Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce le-a spus Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, investitorilor în scrisoarea sa anuală

Warren Buffet - 2021

Foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Warren Buffet este în prezent unul dintre cei mai bogați oameni din lume și împreună cu Charlie Munger administrează aproape 1,000 de miliarde de dolari, conform bilanțului Berkshire Hathaway, grupul de companii unde cei doi sunt acționari principali.

Cu ce se ocupă mai exact Warren Buffett? Împreună cu Charlie Munger alocă economiile investite la Berkshire Hathaway pe două direcții:

1. În primul rând, investesc în companii pe care le controlează cu totul, de obicei cumpărând 100% din fiecare astfel de companie;

2. În cea de-a doua categorie de investiții, cumpără acțiuni cotate la bursă prin intermediul cărora dețin pasiv părți din diverse companii. Deținând minoritar aceste investiții, nu au totuși niciun cuvânt de spus în ceea ce privește managementul.

În continuarea punctului 1, Berkshire Hathaway Inc. este un holding care deține companii implicate în numeroase și diverse activități comerciale. Cele mai importante dintre acestea sunt business-urile de asigurări desfășurate atât primar, cât și pe bază de reasigurare, o afacere de transport feroviar de marfă și un grup de business-uri de generare și distribuție de energie și de utilități. De asemenea, Berkshire deține și exploatează numeroase alte companii implicate într-o varietate de activități de producție, servicii, comerț cu amănuntul și alte activități.

În continuarea punctului 2, conform lui Buffett, acesta se referă în mod frecvent la portofoliul de investiții al Berkshire ca fiind "masa flotantă" (En. “float”) a companiei. Float-ul reprezintă banii plătiți de deținătorii de polițe de asigurare minus cei care au fost plătiți sub formă de despăgubiri. Acest fond de rezervă este cel pe care, de regulă, companiile de asigurări îl pot folosi pentru a investi.

Portofoliul de acțiuni inclus în acest float este în jur de 300 miliarde de dolari și este compus din dețineri la aproximativ 50 de companii.

Top 10 dețineri din portofoliu cuprinde acțiuni la următoarele companii:

1. Apple, aproximativ 116 miliarde dolari, aproximativ 39% din portofoliu

3. Bank of America, aproximativ 33 miliarde dolari, aproximativ 11% din portofoliu

4. Chevron, aproximativ 29 miliarde dolari, aproximativ 10% din portofoliu

5. Coca-Cola, aproximativ 25 miliarde dolari, aproximativ 9% din portofoliu

6. American Express, aproximativ 22 miliarde dolari, aproximativ 7% din portofoliu

7. Kraft Heinz, aproximativ 13 miliarde dolari, aproximativ 4% din portofoliu

8. Occidental Petroleum, aproximativ 12 miliarde dolari, aproximativ 4% din portofoliu

9. Moody’s, aproximativ 7 miliarde dolari, aproximativ 2% din portofoliu

10. Activision Blizzard, aproximativ 4 miliarde dolari, aproximativ 1% din portofoliu

11. HP Inc, aproximativ 3 miliarde dolari, aproximativ 1% din portofoliu

Merită de asemenea menționat faptul că, la sfârșitul anului 2022, Berkshire era cel mai mare acționar a opt dintre acești giganți: American Express, Bank of America, Chevron, Coca-Cola, HP Inc., Moody's, Occidental Petroleum și Paramount Global.

În timp ce Berkshire și-a răscumpărat în mare parte propriile acțiuni în 2021, în 2022 s-a concentrat mai mult pe investiții în alte companii - deschizând noi poziții în compania media Paramount Global și în producătorul de materiale de construcții Louisiana-Pacific Corp. , printre alte afaceri, și devenind rapid cel mai mare acționar al Occidental Petroleum Corp.

Raportările Berkshire Hathaway de la jumătatea lunii februarie 2023 arată că gigantul a fost un vânzător net de acțiuni în trimestrul al patrulea din 2022. Compania s-a debarasat de o parte semnificativă din participația sa la Taiwan Semiconductor (TSM), reducându-și în același timp participațiile la Bank of New York Mellon și US Bancorp.

Participația la Taiwan Semiconductor a fost achiziționată abia în trimestrul al treilea și vânzarea poate fi legată de temerile geopolitice legate de tensiunile diplomatice dintre SUA și China. Investițiile Berkshire în acțiuni ale băncilor au fost reduse, deoarece Rezerva Federală își încetinește ritmul de creștere a dobânzilor, ceea ce va afecta sectorul bancar.

De asemenea, conglomeratul a transferat o mare parte din poziția sa de numerar în certificate de trezorerie pe termen scurt, mărindu-și poziția de la 9,6 miliarde de dolari, la 17,6 miliarde de dolari.

De menționat totuși că, per ansamblu, grupul Berkshire a înregistrat o pierdere de 22,82 miliarde de dolari pentru anul 2022, afectată de pierderi de 67,9 miliarde de dolari în investiții și contracte derivate. Reamintesc faptul că 2022 nu a fost chiar grozav pentru investiții, inclusiv indicele S&P 500 scăzând cu aproximativ 18%.

În 2021, când acțiunile au avut un an mai bun, Berkshire a înregistrat un profit de 90,8 miliarde de dolari.

Ca element pozitiv, veniturile totale au crescut totuși în 2022 cu 9,4%, la 302,1 miliarde de dolari.

Rezultatul operațional al Berkshire, adică banii obținuți efectiv din operațiunile companiilor din grup și care exclud unele rezultate din investiții, a crescut la un nivel record de 30,8 miliarde de dolari.

Lăsând la o parte deținerile punctuale de acțiuni și mutările pe care Buffett le-a efectuat în 2022, iată și mesajele sale cheie din scrisoarea recent publicată, pe care Buffett o adresează celor care investesc în grupul său de companii.

În primul rând, Buffett deschide scrisoarea emfatic cu randamentele anuale ale grupului Berkshire comparativ cu indicele S&P 500. Concret, între 1965 - 2022, randamentul anualizat al Berkshire a fost de 19,8% față de 9,9% anual al S&P 500. Se poate afirma că Buffett a “bătut” piața.

Apoi, Buffett reiterează filosofia ce ghidează investițiile sale: “obiectivul nostru în ambele componente (dețineri de companii întregi, respectiv dețineri minoritare de acțiuni) este de a face investiții semnificative în companii cu caracteristici economice favorabile pe termen lung și cu manageri de încredere. Vă rugăm să rețineți în mod special că deținem acțiuni cotate la bursă pe baza așteptărilor noastre cu privire la performanțele comerciale pe termen lung ale acestora, nu pentru că le considerăm ca fiind vehicule pentru achiziții și vânzări ad-hoc. Acest aspect este crucial: Charlie și cu mine nu suntem culegători de acțiuni; suntem culegători de afaceri.

Buffett ne spune că investește de 80 de ani, mai mult de o treime din durata de existență a SUA. Și ne mai spune că are încredere în continuare în America: “În ciuda înclinației cetățenilor noștri pentru autocritică și îndoială de sine, încă nu am văzut un moment în care să aibă sens să pariez pe termen lung împotriva Americii. Și mă îndoiesc foarte mult că vreun cititor al scrisorii mele va acționa diferit în viitor.

Mai departe, Buffett face apologia investirii pe bursă: „Un avantaj al segmentului nostru tranzacționat la bursă este că, în momente episodice, devine ușor să cumpărăm părți (n. acțiuni) din afaceri minunate la prețuri minunate. Este esențial să înțelegem că acțiunile se tranzacționează adesea la prețuri cu adevărat ieșite din comun, atât la prețuri mari, cât și la prețuri mici.”

Deși recunoaște cu modestie că a făcut și greșeli investiționale, Buffett își laudă două investiții ale căror dividende au crescut de aproape 10 ori de când le-a cumpărat și până în prezent: Coca-Cola și American Express.

Personal, mi-a plăcut o expresie ce denotă filosofia investițională atunci când unele decizii sunt greșite și altele sunt câștigătoare: „Lecția pentru investitori: bălăriile se ofilesc în importanță pe măsură ce florile înfloresc în jurul lor”. Asta înseamnă că deciziile bune le pot compensa pe cele mai puțin bune.

Buffett apără de asemenea strategia sa de răscumpărare de acțiuni ale propriei companii din 2022.

Ce înseamnă această operațiune?

Când au exces de lichiditate, companiile intră la cumpărare din piață a acțiunilor proprii, diminuând astfel numărul de acțiuni și crescând implicit prețul.

Cum se traduce, în altă nuanță, această operațiune este că Buffett consideră acțiunile proprii subevaluate, deci cu potențial de creștere.

În ceea ce privește viitorul, Buffett promite că Berkshire va deține întotdeauna o grămadă de cash (n. nu bancnote) și certificate de trezorerie americane, alături de o gamă largă de acțiuni. Ideea de bază aici este că orice investitor trebuie să-și păstreze în portofoliu și cash pentru momente când sunt oportunități investiționale.

În finalul scrisorii (și al acestui articol) câteva rânduri preluate de Buffett de la Charlie Munger, partenerul său, și incluse în scrisoare:

„Lumea este plină de pariori nebuni, iar aceștia nu se vor descurca la fel de bine ca un investitor răbdător”

„Răbdarea poate fi învățată. A avea o capacitate de atenție mare și capacitatea de a te concentra asupra unui singur lucru pentru o perioadă lungă de timp reprezintă un avantaj imens.”

„Warren și cu mine nu ne concentrăm să luăm doar crema de suprafață din piață. Căutăm valori bune pe termen lung, investiții bune pe termen lung și le păstrăm cu încăpățânare pentru o perioadă lungă de timp.”

Disclaimer al autorului: opiniile sunt personale sau citate din surse publice și nu reprezintă sfaturi de investire / dezinvestire sau reclamă pentru un anumit produs financiar, serviciu financiar sau companie financiară. Randamentele și performanțele menționate nu sunt o garanție pentru viitor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon