Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce se întâmplă dacă îți anulezi votul: un calcul contabil pe înțelesul contribuabililor, corporatiștilor și antreprenorilor neutri

Am constatat la prietenii, cunoscuții, colegii mei că există 2 linii mari de atitudine față de vot.

1. Să nu voteze, fiindcă alegerile sunt plicticoase, nu știu pe cine să aleagă și oricum nu le crește nivelul de trai. Parlamentarele par plicticoase, fiindcă nu vedem prea clar relația cauză-efect dintre ce se întâmplă în Parlament și viața de zi cu zi.

2. Să anuleze votul.

La punctul 1, primul lucru pe care simt să-l spun e acesta: Parlamentarele sunt mai interesante decât crezi. Iată de ce:

a. În Parlament se votează legile fiscale care se modifică de zeci de ori pe an, spre spaima oricărui contabil sau antreprenor care vrea să-și facă o planificare financiară sau a unui investitor străin care ar veni aici să ne ofere locuri de muncă. Ele reglementează impozitele pe venit, profit, salarii, pe imobile, terenuri, mașini, în principiu pe orice deține un cetățean în această țară. Pentru salariul unui angajat, statul cere de la angajator+angajat cam 70% din totalul brut în schimbul... posibilității de a plăti taxe și de a mai plăti asigurări de sănătate extra, fiindcă spitalele de stat sunt cum am văzut pe www.tolo.ro.

b. În Parlament se decide impozitarea dublă a economiilor tale de la bancă: dobânda și așa mică pe care o obții de la bancă din banii pe care statul ți i-a mai impozitat o dată (la salariu/încasarea venitului/profitului) este și ea impozitată cu 16%. O măsură veche și temporară, „uitată” necorectată în tumultul vremii.

c. În Parlament se votează legile care-ți iau din buzunar circa 32% din salariul de angajat din fiecare lună, ca apoi să se ducă pe apa Sâmbetei:

- studii de fezabilitate nefolosite pentru autostrăzi neconstruite,

- în nervi și timp pierdut plimbând hârtii ștampilate de la un ghișeu la altul (când în Occident primești totul pe email).

- în zile pierdute la cozi imense cu funcționari țâfnoși ca să orice, de exemplu să înmatriculezi mașina (când în Germania depui actele și pleci cu plăcuța în traistă).

- în luni din viață pierdute ca să iei o autorizație de nu-știu-unde pentru o firmă mică.

- în vieți pierdute pe la ANAF și pe la alte instituții ale statului pe care le plătești din banii tăi cu scopul de a le plăti încă o dată cu timpul și răbdarea ta. În Occident, vezi toate datoriile fiscale online și le poți achita online.

d. În Parlament se votează legile care permit autorităților să tergiverseze orice lucrare publică sau să plimbe contribuabilul între birouri și ghișee până-și pierde ziua, răbdarea și încrederea.

e. În Parlament se votează legile care permit cheltuieli heirupistice din partea statului fără consultare publică:

- sală de sport în sat.

- terenuri de fotbal în pantă.

- patinoar într-un sat cu 1000 locuitori, când alte orașe mai mari n-au nici măcar o Polivalentă decentă.

f. În Parlament, supraoamenii politici începând cu 1990 își votează:

- imunitățile aleșilor în fața urmăririi penale pentru tunuri și învârteli între stat și firmele lor private.

- pensii sau salarii pentru care nici unul nu a contribuit.

- amnistii fiscale, sau iertarea datoriilor către stat.

Cine plătește pentru ele? Plebea, care zace cu zilele pe la ghișee din timpul său liber, în timp ce aleșii nici nu dau pe la serviciu. Sau, vezi, Doamne, au ieșit din sală ca să protesteze împotriva unei legi absurde votate de nu știu care partid.

Oameni buni, când nu-ți convine ceva, votezi împotrivă, nu dai din gură pentru reporterii TV și apoi pleci din ședință. E ca și când pleci din război fiindcă nu-ți place. Despre matematica absurdului voi vorbi mai jos.

g. În Parlament se votează taxele pe accize. Accizele scad și, totuși, nu vedem prețul benzinei/motorinei scăzând de ani de zile. Oare de ce? Și taxele pe certificate energetice verzi, prin care consumatorul casnic îl ajută pe marele producător să producă energie din surse regenerabile. Ca și când te-ai duce la un brutar și, ca să-ți facă pâine, îi cumperi un cuptor din banii tăi și plătești și pâinea pe deasupra.

h. În Parlament se votează legile Educației, care fac profesorul mai mult un secretar decât un mentor, iar școala mai mult un interviu programat, decât o educație pentru dezvoltarea personală a fiecărui elev. Care permit plagiatorilor (mincinoșilor cu diplomă) să ne țină lecții de democrație de la pupitru și să fie plătiți din greu pentru asta. Și să nu poată fi sancționați decât de o comisie formată (culmea) tot din ei. Sau care păstrează un cadru netalentat care nimicește generații întregi pe bani mai mulți doar fiindcă posedă hârtii, în timp ce un profesor talentat se chinuie să-și calculeze luna de la un salariu la altul.

Doar câteva exemple.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

2. Anularea votului și matematica absurdului

Mulți spun că toți sunt la fel și că vor anula votul, în speranța că protestul lor va însemna ceva. Hai să vedem cu cifre: dacă am un candidat A și un candidat B, iar eu anulez votul meu, va câștiga tot candidatul care are mai mulți votanți fideli. Să anulezi votul este la fel de inutil ca și când n-ai vota deloc. Iar dacă nu votezi deloc, se va aplica legea votanților fideli: cine are mai mulți câștigă. 

Exemplul cel mai bun este Gabriela Firea, aleasă primar al Bucureștiului cu 40% voturi din 30% participanti la vot = 12% din populația Bucureștiului au ales primarul care ia decizii pentru restul de 88% care n-au votat deloc. Așa ia naștere matematica absurdului: dacă în 4 ani nu-ți aloci câteva ore ca să verifici și 15 minute ca să votezi, oamenii care ajung acolo nu te mai reprezintă, dar decid pentru tine.

Concluzia: Oamenii din Parlament îți decid viața mai mult decât crezi. Dacă vrei o țară ca afară cu oameni școliți în doctrina de partid de dinainte de '90, nu se poate. Poate spui: bine, fie, trimit niște oameni noi și poate fac tot ce au făcut ăia de dinainte. Hai să-ți spun un secret: Colectiv. Singurul lucru care-i influențează pe politicieni este frica de furia străzii. Cine și-ar fi imaginat în 2014 că Ponta nu iese președinte, pe cât de român verde, naționalist și „făcător de copii” este? Sau că și-ar fi dat demisia în 2015, după Colectiv? Sau că toți „dumnezeii” care conduc spitale/instituții ale statului și au contracte cu propriile firme vor ajunge anchetați?

Așadar, dacă ei nu fac ce-au zis, noi avem strada. Am avut-o și în 1989, dar atunci n-am știut prea bine ce să facem cu ea. Acum se pare că știm. În 2014 a funcționat, cu Roșia Montană a funcționat, ultima dată a funcționat. Strada funcționează. Pe scurt: Votul contează și strada funcționează!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am votat cu cei care mi-au inspirat mai multa incredere, dar sunt suparata ca sunt votate numai legi care sunt in avantajul lor; salarii mai mari, tot felul de avantaje pe linga salarii , legi care nu -i ating imunitar etc., atunci toti voteaza la unison,si sunt buni prieteni si fa corp comun. In acest caz cu cine sa mai votezi?
    • Like 0
  • Europa se teme din ce in ce mai mult de extremism ... In Austria , Ungaria , Franta mai recent se pune problema ca la putere , mai devreme sau mai tarziu sa nu ajunga anume partide cu tenta extremista , sau mai bine spus nationalista . De ce acest pericol este real , din ce in ce mai real si s-ar putea propaga si in alte democratii europene in viitorul apropiat ? Pentru ca in ultimul timp "democratia" a fost confiscata de grupari de interese , s-a trecut peste interesele unei natii si au fost facute jocurile de culise ale anumitor elemente , "elite" isi spun ei , care au preluat controlul la nivel economico-financiar in fiecare din aceste state , in colaborare directa cu serviciile de inteligenta aferente fiecarui stat in parte , astfel incat astazi cand spui corupt spui , specific Romania - SRI , armata , politie , parchet , parlament , guvern , si anume , exact formatiunile care ar trebui sa stea la baza protejarii Constitutiei intr-un stat de drept . Ceea ce nu au aceste " grupari mafiote " in vedere este ca oamenii nu sunt toti prosti , sau nu pot fi prostiti la infinit . Intr-o buna zi se va afirma o anumita grupare , cu tenta extremista , care va asigura , sa spunem , specific tara noastra , ca nici un tir incarcat cu brazii muntilor nostri seculari nu va mai parasi granitele nationale , lemnul muntilor nostri nu va mai iesi peste granite , sau ca pamantul tarii va fi al romanilor si numai al romanilor , sau secularizarea bisericilor etc. , si atunci sa va tineti , noi romanii nu ne dorim ca odraslele noastre sa invete engleza de la gradinita cand nici macar nu stiu sa vorbeasca romaneste cum trebuie , nu ne dorim ca elevii sa nutreasca speranta unor rezultate excelente la invatatura pentru a pleca din tara catre facultati sau firme straine , nu ne dorim sa vina americanii sa ne invete cun sa construim autostrazi , si asa mai departe , intr-o zi , atat la noi cat si in alte state care s-au saturat de asa zisa buna stare occidentala se va ivi o noua societate , care sa intoarca foaia si sa securizeze granitele , sa se intoarca la traditii , la obarsie , si sa ne faca sa ne intrebam cine suntem ? de unde venim ? incotro ne dorim sa ne indreptam ? Europeanul , sa spun asa , "elita" , sa nu aiba nici un dubiu ignorand din varful bunastarii sale cersetorii si sarantocii ce se ingramadesc la poalele hlamidei sale vanand faramiturile meselor sale imbelsugate , acestia - flamanzii , zdrentarosii , cersetorii , vor pandi clipa de slabiciune , de neatentie , si o vor fructifica zdrobind lanturile si doborand zidurile ridicate anume pentru ei . Sfatul meu este - hraniti-va popoarele si veti avea pace , nu mai ne dorim "elite" , scolarizarea sa fie de stat, gratuita si obligatorie , limba obligatorie sa fie limba nationala , functionarul din Harghita daca nu are studii in limba romana nu are ce cauta in structura statului roman , sa construim cu firme autohtone , secularizati manastirile , aceste cuiburi de borfasi si putori care-l vand in fiecare zi pe Dumnezeu pentru bunastarea burdihanelor lor , Rusia este tara vecina iar rusii sunt fratii nostri intru credinta ortodox crestina , fiica lui Stefan cel Mare , Elena , a fost printesa si sotie de tar , educati poporul , nu-l mai prostiti , in orice biserica veche din aceasta tara , pe peretii acestora veti gasi scriere slavona si litere chirilice , avem biserici atat de vechi ca SUA nici nu existau cand domnii nostri se inchinau in aceste edificii de cult , educati poporul ! Astazi nu voi vota , nu am cu cine , am tot cautat in amalgamul de candidati o personalitate , o grupare destul de verticala , de puternica , de nationalista , pentru a ne putea impune in Europa cu numele de Romani ! Aceasta nu exista ! Le voi transmite cu acest prilej ca Noi nu am murit , ca nu ne dam la fund cum se spune , ca noi Romanii adevarati veghem , asa cum au vegheat altii in 89' , si ca avem rabdare - rabdarea e o virtute - , iar intr-o buna zi buciumul va suna din nou pe dealuri , Vladimirescu , Avram Iancu , Horia vor fi iar printre noi , si atunci ... asa sa ne ajute Dumnezeu !
    • Like 0
  • check icon
    o problema pe înțelesul ventilului : daca vrei sa ajungi de la bucuresti la ploiesti si pedalezi pe o bicicleta indrumat din 4 in 4 ani, si dupa 26 de ani constati ca esti la giurgiu, mai intrebi pe cineva ?
    • Like 0
