Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ce trebuie să-ți înveți copilul să facă atunci când este singur

Familie in pădure

(Foto: Guliver/Getty Images)

În România anului 2018, un pedofil agresează doi copii într-un lift, într-un cartier bucureştean, în cursul unei dimineţi obişnuite.

Nimeni nu-şi doreşte ca un copil să aibă parte de aşa ceva, doar că trebuie să fim pregătiți de ce e mai rău. „Mie nu mi se poate întâmpla” este cea mai păguboasă afirmație.

Referitor la acest caz, am văzut:

  • Statistici referitoare la numărul de abuzuri sexuale;
  • Emisiuni extinse despre testarea psihologică a poliţiştilor;
  • Declarații ale unora dintre vecinii de bloc;
  • Declarații ale fostei soţii că este în stare de şoc.

Exemplele ar putea continua, însă mă opresc aici. Toate aceste informaţii colectate, în afară de o exprimare emoţională a neputinţei noastre, nu aduc niciun plus de cunoaştere.

Dacă vrem cu adevărat să facem ceva, putem să-I învăţăm pe copii cum să reacţioneze în faţa unei situaţii cu potenţial pericol, la care eu ca părinte mă gândesc înainte ca ea să se producă.

Pentru că principalul factor de pericol e, dincolo de agresorul în sine, faptul că situaţia este nouă şi neașteptată, iar copilul rămâne blocat şi nu ştie cum să reacţioneze, în experienţa pe care tocmai o trăieşte. De multe ori, dacă el este învăţat ce să facă, fie situaţia nu se mai produce, fie reacţia lui dezarmează agresorul şi îl face să renunţe.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

De exemplu:

* Nu se urcă în lift cu persoane necunoscute;

* Nu dă numărul de telefon al părinţilor, decât cu acordul nostru şi cu confirmarea noastră că le cunoaştem pe acele persoane;

* Nu vorbește cu persoane necunoscute care îl abordează fără ştirea noastră, decât dacă acestea cunosc o parolă, pe care o ştim doar noi şi copilul;

* Dacă apare o situaţie ciudată, învăţaţi copilul să sune la 112;

* Dacă se rătăceşte în magazin, spuneţi-i să meargă la o casă, unde este o persoană în uniformă;

* Faceţi împreună cu copilul exerciţiul „costumului de baie” cu zonele interzise atingerii;

* Pentru provocările Internetului, consultaţi informaţiile pe care le puteţi discuta cu copiii;

* Faceţi împreună o listă cu numere de telefoane la care poate apela (vecini, rude).

Cred că este important să ne gândim preventiv ce ar putea reprezenta un pericol pentru copil, să luăm pe rând fiecare caz şi să venim cu o soluţie concretă pe care să o discutăm cu copilul. Nu ne mai putem băga capul în nisip ca struţul, pe motiv că nouă nu ni se poate întâmpla.

Mereu vor fi oameni care pot reprezenta un pericol pentru copii. Şi faptul că nu vorbim despre ei nu înseamnă că ei dispar pur şi simplu. Un copil informat este un copil puternic care ştie ce să facă, însă părinţii sunt cei care trebuie să asigure structura de învăţare, centrată pe soluţii şi moduri de acţiune constructive.

Să ne fie foarte clar: viaţa ne pune în faţă uneori situaţii provocatoare tuturor. Fiecare dintre noi poate fi o victimă, însă dacă discutăm ce am putea face atunci când suntem singuri şi trebuie să ne purtăm de grijă avem mult mai multe şanse să scăpăm cu bine. Este valabil şi pentru copii, şi pentru adulţi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Când gasim un pedofil care 'iubeste copiii' ne creste tensiunea la 220. Când un gay isi fabrica copii apelând la o 'mama-surogat' (care n-are alta sursa decenta de venit) si-i foloseste in propaganda lor incercând sa infunde gura 'homofobilor' (si condamnându-le dreptul la opinie libera) -se numeste un act de normalitate aplaudat de guverne. Oare cât ne mai suporta Dumnezeu? Cei de la Republica aveau o propaganda gay ca e 'la moda' dar arunca cu pierte in peofili tot pentru ca e 'la moda'. N-am sa uit fetele voastre la interviul cu Marcel Iures care a spus in direct ce crede despre 'familia' gay. ;)
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Scuze că întreb, dar la mine în lift scrie pe eticheta aia că este interzisă folosirea ascensorului de către copiii sub 14 ani (neînsoţiţi). N-ar fi bine să dăm mai multă atenţie regulilor? Liftul nu se foloseşte sub 14 ani. Anumite filme/jocuri nu se vizionează/joacă sub 12/14/16/18 ani. Reţelele de socializare nu admit utilizatori sub 14 ani. Etc. Până la urmă e şi o problemă de educaţie.
    • Like 2
    • @ Liviu
      Anon check icon
      Regulile in societate vor fi respectate doar in masura in care respectarea lor poate fi fortata, daca exista consecinte negative pentru nerespectarea lor. Nu au voie in lift copiii sub 14 ani neinsotiti, scrie pe hartie. Bun, si? Ce se intampla daca un copil sub 14 ani urca in lift neinsotit? Da un politist amenda parintilor? Copilul e trimis la scoala de corectie? Ma indoiesc.
      • Like 0
    • @ Anon
      Sunt sigura Ca Liviu nu s-a referit la consecinte legale atunci cand nu sunt respectate regulile, nerespectarea regulilor au consecinte negative emotionale , fizice si cum am avut exemplul omului din lift traumatizante, un joc care este facut pentru adulti sau chiar adolenscenti poate strica imaginatia Si perceperea lucrurilor atunci cand este folosit de un copil sub varsta corecta. Este foarte multa munca cand esti parinte Si toti incercam sa ne invatam copiii cat de bine putem , este greu sa ii feresti de tot in jur dar Si eu Cred Ca ar fi o idee buna sa fie copiii mai protejati cat de bine se poate , lucruri rele se pot intampla oricui , parerea mea !
      • Like 0
    • @ Liviu
      Exact. Cel mai banal lucru care s-ar putea intampla ar fi sa se blocheze liftul, ca in orice bloc vechi. Ce ar face un copil in acea situatie? Altfel, cred ca ar fi momentul sa apara si la noi legea care exista in toate tarile civilizate, si care interzice lasarea copiiilor su 12 ani singuri in casa ori neinsotiti pe afara! Daca s-ar fi respectat aceasta regula, nu am mai fi auzit acum de atatea cazuri de pedofilie cu autor necunoscut, care ies la iveala cu ocazia acestei intamplari! Mi se pare o inconstienta sora cu idiotenia sa-ti expui copilul mic la riscurile unei agresiuni, accidentari, rapiri, unui viol sau chiar la moarte (cazul copilului de 2 ani gasit mort pe camp in Iasi, zilele trecute!), totul in numele comoditatii si al unui modernism prost inteles! Absolut toti strainii care vin la noi se declara siderati de usurinta cu care isi lasa romanii copiii sa umble singuri prin oras, ori ii trimit in tabere de mici cand nici macar nu au devenit autonomi cu totul! Sunt de acord cu independenta copilului, toti lucram pentru asta, dar - toate la timpul lor!
      • Like 0
    • @ Liviu
      Victor66 check icon
      Deci, daca ai 13 ani si locuiesti la etajul 8...
      • Like 0
  • ”* Dacă se rătăceşte în magazin, spuneţi-i să meargă la o casă, unde este o persoană în uniformă;”
    Este foarte corectă afirmația << Bogdan Lupusoru >>, polițistul pedofil nu era îmbrăcat în uniformă, nu cred că și-ar fi permis ca în timpul serviciului să facă așa ceva, altfel era ”ascuns” de multă vreme.
    Apoi, persoanele în uniformă de la case nu sunt polițiști, doar angajații unor firme de pază și protecție, care au apărut cu miile în țara asta.
    De fapt, afirmația se referă la uniforma de casier specifică fiecărui magazin tip mall în parte și nu la altfel de uniforme.
    Am merge la o casă într-un magazin, înseamnă acces într-un loc public, ”populat” de cumpărători adulți și cel mai important lucru este că la casa respectivă există stație de voce, unde copilul și-ar putea declina prezența, spre știința părinților care nu știu unde este.
    În rest, mocirla este doar viitorul groaznic de frumos, pregătit de conducerea penală a României, aleasă de către o majoritate de 20% din votanți.
    • Like 0
  • Superb..una dintre regulile pe care le stie un copil, este ca o persoana in uniforma reprezinta o autoritate. O uniforma de POLITIST este poate cea mai des intalnita, si recunoscuta de un copil. Asa ii invatam, printre altele, ca, in caz de pericol sa caute pe cineva in uniforma...de politist...Padure fara uscaturi nu exista, dar gandul ca un copil, ar ajunge in mainile unui pedofil, tocmai pentru ca a urmat ceea ce l-am invatat noi sa faca...imi provoaca o mare...."neliniste" (nu am vrut sa folosesc termenul vulgar care imi venise direct in minte). Cred, ca exact acum, in acest moment, Romania, a ajuns la cel mai de jos nivel posibil. Trebuie sa ne ferim copiii pana si de politisti. Ma intreb daca, si cum anume, mai putem sa ne ridicam din mocirla in care singuri ne-am bagat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult