Am constatat la prietenii, cunoscuții, colegii mei că există 2 linii mari de atitudine față de vot.
1. Să nu voteze, fiindcă alegerile sunt plicticoase, nu știu pe cine să aleagă și oricum nu le crește nivelul de trai. Parlamentarele par plicticoase, fiindcă nu vedem prea clar relația cauză-efect dintre ce se întâmplă în Parlament și viața de zi cu zi.
2. Să anuleze votul.
La punctul 1, primul lucru pe care simt să-l spun e acesta: Parlamentarele sunt mai interesante decât crezi. Iată de ce:
a. În Parlament se votează legile fiscale care se modifică de zeci de ori pe an, spre spaima oricărui contabil sau antreprenor care vrea să-și facă o planificare financiară sau a unui investitor străin care ar veni aici să ne ofere locuri de muncă. Ele reglementează impozitele pe venit, profit, salarii, pe imobile, terenuri, mașini, în principiu pe orice deține un cetățean în această țară. Pentru salariul unui angajat, statul cere de la angajator+angajat cam 70% din totalul brut în schimbul... posibilității de a plăti taxe și de a mai plăti asigurări de sănătate extra, fiindcă spitalele de stat sunt cum am văzut pe www.tolo.ro.
b. În Parlament se decide impozitarea dublă a economiilor tale de la bancă: dobânda și așa mică pe care o obții de la bancă din banii pe care statul ți i-a mai impozitat o dată (la salariu/încasarea venitului/profitului) este și ea impozitată cu 16%. O măsură veche și temporară, „uitată” necorectată în tumultul vremii.
c. În Parlament se votează legile care-ți iau din buzunar circa 32% din salariul de angajat din fiecare lună, ca apoi să se ducă pe apa Sâmbetei:
- studii de fezabilitate nefolosite pentru autostrăzi neconstruite,
- în nervi și timp pierdut plimbând hârtii ștampilate de la un ghișeu la altul (când în Occident primești totul pe email).
- în zile pierdute la cozi imense cu funcționari țâfnoși ca să orice, de exemplu să înmatriculezi mașina (când în Germania depui actele și pleci cu plăcuța în traistă).
- în luni din viață pierdute ca să iei o autorizație de nu-știu-unde pentru o firmă mică.
- în vieți pierdute pe la ANAF și pe la alte instituții ale statului pe care le plătești din banii tăi cu scopul de a le plăti încă o dată cu timpul și răbdarea ta. În Occident, vezi toate datoriile fiscale online și le poți achita online.
d. În Parlament se votează legile care permit autorităților să tergiverseze orice lucrare publică sau să plimbe contribuabilul între birouri și ghișee până-și pierde ziua, răbdarea și încrederea.
e. În Parlament se votează legile care permit cheltuieli heirupistice din partea statului fără consultare publică:
- sală de sport în sat.
- terenuri de fotbal în pantă.
- patinoar într-un sat cu 1000 locuitori, când alte orașe mai mari n-au nici măcar o Polivalentă decentă.
f. În Parlament, supraoamenii politici începând cu 1990 își votează:
- imunitățile aleșilor în fața urmăririi penale pentru tunuri și învârteli între stat și firmele lor private.
- pensii sau salarii pentru care nici unul nu a contribuit.
- amnistii fiscale, sau iertarea datoriilor către stat.
Cine plătește pentru ele? Plebea, care zace cu zilele pe la ghișee din timpul său liber, în timp ce aleșii nici nu dau pe la serviciu. Sau, vezi, Doamne, au ieșit din sală ca să protesteze împotriva unei legi absurde votate de nu știu care partid.
Oameni buni, când nu-ți convine ceva, votezi împotrivă, nu dai din gură pentru reporterii TV și apoi pleci din ședință. E ca și când pleci din război fiindcă nu-ți place. Despre matematica absurdului voi vorbi mai jos.
g. În Parlament se votează taxele pe accize. Accizele scad și, totuși, nu vedem prețul benzinei/motorinei scăzând de ani de zile. Oare de ce? Și taxele pe certificate energetice verzi, prin care consumatorul casnic îl ajută pe marele producător să producă energie din surse regenerabile. Ca și când te-ai duce la un brutar și, ca să-ți facă pâine, îi cumperi un cuptor din banii tăi și plătești și pâinea pe deasupra.
h. În Parlament se votează legile Educației, care fac profesorul mai mult un secretar decât un mentor, iar școala mai mult un interviu programat, decât o educație pentru dezvoltarea personală a fiecărui elev. Care permit plagiatorilor (mincinoșilor cu diplomă) să ne țină lecții de democrație de la pupitru și să fie plătiți din greu pentru asta. Și să nu poată fi sancționați decât de o comisie formată (culmea) tot din ei. Sau care păstrează un cadru netalentat care nimicește generații întregi pe bani mai mulți doar fiindcă posedă hârtii, în timp ce un profesor talentat se chinuie să-și calculeze luna de la un salariu la altul.
Doar câteva exemple.
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
2. Anularea votului și matematica absurdului
Mulți spun că toți sunt la fel și că vor anula votul, în speranța că protestul lor va însemna ceva. Hai să vedem cu cifre: dacă am un candidat A și un candidat B, iar eu anulez votul meu, va câștiga tot candidatul care are mai mulți votanți fideli. Să anulezi votul este la fel de inutil ca și când n-ai vota deloc. Iar dacă nu votezi deloc, se va aplica legea votanților fideli: cine are mai mulți câștigă.
Exemplul cel mai bun este Gabriela Firea, aleasă primar al Bucureștiului cu 40% voturi din 30% participanti la vot = 12% din populația Bucureștiului au ales primarul care ia decizii pentru restul de 88% care n-au votat deloc. Așa ia naștere matematica absurdului: dacă în 4 ani nu-ți aloci câteva ore ca să verifici și 15 minute ca să votezi, oamenii care ajung acolo nu te mai reprezintă, dar decid pentru tine.
Concluzia: Oamenii din Parlament îți decid viața mai mult decât crezi. Dacă vrei o țară ca afară cu oameni școliți în doctrina de partid de dinainte de '90, nu se poate. Poate spui: bine, fie, trimit niște oameni noi și poate fac tot ce au făcut ăia de dinainte. Hai să-ți spun un secret: Colectiv. Singurul lucru care-i influențează pe politicieni este frica de furia străzii. Cine și-ar fi imaginat în 2014 că Ponta nu iese președinte, pe cât de român verde, naționalist și „făcător de copii” este? Sau că și-ar fi dat demisia în 2015, după Colectiv? Sau că toți „dumnezeii” care conduc spitale/instituții ale statului și au contracte cu propriile firme vor ajunge anchetați?
Așadar, dacă ei nu fac ce-au zis, noi avem strada. Am avut-o și în 1989, dar atunci n-am știut prea bine ce să facem cu ea. Acum se pare că știm. În 2014 a funcționat, cu Roșia Montană a funcționat, ultima dată a funcționat. Strada funcționează. Pe scurt: Votul contează și strada funcționează!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
tot ce spune acolo se refera la deciziile pe care le va lua parlamentul (si, de fapt, si guvernul pus de acest parlament)
ori, aceste decizii nu mai depind de votant(i), depind doar de onoarea ori buna credinta a celor deja alesi, imuni si batuti in cuie!
exemplele de migrare, fuziune, desfuziune, dna etc, arata ca acestia in proportia de 99,99% nu au treaba cu promisiunile ori angajamentele luate - desigur cu multiple explicatii - nu dau exemple pt ca mi-e .... dar nu incape siteul asta de cate s-ar gasi
(cea mai pilda e votul din martea neagra de acum 2 ani cred, in care si ai nostri si ai lor - oricare ai nostri si oricare ai lor - si-au votat asigurarea de viata tihnita - ca nu le-a iesit nu e meritul lor;
imi amintesc cum un reputat istoric, presedinte de senat universitar declara putin dupa ca "am (ei sau el) votat ca o turma de boi" , citat aproximativ dar exact; parca de aia il trimesesem in parlament!!
si pan' la urma tot si-au tras-o cu pensiile.
(un amendament al constitutiei americane -sua- stabileste ca nici-o masura de acest gen nu se aplica legislativului in curs- cel care o voteaza - ci de la urmatorul, asta ii face mai putin entuziasti, presupun)
atata vreme cat nu va exista o "institutie" juridica/legala a "revocarii" mi-e teama ca e inutil