  • Votul pe liste este o mizerie! Am regasit pe aceste liste indivizi, care candideaza la parlamentare si senat, care au facut si scoala generala la fara fregventa. Astia vor astazi sa ma reprezinte? Astia sunt cei pe care efectiv ii cunosc. Astia sunt cei pe care psd si pnl ii prezinta ca, candidati reprezentativi. Cum au ajuns pe aceste liste? Ce criterii trebuie sa indeplinesti sa devii reprezentant sau chiar DEMNITAR? Fereasca Dumnezeu! Acesti indivizi au candidat si pentru primarie punand pe listele de consilieri pe primele 5 - 6 locuri neveste, fii neamuri, etc. Pentru acesta turma trebuie astazi sa ies din casa? Intre cine sa aleg? Intre analfabeti? Astia ajung demnitari numai cu voturile familiilor dar nu pot fi demisi decat cu 50 % + 1! Daca societatea civila nu se trezeste in loc de dictatura comunista ne alegem cu dictatura analfabetilor capabili sa faca orice sa-si mentina posturile apropo de mentinerea exclusiva a listelor! Asa ca ori esti in necunostinta de cauza ori interesat sa scoti oamenii din casa ca de ales...
    • Like 0
  • Logica treaba dar hai sa intrebam din nou ... daca din cei doi candidati sau 12 nici unu nu e pe placul si interesul celor care nu vor sa voteze sau vor sa isi anulee votul ei cu cine sa voteze????
    • Like 0
  • Foarte corectă și necesară explicație pentru votantul român, de obicei , pe bună dreptate, dezamăgit, care își imaginează eronat că nevotând/ votând pentru anulare își va exprima protestul!
    • Like 0
    • @ aurora oncescu
      ok votezi da cu cine,, sa zicem ca dintre pnl si psd nu vrei cu nici unu iar restu nu iti inspira incredere de loc? ce faci.. mergi si faci an-tan-te pe biletul de vot? sau pur si simplu iti bagi picioarele in ea de treaba si stai cuminte acasa cu popcornu in fata ??? deci cum decizi in situatia asta ? in care se pare ca este peste 60% din populatia tarii ???
      • Like 1
    • @ Constantin Tudose
      În situațiile pe care le descrieți, aveți de decis dacă vă convine să aleagă alții pentru dv. sau găsiți totuși pe liste, în „restul” de care pomeniți, o variantă care vă inspiră un pic de încredere.
      • Like 0
    • @ Constantin Tudose
      sau pur si simplu iti bagi picioarele in ea de treaba si stai cuminte acasa cu popcornu in fata . e varianta corecta. Votul meu (si al tarii) nu a schimbat nimic timp de 27 de ani! Sistemul corupt s-a perpetuat indiferent de castigatorii alegerilor, de fapt exista o singura clasa politica dedicata interesului propriu si al clientelei.
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Indiferent ca votez eu sau voteaza altii pentru mine SISTEMUL bazat pe coruptie se perpetueaza, nu exista o alegere mai buna decat cealalta.
      • Like 0
  • Functioneaza doar strada, doar uneori. Votul functioneaza in ideea ca acorzi increderea unui grup de hoti sau altui grup tot de hoti. Priviti realitatea ... nu avem de unde sa alegem ... sunt aceleasi personaje politice care revin prin rotatie pe buletinele de vot, dupa o perioada suficient de indelungata in care sa nu ne mai putem da seama care au furat mai mult...cei de la putere, sau cei care vor sa revina! Cand partidele politice vor ajunge sa fie conduse de oameni din noile generatii, care nu scandat sloganuri comuniste in trecut si care au idee ce inseamna progres si democratie, o sa fiu motivata sa pun stampila pe buletinul de vot. Pana atunci prefer sa ma simt vinovata ca nu am participat la incoronarea lor, decat de faptul ca am pus din nou in fruntea tarii inca un grup de oameni incapabili. Have a nice day!
    • Like 0
  • Atâta timp cât votăm liste și nu persoane,votul nostru este aproape irelevant. Apropo de "penalii" care ne conduc inclusiv azi. D-zeu cu MILA !
    • Like 0
  • am sa merg la vot dar logica articolului e schioapa!
    tot ce spune acolo se refera la deciziile pe care le va lua parlamentul (si, de fapt, si guvernul pus de acest parlament)
    ori, aceste decizii nu mai depind de votant(i), depind doar de onoarea ori buna credinta a celor deja alesi, imuni si batuti in cuie!
    exemplele de migrare, fuziune, desfuziune, dna etc, arata ca acestia in proportia de 99,99% nu au treaba cu promisiunile ori angajamentele luate - desigur cu multiple explicatii - nu dau exemple pt ca mi-e .... dar nu incape siteul asta de cate s-ar gasi
    (cea mai pilda e votul din martea neagra de acum 2 ani cred, in care si ai nostri si ai lor - oricare ai nostri si oricare ai lor - si-au votat asigurarea de viata tihnita - ca nu le-a iesit nu e meritul lor;
    imi amintesc cum un reputat istoric, presedinte de senat universitar declara putin dupa ca "am (ei sau el) votat ca o turma de boi" , citat aproximativ dar exact; parca de aia il trimesesem in parlament!!
    si pan' la urma tot si-au tras-o cu pensiile.
    (un amendament al constitutiei americane -sua- stabileste ca nici-o masura de acest gen nu se aplica legislativului in curs- cel care o voteaza - ci de la urmatorul, asta ii face mai putin entuziasti, presupun)
    atata vreme cat nu va exista o "institutie" juridica/legala a "revocarii" mi-e teama ca e inutil
    • Like 3
  • Stimate autor, atîta vreme cît votăm liste și nu indivizi în Parlament vor fi mereu șarlatani băgați pe liste la gramadă. La vot am lista în față. Poate că pe unii de acolo i-aș vota. Dar pe lista aia dacă sunt și penali, condamnați, mincinoși cum mai pot eu să pun ștampila pe așa ceva? Să-i voteze cine vrea și poate. Eu nu pot.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult