Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce-i mână în luptă pe protestatarii din Germania

Protest Germania - 18.11.2020

Foto: Dorina Achelăriței

Austria a recurs deja la scenariul unui lockdown strict, însă Germania a decis să nu urmeze același model.

În urma îndelungilor discuții de luni, 15 noiembrie, nu s-au înăsprit măsurile luate la final de octombrie: se aplică în continuare regulile unui lockdown „light".

Căci landurile nu au aprobat planul ceva mai drastic propus de cancelarul Merkel. Având în vedere scăderea ușoară a numărului cazurilor zilnice, miniștrii landurilor s-au limitat la a apela la simțul civic al populației: se solicită în continuare maximă atenție, reducerea contactelor zilnice, renunțarea totală la petreceri și adunări de persoane de orice fel. Se ia în considerare și uzul măștii de protecție în incinta școlilor.

În principiu, populația este de acord cu măsurile introduse la 1 noiembrie și speră la relaxarea lor dacă până în decembrie numărul de infecții va scădea notabil. Desigur, sectorul care își pune cele mai multe speranțe în hotărârile guvernului este cel HoReCa, la fel ca și cel al spectacolului, ambele grav afectate de criză. 

În orice caz, ceea ce se dorește este o revenire definitivă la normalitate, iar din partea populației există semne că restricțiile vor fi tolerate până când se vor înregistra rezultate îmbucurătoare.

Ceea ce a cam tulburat peisajul a fost ziua de miercuri, 17 noiembrie, când ambele camere (Bundestag și Bundesrat) au aprobat modificarea Legii privind protecția împotriva infecțiilor, decizie urmată de proteste masive în centrul Berlinului.

Noua versiune a legii este menită a face măsurile pandemice mai stabile din punct de vedere juridic și, prin urmare, mai eficiente.

Paragraful nou introdus enumeră măsurile specifice pe care guvernele federale și cel de stat le pot adopta: restricțiile de ieșire și contact în spațiile private și publice; prevederile privind distanța și purtarea măștii în spațiile publice; restricționarea sau interzicerea serviciilor hoteliere sau a călătoriilor, a evenimentelor culturale, sportive și recreative.

În principiu, legea stă la baza normelor Corona deja puse în aplicare.

Această Lege privind Protecția Infecțiilor, care a înlocuit Legea federală a bolilor în 2001, a fost modificată în timpul primului val pandemic: Bundestag a decis că ar putea proclama o situație epidemică de importanță națională, permițând astfel Ministerului Sănătății emiterea de ordonanțe speciale fără aprobarea Parlamentului.

Amendamentul este însă criticat din diverse motive: astfel de îngrădiri ale drepturilor civile nu pot fi impuse printr-o procedură urgentă, susține membrul FDP al Bundestagului Konstantin Kuhle, numind abordarea coaliției de guvernare GroKo „aroganță executivă”. Atât Partidul de Stânga (Die Linke), cât și AfD au criticat aspru legea.

Partidul Verzilor a votat totuși în favoarea proiectului de lege, considerând amendamentul „un temei juridic real pentru măsuri”.

Există și cei ce opinează că noul regulament ar priva Parlamentul de propria sa putere. Pe rețelele de socializare și în cercurile conspiraționale există chiar teama de o nouă „lege de abilitare” (Ermächtigungsgesetz), legea prin intermediul căreia Reichstagul german s-a desființat de facto ca adunare democratică în 1933, conferindu-i lui Adolf Hitler dreptul de a guverna fără participarea parlamentară - un raționament cel puțin absurd, căci noile dispoziții din paragraful 28a sunt în mod clar legate de obiectivul „combaterii coronavirusului SARS-CoV-2”; așadar, autoritățile nu pot emite ordonanțe în mod aleatoriu pe o perioadă nedeterminată.

Reacția împotriva noii legi privind protecția împotriva infecțiilor s-a concretizat într-o demonstrație de proporții a oponenților măsurilor anti-corona organizată în centrul capitalei.

Deoarece mulți protestatari au refuzat să părăsească locul de întâlnire, poliția a folosit tunuri cu apă. Unii manifestanți au pătruns și în Bundestag.

Cele câteva mii de persoane se adunaseră inițial în zona Porții Brandenburg, iar intervenția forțelor de ordine a survenit abia la ora prânzului, căci manifestanții nu respectaseră regulile privind distanța și purtarea măștii de protecție. Până la orele 15:00 se efectuaseră 190 de arestări.

Printre numeroșii manifestanți se aflau și persoane din spectrul extremist de dreapta (simpatizanți și membri ai Partidului AfD, ai grupării Querdenker etc.).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult