Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce își doresc străinii de la o vacanță. Predicțiile booking.com pentru călătoriile din 2024

Grecia - plaja

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poate cea mai cunoscută și folosită platformă de călătorii din lume, booking.com a realizat un studiu în 33 de state pentru a afla ce își doresc turiștii pentru 2024. Au participat peste 27.000 de pasionați de călătorie, iar informațiile ating și piața locală din Regatul Unit, Italia, Germania, Spania, SUA și America Latină. Le recomand autorităților implicate în turism, hotelierilor și celor care vând experiențe în România să citească ceea ce își doresc străinii de la o călătorie. Poate astfel vom știi să atragem sute de mii de călători din întreaga lume și nu doar câteva mii.

“Ne vom (re)inventa”

Ați auzit expresia „an nou, eu nou”, nu? Poate că este un clișeu, dar este mai relevant ca niciodată.

68% dintre călători cred că se transformă în cea mai bună versiune a lor atunci când sunt în străinătate.

62% susțin că le place anonimatul de care beneficiază în călătorii.,

42% iau în considerare să închirieze o mașină mai elegantă decât ceea ce conduc acasă. ( n.r. – aici mă încadrez și eu)

  

Sursa- booking.com

Călătorii bazate pe evadări în zone cu apă

Peste o treime dintre călători (36%) caută evadarile centrate pe apă. 75% dintre călători găsesc relaxare instantanee pe malul apei. 20% dintre călători sunt curioși să descopere experiențe dedicate îmbunătățirii stării de sănătate, în timp ce 14% sunt interesați de experiențele psihedelice. În general, 18% caută să-și adâncească legătura cu ei înșiși. Pentru unii, o noapte de somn neîntreruptă este prioritatea, iar 58% dintre respondenți susțin că vacanțele lor înseamnă și mult somn. 48% dintre participanții la studiu susțin că experiențele pe care le vor plăti în 2024 trebuie să conțină și o soluție pentru a beneficia de o conexiune fizică mai profundă cu partenerii lor.

Sursa- booking.com

Destinații noi, necunoscute, gata de descoperit

52% dintre călători doresc să rezerve excursii în care destinația rămâne un mister până la sosire. Căutând o evadare din cotidian, 56% sunt înclinați să exploreze în afara drumurilor bătute, iar 34% sunt dispuși să călătorească cu străini. Booking.com analizează răspunsurile date și crede că se va observa o schimbare vizibilă de la planificarea rigidă la acceptarea spontaneității. Majoritatea (55%)preferă să înceapă călătoriile fără planuri stabilite, în timp ce două treimi (69%)optează pentru itinerarii libere, permițându-le să se adapteze pe măsură ce merg. Și iată cum Inteligența Artificială își va face loc și în acest domeniu. 48% dintre călători au acum încredere în AI pentru a-și planifica călătoriile.

Sursa- booking.com

Turiștii caută gusturi locale, proaspete, dar și familiare

Când vine vorba de aventuri culinare, 78% dintre călători sunt într-o permanentă căutare a unor gusturi noi, locale. Jumătate dintre respondenți au recunoscut că își planifică excursiile în jurul unor restaurante sau pentru anumite preparate culinare. 61% acordă prioritate învățării despre originile felului de mâncare emblematic al unei destinații. Peste un sfert dintre călători (27%) sunt dispuși să angajeze bucătari personali anul viitor, generația Z conducând topul pe acest segment.

Sursa- booking.com

Călătorii vor să-și întărească legăturile cu partenerii lor

În 2024, călătoriile vor suferi o transformare profundă condusă de o sete colectivă de conexiuni mai profunde și de auto-descoperire. 24% dintre călători doresc să-și întărească legăturile cu partenerii lor. 39% caută excursii în care să-și întâlnească jumătatea, în timp ce 35% călătoresc pentru a scăpa de traumele unei relații. Cu toate acestea, călătoriile solo sunt, de asemenea, în plină expansiune, 59% dintre respondenți vor să călătorească singuri. Chiar și părinții se alătură tendinței, 58%plănuiesc călătorii fără copii. Bărbații, în special, îmbrățișează călătoriile de unii singuri (63% față de 54% dintre femei).

Sursa- booking.com

Echilibru între constrângerile bugetare și poftele de lux

47% dintre respondeți au recunoscut că sunt dispuși să găsească soluții pentru a călători cu copiii în timpul anului școlar și nu în perioadele de vacanță atunci când prețurile sunt mult mai mari. Pentru a-și consolida bugetul de vacanță, 46% plănuiesc să reducă bacșișurile. 50% vor să plătească vacanțele cu carduri de credit pentru a ajuta la repartizarea costurilor. 39% dintre proprietarii de animale de companie și-ar aduce companionii cu ei pentru a reduce costurile de îngrijire a acestora pe perioada în care stăpânii sunt plecați în vacanțe.

Cu toate acestea, peste jumătate (54%) ar plăti pentru upgrade-uri de cazare. 47% sunt dispuși să investească în upgrade-uri de zbor sau tren.

Sursa- booking.com

Lumea călătoriilor este pregătită pentru o schimbare durabilă

Peste jumătate (53%) dintre călători caută cazare care îmbină confortul cu caracteristici inovatoare de durabilitate. Turiștii tânjesc la liniștea naturii în interior, iar 65% își doresc să aibă parte de spații cu plante. Sustenabilitatea nu este doar un cuvânt la modă – este un stil de viață. Călătorii sunt pasionați de alegeri ecologice și, cu atât mai mult, de recompensele primite pentru luarea de decizii durabile (60%). Autenticitatea este cheia, cu 47% dintre respondenți care declară că sunt dornici să se conecteze cu localnicii din zonele pe care le vizitează, iar 44% recunosc că se aventurează în locuri mai puțin turistice.

Sursa- booking.com

Articol publicat anterior pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult