Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce înseamnă să fii ventilat mecanic?

Terapie iniensivă, Bergamo

Foto: Piero CRUCIATTI / AFP / Profimedia

Multe dintre cazurile severe de Covid-19 ajung să fie ventilate mecanic, dar puțini știu ce presupune această manevră. Când mi-am început eu rezidențiatul într-o unitate de coronarieni, m-a impresionat o imagine: un domn în vârstă de 73 de ani era intubat, ventilat mecanic, în comă indusă. A stat așa două săptămâni.

Nu e nicio plăcere sau joacă aici. Decizia de a ventila un pacient se ia pe indicații precise. Nu e ușor nici pentru pacient, nici pentru medic. Când se decide ventilarea, echipa ATI sedează pacientul, îi introduce un tub până în trahee, configurează ventilatorul ca să țină funcția respiratorie la parametri normali, păstrează de regulă pacientul în comă artificială. Pentru respectivul om e un coșmar, chiar dacă el stă inconștient. Alimentarea normală iese din calcul, ea fiind realizată pe venă. Statul prelungit în pat predispune la escare. Masa musculară se topește. Riscurile de a dezvolta stricturi pe trahee sunt mari. Riscurile de a face infecții bacteriene sunt și mai mari. Riscul de deces este și el mare.

Ventilatorul umflă plămânii cu aer, la intervale prestabilite, asigurând continuarea schimburilor gazoase dintre organism și mediul înconjurător. Avem nevoie de oxigen să trăim, cred că oricine știe asta. Avem nevoie să eliminăm prin respirație dioxidul de carbon produs în ciclurile respiratorii, deoarece este toxic. Când plămânii sunt prinși în procese inflamatorii mari, așa cum se poate întâmpla în infecția cu SARS-Cov-2, ventilația mecanică poate menține schimburile gazoase, fără ea decesul producându-se rapid.

Tehnica este invazivă, pentru că un tub este introdus prin gură, până în trahee. În anumite cazuri, tubul se trece prin piele, printr-o traheostomă (când există un blocaj superior, să zicem o formațiune tumorală care nu permite pasajul tubului). Tehnicile pot fi, în mare, cu presiune pozitivă atunci când aparatul introduce aer în plămâni, sau cu presiune negativă, atunci când aerul este supt prin stimularea mișcărilor cutiei toracice.

În Covid-19 apare sindromul de detresă respiratorie, indicație clară pentru ventilare. În ARDS, cauza poate fi o inflamație extinsă a țesutului pulmonar, un proces infecțios care afectează celulele implicate în schimbul respirator, o alterare a surfactantului (lichid care influențează tensiunea superficială la nivelul săculeților alveolari, crește complianța pulmonilor, previne colapsul), o hiperactivare a sistemului imun. Toate fenomenele apar în Covid-19, degradând sever schimbul de O2 și CO2. Majoritatea cazurilor de Covid-19 sunt ușoare/medii, dar în 5% prezentările sunt severe, iar de aici se poate ajunge în detresă, cu nevoie de intubare și ventilație mecanică pe o anumită perioadă de timp, cu toate componentele negative enumerate mai sus.

Articol publicat pe Leapșa de sănătate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parte din criza de acuma se datoreaza industriei farmaceutice si de echipamente medicale. Pentru a pune pe piata echipamente medicale, trebuie sa treci prin furcile caudine ale omologarii lor. Ceea ce inseamna cel putin 3 ani, plus niste milioane de euro cheltuite doar pentru a le pune pe piata.
    Nu spun ca nu trebuie omologare, dar ceea ce s-a intamplat inainte de Covid a semanat mai mult cu politici de mentinere de monopoluri pe piata de echipamente medicale.
    Se vede foarte clar in cazul ventilatoarelor: preturi ridicate, productie limitata pentru un produs pe care o echipa de vreo 15 oameni din Timisoara (vezi VentilaTM) au reusit sa il proiecteze si sa il testeze partial aproape de la 0 in cam 1 luna de zile. Iar cu printare 3D, poti sa ajungi la o productie de cateva sute de bucati pe zi - in 10 zile depasesti numarul de ventiloare mecanice existente in Romania.
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Domnule Doctor in fine o prezentare realista a ceea ce inseamna"pacientul e pe ventilator"
    Cei care nu sint in bransa nu stuu ce inseamna.
    Pt multi, refuzul medicilor de a intuba un pacient in asemenea conditii ests echivalat cu condamnarea la moarte a pacientului, fara a lua in considerare alti factori de risc.
    Presa toarna si ea gaz peste foc, pt audienta.
    Nu stiu care e situatia in Ro, desi dupa cifrele publicate nu e tocmsi rea.
    InElvetia sint peste 22 de mii de cazuri confirmate, aprox 700 de decese, si totusi nu e bulibaseala care exista la ora actuala in Ro, unde bsnuiesc ca pina acum sint sub 200 de decese la o populatie de 20 de milioane.
    Elvetia are 8 milioane de oameni peste 22 de mii de cazuri, in jur de 800 de decese....si nimeni nu se isterizeaza.Spitalele din cantonul Aargau sau Zurich au sub 25% paturi ocupate la intensive care.
    Sa nu mai vbim de Germania.

    • Like 2
  • Ion check icon
    Ar fi bine sa existe si la noi legislatie asa cum este in SUA si sa nu fie lasat totul la latitudinea medicilor. Eu NU sunt de acord cu intubarea si cu resuscitarea. Mi-ar placea sa am o astfel de optiune legala.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Nici nu pot sa imi imaginez acest lucru.
    Aceasta este o problema majora de sanatate si nu marea "plictiseala" din izolarea de acasa cu internet, filme, mancare la discretie, etc.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult