Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce obținem prin aceste flegme intelectuale pe care le trimitem către cei care gândesc altfel decât noi?

Oameni furiosi la protest

Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Libertatea de exprimare a fost, este și trebuie să rămână pilonul central al unei societăți libere și democratice. În cel mai simplu mod, această libertate înseamnă că într-o democrație fiecare individ trebuie să fie protejat pentru a avea dreptul de a-și comunica ideile și convingerile (politice, sociale, culturale sau religioase).

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede, în Articolul 10, „Libertatea de exprimare”: „1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere (...)”

Pe de altă parte, adunarea publică/protestul este considerat de mai toți politologii esența statului democratic și de drept. Conform art.1 din Legea 60/1991, o adunare publică ,,poate însemna mitinguri, demonstrații, manifestații, (....) în cadrul cărora cetățenii își pot exprima liber opiniile politice, sociale sau de altă natură”. Constituția României prin articolul 39 - ,,Libertatea întrunirilor”, protejează acest drept clarificând că ele trebuie să se desfășoare în mod pașnic. ,,Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot desfășura numai în mod pașnic, fără niciun fel de arme”.

Că ne place sau nu ne place, ceea ce s-a întâmplat duminica trecută în București, este esența democrației. Și noi, cei ce spunem că suntem iubitori de democrație, ar trebuie să fim primii care să respectăm dreptul de a-ți exprima pașnic convingerile politice. Asta nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu ceea ce ei susțin (și pentru asta sunt protejat de lege), însă democrația este bazată, printre alte, pe ideea pluralismului (de idei) și prezența dezbaterilor.

Am citit în ultimele două zile o serie de poziționări ale unor intelectuali care se auto-intitulează ”pro-europeni”, care analizează protestele de duminica trecută folosind epitete care au rolul a de induce o stare de inferioritate față de cei care au ieșit în stradă. Într-un fel sau altul, aceștia spun că cei care au protestat sunt niște ”golani” și niște ”analfabeți” (vezi etichetele folosite de domnul Bogdan Oprea în ultima sa postare publică) ale căror drepturi ar trebui să fie îngrădite/tratate cu dispreț. Nu contează că oamenii ăia au drepturi egale cu ale noastre (că doar sunt cetățeni, nu?), nu contează că tot ceea ce se întâmplă este protejat de lege, nu contează că oamenii ăia sunt cei de lângă noi alături de care vrem să trăim în pace! Nu contează nici măcar că România este și țara lor! Tot ceea ce contează este că ceea ce cer ei ”mă deranjează” și că eu, în lumina studiilor și statutului meu social, îi consider ”lepre”.

De vreo 2000 de ani, Platon ne spune că rolul liderului/intelectualului (filozofului, în versiunea originală) este să aducă lumina în peștera în care semenii lui trăiesc înlănțuiți în ignoranța cunoașterii limitate (vezi Mitul Peșterii). Și că mesajul trebuie oferit în așa fel încât cel care este vizat să poate analiza, reflecta și eventual ajusta opinia lui. Și aceste chestiuni nu pot fi obținute decât cel vizat se simte respectat.

Ce obținem prin aceste flegme intelectuale pe care le trimitem către cei care gândesc altfel decât noi? Nu cumva, în loc să unim, antagonizăm? În atare condiții, cu ce ne deosebim ”noi” de ”ei” și care este reperul de conduită pe care-l oferim ”nehotărâților”? Cu ce diferă ”România noastră” (a celor ce cred că sunt superiori pentru că sunt intelectuali) de ”România lor” (a celor ce cred că sunt superiori pentru că sunt ”suverniști”)?

E nevoie să susținem nevoia libertății de gândire care să conducă către o libertate de exprimare reală. Însă pentru a gândi, trebuie, ca prim pas, să te îndoiești de ceea ce crezi că știi. Pentru a te îndoi de ceea ce știi este obligatoriu ca cel care te provoacă să-ți câștige respectul.

Altfel, totul e în zadar!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În esență este corect ce spune dl. Duminică. Tot în esență, Rusia manipulează internetul din țara noastră din 2016, si se pare că este demonstrabil acest lucru. Tot în esență, Simion si CG sunt vectori ai Rusiei. Dacă judecăm lucrurile în esență, lupta este inegală pentru că Rusia are un avans de 8 ani , ani in care a intrat in mințile multor români si ei reacționeza acum precum hipnotizații. Educatia nu se face in Piata Victoriei. Acolo culegi "fructele" lipsei de educație. Deci, nu pot să fiu democrat cu cei care au furat startul cu 8 ani inainte, cuvintele cheie aici fiind "democratie" si "furat". Concetățenii nostri care il proslăvesc pe CG sunt doar niște "efecte", nu sunt "cauze", așadar ii consider hipnotizati negativ. La fel de adevarat este că, virgulă, cauza este la politicienii noștri, pe care zău că mi-ar place să-i văd plecați. Situația este compusă. Cred ca si noi si ei vrem ca acesti politicieni sa plece. Insa ei vor cu Rusia iar noi cu UE. Nu pot sa fiu democrat cu niste hipnotizati a căror minte a fost furată. Avem în față niște corpuri, nu și mințile lor. Corpurile lor sunt in Piată Victoriei, mintile lor sunt la Moscova.
    • Like 2
  • Domnule Duminică, ați vorbit cumva cu cei care manifestau? Ați aflat care le sunt convingerile, doleanțele etc ? Nimeni nu neagă dreptul la demonstrație, la dreptul de a avea alte judecăți politice, culturale, sociale. Problema este că nu poți accepta lipsa totală de rațiune, de gândire chiar practică, de principii morale., de fals patriotism sau fals naționalism și toate acestea pe o mare lipsă de cultură, de educație. Vă aduc aminte că nazismul a fost instaurat pe cale democratică. Nu?
    • Like 2
  • Ce faci dta. aici se numește lecție despre democrație. Da, democrația este libera exprimare și atât. Nu violența impotriva unora, care ni se pare nouă că nu redau asa cum vrem noi și atunci înseamnă că daca nu sunt de partea noastra sunt impotriva noastră. Democratia nu este obigatia de a accepta în unanimitate impunerile unora. La mitingul in discuție s-au întâmplat multe fapte ce nu au legătură cu libera exprimare. Să fim siceri scopul mitingului și a celor ce vor urma este impunerea reluării turului al doi-lea al alegerilor prezidențiale unde maleficul cg avea cele mai mute șanse. Asta îi roade pe cei ce participă la susținerea manifestărilor extremiștilor. Și să nu uităm comportamentul huliganic și brutal al unor participanți fata de anumiți ziariști de la anumite posturi TV. Sa nu omitem purtarea însemnelor legionare, posesie armelor și banilor pentru plata celor mai activi demonstranți. Și nu în ultimul rand arborarea steagului forțelor invadatoare rusești în Ucraina, steag pretins ortodox. Deci nu ai cum sa eviți "flegmele" cuvenite unor asemenea specimene. Cine nu vrea flegme să discearnă binele de rău.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult