV. (Întemeiat de Silviu Prigoană. Preluată de Sorin Ovidiu Vântu (2006), apoi de Sebastian Ghiță (2010), urmat de Elan Schwartzenberg (2011) și, în fine, de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru (2013). )
Decembrie 2001 - Este lansat postul de televiziune B1 TV. (Sorin Oancea)
*
Perioada Alianței D.A. „Dreptate și Adevăr” sau Epoca „Soluției imorale” (decembrie 2004 – aprilie 2007)
Președinte: Traian Băsescu (decembrie 2004 – decembrie 2009)
Prim-ministru: Călin Popescu-Tăriceanu (decembrie 2004 – aprilie 2007)
Printre miniștri se regăseau: Adriean Videanu, Anca Boagiu, Vasile Blaga, Sorin Frunzăverde, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur, Sulfina Barbu, Cristian David, Teodor Atanasiu, Sebastian Vlădescu, Ionuț Popescu, Mona Muscă, Eugen Nicolăescu, Varujan Vosganian, Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Radu Stroe, Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Markó Béla, Zsolt Nagy, László Borbély, Codruț Șereș, George Copos.
Șeful SRI: Alexandru Radu Timofte (PSD) (februarie 2001 – iulie 2006). Interimar 2006: Florian Coldea. George Cristian Maior (PSD) (octombrie 2006 – ianuarie 2015)
Procuror șef al DNA: Daniel Morar (august 2005 – mai 2013) La finalul lui 2005, PNA devine DNA – „Departamentul Național Anticorupție”, iar din martie 2006 devine „Direcția Națională Anticorupție”
Media: Iunie 2005 – Este lansat postul de televiziune Antena 3. (Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu)
*
Perioada PNL sau Când „Dreptatea” și „Adevărul” au realizat că nu există niciodată suficient pește ca să sature doi lacomi (aprilie 2007 – decembrie 2008)
Președinte: Traian Băsescu (decembrie 2004 – decembrie 2009) (Suspendat 2007)
Prim-ministru: Călin Popescu-Tăriceanu (aprilie 2007 – decembrie 2008)
Printre miniștri se regăseau: Teodor Meleșcanu, Cătălin Predoiu, Tudor Chiuariu, Cristian Adomniței, Mariana Câmpeanu, Paul Păcuraru, Decebal Traian Remeș, Ovidiu Silaghi, Dacian Cioloș și alți miniștri PNL și UDMR care au făcut parte și din guvernul precedent.
Șeful SRI: George Cristian Maior (PSD) (octombrie 2006 – ianuarie 2015)
Procuror șef al DNA: Daniel Morar (august 2005 – mai 2013)
Media: -
*
Perioada PD-L + PSD+PC sau Putem păcăli poporul chiar și cu abominațiunea aceasta (decembrie 2008 – decembrie 2009)
Președinte: Traian Băsescu (decembrie 2004 – decembrie 2009)
Prim-ministru: Emil Boc (decembrie 2008 – decembrie 2009) (Guvernul Boc I)
Printre miniștri se regăseau: Dan Nica, Ilie Sârbu, Cristian Diaconescu, Marian Sârbu, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Ecaterina Andronescu, Constantin Niță, Victor Ponta, Mihai Stănișoară, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Monica Iacob-Ridzi, Sorina Plăcintă, Elena Udrea, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Theodor Paleologu, Cătălin Predoiu.
Șeful SRI: George Cristian Maior (PSD) (octombrie 2006 – ianuarie 2015)
Procuror șef al DNA: Daniel Morar (august 2005 – mai 2013)
Media: August 2009 – Dan Diaconescu lansează DDTV. Postul se va închide în februarie 2014.
*
Perioada PDL sau Pentru ca românii să urască și altceva, nu doar PSD (decembrie 2009 – februarie 2012)
Președinte: Traian Băsescu (decembrie 2009 – decembrie 2014)
Prim-ministru: Emil Boc (decembrie 2009 – februarie 2012) (Guvernul Boc II)
Printre miniștri se regăseau: Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Traian Igaș, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Gabriel Sandu, Valeriu Tabără, Ion Ariton, Gheorghe Ialomițianu, Sebastian Lăzăroiu, Teodor Baconschi, Cătălin Predoiu, Leonard Orban, Hunor Kelemen, Attila Cseke, László Borbély, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea.
Prim-ministru: Mihai Răzvan Ungureanu (februarie 2012 – mai 2012)
Printre miniștri se regăseau: Alexandru Nazare, Gabriel Berca, Cătălin Predoiu, Leonard Orban, Hunor Kelemen, Béla Markó, Attila Cseke, László Borbély, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea. (Niciunul dintre greii PD-L din guvernul precedent.)
Șeful SRI: George Cristian Maior (PSD) (octombrie 2006 – ianuarie 2015)
Procuror șef al DNA: Daniel Morar (august 2005 – mai 2013)
Media: Octombrie 2011 - Este înființat canalul România TV. (Sebastian Ghiță)
Martie 2012 - Este înființat postul TV Digi 24. (Zoltan Teszari)
*
Perioada USL sau Marea Uniune Națională împotriva lui Băsescu și a PDL (mai 2012 – decembrie 2014)
Președinte: Traian Băsescu (decembrie 2009 – decembrie 2014) (Suspendat 2012)
Prim-ministru: Victor Ponta (mai 2012 – decembrie 2014) (Guvernele Ponta I, II și III)
Printre miniștri se regăseau: Liviu Dragnea, Dan Nica, Ioan Rus, Mircea Dușa, Constantin Niță, Ioan Mang, Ecaterina Andronescu, Liviu Pop, Vasile Cepoi, Rovana Plumb, Titus Corlățean, Dan Șova, Doina Pană, Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu, Raed Arafat, Mona Pivniceru, Robert Cazanciuc, Liviu Voinea, Florin Georgescu, Andrei Gerea, Relu Fenechiu, Andrei Marga, Daniel Chițoiu, Corneliu Dobrițoiu, Mariana Câmpeanu, Ovidiu Silaghi, Cristian David, Puiu Hașotti, Victor Paul Dobre, Radu Stroe, Daniel Barbu, Mihai Voicu, Eduard Hellvig, Daniel Constantin, Maria Grapini. Guvernul Ponta III îi cuprindea printre alții pe: Darius Vâlcov, Ioana Petrescu, Teodor Meleșcanu, Bogdan Aurescu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Hunor Kelemen, Attila Korodi.
Șeful SRI: George Cristian Maior (PSD) (octombrie 2006 – ianuarie 2015)
Procuror șef al DNA: Daniel Morar (august 2005 – mai 2013). Laura Codruța Kövesi (mai 2013 – prezent)
Media: -
*
Perioada PSD-ALDE I sau Apogeul și declinul „Interesului Național” (decembrie 2014 – noiembrie 2015)
Președinte: Klaus Iohannis (2014 – prezent)
Prim-ministru: Victor Ponta (decembrie 2014 – noiembrie 2015)
Printre miniștri se regăseau: Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Darius Vâlcov, Sevil Shhaideh, Eugen Teodorovici, Liviu Pop, Rovana Plumb, Nicolae Bănicioiu, Ioan Rus, Robert Cazanciuc, Ioan Vulpescu, Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Andrei Gerea, Grațiela Gavrilescu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea.
Șeful SRI: George Cristian Maior (PSD) (octombrie 2006 – ianuarie 2015). Interimar 2015: Florian Coldea. Eduard Hellvig (PNL) (februarie 2015 – prezent)
Procuror șef al DNA: Laura Codruța Kövesi (mai 2013 – prezent)
Media: -
*
Perioada tehnocraților sau România se poate guverna și fără toți cei de mai sus. Unii ar spune, mult mai bine (noiembrie 2015 – ianuarie 2017)
Președinte: Klaus Iohannis (2014 – prezent)
Prim-ministru: Dacian Cioloș (noiembrie 2015 – ianuarie 2017)
Printre miniștri se regăseau: Costin Grigore Borc, Vasile Dîncu, Dragoș Tudorache, Anca Paliu Dragu, Achim Irimescu, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Raluca Alexandra Prună, Cristiana Pașca-Palmer, Marius Raul Bostan, Delia Popescu, Patriciu Achimaș-Cadariu, Vlad Voiculescu, Adrian Curaj, Mircea Dumitru, Claudia Ana Costea, Dragoș Pâslaru, Aura Carmen Răducu, Cristian Ghinea, Dragoș-Cristian Dinu, Dan Marian Costescu, Sorin Bușe, Vlad Alexandrescu, Corina Șuteu, Elisabeta Lipă, Victor Grigorescu, Ciprian Bucur, Dan Stoenescu, Maria Ligor, Violeta Alexandru.
Șeful SRI: Eduard Hellvig (PNL) (februarie 2015 – prezent)
Procuror șef al DNA: Laura Codruța Kövesi (mai 2013 – prezent)
Media: -
*
Perioada PSD-ALDE II sau Imperiul contraatacă (ianuarie 2017 – prezent)
Președinte: Klaus Iohannis (2014 – prezent)
Prim-ministru: Sorin Grindeanu (ianuarie 2017 – iunie 2017)
Printre miniștri se regăseau: Mihai Tudose, Sevil Shhaideh, Petre Daea, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Rovana Plumb, Florin Iordache, Tudorel Toader, Florian Bodog, Pavel Năstase, Ioan Vulpescu, Alexandru Răzvan Cuc, Mircea Titus Dobre, Marius Dunca, Ana Birchall, Daniel Constantin, Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu, Viorel Ilie.
Prim-ministru: Mihai Tudose (iunie 2017 – prezent)
Printre miniștri se regăsesc: O parte dintre cei de mai sus plus: Liviu Pop, Adrian Țuțuianu, Ionuț Mișa, Mihai Fifor, Ilan Laufer, Lucian Romașcanu, Marcel Ciolacu, Marius Nica, Gabriel Vlase.
Șeful SRI: Eduard Hellvig (PNL) (februarie 2015 – prezent)
Procuror șef al DNA: Laura Codruța Kövesi (mai 2013 – prezent)
Media: -
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Relu Fenechiu
Gabriel Oprea
Markó Béla
Victor Ponta
Gabriel Sandu
si e posibil sa mai fie si altii...
Dar un lucru ar fi important. Toți sau aproape toți care au condus Țara din poziții de vârf sau apropiate, ar trebui puși într-un soi de carantină, pentru 2-3 ani, în vedera lustrării pe viață sau achitării, după caz. Apoi, cei găsiți vinovați să fie judecați cu maximă celeritate și după caz, să fie condamnați, fără dreptul de a mai ocupa o funcție publică de la cel mai mic până la cel mai mare nivel.
Și mai apoi, să ne alegem conducătorii, dintre cei curați, sinceri și bine intenționați. Competența ar zice unii, unde este? O vom găsi după primul an de mandat sau vom fi nevoiți să le spunem să lase pe alții. Nu este automat transferul de competență de la un administrator bun de ONG sau companie la poziția de ministru sau secretar de stat. Este posibilă dar nu neapărat necesară. Din acest motiv am spus ”după un an de mandat”.
Ar trebui popularizat acest material cat mai mult.
În scurtul istoric ar trebui adăugate principalele momente în care resursele primare ( energetice, materiale, financiare ) au fost înstrăinate , de către cine și in ce condiții contractuale, precum și momentele integrarii in NATO si UE.
Se pare ca, in mare parte, situatia actuala este determinata de luptă pentru întâietate, inegală din start, dintre capitalul intern ( inexistent la început și fără expertiză ) si cel extern. În vreme ce forțele ce luptau pentru capitalul intern s-au pierdut în lupte intestine pe fondul lipsei unei strategii coerente, forțele ce reprezentau capitalul extern și-au delimitat clar ariile de interes.
Cum putem ieși din aceasta spirală descendent - accelerată?
Prin elaborarea unui plan strategic coerent de sprijinire a capitalului intern, sustinut transparent de la bugetului public. Cine sa faca acest lucru: sub patronajul institutiei prezidentiale, cu participarea reprezentantilor puterii juridice, ai parlamentului, ai guvernului, ai capitalului intern, Academia Romana si universitati de profil.
Acest demers este necesar a se realiza în regim de urgență, trecîndu-se peste orice calcul politicianist sau electoral, peste aroganțe stupide sau/și interesate.